Tujina

Twitter srbske medije označil za 'sodelujoče z vlado', Vučić bi bil rad kot Trump

Beograd, 20. 08. 2021 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
12

V Srbiji je veliko prahu dvignila odločitev Twitterja, da računom nekaterih medijev prilepi oznako, da sodelujejo s srbsko vlado. Oznako so med drugim dobili tiskovna agencija Tanjug, tabloid Kurir, medijska hiša Pink in tudi javna radiotelevizija RTS, ki se je zato odločila, da tam do nadaljnjega ne bo več objavljala. Na potezo družbenega omrežja se je odzval tudi srbski predsednik Aleksander Vučić in dejal, da komaj čaka, da blokirajo tudi njega in bo "svet tako dobil še enega Donalda Trumpa".

Nekateri srbski mediji so dobili (ne)slavno oznako.
Nekateri srbski mediji so dobili (ne)slavno oznako. FOTO: Dreamstime

RTS, B92, TV Prva, Tanjug, Kurir, Srpski telegraf, Informer, Pink, Politika, Happy TV ... seznam medijev, ki so jim v biografijo uporabniškega računa čez noč dodali pripis v cirilici: "Medij, ki sodeluje z vlado Srbije," je dolg. 

Twitterjev pripis v cirilici na uradnem profilu srbske javne radiotelevizije.
Twitterjev pripis v cirilici na uradnem profilu srbske javne radiotelevizije. FOTO: Dreamstime

Pojasnilo družbe se glasi, da tovrstno označevanje "omogoča dodatni kontekst v povezavi z računi, ki jih nadzorujejo določeni uradni predstavniki vlade, medijske hiše, povezane z državo, in posamezniki, ki tesno sodelujejo s temi entitetami.

Mediji, povezani z državo, so opredeljeni kot "mediji, v katerih država vrši nadzor nad uredniško vsebino skozi finančna sredstva, neposredne ali posredne politične pritiske in/ali nadzor nad ustvarjanjem in deljenjem vsebin".

Za Twitter v praksi to pomeni, da tovrstnih računov s svojimi orodji ne bodo priporočali uporabnikom ali krepili dosega njihovih objav.  

Čestitka Vučića

Srbski predsednik Vučić, ki mu nasprotniki že vrsto let očitajo prav avtoritarno vodenje države in težnjo po popolni podreditvi medijev, je vsem, ki so v torek prejeli tovrstno oznako, že čestital. Zanj to pomeni, da se "upirajo poslušnemu omrežju in širijo svobodne ideje". 

"S kom pa naj sodelujejo, s tajkuni in kriminalci? Najbolj normalno je, da sodelujejo z vlado," je oponesel. Ob tem je opozoril, da ta poteza sproža vprašanje cenzure in kaže, da bi si cenzor želel biti prav Twitter. Dodal je še, da komaj čaka, da po vzoru ameriškega predsednika Donalda Trumpa ukinejo tudi njegov uporabniški račun.

Nekdanjemu voditelju ZDA so to storili januarja letos zaradi varnostnih pomislekov po nasilnem vdoru njegovih privržencev v Kapitol. S Twitterja so takrat sporočili, da so po podrobnem pregledu vsebine njegovih tvitov račun blokirali za stalno, kot razlog pa navedli tveganje za nadaljnje spodbujanje nasilja. Trump je proti tehnološkemu podjetju že napovedal tožbo.

Srbskim oblastem se že dlje časa očita podrejanje medijev.
Srbskim oblastem se že dlje časa očita podrejanje medijev. FOTO:

RTS zahteva mnenje EBU-ja

Da je odločitev Twitterja neutemeljena in politična, so se po prejetju oznake razjezili tudi pri RTS-u. Sporočili so, da ne bodo tvitali vse, dokler bo ta zapis prisoten v opisu njihovega profila.

 "Twitterjev dodatek predstavlja etiketiranje, kar je vrsta nedopustnega pritiska na medij, še posebej na medij, ki je član EBU-ja. S tem se tehnična platforma za objavo kratkih sporočil postavlja v položaj vrhovnega cenzorja, čeprav za to nima nikakršne pristojnosti, istočasno pa zase trdijo, da sta zanje svoboda mišljenja in izražanja sveti," so zapisali.

Očitajo, da jih Twitter o dodelitvi oznake ni obvestil, prav tako ni nobenih navodil, kako bi se te etikete lahko "rešili". Da torej računalniški algoritem medija ne bi več prepoznal kot "sodelovalnega" z vlado. Zahtevajo tudi, da se glede te poteze opredeli tudi Evropska radiodifuzna zveza (EBU), ki združuje 115 javnih radijskih in televizijskih postaj iz 56 držav.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Štajerc123
20. 08. 2021 21.42
+0
Srbija je gnezdo korupcije, in kriminala, vucic je biu minister v vladi bivsega milosevica, ne pozabit...
Ate_ist
20. 08. 2021 17.02
+2
Lažljivi medii v ZDA so v rokah demokratov. Tina ali lažeš ali pa imaš težave z sivo mišico.
Ekomentator
20. 08. 2021 09.22
+3
Kdaj bodo v Sloveniji nrkateri mediji dobili to oznako? Upam da čim prej.
Okolkefengle
20. 08. 2021 09.12
-4
Srbija je leglo korupcije prav tako novinarji piskajo kot jim ukaže elita,ker za 200€ mesečno se ne splača pokončno držati Za Vučiča pa itak vsi vedo,da ga je mafija gor postavila
Antoniozmaj
20. 08. 2021 09.04
+7
komaj čakam, da tudi pri nas označijo medije, ki sodelujejo, ali pa so v lasti pacienta in njegove sekte sds
Jan zan 1234
20. 08. 2021 08.42
+8
Twiter..facebook....ki blokira Trampa....??? Na svojih omrezjih pa z veseljem kaze posnetke talibanov...???? Te medije mislite??? Ki so podaljsana roka globalistov???
Antoniozmaj
20. 08. 2021 09.06
-1
ti ne razumeš razlike med poročanjem medija o dejanskem stanju in med sodelovanjem medija z vlado. Se vidi iz katere volivne baze si!
polikarbonatka
20. 08. 2021 08.38
+4
Heheh,zahodu se mudi da priznajo talibansko vlado.Na balkanu pa napihujejo mišice.
ksrecko
20. 08. 2021 08.12
-2
Kakšno oznako imajo naši levičarski mediji in to so vsi dnevni časopisi imajo iste članke samo z zamikom.
bratumil
20. 08. 2021 09.04
-2
saj ne znajo drugega kot prepisat, pa še to površno in nasprotovati vladi.
Antoniozmaj
20. 08. 2021 09.07
+2
a naj vsak medij o istem dogodku poroča drugače?
User1538643
20. 08. 2021 08.06
+2
Samo njih je označil? Pristransko.