Tujina

Genocid v Srebrenici: 'Zanikanje in relativizacija dogodkov sta nesprejemljiva'

Srebrenica/Ljubljana, 11. 07. 2021 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
435

Mineva 26 let od srebreniškega genocida, ko so enote bosanskih Srbov v Srebrenici in njeni okolici ubile okrog 8000 ljudi, predvsem odraslih moških in mladoletnih fantov. Julija 1995 so v muslimansko enklavo na vzhodu Bosne vdrle enote vojske Republike Srbske pod poveljstvom generala Radka Mladića in prevzele nadzor nad "varnim območjem" pod zaščito Združenih narodov. V naslednjih dneh so v mestu in na območju nekdanje enklave izvršile več množičnih pobojev.


Srebreniško enklavo je varovalo 600 nizozemskih pripadnikov Unproforja, ki pa so bili ob prodoru enot VRS in zasedbi mesta zelo pasivni, poleg tega pa so bili Natovi zračni napadi zaradi slabe vidljivosti omejeni. V Potočarih se je zbralo približno 25.000 beguncev, ki so iskali zaščito ZN in evakuacijo z območja. Številni pripadniki bošnjaških enot, ki so branili mesto, pa so se skupaj s civilisti sklenili prebiti na območja pod nadzorom vlade v Sarajevu.

Enote bosanskih Srbov so jim na poti postavile več zased, zaradi katerih je življenja izgubilo na stotine ljudi, zajete pa so sistematično pobijali. Od približno 12 tisoč ljudi, ki so poskušali ubežati, se jih je le okrog 5000 prebilo na varno.  

Nizozemski vojaki, ki so varovali zaščiteno cono Srebrenico.
Nizozemski vojaki, ki so varovali zaščiteno cono Srebrenico. FOTO: AP

Leta 2002 so nizozemske oblasti objavile poročilo o vlogi nizozemskih modrih čelad pri pokolu, kar je povzročilo odstop nizozemske vlade in razpis predčasnih volitev. Julija 2019 je nizozemsko vrhovno sodišče je razsodilo, da je država Nizozemska delno odgovorna za poboj 350 Bošnjakov, saj da so imeli nizozemski vojaki 10-odstotno možnost preprečitve poboja.

Genocid v Srebrenici se je v zgodovino zapisal kot najbrutalnejši akt na evropskih tleh po koncu druge svetovne vojne, zato se ga 11. julija, ko je Srebrenica padla, spominjajo v BiH, Evropi in po vsem svetu. Sodišče v Haagu je poveljnika operacije, generala Ratka Mladića, in takratnega predsednika Republike Srbske, Radovana Karadžića, spoznalo za kriva genocida in ju obsodilo na dosmrtno ječo.

V srebreniškem masakru je umrlo okrog 8000 ljudi.
V srebreniškem masakru je umrlo okrog 8000 ljudi. FOTO: AP

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je zapisal, da ne bodo nikoli pozabili srebreniškega genocida. "Zanikanje genocida in vojnih zločinov ter poveličevanje vojnih zločincev sta nesprejemljiva. Prizadevati si moramo za miroljubno prihodnost za vse. To smo dolžni vsem žrtvam, preživelim in vsem ostalim."

V Srebrenici so se danes spomnili žrtev genocida nad Bošnjaki pred 26 leti. Na pokopališču v spominskem centru v Potočarih so ob 26. obletnici pokola pokopali še posmrtne ostanke 19 žrtev. Med njimi sta tudi trupli dveh fantov, ki sta bila julija 1995 stara 16 oziroma 17 let. Tako so v Potočarih pokopani posmrtni ostanki 6679 od skoraj 8400 žrtev genocida, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Govorniki so na slovesnosti poudarili, da je treba zaradi žrtev nadaljevati boj za resnico o srebreniškem genocidu. Brez resnice namreč ni pravice, niti sprave in trajnega miru. Bošnjaški član predsedstva BiH Šefik Džaferović je v nagovoru dejal, da o tem, kaj se je zgodilo v Srebrenici, dovolj pove na tisoče spomenikov v Potočarih. Opozoril je, da so v srbski entiteti BiH Republiki srbski prešli iz faze zanikanja zločinov v fazo poveličevanja zločinov in tistih, ki so jih zagrešili. Obenem napadajo tiste, ki jasno obsojajo genocid.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović pa je v videonagovoru, ki so ga predvajali na slovesnosti, dejal, da se tragedija na tisoče žrtev s poskusi zanikanja in relativiziranja zločinov še poglablja. Ocenil je, da sodelovanje v regiji brez iskrenega odnosa do preteklosti ne bo mogoče. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je medtem dejal, da se genocida v Srebrenici ne sme pozabiti. Zagotoviti pa je treba pravico za žrtve, je povedal v videonagovoru. V bošnjaško-hrvaški entiteti Federaciji BiH je danes dan žalovanja.

Čas ob obletnici pokola pa se v zadnjih letih tudi izkorišča kot priložnost za zanikovalce genocida, nabiralce političnih točk in provokatorje. Predsedujoči predsedstvu Bosne in Hercegovine Milorad Dodik je le dan pred slovesnostjo ob 26. obletnici genocida v Srebrenici razburil z novo kontroverzno izjavo o zanikanju genocida. V intervjuju za tiskovno agencijo Republike Srbske Srna je dejal, da v spominskem centru v Potočarih pravzaprav sploh ne pokopavajo posmrtnih ostankov, pač pa zgolj prazne krste.

Lani pa je z zapisom na družbenem omrežju razburil tudi slovenski premier Janez Janša. Takrat je zapisal, da se "pokol ne bi zgodil, če bi na območju nekdanje Jugoslavije počistili s komunistično ideologijo". Na to so se odzvali številni tuji mediji, tudi nekateri vidnejši politiki z Balkana. Nekateri opozicijski poslanci pa so protestno zapustili sejo DZ, ker se Janša ni želel opravičiti.

Zunaje ministrstvo:  Zanikanje in relativizacija teh tragičnih dogodkov sta nesprejemljiva

11. julij, dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici, je poziv, da znova obudimo in ohranimo spomin na žrtve ter grozote, ki so se zgodile v času vojne v Bosni in Hercegovini, so zapisali v izjavi na zunanjem ministrstvu. "Srebrenice ne bomo in ne smemo pozabiti – sprava je možna le, če se spominjamo ter priznamo trpljenje in bolečino ljudi. Zanikanje in relativizacija teh tragičnih dogodkov sta nesprejemljiva. Regija Zahodnega Balkana je še vedno močno obremenjena s spomini in bolečo zgodovinsko izkušnjo. Procesi sprave morajo biti pospešeni, saj lahko le na ta način vse generacije uresničijo svoje potenciale in prispevajo k dobrobiti, stabilnosti in varnosti regije."

Izpostavili so še, da dogodki v Srebrenici pred 26 leti predstavljajo najhujše kršitve mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic. "Nedavna potrditev obsodbe Ratka Mladića je potrdila močno sporočilo in podkrepila zavezo mednarodne skupnosti, da ni nihče nad zakonom in da bodo storilci tovrstnih grozodejstev odgovarjali za svoja dejanja. Nekaznovanost ni dopustna in učinkovit boj proti njej prispeva k preprečevanju grozodejstev ter h krepitvi mednarodnega miru in varnosti." Kot so še poudarili, si Slovenija v okviru svojih zunanjepolitičnih prioritet ter kot predsedujoča Svetu Evropske unije prizadeva za proces pomiritve za stabilnost regije Zahodnega Balkana.

Pomen slovenskega predsedovanja Svetu EU pri spravi na Zahodnem Balkanu pa je v poslanici ob dnevu spomina na žrtve genocida v Srebrenici poudaril tudi predsednik DZ Igor Zorčič. "Evropska unija bo imela s pomočjo Slovenije kot predsedujoče Svetu EU v naslednjih šestih mesecih najboljšo priložnost narediti korak k integraciji držav Zahodnega Balkana. Le skupna, evropska prihodnost bo trajno zagotovilo za stabilnost in mir v tej regiji in v Evropi," je zapisal.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (435)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

V SHESHELJ
17. 07. 2021 10.31
+2
Kako muslici delijo minuee ko vidijo moj nick name...sploh ni vazno kaj napisem...hahah
Marianela
12. 07. 2021 12.50
+2
Naj počivajo v miru božjem vsi, ki so bili kruto pobiti. Žal počitka in miru u duši ne bo nikoli za njihove svojce.
Simon Megli?
12. 07. 2021 12.47
+3
Bošnjaci so od leta 92 do 95 pobili 3.500 Srbov v okoliških vaseh Srebrenice, da ne govorim koliko so jih pobili v Sarajevu in ostalih mestih. Posnetki islamskih fanatikov ki rezejo glave Srbom so gnusna sramota Evrope.Hrvati so pregnali 250000 Srbov iz svojih domov... in ti isti pametujejo Srbiji o genocidu.Predlagam Srbiji da si nikoli ne zazeli biti del taksne pronacisticne Evrope.
NoUseForAName
12. 07. 2021 16.48
+3
Točno to. Srebrenica je bila posledica pobijanja srbov s strani Orića in Muhiča. V bistvu je bilo samo vprašanje časa kdaj se bo nekomu utrgalo in bo začel pobijat muslimane.
Geres
11. 07. 2021 21.28
-6
Kajo lahko kdorkoli sploh razmislja o tem, da bi Srbija postala del EUja? Izvedli so genocid, cez par let pa kot da se nic zgodilo. Srbija nima kaj delat v EUju.
samuray1
11. 07. 2021 21.36
-2
Baje da v EU resno razmišljajo o novem sedežu EU v Potočarski jazbini.Mujahide pa bodo zdresirali kot goske ter kot takšne bodu uporabili kot stražnike.
al-bundy
11. 07. 2021 21.22
+0
No nastej vojne ki so začeli in ki so izgubili in kako so izgubili? Potem pa menjaj dilerja
-15
V vsej zgodivini je vedno bilo tako,da so srbi pričeli z vojno ter pokoli in v vsaki so bili tepeni kot hudiči nikoli pa niso dobili niti ene bitke.Z tem kako smo jih hrabri nepremagljivi slovenci poteptali v trenutku skorajda golih rok,ko je srbski agresor jokal na kolenih ter cvilil kot podgane za svoje življenje pove vse o njih. Vendar jih to ni ustavilo in na zahrbten način delujejo naprej z raznimi petkovimi in ostalimi protesti z namenom rušenja države in vlade.Nekateri pripadniki umrlega komunizma so se jim pa celo priključili,ker se ne morejo sprijazniti,da so postali starine in je čas komunizma zapečaten v globoki greznici.Najbolj zanimivo pa je,ker sploh nimajo pojma zakaj in proti čemu bi sploh radi demonstrirali saj jih vodijo največji zahrbtni sovražniki Slovenije in to tisti delomrzneži kateri živijo na plečih slovenskih davkoplačevalcev.Še bolj zanimivo je pa to,da so to sami balkanci kateri se ne vrnejo v svoje domovine,če jim je tam bolje kot v Sloveniji. Temu je pa res seveda kriva vlada,ker ne posreduje po zakonu RS kot bi morala.
Jullia
11. 07. 2021 21.41
Jimi1
11. 07. 2021 21.16
Takšni dogodki so se dali zgodovinsko predvideti... 45 let množične histerije ,,bratstva i jedinstva,, ,prisiljenih rajanj,zletov, politično nadzorovane ga bratenja pod očesom UDBA in JLA pač pripelje do takšnega sovraštva na koncu... Vzrok pa v neresenih problemih zadnjih stoletij in milijonih litrov pretocene krvi po tej zemlji. Zadeve so v tej vojni se bolj ne povratno zavozene...
FAUSTOS1
11. 07. 2021 21.08
+2
Tudi pacient ima tu krvave roke saj je prodajal orožje vsem in vsakomur-pa tudi današnje metode tega pacienta niso bistveno drugačne od miloševiča.
Jimi1
11. 07. 2021 20.53
+1
Na Balkanu se takšne stvari ves čas dogajajo. Samo vprašanje naroda,vere,zgodovinskih zamer in zgodovinske ,,priložnosti,, ... Vse ostalo je lapsus,ki bo že jutri pozabljen...
2fast4
11. 07. 2021 20.43
+2
Jugoslavija v svoji popolni luči. Jugoslovani so se sami pobili med sabo...
ecoliqua
11. 07. 2021 20.27
-1
Do 91ga so bili Srbi herojski narod, potem so postali morilci zlocinci kriminalci
al-bundy
11. 07. 2021 20.33
+0
puspan
11. 07. 2021 20.42
+0
Mi lahko poveš kje in kako so bili do 91-tih to, kar pišeš?
Skijump
11. 07. 2021 20.46
-8
glavni Baja
11. 07. 2021 20.52
+5
samuray1
11. 07. 2021 21.01
-7
Srbi nikoli v vsej zgodivini niso bili nikakršni heroji ampak ravno obratno.Poglej stoletja nazaj.Začeli so z vsako vojno in v vsaki bili pretepeni kot hudiči in premagani.Stoletja so jih tlačili Turki in imeli za sužnje ter hlapce šele,ko so jim pomagale ostale države predvsem Slovenija so se otresli Turkov.Slovenija je agresivnega srbskega napadalca zmlela skupaj v cirka 1.mesecu takorekoč brez orožja kar je seveda neizmerna sramota za srbe zato poskušajo na drug način kot so petkovi protesti.
al-bundy
11. 07. 2021 21.13
+6
Jasnovidec hahahahahhhaah menjaj dilera. Slovenija pomagala proti turkom😂
al-bundy
11. 07. 2021 21.17
+6
Naštej te vojne katere so začeli kak so začeli in kako vse izgubili da vidimo
Skijump
11. 07. 2021 21.29
-5
Skijump
11. 07. 2021 21.30
-6
glavni Baja
11. 07. 2021 21.56
+0
...jaz sem sprožil vse, da imam zdaj in še za naprej mirno pot, dokler živim...
disorderliness
11. 07. 2021 19.41
-3
Kriva je neumnost. Pač ljudje so bili tako neumni, da so verjeli, da je fronta, in da je onstran fronte sovražnik. Seveda ni nikoli tako. Če se zaradi neznanja vzgoji sovraštvo, noben več ne ve, da ni onstran fronte sovražnik, ampak je le ta za tvojim hrbtom. Take ljudi, ki izkoristijo slepce, se da kmalu prepoznati in tudi danes hodijo med nami, nam vladajo in perejo glave, gobezdajo in lažejo in človek je samo človek, in če je dovolj neizobražen, bo sledil, verjel, prepričan, da dela dobro.
al-bundy
11. 07. 2021 19.27
-3
Orica da ne jemlejo kot heroja? Pa kje ti zivis? Pa še kak ga! Vi muslimani ste hoteli istrebiti srbe iz RS-a nato pa pobili srbske svate v Sarajevu!
Skijump
11. 07. 2021 19.52
-1
Jemljeno ga za heroja zato ker ni obsojen. Ce bi bil obsojen tako kod Mladic bi sigurno muslimani tretirali kod sramotoo in se distancirali od njega. A me razumess! Bosanci niso kod vi Srbi, ki obsojenega cloveka tretmanite kod heroja. To ni nikjer na svetu. Vjemi mi ce bi bill Naser obtozen pa tudi ce bi dobil 1 letooo. Je za mene jadnik!! Ampak ni obtozen! To je razlika med Bosanci in Srbi. Drugacni smo. Ja pa kajj šeeee!!!! Se ena tvoja laz. Zakaj potem muslimani niso ubili svoje generale ki so Srbi. Jovan Divjak, Dragan Vikic, Zoran Zoranovic. Zakaj niso ubili?? Zato ker niso cetniki in Srbi eto zato ne sovrazijo. To je temelja razlika narodov med nami. Muslimani Bosanski ne sovrazijo tako kod vi Srbi. To da ti je jasno. Samo lazete.. Se ena tvoja laz na tem portalu. Ne pomaga ti.
tarzan13
11. 07. 2021 19.53
+2
aja in vi ste pol maščevali 100 x ..Sicer pa je Vučič enkrat javno povedal za 1 srba 100 muslimanov...In presneto je držalo.
al-bundy
11. 07. 2021 20.03
+0
tarzan13
11. 07. 2021 20.14
-4
ćlovk se lahk sam vpraša kakšni ste srbi ljudje ?
al-bundy
11. 07. 2021 20.23
+1
Za razliko od vas muslimanov sveti narod ki smo se branili od terorizma in osvobajali narode. In edini ki so pomagali Sloveniji v sv vojni proti Italijanom in jih ustavili pri Vrhniki
glavni Baja
11. 07. 2021 20.29
+0
pozabu ai napisat, da so jih rešili avstro-ogrske tiranije @al-bundy 😉
al-bundy
11. 07. 2021 20.33
+0
@baja ja no s tem sem mislil osvobajanje narodovm. Turki AU...
Skijump
11. 07. 2021 20.36
+1
Ej ne se ulizevati Slovencem. Koga ste vi branili od kje??? Poslusaj ti. Slovenija je bilaa v Avtroogarski. Edini ki so se borili z Kanjskimi Janezi na Soci da bi ustavili Italijane so bili Bosnjaki. Spomni se Log pod Mangartom. Edini Bosnjaki muslimani so bili i se Borili za Avstroogarsko in posredno tudi cuvaji Sloveskega ozemlja. Kje je Kobarid danes? Log pod Mangartom je v Italiji. Dajj prosim tee. SRBI STE CUVALI. PROSIM
Skijump
11. 07. 2021 20.44
-3
V Avstroogarski monarhiji so Bosnjaki muslimani najbolj nagrajeni z medaljo za pogum. In Kranjski Janezi in regiment BH Bosnjaki muslimani skupaj na soski frotni poti Italijanom. Srbi ste bili sovrazniki Avstroogarske. Taki pravoslavci i ruske pravoslavce so uporabljali za zidanje in grajenje ceste PRELAAZ Vrsic. Tko da prosim. Bog ne daj da vi Srbi koga cuvateee i obvarujete. Ze drugi dan bi narod bil pokopan in izbrsan z lica zemlje. Sam tih bodite. Pa se neki povem. Moji komentari niso usmerjeni na Miroljubne Srbe ki razumejo i so uredu ljudje. Mojo komentarji so usmerjeni na sovraznike ki sovrazijo vse povprek tudi sebe. Za fasiste in cetnike i razne drugee. Ki nima ni drobtinico clovestva.
Skijump
11. 07. 2021 20.48
-4
glavni Baja
11. 07. 2021 20.57
+5
al-bundy
11. 07. 2021 21.01
+3
Daj skijump ne bluzi te tvoje mitomanske zgodbe
al-bundy
11. 07. 2021 21.03
+2
Vi "bosnjaki" ste nastali 92 ne da ste prejemali zlate medalje 😂
Skijump
11. 07. 2021 21.38
-2
Mi Bosnjaki smo nastali v 12 stoletjuu. Vi Srbi stte pa prsli iz Zimbabwejaa na Balkan. 😂
borjac
11. 07. 2021 19.21
+7
Ali ni naš Iranski mudžahedin Janša nekaj opletal z žaljivimi Twiti o genocidu v Srebrenici, tja naj gre in jim direktno pove , ampak nima hrabrosti, on pridobi na hrabrosti ko se nahaja na varnem v kleti, tam v kleti kjer je on tudi zmagal vojno, veliki kletni zmagovalec.
Skijump
11. 07. 2021 19.04
-4
A ti nekajjjj povemmm . Naser Oriccc i vsi ce so nekajj naredili bodo obsojeni slej in prej. In verjemi da Bosanci nebodo kod vi Srbi da ga jemljeno kod Herojaaa. Ce je kaj naredil bo odgovarjal. In se bodo distancirali od njegaaa. To. Ti zagotavljam. Ampak vi Srbi ste najbolj odgovorni za zacetek krvavega pohoda v Bivsi Jugoslaviji. Zaceti je treba od najbolj odgovornih. Od vass! Ce ze priznas zlocin in ves gdo ga je naredil se distanciraj obsodi zlocinca in ne ga jemati za heroja. A je jasnooo!!To je velika razlika med vami Bosanci in Srbijanci. Pomemben je Mirrr. Ampakk Srbi morajo biti prvi, ki bo naredil presedan. I to je tooo. 8 miljonov vas je najbolj ste odgovrni. Prvoo moratee vi priznati zlocin ga obsoditi i se ograditi z zakonom. Po pa ste pridobili pravico recete zdaj pa Bosanci obtozite svoje generaleee. Oprostite ampak tko jeee. Karadzic Mladic... Ves kok jih mateee. To nisooo herojiii. To naj vam bo jasnoo!
CZ33
11. 07. 2021 20.20
+3
puspan
11. 07. 2021 20.43
+1
Skijump
11. 07. 2021 20.49
-3
Jullia
11. 07. 2021 21.49
a bi nehal smetit frustriranc! In pa zgodovine ne bos pisal ti!
Skijump
11. 07. 2021 18.51
-4
Optozen je Simatovic, Stanisic iz Srbije zaradi udelezitve v genocidu. To pomeni da je Srbija bila udelezena v genocidu. Genocidna namera je bila po tej presoji. Srbska akedemija znanosti in umetnosti je naredila veliki plan velike Srbije z ciljem ciste teritorije na podrocju bivse SFRJ. I ne govorite tukaj da ni bilo tako. V planu so bile zelje za ozemljem teritorijem Republike Slovenije, Hrvaske, Bosne, Kosova z nacrtnim namenom narediti Veliko Srbijo z cistim srbskim prebivalstvom. Je takoo. Tako jee. In resnica vas boliii. Zeleli ste vse zasesti. TO Slovenija se ni pustila prelisiciti. In ste Srbi spusili prav tako Hrvati. Tko da bodite tihoo. Lahko je Bosnace mirne pobijat. Probali ste na Kosovu. Pa je danes Kosovo Republika Kosovo Sram me je da taki zivijo v Sloveniji. Jutri ste ponovno pripravljenii isto stvar narediti in pobijati. Fujj Sramotaa. Za Slovenijo. Kar igrajte see z Bosanciiiii. Jaz se Srbi nebi igral na vasem mestu. Pozz
al-bundy
11. 07. 2021 19.17
+0
Ti si bed*k noben ni hotel velike Srbije. To je bila le Šešeljeva ideologija. Hoteli so samo tam kjer je bilo vecino srbov katere so hotli istrebit in so se branili. Torej RS in Vukovar. O Kosovu pa sploh ne bom ker se ve od koga je! Je samo lazna država in nato baza. Kak tebe ni sram takšnih nebuloz pisat!
ksrecko
11. 07. 2021 18.43
-14
Referendum pa levica pozabi na Srebrnico in nedolžno pobite Muslimane tu sose pokazali junaki JLA kaj imje ucepila partija.
asgard
11. 07. 2021 18.27
-6
Zakaj se je zgodil sploh ta genocid ? Ker so Srbski generali rekli da enkrat so že skrili genocid v Sloveniji in so upali da se tudi sedaj ne bo tako hitro odkrilo....
V SHESHELJ
11. 07. 2021 19.00
-4
Lažeš...uprasaj se koliko se jih je med seboj pobilo, ker so bili otroci-vojaki necedi na koga sploh streljajo, so se pa proti svoji vojski obstreljevali...Le cevlje sodi naj Kopitar
Schnitzel
11. 07. 2021 18.17
+2
sočustvujem s svojci pobitih. spomin na take dogodke se mora ohranjati in krivci morajo biti kaznovani prihodnjim generacijam v poduk. želeti in delovati moramo, da se take stvari ne bi nikoli ponovile. kar me pa vsako leto zares moti je pa vztrajno in sistematično pribijanje na križ in demoniziranje srbov. ne morem se znebiti občutka, da se to dela z nekim političnim namenom, tako za mednarodne, kot za domače potrebe.