Tujina

50.000-glava množica v Beogradu vzklikala: Odstopi! Vučić, odstopi!

Beograd, 08. 05. 2023 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
0

Pred Narodno skupščino v Beogradu se je na protestnem shodu opozicije "Srbija proti nasilju" po ocenah policije zbralo več kot 50.000 ljudi. Po prebranih zahtevah so se v tišini odpravili do poslopja srbske vlade, kjer so ponovno prebrali zahteve, množica pa je vzklikala: "Odstopi! Vučić, odstopi!". K protestu so pozivali predvsem v listi Ne davimo Beograda, pa tudi v ostalih opozicijskih strankah. Kot pravijo, je aktualna vlada zatajila, zato je prav, da prevzame odgovornost in odstopi. Protestni shodi sicer potekajo v več mestih po Srbiji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Protestni shod v Beogradu
    03:07
    Iz 24UR: Protestni shod v Beogradu
  • Protestni shod v Beogradu
    00:38
    Protestni shod v Beogradu
  • Protestniki so se zbrali v Beogradu
    00:40
    Protestniki so se zbrali v Beogradu

Na začetku shoda je učiteljica Marina Vidojević prebrala zahteve. Po poročanju novinarjev N1 Srbija je aplavz požela takoj, ko je prebrala zahtevo za takojšnjo razrešitev vseh članov Regulatornega telesa za elektronske medije, še večjega pa za ukinitev medijev, ki promovirajo nasilje in nemoralnost. Najbolj bučen aplavz je požela zahteva za odvzem frekvence TV Pink ter Pink in Happy, še poroča srbski portal.

Po prebranih zahtevah so se udeleženci shoda v tišini odpravili do poslopja srbske vlade. Tam so ponovno prebrali zahteve, okoli 50.000-glava množica pa je vzklikala: "Odstopi, odstopi" in "Vučić, odstopi", poroča N1 Srbija.

Organizatorji so v sporočilo za javnost zapisali, da protest organizirajo zato, da se tovrstni tragični dogodki (op. a. strelski napadi) nikoli več ne bi ponovili.

Zahteve opozicije:  

- Nujna se jim zdi ustavitev nadaljnjega spodbujanja nasilja v medijih in javnem prostoru, vključno z razrešitvijo Sveta Regulatornega organa za elektronske medije.

- Zahtevajo tudi ukinitev tiskanih medijev in tabloidov, ki spodbujajo sovraštvo in nasilje ter nenehno kršijo novinarski kodeks ter, kot so navedli, odvzem nacionalnih frekvenc televizijam (ki promovirajo nasilje), kot sta Pink in Happy TV.

- Zahtevajo tudi "ukinitev programov, kot so resničnostni šovi, ki na televiziji z nacionalno frekvenco spodbujajo nasilje, nemoralnost in agresijo".

- Zahtevali so še odstavitev ministra za izobraževanje Branka Ružića (ki je odstopil včeraj), ministra za notranje zadeve Bratislava Gašića in direktorja varnostno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

V izjavi so organizatorji ocenili, da je odstop ministra za izobraževanje dokaz, da vlada pozna samo pritiske državljanov in da je treba "vztrajati do izpolnitve vseh zahtev". Zahtevajo še sklic seje državne skupščine, na kateri bodo obravnavali odgovornost srbske vlade in varnostne razmere v državi ter, kot so dodali, dolgoročne rešitve, ki jih je treba uveljaviti, da se (tragični) dogodki nikoli več ne ponovijo.

V obvestilo so zapisali, da je rok za izpolnitev vseh zahtev protesta petek, 12. maj. 

Protest organizirajo Demokratska stranka, Ljudska stranka, Zelena leva fronta – Ne davimo Beograd, Zajedno, Stranka svobode in pravičnosti, Gibanje svobodnih državljanov, Sindikat soglasja in Gibanje za revolucijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Protest ni strankarski, dobrodošli so vsi državljani in organizacije, ki želijo podpreti boj proti nasilju, brez delitev," so sporočili organizatorji in dodali še, da bo shod potekal brez strankarskih simbolov.

Protest v Novem Sadu – "Vse se mora ustaviti"

Protestniki so se zbrali tudi po drugih mestih v Srbiji, med drugim tudi v Novem Sadu, kjer so razstavili velik transparent z napisom: "Sve mora da stane" oziroma "Vse se mora ustaviti". 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Aktualna vlada: Protest je politično motiviran

Aktualna vlada sicer protest označuje za politično motiviranega in času ter kraju neprimernega, saj gre za čas žalovanja in slovesa od tragičnih žrtev. 

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je sicer takoj po sredinem strelskem pohodu na beograjski osnovni šoli državljankam in državljanom obljubil, da bo bolje poskrbljeno za varnost otrok.

Policistka pred OŠ Vladimirja Ribnikarja v Beogradu
Policistka pred OŠ Vladimirja Ribnikarja v Beogradu FOTO: AP

Po tragediji odstopil srbski minister za izobraževanje

Pozive k odstopu zaradi moralne odgovornosti je prejel tudi srbski minister za izobraževanje Branko Ružić, ki je nato v nedeljo premierki Ani Brnabić tudi podal odstopno izjavo. Ružić je ob tem znova izrazil globoko sožalje svojcem žrtev in dodal, da angelčki počivajo v miru in da moli, da se kaj takega nikoli več ne zgodi.

"Odstop je osebno, a tudi politično dejanje, v razvitih demokracijah je izraz moči, v naši regiji pa je pogosto izraz slabosti. Naj presodi javnost," je še zapisal v pismu premierki.

Sindikat učiteljev je medtem opozoril tudi na obupne razmere v srbskem šolstvu in celotnem izobraževalnem sistemu.

Povečana policijska prisotnost na šolah in akcija Predajte orožje!

Po koncu tridnevnega žalovanja so se sicer danes srbski učenci vrnili v šole, razen na beograjski Osnovni šoli Vladislav Ribnikar, kjer bodo pouk znova vzpostavili postopoma. Državni sekretar na notranjem ministrstvu Danilo Stevandić je za srbske medije pred dnevi dejal, da bodo odslej na vseh šolah zagotovili prisotnost policista, ki bo imel predvsem preventivno nalogo. Kot je dejal, imajo v Srbiji okoli 1800 šol, zaradi novih nalog pa bodo še letos zaposlili vsaj 1200 dodatnih policistov. 

Prav tako pa je srbsko notranje ministrstvo pozvalo vse državljane, ki imajo v lasti neregistrirano orožje, da ga v naslednjem mesecu dni predajo najbližji policijski postaji. Vsi, ki bodo v tem času predali svoje orožje, ne bodo kazensko odgovarjali, prav tako ne bodo utrpeli nobenih drugih posledic. Prav tako jim ne bo treba pojasnjevati izvora orožja. Poziv velja za vse vrste orožja in ubojnih sredstev, opozarjajo na ministrstvu. 

V dveh strelskih napadih umrlo 17 ljudi

Srbijo sta minuli teden pretresla strelska napada, v katerih je naprej v sredo 13-letnik v osnovni šoli v Beogradu ubil osem učencev in varnostnika, naslednji dan pa 21-letnik v treh vaseh na območju Mladenovca še osem ljudi.

Fant v osnovni šoli je streljal z očetovim sicer registriranim orožjem, napadalec naslednji dan pa z avtomatsko puško. Pri njem so našli še velike količine drugega orožja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3