TUJINA

Srbski potapljači pri Visu odkrili izgubljeno ladjo JLA

Split, 14.11.2022, 11:37 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Srbski potapljači so v hrvaških vodah v bližini otoka Vis našli izgubljeno ladjo jugoslovanske vojne mornarice. Poleg ladje, ki se je ponesrečila leta 1976, je potapljaška ekipa iz Beograda odkrila več bombnikov iz obdobja druge svetovne vojne, ko je na otoku Vis delovalo letališče zavezniških sil.

Pri Visu so zdaj našli še eno potopljeno ladjo. Ta na sliki pa je starejša, potonila je že leta 1930.
Pri Visu so zdaj našli še eno potopljeno ladjo. Ta na sliki pa je starejša, potonila je že leta 1930.FOTO: Shutterstock

Potapljači so ladjo našli na 125 metrih globine. Gre za nosilca tankov, ki se je potopil decembra 1976 zaradi slabega vremena. Potop je preživelo vseh 25 članov posadke.

Ladja je prevažala strelivo, primer pa so takrat označili za vojaško skrivnost.

"Zaradi tehničnih težav sem moral precej hiteti. Skočil sem v vodo. Vidljivost na dnu je bila sedem do deset metrov. Prišel sem do objekta, ki ni bil to, kar se pričakoval. To sem videl takoj," je o odkritju za srbsko javno radiotelevizijo RTS povedal potapljač Mirko Bevenja.

Jugoslovanska vojna mornarica je bila del Jugoslovanske ljudske armade (JLA), njene naloge pa so bile obramba obal, morja, rek in jezer. Mornarica je imela okoli 30 nosilcev tankov, ki so lahko prevažali po tri tanke ali 200 vojakov. Uporabljali so jih za prevoz vojaštva in postavljanje min.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.