Tujina

Srbski policisti na Kosovu ob aplavzu slekli uniforme

Priština, 06. 11. 2022 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Kosovski Mitrovici je potekal miren shod prebivalcev srbske narodnosti, ki so pozivali na mir. Župani in občinski svetniki štirih občin na severu Kosova s srbsko večino so v nedeljo zjutraj na skupščinah še uradno potrdili napovedano odločitev o odstopu. Srbski policisti, ki so delali tam, pa so pred kamerami slekli uniforme. V srbski vladi pravijo, da gre za "miren in demokratičen odgovor srbskega naroda". Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell pa je sporočil, da je Aleksandra Vučića in Albina Kurtija že pozval, naj se državi vzdržita enostranskih dejanj, ki bi lahko vodila k nadaljnjim napetostim in nasilju, ter se odločita za dialog.

"Srbi se borijo za Bruseljski sporazum, ki ga je Albin Kurti uničil. Imajo legitimno pravico braniti svoje interese," je dejal Ivica Dačić po srečanju z ministrom za zunanje zadeve Maldivov Abdulom Šahidom.

Spomnil je, da so desetletja pred razglasitvijo neodvisnosti Albanci s Kosova in Metohije zapustili institucije in protestirali na ulicah.

"Zdaj se bodo Srbi bojevali z albanskimi metodami. Kakor boš sejal, tako boš žel. Ne govorim o Kosovu, ampak o svetu in načelu spoštovanja ozemeljske celovitosti in suverenosti, ki ga menda vsi pozdravljajo, ki pa očitno ne velja za Srbijo," je poudaril vodja diplomacije.

Ivica Dačić
Ivica Dačić FOTO: AP

V severnem delu Kosovske Mitrovice je potekal shod pri spomeniku kneza Lazarja, kot odziv Srbov na zadnje odločitve Prištine.  Rektor Univerze v Prištini s sedežem v Kosovski Mitrovici prof. dr. Nebojša Arsić je na srečanju dejal, da je univerza eden od stebrov preživetja Srbov na Kosovu in Metohiji.

Dekanja Ekonomske fakultete prof. Dr. Tanja Vujović je dejala, a podpira odločitev predstavnikov Srbov, da zapustijo institucije na severu Kosova in Metohije. "Teža te odločitve nam je jasna," je poudarila Vujovićeva in dodala, da upa, da jim bo uspelo ohraniti mir. 

Državljane je nagovorila tudi sodnica Ljiljana Stevanović ter pojasnila, da so vsi sodniki in tožilci zapustili kosovski pravosodni sistem.

"Soglasno smo se odločili, da zapustimo pravosodje in se pridružimo vsem v tem boju. Naša odločitev je jasna. Mislim, da smo najboljši ambasadorji srbskega dela pravosodja," je dejala Stevanovićeva.

"To je naše sporočilo miru, naslovljeno na mednarodno skupnost, pa tudi na naše sosede, in poziv k spoštovanju dogovorov," je še opozorila.

Na sestanku v severnem delu Kosovske Mitrovice je Nenad Đurić, suspendirani policijski poveljnik, dejal, da usoda ni v rokah drugih, ampak v rokah srbskega ljudstva,  ter da nimajo druge države.

"Mnogo let smo spali in sanjali, verjeli v sanje, ki nam jih bo ustvaril nekdo drug. Nenadoma smo se zbudili iz lažnih sanj in videli, da naša usoda ni v rokah nekoga drugega, ampak v naših lastnih," je dejal Đurić, ki ga je Priština suspendirala z mesta šefa policije na severu Kosova in Metohije, nato pa se je skupaj z drugimi srbskimi kolegi odločil, da ne bo več član kosovske policije.

Kosovska policija je državljane pozvala k mirnim protestom v severnem delu Kosovske Mitrovice in sporočila, da je izdelala operativni načrt, da bi današnji shod potekal brez incidentov.

Predsednik Srbske liste Goran Rakić pravi, da so se zbrali v Severni Mitrovici, da bi poslali jasno sporočilo, da je dovolj ustrahovanja Prištine, kraje srbskega premoženja, nadlegovanja Srbov in lažnih obtožb proti njim.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Dovolj je, dovolj je teptanja bruseljskega sporazuma in srbskega ljudstva. Mirne vesti stojim pred vami, ker smo naredili vse, da to preprečimo. Z odstopom branimo bruseljski sporazum in pravo. Želimo mir, mir in samo mir," je dejal Rakić.

Igor Simić, podpredsednik Srbske liste, je dejal, da se danes borijo za mir za vse ljudi. "Deset let smo čakali na Zvezo srbskih občin, deset let smo čakali na roko sprave in kaj smo dobili, pretepanje naših državljanov, militarizacijo severa, lažne obtožbe proti vsem tistih, ki se niso pripravljeni odpovedati srbski državi in srbskemu narodu," je dejal.

Shod v Severni Mitrovici, s katerega je bilo slišati sporočilo miru in da Srbi ostajajo "na svojem", se je končal s pesmijo "To je Srbija".

Zaostreni odnosi zaradi registrskih tablic

Zadnji dogodki v odnosih med Kosovom in Srbijo ogrožajo leta trdega dela in dosežke v okviru dialoga med Beogradom in Prištino ob podpori EU ter ovirajo varnostne razmere v regiji in širše, je po telefonskem pogovoru z srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in kosovskim voditeljem Albinom Kurtijem sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

"Srbijo in predstavnike kosovskih Srbov pozivamo, naj spoštujejo svoje obveznosti in se vrnejo v institucije Kosova, kjer bodo opravljali svoje naloge, vključno s policijo, sodstvom in lokalnimi upravami," je sporočil Borrell.

EU je obenem ponovno pozvala oblasti na Kosovu k spoštovanju svojih obveznosti in prekinitvi vseh postopkov, ki so jih uvedli proti imetnikom starih registrskih tablic. Kot je dodal Borrell, EU poziva Kosovo, naj nemudoma začne z ukrepi za ustanovitev združenja občin srbske večine, saj nadaljnje neizvajanje te obveznosti spodkopava načelo pravne države ter škodi ugledu in verodostojnosti Kosova.

Poročali smo že, da je stranka kosovskih Srbov Srbska lista v soboto sklenila, da bodo srbski predstavniki in uslužbenci protestno zapustili kosovske institucije. Odločitev zadeva tako ministra, pristojnega za etnične skupine, in predsednika Srbske liste Gorana Rakića, pa tudi vse poslance, sodnike in tožilce ter policiste.

Odločitev za protestni odhod je sprožila uredba, ki jo je sprejela kosovska vlada in v skladu s katero morajo Srbi na severu Kosova do konca aprila zamenjati srbske registrske tablice za avtomobile s kosovskimi tablicami, pred dnevi pa so načelnika policije Nenada Đurića suspendirali, ker ni želel opozoriti srbskih lastnikov tovornjakov na novo uredbo. V znak solidarnosti so policisti pred kamerami ob glasnem aplavzu prisotnih v sobi včeraj slekli uniforme in zapustili svoje položaje.

Srbski policisti so slekli uniforme v mestu Zvečan na Kosovu
Srbski policisti so slekli uniforme v mestu Zvečan na Kosovu FOTO: AP

Danes zjutraj so se sestali še lokalni oblastniki v štirih občinah na severu Kosova s srbsko večino: Leposavić, Severna Mitrovica, Zvečan in Zubin Potok. Odločitev o odstopu so na vseh skupščinah potrdili tako župani kot občinski svetniki in vsi ostali na položajih.

Predstavnik srbske vlade, ki je zadolžen za Urad za Kosovo in Metohijo (KiM), Petar Petković, je za Radiotelevizijo Srbije (RTS) dejal, da je odločitev o odhodu iz vseh inštitucij v Prištini najbolj odgovorna poteza doslej: "Gre za miren in demokratičen odgovor srbskega naroda, ki na ta način želi ubraniti bruseljski sporazum in skupnost srbskih občin," je poudaril.

Posebni odposlanec EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak je že v soboto sporočil, da "računa na odgovorno ravnanje" obeh strani za ohranitev stabilnosti v času novih napetosti na Kosovu, o katerih je Beograd že obvestil Moskvo in Peking. V Washingtonu pa so Srbijo opozorili, naj ravna "odgovorno".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (684)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Septična jama vseh jam
06. 11. 2022 21.57
+2
KOSOVA REPUBLIK.
Schnitzel
06. 11. 2022 21.35
+0
Kosovo je natov teritorij, Albanci pa so podnajemniki, ki si enostavno ne morejo privoščiti, da jim nato odpove zaščito. Bežijo pa od doma tako kot še nikoli, tudi, ko so bili še v Jugi. Zgodba o uspehu, res tale Kosovo!
Schnitzel
06. 11. 2022 21.43
-1
Cervantes Saavedra
06. 11. 2022 21.51
+2
ZA Schn: Po primerljivih podatkih IMF (GDP per capita) so na samem evropskem gospodarskem in še kakšnem dnu take države kot Ukrajina (14.326 dol./preb.), Kosovo (14.352), Moldavija (16.483), Albanija (17.858), BiH (17.899), S. Makedonija (19.783), Belorusija (21.709), Srbija (24.084), Črna Gora (26.032)… Vidi se, da Kosovo res sodi v skupino držav, ki so jasne zgodbe o neuspehu. Kakšne številke pa bi šele imela Srbija, če bi ji statistično prišteli Kosovo, a ne!? Bežijo pa tako kot še nikoli tako iz Kosova kot iz Srbije. Mrtva dirka med njima. Nihče ne popusti.
Schnitzel
06. 11. 2022 21.56
-2
Joj, Servantes kakšne dezinformacije trosiš! Nobena številka ne drži.
Schnitzel
06. 11. 2022 21.58
-1
Kosovo ima nekaj manj kot 5k, Srbija pa dvakrat toliko, naprimer.
Cervantes Saavedra
07. 11. 2022 13.39
+1
Vsi podatki so žal točni. Konkretno GDP-PPP per capita. Tvoji so očitno bolj natančni, recimo Kosovo nekaj manj kot 5k. He-he, sveta preprostost. Vprašaj, če se upaš, koliko recimo imajo Rusija, Romunija, Litva, Češka, Slovenija…, Belgija, Finska… Takoj dobiš, samo povej. Bil si opozorjen. - In povprašaj, če se upaš, kakšnega mladega, da ti te podatke pokaže na spletu. Dober tek.
Betuul
06. 11. 2022 21.24
+4
Ma njim bo pomagala zda! Ja ! Ko še sami ne vejo kako bi! Vse meje duplo okrepit! In srbske zastave na vsakih pol metra okol in okol zakoličit! Sram vas bilo kosova! a metohija je tud zram! za v ameriko
MetkinPorivačFantOdFare
06. 11. 2022 21.21
+0
6 zvezdic na Kosovu = pomeni 6 etničnih pripadnosti ( Albanci, Srbi, Turki, Bosnjaci, Romi in Goranci.) Kosovski Srbi in Srbija si želi skupščine Srbov. Kakšna skupščina v državi ki je multietnična? In imajo Srbi , Romi, Turki, Bošnjaci iste pravico kakor Albanci ( ki jih je na Kosovu 92%). Halooo?? Kje si vidu multietnicno državo kjer je 90% državo samo en narod? Kje si vidu asociacijo Srbov, potem bi se Turki na Kosovu isto mogli imeti in Bošnjaki na Kosovu isto? Ampak če smo že pri tek potem bi vsaka država na Balkanu isto mogla imeti. Začnemo s Srbijo , Madžari , Romuni v Vojvodini , dajte Srbi se njim asociacijo skupnosti, potem na jugu imate Bošnjake v Sandzaku in Albance v presevski dolini. Njim isto asociacijo skupnosti? Ne boste to naredili Ane? Če nekaj niste pripravljeni naresti doma? Potem ne pričakujte v gosteh ?
twitty
06. 11. 2022 21.11
+1
A bodo kkšne sankcije za Kosovo za kršenje sporazumov?
Betuul
06. 11. 2022 21.16
+4
Jim bi pomagala amerika; biden! Očitno so kolonija usa !?
PEACE
06. 11. 2022 20.52
+0
marija973
06. 11. 2022 20.43
-4
Kosovo je sveta Srbska zemlja. Pika in konec debate. Potrebno je izgnati zzlloo NATO...
MihaGliha
06. 11. 2022 20.51
+8
Pa pojdi dol dvigni 3 prstka in uzivaj, p.s vzami par avtobusov spancov sabo
Cervantes Saavedra
06. 11. 2022 21.08
+5
za marija: Kosovo je celo 2x sveta zemlja. Tu se je zgodila prva in zadnja faza srbskega propada. - Leta 1389 Evropa ni hotela vojaško pomagati Srbiji proti turškemu agresorju in načelnim Srbom je takšna edino pravilna politika zahoda blizu tudi danes, ko so proti temu, da EU pomaga Ukrajini. Problem imajo samo z logiko Velikega nezmotljivega Putina, ki je mnenja, da se lahko pokrajine neke države odcepijo in celo priključijo drugi (Kosovo, Krim, Donjeck, Lugansk...). - Sem kaj neresničnega napisal?
Millady
06. 11. 2022 21.13
-5
Evropa leta 1389 ?? 🤣🤣dobro, pa nisi napisal EU....
Cervantes Saavedra
06. 11. 2022 20.33
+7
Millady (06.11.2022, 19:27:22 ): “Ne smeši se. … EU ne bi nikoli sprejela Romunije, Poljske, Bolgarije..kot članice, ker na njih gleda z viška, kot na nižjo raso. Amerika je dosegla, da je s pomočjo NATa in teh držav prišla na meje z Rusijo. Zakaj NATO ni razpadel po razpadu Varš.pakta? - ODGOVOR: Ubogo, smešno in plitvo razmišljanje. NATO ni razpadel, ker države hočejo biti v njem, ker se tam počutijo mnogo bolj varne. V Varšavskem paktu pa so se države upravičeno počutile kot nižja rasa ob ruskem gospodarju s tanki, ki je občasno kar vdiral vanje (Vzhodna Nemčija, Madžarska, Češkoslovaška, Litva...). Celo Jugoslaviji je Varšavski pakt večkrat grozil z vojsko, ko jim ni uspelo z državnim udarom (Informbiro). Zato so se vsi razbežali od Rusije (14 držav) in Srbije (6 držav). Bo zdahj vendarle šlo?- In nič ne komentiraš, he-he, kako da so vse te državice v EU kar naenkrat mnogo bolj razvite od Rusije, da o Srbiji niti ne govorimo. - Hvala, ker si se oglasila, omogočaš dodatne informativne odgovore. Ne obupaj, dragocena si nam.
Millady
06. 11. 2022 20.36
-8
Preberi odgovor spodaj in ne smeši se, že drugič.
Cervantes Saavedra
06. 11. 2022 20.59
+7
Preberi moj odgovor spodaj in zgoraj in se ne smeši preveč. Nimaš nobenega smiselnega odgovora na moje podatke. Mmm? Muu?
Millady
06. 11. 2022 21.04
-9
Nisi napisal nobenega podatka, trolaš brez veze. Podatki: informbiro l. 1948, NATO ustanovljen 1949, Varš. pakt pa l. 1955. Probaj zložiti novo zgodbo na podlagi teh podatkov.
Millady
06. 11. 2022 21.08
-6
V zgodbici pojasni dejstvo, da je Varš. pakt razpadel l. 1991, NATO pa...
Schnitzel
06. 11. 2022 21.22
-3
Cervantes, a bejž no!? Države hočejo biti v natu. Kdo pa v teh visoko demokratičnih državah odloča? Narod? Hehe, pravljica za male otroke. Odločajo politične elite pod taktirko velekapitala. Evropski politiki znova in znova dokazujejo, koliko jim je do lastnih državljanov in gospodarstva. Delajo gospodarski samomor, da bi ugajali Bajdnovim norim načrtom. Hvala za tak nato, res!
Cervantes Saavedra
06. 11. 2022 21.34
+4
Za mill: Že leta 1945 je Sovjetska zveza okupirala vrsto držav in jih držala z grobo vojaško in policijsko silo, v diktaturi, brez možnosti, da se samo domače prebivalstvo izjasni, kako bi radi vodili lastno državo. Na srečo (Ali zate morda ne!?) je sovjetska vojska morala iz Jugoslavije že leta 1945 in tako ni doživela večdesetletne bedne politične in gospodarske usode držav, okupiranih od SZ. Informbiro 1948 je bila realna grožnja, da misli SZ s silo okupirati še Jugoslavijo. Ali podobno še koga. Na srečo je to grožnjo ustavila ustanovitev NATO pakta in to s samostojnimi odločitvami držav, brez vojaške grožnje okupatorja. Ustanovitev Varšavskega pakta je bila le prisilna formalnost, saj je SZ držala vse vojaške vzvode že od 1945 v vseh teh državah. Ko je kdo kaj hotel po svoje, so prihrumeli ruski tanki na ulice (V. Nemčija, Madžarska, Češkoslovaška. Litva). Ko je ruska vojaška prisila za hip popustila, so se vsi (14 novih držav) razbežali od Rusije. Podobno od Srbije (6 držav). Nisi se nič od tega upala opaziti!?– In še vedno nobenega komentarja, kako, za Boga, so se vse te ubežne države tako hitro jele razvijati, že v kratkem času daleč nad Rusijo in seveda Srbijo. Bo šlo? Problemi, kaj sploh odgovoriti? - Hvala, ker mi vztrajno omogočaš tvoji trolovski ideologiji neprijetne, a žal resnične podatke.
Cervantes Saavedra
06. 11. 2022 21.40
+4
In Varšavski pakt je razpadel prvi trenutek, ko so satelitske države lahko zbežale od takrat propadajoče Sovjetske zveze, v kateri je ostala le šibka Rusija. Varšavski pakt nikakor ni razpadel po volji Rusije. In Putin bi ga rad obnovil, a ne more ne miroljubno ne s silo. Bivše članice si tega niti v sanjah ne želijo. Niso nore. Iz Nato pakta pa seveda nočejo. Niso nore. - Poučna zgodbica, a ne?
Schnitzel
06. 11. 2022 21.46
-4
Putin bi obnovil varšavski pakt? Tolk nor pa spet ni. Ne klobasaj nebuloz!
Millady
06. 11. 2022 21.49
-6
Tvoje poznavanje zgodovine je..hmm...blago povedano, pomanjkljivo. Btw, pišeš isto kot trol aufbiksMb.
manga
06. 11. 2022 20.23
+2
Bruseljski sporazum je kršen s strani Albancev in mednarodna skupnost je ostala gluhonema na to kršitev.Skupnost Srbskih občin je dogovorjena in jo Albanci ignorirajo,nihče jih pa ne bremeni črprav so to podpisali.
Justice1
06. 11. 2022 20.17
+7
Slovenija je de facto tretja šip_arska republika...pojdite v nakupovalne entre..tam so že v večini!!!
MihaGliha
06. 11. 2022 20.59
+7
Tam se borijo kdo bo v vecini Srbi ali Sip-arji ..... srbom gre v nos ker jim posel z orozjem in belim prevzemajo
Betuul
06. 11. 2022 20.00
+4
K nam naj pridejo kot ljudje; zdravnike vseh strok bi rabil; Birokracija naj pa tam ostane! Pa se naj s srbi dogovorijo kdo bo na očetnjavi ! Mi bi rabil zobozdravnike; slaščičarje; majstre za kamnite škarpe delat; itd ! Dobrodošli.v🏕slo I feel !
OvcjiPastir
06. 11. 2022 20.16
-5
tutp
06. 11. 2022 19.57
+1
Gospoda spodaj. Lahko tudi SMRTNO.RESNO z betona Ljubljane. Tale sppr traja predolgo. SRBIJA....veliko krimosov ste aretirali. Bravo. Belivuk. Miljkovič. Ostal je še Radoje Zvicer. ALBANIJA....4 družine oskrbljujejo pol Evrope s kokainom. Brez težav. Oseba, ki si razbila lokal v centru. Druže.....udaril si po ....... Seferaj. Pričakuj obisk ekipe iz Jurmana. Lepo ti ne bo. Mercedes
tutp
06. 11. 2022 19.53
-2
SREBRNIBREG.....me noče upoštevati, da vrne ime. Tudi prav. Srečno
tutp
06. 11. 2022 19.52
+0
Slovenske družine bi morale imeti prednost pri pridobivanju socialnih in solidarnostnih stanovanj, mar smo mi Slovenci desetletja ustvarjali zato, da bomo sedaj dajali tujcem, ki imajo samo stalno bivališče, Slovenske družine z enim otrokom pa na cesto, župani pa se prodajajo Kosovcem za volilne glasove in nagovarjajo otroke v Albanščini, sramota , sami sebe uničujemo, pa tudi asimilirali se ne bodo nikoli, Albanci ustvarjajo gete, njihovi otroci se poročajo med seboj, z drugimi ne smejo, in lepo prosim ne mi nakladat o neki sociali itd.
Na pol ovca
06. 11. 2022 19.52
-3
Albanci pritiskajo da istržijo max, dokler še imajo US in njihove hlapce torej EU za seboj, a ne več dolgo... EU gre pod vodo... šef pa tudi ne bo dolgo po tem še uspešno plul
bohinj je zakon
06. 11. 2022 19.45
+7
Vsi kosovarji so dobrodošli v Slovenijo. Ta ljubezen traja že 30 let, ko je politično vodstvo slo podprlo kosovarje v CD.
tutp
06. 11. 2022 19.43
-5
Včeraj komentar napisal brskalnik brave. Hvala ti gospod. Lepo v miru gledam ........ . V miru. In to lepe ženske. HVALA TI druže !!!!!!!! Bežigrad 👍👍👍👍👍
tutp
06. 11. 2022 19.37
-3
Hehe minusi. 3 države se mučim loterije. Sedaj pa še šopam...Mega millions. In svetovni rekord igram sedaj Powerball. VI SLOVENCI MOJI....ta hip zatežena žena. Jutri pa služba in v šolo otroci. Je to življenje??? Mariborska oboževalka......vse te vidim. Od prejšnje nedelje. Mercedes
anatomija
06. 11. 2022 19.34
+14
Naj se odselijo s Kosova in preselijo v Rusijo , ki je tako bogata , močna in dobra , kakor pravijo Srbi
SREBRNIBREG.
06. 11. 2022 19.35
+1
anatomija
06. 11. 2022 19.36
+8
jih bo fašist Putin za dobrodošlico poslal na brezplačne počitnice v Ukrajino kjer bodo lahko za topovsko meso
SREBRNIBREG.
06. 11. 2022 19.39
-3
Putin je pol tega fašist kot napadalci na Irak ter Libiji kjer so zverinsko in nečloveško umorili oba voditelja. Zeleni je pa žal še cel.
SREBRNIBREG.
06. 11. 2022 20.02
-8
Kaj imaš od tega, da si sam sebi ponarejaš pluse? Nič ne boš bolj pametno izpadel prej neumno, ker dobro veš, da se ljudje smejijo tvojim norostim zato si pa sam moraš pluse klofati.
tutp
06. 11. 2022 19.30
+4
SLOVENIJA JUTRI....Slovenci zgodaj v službo. Ostali....Migrant, ki pride sem, dobi dobesedno VSE, od prebivališča, oskrbe in denarja. V zahvalo in hvaležnost, se nočejo integrirati in se sovražno obnašajo do avtohtonih državljanov. Avtohtoni državljani ne dobimo skoraj NIČ, oziroma moramo za vsak evro zelo trdo delati Poleg tega se nam pa še priblužuje neprecedenčna kriza. Žalostno.
tutp
06. 11. 2022 19.31
+2
SLOVENSKA UPOKOJENKA...v sredo ni dobila 200 eur. Nima za dom. Nima za protezo. Energetski bon ni dobila. Digitalnega pa izgubila. Tile ljudi vse zastonj. Slovenija nižje ne gre. Dno dna.