Tujina

'Srdita bitka za Bahmut je ena najtežjih doslej'

Bahmut, 01. 03. 2023 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po besedah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je bitka za Bahmut ena najtežjih, s katerimi se je ukrajinski narod moral soočiti. "Rusija se na splošno ne ozira na ljudi, intenzivnost spopadov se nadaljuje," je dejal v nočnem nagovoru. Vendar izbire ni, obramba mesta je bistvenega pomena, zato boju ni videti konca.

Ruske sile nadaljujejo napade na Bahmut, vendar jim po besedah Zelenskega ne gre preveč dobro. Pojasnil je, da Rusija tam doživlja velike izgube, ruski vojaki pa padajo eden za drugim. Drugače pa sicer ukrajinska vojska, ki je na terenu in je sporočila, da sovražnik še vedno napreduje v smeri Bahmuta in ne preneha z napadi na mesto. Dejstvo je, da ruske sile obstreljujejo Bahmut, kot poroča CNN, vendar se ukrajinski vojaki nikakor ne dovolijo zmesti in umakniti s svojih položajev. Zaradi takšnih razmer so v mestu precej v nevarnosti civilisti, vsaj še tistih par, ki jih je ostalo.

Zelenski se nikakor ne želi odpovedati Bahmutu, saj meni, da če Rusija tam zmaga, dobi možnosti za nadaljnje napredovanje do strateško pomembnih vzhodnih mest Slovjansk in Krematorsk. Poleg tega Bahmut predstavlja pomemben simbol ukrajinskega odpora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vojak iz 93. ukrajinske brigade je dejal, da se njegove sile ne nameravajo umakniti. "Stojimo v Bahmutu. Nihče se ne namerava umakniti. Bahmut je Ukrajina." 

V Bahmutu je še vedno približno 4500 civilistov, med njimi 48 otrok, ljudi so sicer nedavno pozivali k evakuaciji. Vendar področja, kjer se ti ljudje nahajajo, niso več dostopna, je pojasnila tiskovna predstavnica ukrajinske regionalne vojaške uprave v Donbasu Tetiana Ignačenko. Ob tem je poudarila, da imajo ljudje dovolj zalog, da zdržijo obleganje mesta, čeprav je mesto odrezano od humanitarne pomoči.

"V mestu je dovolj hrane, zdravil in vode. Ljudje so bili preskrbljeni z vsem," je poudarila. "Kljub temu bi morali vsi zapustiti državo. Razmere za civiliste so izjemno nevarne."

Prebivalci Bahmuta v času ruskih napadov
Prebivalci Bahmuta v času ruskih napadov FOTO: AP

Ukrajinska vojska se zaenkrat ne namerava umakniti iz Bahmuta. "Če vidimo, da je grožnja našemu osebju in operativnim razmeram večja od potrebe po zadrževanju ozemlja, potem organiziramo umik vojakov," je pojasnil Serhij Čerevatij, tiskovni predstavnik vzhodne grupacije ukrajinskih oboroženih sil. "Samo poveljstvo vidi, če obstaja potreba po umiku." Zaenkrat pa po njegovih besedah do takšne odločitve še ni prišlo. 

Ruske sile so po besedah ukrajinske vojske v Bahmut poslale Wagnerjeve borce

Ruske sile so v napadu na Bahmut uporabile bolj izkušene borce iz zasebnega vojaškega podjetja Wagner, je za CNN poudaril Čerevatij.

"Značilno je, da je sovražnik za napad prvo uporabil najbolj pripravljene Wagnerjeve borce," je dodal. "Te enote vodijo vojaki, ki so imeli bojne izkušnje v Siriji, Libiji in na drugih bojnih žariščih."

Po njegovih besedah so Rusi izvedli 209 napadov z artilerijo in večcevnim raketometom ter en letalski napad. Prišlo naj bi do silovitega streljanja. Kot pravi Čerevatij, Ukrajinci povzročajo Rusom ogromne izgube, z junaškim bojem pa branilci fronte Bahmut utrujajo sovražnika, ki ga slabijo in ga bodo vrgle z ozemlja.

"Proti sovražniku zdaj zmagujemo s tem, da mu ne dovolimo, da bi sistematično prebijal našo obrambo, da mu ne dovolimo, da bi hitro prišel v zaledje, da mu ne dovolimo, da bi obkolil naše enote," je sklenil.

Jevgenij Prigožin, vodja Wagnerjeve skupine, je priznal, da ima Ukrajina strašno oster odpor v Bahmutu. "Ukrajinska vojska poskuša zadržati mesto z vso močjo."

"Na deset tisoč borcev ukrajinske vojske se srdito upira, krvavost bitk je iz dneva v dan večja," je dodal Prigožin v kratkem sporočilu, ki ga je objavila njegova tiskovna služba.

Ponoči je Nikopol bil napaden kar osemkrat

Rusija je čez noč s težko artilerijo obstreljevala mesto Nikopol na jugu države, je povedal predsednik regionalnega sveta Mikola Lukašuk. "Ruska vojska je okrožje Nikopol napadla osemkrat, štiri naselja so se znašla pod sovražnikovimi streli: Nikopoljska, Marganetska, Mirivska in Červonogrigorivska. Na srečo žrtev ni bilo."

Guverner regije Serhij Lisak je pojasnil, da so poškodovane hiše, gospodarska poslopja in vozila, cestišča ter daljnovodi. Poškodovana sta tudi električno omrežje in plinovod. "Kljub težkim razmeram trenutno prebivalci tistih območij regije Dnipropetrovsk, kjer se obstreljevanje nadaljuje, praviloma ne zapuščajo svojih domov. Poleg tega zagotavljajo zatočišče in pomoč razseljenim osebam iz tistih območij, kjer je situacija še hujša," je zapisal Lisak na svojem Telegramu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja