Tujina

Srbska javnost znova na nogah: predstojnik psihiatrije poziral z orožjem

Beograd, 07. 05. 2023 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po nedavnih strelskih napadih se v srbski javnosti špekulira o razlogih za porast nasilja in uporabe orožja. V tej luči so po družbenih medijih zakrožile fotografije predstojnika psihiatrije v Leskovcu, na katerih pozira z orožjem. Na te objave se je odzvala ministrica za zdravje, ki od direktorja bolnišnice zahteva takojšnje ukrepanje. Predstojnik psihiatrije pa je zgrožen nad pogromom, saj je, kot pravi, na fotografijah poziral z igračami za airsoft.

"Se še vedno sprašujete – zakaj?" To je le en od komentarjev v odzivih na fotografije, ki so zakrožile po družbenih omrežjih. Na eni od njih z nasmeškom in dvema pištolama v rokah pozira Goran Tojaga, nevropsihiater in predstojnik psihiatrije Splošne bolnišnice v Leskovcu. Na glavi nosi baretko z grbom JSO, zloglasne posebne policijske enote, ki jo je vodil Milorad Ulemek Legija. Slednji je bil večkrat obsojen zaradi umorov, med drugim tudi zaradi umora srbskega premierja Zorana Đinđića

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fotografija je le ena v nizu, ki jih je nevropsihiater, ki nosi vzdevek Don, sam objavil na svojih profilih na družbenih omrežjih. Nekateri so ob tem opozorili, da naj bi bilo na nekaterih fotografijah celo orožje, za katerega ni možno dobiti dovoljenja. 

Na te objave se je takoj odzvala tudi srbska ministrica za zdravje Danica Grujičić, ki je direktorju Splošne bolnišnice (SB) Leskovac naročila, naj nemudoma ukrepa glede objav njihovega zdravnika in predstojnika. 

"V ponedeljek bom opravil pogovor z zdravnikom. Drži, da me je pred nekaj urami poklicala ministrica Grujičićeva. V ponedeljek se bomo odločili, kaj in kako naprej," je za beograjske medije povedal direktor SB Leskovac Nebojša Dimitrijević. Dodal je, da gre za enega najboljših strokovnjakov na svojem področju v Leskovcu, da je zelo predan zdravnik in da z njim nikoli niso imeli težav.  

Oglasil se je tudi Tojaga. Ta je za nekatere medije pojasnil, da so fotografije stare in da na njih pozira z orožjem za airsoft. Poudaril je, da s tem orožjem ne more raniti ljudi in da ga uporablja za igranje airsofta s prijatelji. "Res sem presenečen in osupel zaradi tega pogroma. Gre za stare fotografije, še iz časa pred korono, kajti odkar se je začela vojna v Ukrajini, sem izgubil voljo, da se z družbo igram to igro," je Tojaga dejal za Jugmedio

Prepričan je, da so se njegove fotografije začele deliti, ker nekomu odgovarja, da najde krivca za nedavne dogodke prav v psihiatrih. "Nekdo je moje fotografije v uniformah, ki jih običajno nosimo, ko igramo to igro, in z orožjem, ki je pravzaprav zračna puška in ki je ni treba prijaviti policiji, poslal ministrici za zdravje Danici Grujičić. Ona se je odzvala, ne da bi mi dala možnost, da pojasnim," je dejal Don Tojaga, ki meni, da je žrtev pogroma. Zatrdil je še, da pravega orožja niti nima. 

Na družbenih omrežjih so opozorili tudi na dejstvo, da je tudi 13-letnik, ki je v strelskem pohodu na osnovni šoli Vladislav Ribnikar ubil osem učencev in varnostnika, z očetom – prav tako uglednim zdravnikom – redno hodil na airsoft. Airsoft je vojaški simulacijski šport, pri katerem se uporabljajo replike orožij, ki izstreljujejo kroglice iz trde plastike, različnega premera.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3