Tujina

21-letnik sredi dne vstopil v trgovino, začel streljati in ubil deset ljudi

Boulder, 23. 03. 2021 06.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

ZDA pretresa nov strelski pohod. 21-letnik je v mestu Boulder v zvezni državi Kolorado vstopil v eno od tamkajšnjih trgovin in začel streljati. Ubil je deset ljudi, starih od 20 do 65 let. "Zagotovo bi bilo še več smrtnih žrtev, če se policija ne bi odzvala tako hitro," poročajo iz Boulderja. Storilca so prijeli, trenutno se zaradi poškodb zdravi v bolnišnici.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Streljanje v Koloradu
    02:08
    Iz 24UR: Streljanje v Koloradu
  • Iz SVETA: Tragedija v Koloradu
    02:25
    Iz SVETA: Tragedija v Koloradu

V ponedeljek ob 14.30 po lokalnem času (ob 22.30 po našem) se je v trgovini King Soopers zgodil strelski pohod. Umrlo je deset oseb, njihova starost se giblje med 20 in 65 leti. 

Policija je identificirala osumljenca kot 21-letnega Ahmada Al Aliwi Alissa, ki je po poročanju AP večino svojega življenja preživel v ZDA. Motiv za njegovo dejanje še ni znan. Trenutno se nahaja v lokalni bolnišnici, kmalu pa naj bi ga prepeljali v zapor. 

Preiskava je šele v začetni fazi, je v izjavi za medije danes dejal tožilec Michael Dougherty, poudaril pa je, da je osumljeni po dosedanjih informacijah deloval sam. V strelskem pohodu je uporabil polavtomatsko puško AR-15, ki jo je kupil šest dni pred svojim strelskim pohodom. Ameriški predsednik Joe Biden je ameriški kongres pozval k sprejetju ostrejših pravil glede nakupa orožja. 

Med žrtvami strelskega pohoda je tudi policist, 51-letni Eric Talley, ki je prvi prispel na kraj dogodka in napadalcu skušal preprečiti nadaljnje streljanje. Umrl je med strelskim obračunom z osumljencem v trgovini. "Pri nas je bil zaposlen od leta 2010, posredoval je v številnih intervencijah, bil je izkušen policist. Njegovo zadnje dejanje ni bilo nič manj kot herojsko," je medijem skrušeno povedala vodja policijske postaje v Boulderju Maris Herold. Talley je bil oče sedmih otrok, starih od 5 do 18 let. 

Kot je še dodala, bi bilo smrtnih žrtev zagotovo več, če policija ne bi odreagirala tako hitro.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj točno se je dogajalo včeraj popoldne v tem ameriškem mestu, sicer še ni povsem znano. Policija je sporočila, da je "rekonstrukcija dogodkov zahtevna, zato bo trajala vsaj pet dni".

Na kraju dogodka so poleg policistov posredovali tudi enota SWAT, več reševalnih vozil ter trije medicinski helikopterji. Policiji je kasneje na pomoč priskočil tudi ameriški FBI.

"Boulder je bil nekakšen mehurček, tukaj smo se počutili varne," je za ameriško televizijo CNN povedal eden od očividcev ponedeljkovega grozljivega strelskega napada v Koloradu. V tej ameriški zvezni državi se je sicer zgodilo že kar nekaj odmevnih strelskih pohodov; leta 2013, denimo, se je eden takšnih pokolov zgodil na srednji šoli. Ponedeljkovo streljanje v Boulderju je tako vnovič sprožilo burne debate o posedovanju orožja med civilisti.

Še eden od očividcev, Dean Schiller, pa je za AP opisal, da je ravno odhajal iz trgovine, ko je slišal strele, nato pa videl tri osebe, dve na parkirišču ter eno blizu vhoda v trgovino, ki so z obrazi navzdol ležale na tleh. Ni mogel presoditi, ali še dihajo.

Strelec naj bi zatem odšel v trgovino. Tudi policijski viri so za ABC News dejali, da je policija sprva prejela klic, da so na parkirišču pred trgovino odjeknili streli. Ko pa so prispeli na kraj dogodka, je osumljenec začel streljati na njih. 

Celotno območje je oborožena policija obkolila ter prek zvočnika osumljenca pozvala, naj se preda ter z dvignjenimi rokami in brez orožja stopi iz trgovine. Posnetki s kraja dogodka prikazujejo policiste, ki so pospremili vklenjenega moškega s kraja dogodka. Bil je okrvavljen po nogah, brez majice in bos. Kot kažejo posnetki, so ga odpeljali z reševalnim vozilom.

Moški, ki je v tistem času nakupoval v trgovini, je za KCNC-TV povedal, da je slišal vsaj tri glasne poke, nato pa so ljudje okoli njega začeli bežati. Sam je zbežal v zadnji del trgovine, v prostor za zaposlene, kjer mu je eden od zaposlenih povedal, kje lahko pobegne iz trgovine. 

Na streljanje se je že odzval guverner Kolorada Jared Polis in zapisal, da "pozorno spremlja" situacijo, ki se odvija v Boulderju. Župan Sam Weaver pa se je v odzivu zahvalil policistom in reševalcem ter dodal, da "besede ne morejo opisati tragedije, ki se je zgodila v tem popoldnevu".

Boulderska policija je medijem sporočila še, da bo naslednja novinarska konferenca v torek ob 8.30 po lokalnem času (ob 16.30 po našem), do takrat pa novih informacij o dogodku ne bo posredovala.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SumDumFuk
24. 03. 2021 15.06
+1
Zanimivo da se toliko "strelskih pohodov" zgodi v času ko Joseph P. Biden namerava močno pritisniti na lastnike orožja (očitno se nekomu fejst tresejo hlačke.. beri demokratom). Omenite raje, da je napadalec Ahmad Al Aliwi Alissa velik NASPROTNIK Trumpa in konzervativcev ter privrženec ISIS-a.
Jimi1
24. 03. 2021 08.49
+0
Prejšnji teden smo imeli v državi 4 umore... Slovencev je 2 mio.Statistično je to enako,kot da bi imeli v ZDA z 350 mio prebivalcev 700 umorov tedensko. Mislim,da ,,pacificirane ,, Butale v tem primeru vodimo... Nemogoče je regulirati prodajo sekir,nožev,kolov in podobnih artiklov norcem. Hkrati se žrtvam omejuje posest strelnega orožja in s tem hkrati pravica do učinkovite obrambe... Tokrat ni storilec je musliman,kar več kot pojasnjuje motiv napada in pokola...
Rene Jelinčič
23. 03. 2021 20.26
+2
Isis na usposabljanju v Ameriki?
gaber62
23. 03. 2021 19.38
+7
Zgodba že ponikuje iz 24ur. Storilec namreč ne ustreza predvidevanjem novinarjev 24ur. Ni namreč beli kristjan srednjih let, ki bi ga lahko označili za Proud boysa. Že ime namreč pove vse - Ahmad Al Aliwi Alissa.
dr.Fen0men
24. 03. 2021 08.03
+3
Ker je strelec napacnega imena je treba hitro vse pozabiti.
periot22
23. 03. 2021 17.09
+5
periot22
23. 03. 2021 17.05
+0
Za Ameriko nič novega vsaj ima orožje vsak norec!
Šefe papa
23. 03. 2021 18.39
+3
Verjameš ali ne to se je zgodilo v zvezdni državi ki ima relativno stroge zakone glede orožja. Ne genaraliziraj problema
Jimi1
24. 03. 2021 08.53
+1
Precej držav v ZDA ima ostrejso krožno zakonodajo kot Butale,pa se vendarle dogaja... V Teksasu,kjer vsak drugi hodi oborožen okoli se takšen napad skoraj ne more zgoditi...
JohannDoe
23. 03. 2021 12.03
+7
@sdspoden Leta 2021 ljudje še vedno opletajo s partizansko retoriko opijanjeni kot, da bi bili leta '45. Če pustimo ob strani to, da smo na vrhu po alkoholizmu in samomorih. Družinski in ostali umori so pa malo zabremzani samo zaradi tradicionalne zavrtosti. In po raziskavah četrtina odraslih v državi ne razume vsebine teksta, ki ga nekje prebere ali pa sploh ne bere. Dajmo rečt kako o zavoženi družbi. Samo še holivudsko poneumljanje in ameriške medije moraš cepit na to osnovo. Pa dosežemo dno, ko se bodo drugi smejali nam in ne mi prilično brez osnove ali razloga drugim.
SDS_je_poden
23. 03. 2021 12.51
+4
JohannDoe: Podpišem. Dodajam še, da tudi socialna omrežja naredijo svoje.
JohannDoe
23. 03. 2021 11.54
+2
Zanimivo, vsakič ko pridejo demokrati na oblast, prodaja orožja skokovito naraste. Vsakič, ko demokrati začnejo opletat s svojo retoriko in vlagat absurdne zakone polne pretiravanj in absurdov, prodaja orožja skokovito naraste. Trenutno je npr. v Ameriki problem dobit orožje ali strelivo, ker ga v trgovinah preprosto ni. Znamo računat. Vemo kaj je komu v korist. Naredimo računico in izračunajmo komu demokrati najbolj koristijo.
JohannDoe
23. 03. 2021 12.08
+3
Ker vemo kako ekonomija deluje, me ne bi čudilo, če demokratom za te usluge kaj primakne tudi orožarska industrija. Sploh, če upoštevamo kako lepo in brez zadržkov služijo njihovim poslom na mednarodni sceni.
nikhrast
23. 03. 2021 15.39
-6
Prav imaš da kriviš republikance za nabavo orožja, paranoični so, tako grabijo po orožju. Vidiš pa da jim ta usurp vlade 6. januarja ni uspel.
JohannDoe
24. 03. 2021 09.57
+1
Se strinjam hrast. Očitno so demokrati, ko vladajo, ti tvoji "republikanci", ko kupujejo in proizvajalci in prodajalci orožja skupaj zelo ubran "najboljši par".
Pomemben petelin
23. 03. 2021 11.33
+1
Sem že večkrat ponovil za evolucijski preskok zavesti, je treba ponotranjiti 5 naravnih čustev in prepoznati ter se izogniti njenim polom nenaravnim zavrtim čustvom. Jih sploh poznate? NAravna čustav z veliko začetnico njeni poli z nenaravna zavrta čustva z malo LJUBEZEN- posesivnost; ŽALOST- depresija ;ZAVIST- ljubosumlje; STRAH- panika; JEZA- bes .Seveda ti pravilno ponotranjena naravna čustva prinesejo ugodnosti, zaradi zavrtih čustev so pa ljudje že ubijali.
Pomemben petelin
23. 03. 2021 11.44
-2
A ste prepozali katnero čustvo ima zavrto naš posvojeni pacient najbolj nesposoben komunist vseh časov? Kontrolirat hoče vse je posesiven ima zavrto čustvo LJUBEZNI, ker se mu je oksitocin v mladosti vezal na zvezo mladine komunistov in so ga vrgli iz nje zaradi preveč nazadnjaških pogledov.
zelo star kavkaški ov?ar
23. 03. 2021 11.01
+0
Sem misli, da bo novi mesija Biden to uredil, pa kot vidimo ne gre vse po planu.
Jimi1
24. 03. 2021 08.59
SDS_je_poden
23. 03. 2021 10.43
+6
Niti za sekundo ne mislim, da se take stvari ne bi dogajale pri nas, le bi bilo dovoljeno imeti orožje doma. Nekateri bi se spet šli partizane in domobrance, ker omejenost v glavah ljudi nima meja. Amerika je šolski primer zavožene družbe, s svojo zakonodajo, ki podjetjem dovoljuje kovati dobičke tudi na račun zdravja in življenja ljudi.
majsta
23. 03. 2021 10.58
+4
Kaj misliš da v SLo ne dobiš orožja na črnem trgu ?? Še hitreje ko v ameriki! Problem je ker so ljudje tak zastrupljeni tak zmanipulirani na tolkih tabletah , da psiha več ne zdrži! To so novodobne scene! Ker nas spreminjajo v bolane mutece , kateri ne bojo več bili sposobni nič, samo ubogat njihove dokaze
IKOSS
23. 03. 2021 11.13
+3
Zanimivo, da tudi v Sloveniji policija redno odkriva pri posameznik sredstva, ki so posebej zakonsko regulirana, vendar za ta nimajo ustreznih dovoljenj. Pri so to celo posamezniki, ki so glede na smiselna merila, neprimerni za posest le teh (nekateri posamezniki so namreč nedvomno neprimerni za posest in uporabo nekaterih potencialno bolj nevarnih sredstev, dejavnosti, ipd.). To seveda pomeni, da številni problematični posamezniki, navzlic posebni zakonski regulaciji, vendarle posedujejo tudi ognjena strelna sredstva, oziroma druga sredstva posebej primerna za vlogo orožja. Pred tem dejstvom si številni zatiskajo oči. In vendar, na našo srečo, se pri nas dokaj redko dogajajo hujši krvni delikti. Zanimivo! Prav tako je presenetljivo, da se marsikdo zdrzne, ko vidi za pasom nekoga pištolo, na drugi stran pa sekire, noža, loka, vejnika ali vozila, v tej vlogi večina ne vidi in tako ne dojema kot grožnje ne glede na to, da je potencialni storilec tudi s temi sredstvi sposoben docela učinkovito ogrožati svojo okolico.
proofreader
23. 03. 2021 10.17
+5
Dokler je bil Trump se take stvari niso dogajale. Sedaj ko je na oblasti izbranec orožarske industrije se bo spet dogajalo.
VAREN
23. 03. 2021 10.21
+0
Dej zguba spel se. Ne delaj se neumnega pred vsemi.
Ana Sols
23. 03. 2021 11.01
-1
Augusto Pinochet
23. 03. 2021 10.17
+5
Razloge za strelske obracune v ZDA bo treba iskati drugje kot v drugem amandmaju. Ce bi imel slabe namene bi si brez vecjih problemov tudi v Sloveniji priskrbel orozje in sel v najblizjo prodajalno.
Aijn Prenn
23. 03. 2021 10.12
+1
Tole je pa že preko vseh meja!! V USA bi morali uzakoniti obvezno nošenje orožja v javnosti, ker to ni več ničemur podobno. Zdaj so vsi miroljubni ljudje brez orožja, zlikovci pa imajo pri sebi cel arzenal. Ni druge, ko stopiš iz stanovanja, nabito pištolo za pas! ;-))
proofreader
23. 03. 2021 10.12
+1
Za enega pridejo vsi policisti od blizu in daleč.
Aijn Prenn
23. 03. 2021 10.14
+1
To naredi firbec. Se je v neki malo večji vasi zgodila ena taka minorna prometna nesreča, pa so vse tetke, ki drugače niti do trgovine ne morejo same, čudežno shodile in bile vse tam. ;-))
Jerry321
23. 03. 2021 10.08
+5
Taki poboji so v zda postali del vsakdana. Po poboju, žrtve postanejo heroji, par dni se govori o potrebnih spremembah po enem tednu je vse pozabljeno in nadaljuje se “business as usual”
jafalical
23. 03. 2021 09.56
+5
kot je videti kaj se dogaja ter tako preprosto do orozja,se huje bo. Dostop do orozja, kot ga imajo in te mozgansko zamaknjeni, furstiranci, zakompleksani,psihoti, motenci, ko primejo orozje se jim se huje sname v glavi.Zaskrbljujoce! Bog si ga vedi, kje v preteklosti je imel tak, kot tak ze tezave in je nekdo v primarni druzini, ziveci okolici, soli, sluzbi ..."prikril"
vokindos
23. 03. 2021 09.50
+4
Demokracija po Bidnovo!
oježeš
23. 03. 2021 10.06
+1
Ne pretiravaj. On jo je samo podedoval, naredil pa tako ne bo nič, kot ni pred njim nihče nič, glede posestvovanja orožja. Pač Amerika.
Ici
23. 03. 2021 09.43
+9
Težava ZDA je drugi amandma njihove ustave, ki vsakemu zagotavlja pravico do posesti orožja. V Arizoni, recimi, lahko prosto, brez vsake kontrole, kupiš dobesedno karkoli. Tudi tank, če hočeš. In, ker ni vsakza vse, se med 330+ mio prebivalci ZDA najdejo tudi taki, ki nikoli ne bi smeli imeti dostopa do orožja.
IKOSS
23. 03. 2021 10.03
-3
Navzlic prepričanju mnogih, imajo v ZDA izredno kompleksno področno zakonodajo, ki je v določenih elementih celo bolj omejujoča, kot evropska! Namesto, da bi se konstruktivno lotili analize stanja ter vzrokov za to, ki so mimogrede kompleksni ter večplastni, vedno znova razpravo omejijo na vprašanje 2. amandmaja k njihovi ustavi ter sama sredstva. Bi bil zločin kaj manjši, v kolikor bi storilec za izvršitev svoje namere uporabil kako drugo sredstvo? Pretekli primeri žal dokazujejo, da je to nedvomno mogoče. Ne nazadnje so podatki za Veliko Britanijo, navzlic izjemno restriktivni področni zakonodaji, vse prej, kot vzpodbudni, saj je London manj varen od števnih ameriških mest. Ponovno, sredstva niso srž problema, to so osebne vrednote ljudi!
Totalna Svoboda
23. 03. 2021 11.24
+3
Ne. London ima od 3x do 15x manj umorov na prebivalca kot velika ameriska mesta. Tako da ne. Tam kjer je lahek dostop do strelnega orozja je veliko vec umorov. Pa ne bluzit, da se tudi pri nas da na crno dobit. Jaz in velika vecina ljudi, ki jih poznam, ne poznamo nikogar, ki bi nam to zrihtal tako da le majhen procent lahko o tem razmislja.
Šefe papa
23. 03. 2021 18.41
+2
Poglej si statistiko napadov z nozi v veliki britaniji in bos videl da je celo vec umorov kot v ameriki
Jun2
23. 03. 2021 09.42
+7
To je tam ratal že običaj.Zelo slabo dusevno stanje potem se gredo pa tkole pomirit.