Tujina

Srhljive izpovedi prič: Roke se mi tresejo, ljudje v paniki bežijo, ves Crocus gori

Moskva, 23. 03. 2024 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dan po najhujšem strelskem napadu v Moskvi v zadnjih 20 letih na dan prihajajo grozljive izpovedi prič. "Slišala sem eksplozijo, mislila sem, da je ognjemet. Bang, bang! Ni se nehalo. Začelo se je kričanje in panika," pripoveduje Margerita. "Prišlo je do groznega stampeda ... Vsi so padali na tla, vsi so se prerivali," se spominja Dave. In medtem ko število smrtnih žrtev narašča, obupani svojci iščejo svoje najbližje in upajo, da jih bodo našli v bolnišnicah, ne pa na seznamu mrtvih.

Dave Primov je na svojem profilu na Instagramu delil videoposnetek izpred koncertne dvorane v Moskvi le nekaj trenutkov po tem, ko je iz nje pobegnil pred streli.

"Pravkar smo bili udeleženi v streljanje v dvorani Crocus, kjer smo čakali na koncert skupine Piknik. Vdrli so v dvorano – ne vem, kdo – teroristi, vojska, kdor koli že v rjavih oblačilih, in z avtomatskimi puškami začeli streljati na ljudi. Nato so vsi začeli bežati, zavladala je velika panika. Prišlo je do groznega stampeda ... Vsi so padali na tla, vsi so se prerivali," opisuje.

Omeni tudi požar, ki na posnetku divja za njim. "Vse so zažgali. Dim se dviga vse do neba. Bežali smo od tam, a ni vsem uspelo, ker smo bili v različnih delih dvorane. Ne vem, kje je policija! Roke se mi tresejo, ljudje v paniki bežijo. Ves Crocus gori."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Ni besed, ki bi opisale, kaj smo prestali'

"Ni besed, ki bi opisale, kaj smo prestali," pa je za BBC povedala Margarita, ki se je sinočnjega koncerta udeležila z možem.

"Slišala sem eksplozijo, mislila sem, da je ognjemet. Bang, bang! Ni se nehalo. Začelo se je kričanje in panika," je opisala najbolj grozljive trenutke svojega življenja. 

Uspelo jima je pobegniti in prva stvar, ki jo je naredila, ko je prišla domov: objela je svoja otroka. "Pred njima sem padla na kolena in jima povedala, da so streljali na nas. Postajala sem histerična, otroka pa sta me objemala. Potem nisem mogla zaspati. In danes se mi vse, kar se je zgodilo, predvaja pred očmi in zveni v ušesih," pravi.

Žalost po napadu v Moskvi
Žalost po napadu v Moskvi FOTO: AP

'Popolni brezup': mož, ki išče svojo ženo

Koncerta se je s prijatelji udeležila tudi soproga Semyona Khraptsova, ki je še vedno pogrešana. Poskušal je klicati v pet različnih bolnišnic, a so vse linije zasedene. 

"V popolni paniki sem, v popolnem brezupu. Ne vem, kaj naj naredim. Prijatelji mi pravijo, naj počakam na seznam žrtev ali da se sprostijo telefonske linije v bolnišnicah."

S svojo ženo je nazadnje govoril v petek ob 20. uri po lokalnem času. "Poskušal sem kričati v telefon, a sploh nisem razumel, kaj se dogaja. Policija mi ni znala povedati ničesar, zdravniki tudi ne."

Svojce iščejo še številni drugi ljudje, a reševalci iz ruševin pogorele dvorane vlečejo samo še trupla. Za večjo preglednost so oblasti objavile seznam ljudi, ki se zdravijo v bolnišnicah.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou