Tujina

Srečanje 'dveh starih prijateljev' Lukašenka in Džinpinga

Peking, 01. 03. 2023 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
6

Kitajski voditelj Ši Džinping se je srečal z beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, sicer tesnim zaveznikom Vladimirja Putina. Državni obisk poteka ravno v času, ko so med Kitajsko in Zahodom vse bolj zaostreni odnosi. Lukašenko je zatrdil kitajskemu predsedniku, da podpira kitajski mirovni načrt. Medtem pa naj bi se Putin pripravljal, da bi Džinpinga sprejel v Moskvi in mu pokazal nov obroč podzemne železnice.

Ši Džiping in Aleksander Lukašenko sta se srečala v Veliki ljudski dvorani v Pekingu, nato pa začela uradne pogovore. V pogovoru za tiskovno agencijo Nova Kitajska je Lukašenko dejal, da se veseli srečanja s svojim starim prijateljem. Pozdravil je tudi nedavno objavljen dokument, v katerem je Kitajska povzela svoje stališče o konfliktu v Ukrajini.

Gre za prvo srečanje dveh voditeljev, vse odkar sta se septembra srečala ob robu vrha Šanghajske organizacije za sodelovanje v Uzbekistanu, ki se ga je udeležil tudi njun prijatelj, ruski predsednik Vladimir Putin. Takrat sta se dogovorila, da bosta že tako tesne vezi med državama še nadgradila v celovito strateško partnerstvo.

"Današnje srečanje poteka v zelo težkem času, ki zahteva nove, neobičajne pristope in drugačne politične odločitve," je Lukašenko dejal kitajskemu predsedniku Džinpingu. Belorusija po njegovih besedah "v celoti podpira pobudo o mednarodni varnostni", ki jo je Kitajska predložila.

"Cilj bi moral biti predvsem preprečiti zdrs v globalno konfrontacijo, v kateri ne bo zmagovalcev, zato Belorusija aktivno pripravlja mirovne predloge in v celoti podpira pobudo o mednarodni varnosti, ki ste jo predložili," je dodal beloruski voditelj. Povedal je tudi, da želi njegova država okrepiti tehnološko sodelovanje s Kitajsko na različnih področjih.

Xi pa je na srečanju z Lukašenkom dejal, da bi morale vse strani "opustiti miselnost hladne vojne" in si prizadevati za vzpostavitev uravnotežene, učinkovite in trajnostne evropske varnostne arhitekture.

Kitajski voditelj je dodal, da bi morale "določene države prenehati politizirati in instrumentalizirati svetovno gospodarstvo" ter dejansko poiskati rešitve, ki bodo pripomogle k prekinitvi ognja, ustavitvi vojne in mirnemu reševanju konflikta v Ukrajini.

Beloruska državna tiskovna agencija Belta je navedla, da so v ospredju Lukašenkovega tridnevnega obiska na Kitajskem krepitev odnosov, trgovina, gospodarstvo, naložbe in humanitarno sodelovanje, pa tudi na odziv na "najbolj pereče mednarodne izzive današnjega časa".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med ZDA in Kitajsko se odnosi vse bolj zaostrujejo, predvsem zaradi zaskrbljenosti Washingtona, da Peking razmišlja o pošiljanju orožja Rusiji. Peking je zaenkrat to zanikal. 

Do srečanja je prišlo ravno dan po tem, ko je ameriški državni sekretar Antony Blinken podal nekaj neposrednih pripomb o tem, kako bi se ZDA odzvale na morebitno pomoč, ki bi jo Kitajska zagotovila Rusiji. Opozoril je, da bo Washington ukrepal proti kitajskim državljanom in podjetjem, vpletenim v kakršna koli prizadevanja za pošiljanje orožja Rusiji. Peking, ki sicer trdi, da so povsem nevtralni v konfliktu, pa je zavrnil namigovanja ZDA, da o tem sploh razmišljajo. Zunanje ministrstvo je sporočilo, da Kitajska spodbuja mirovne pogovore in politično rešitev krize, medtem ko ZDA pošiljajo smrtonosno orožje na bojišče v Ukrajini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekdanja sovjetska država Belorusija je bila tarča obsežnih sankcij ZDA in njenih zaveznic kot odgovor na agresijo Moskve, potem ko je Lukašenko dovolil ruski vojski, da dostopa do Ukrajine prek 1000 kilometrov dolge ukrajinsko-beloruske meje severno od Kijeva. Evropska unija tudi ne priznava rezultatov Lukašenkove zmage na volitvah leta 2020, ki so v državi sprožili množične prodemokratične proteste, ki jim je sledila brutalna vladna represija. 

Kitajski mirovni načrt

Peking je prejšnji teden objavil stališče v 12 točkah o politični rešitvi krize v dokumentu, v katerem poziva k mirovnim pogovorom za končanje leto dni trajajoče vojne. Njihov načrt so sicer mnogi pozdravili, presenetljivo, celo Putin in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nista načrta ravno zavrnila, zahodni voditelji pa so ga kar precej kritizirali, Kitajsko obtožujejo, da se je s tem postavila na stran Rusije.

Kitajska namreč v dokumentu poziva k politični rešitvi konflikta, mirovnim pogovorom in spoštovanju nacionalne suverenosti. Vendar pa dokument izrecno ne narekuje, da mora Rusija umakniti svoje enote iz Ukrajine in obsoja zahodne sankcije.

Kitajska in Rusija sicer že cel čas vojne namigujeta, da si ZDA ne želijo konca konflikta, temveč želijo, da traja vse več časa. Lukašenko je obtožil ZDA, da Zelenskemu preprečujejo mirovna pogajanja. "ZDA so edine, ki si želijo ta pokol," je pojasnil. Podobnega mnenja je tudi Peking, visoki diplomat Wang Ji je na začetku meseca na varnostni konferenci v Münchnu dejal, da Kitajska ne priliva olja na ogenj in da od te vojne nima nikakršne koristi. Slednje je odkrito namigovanje, da ZDA namerno podaljšujejo vojno, da bi uresničile lastne geopolitčne interese in povečale dobičke svojih proizvajalcev orožja.

Putin se pripravlja na sprejem Šija v Moskvi

Putin naj bi po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejal, da se pripravlja na srečanje s Šijem v ruski prestolnici Moskvi. Pokazal bi mu namreč rad progo moskovske podzemne železnice. 

"Po dolžini je 70-kilometrski BCL postal največji podzemni obroč podzemne železnice na svetu in prehitel naše prijatelje na Kitajskem - trenutno vodilno linijo podzemne železnice v Pekingu. Srečala se bova s Šijem," je dejal Putin.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Na pol ovca
01. 03. 2023 14.59
-1
Ta belorus je diktator mumija ki sedi v wašingtonu kot vaš šef pa je demokrat a ne da ? 🤣 🤣
puspan
01. 03. 2023 14.34
+2
To pa je res iskreno prijateljstvo. Čeprav večji in širši Lukašenko, bo zlezel tanjšemu in ožjemu v vsej njegovi veličini v ..t.
metaloh
01. 03. 2023 14.34
+2
Tisti na levi je prišel prosjačit za traktorske gume, tisti na desni pa se samo smehlja primitivcu...DžiPing je pameten in niti v sanjah si ne bo upal podpreti Rusov kaj šele tega kmeta iz Belorusije...
komarec
01. 03. 2023 13.30
-1
Seveda zavezniki skupaj. Težka se piše Natu in ucrajini.
JAZsemTI
01. 03. 2023 12.49
+7
V zadnjem sestavku tega članka je zajeta vsa resnica tega kaj in zakaj se dogaja v Ukrajini.
mr.poper
01. 03. 2023 12.16
+3
Tega je naenkrat postalo zelo strah -zakaj neki-