Tujina

Šrilanka uvaja strožje zakone za ravnanje s sloni v ujetništvu

Ljubljana, 21. 08. 2021 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
2

Veliko premožnih Šrilančanov, tudi nekateri budistični menihi, imajo slone za svoje domače živali, s katerimi razkazujejo svoj status. Znano pa je, da s temi živalmi v ujetništvu grdo ravnajo. Da jih naučijo poslušnosti in "trikov", ki jih potem razkazujejo turistom, se namreč poslužujejo krutih tehnik. Zdaj se njihov zakon za zaščito živali vsaj malo zaostruje.

Po novem mora imeti lastnik osebno izkaznico za vsakega slona. Jasne so tudi smernice za delo z njimi. 

Tradicionalno se sloni v Aziji še vedno uporabljajo v gozdarstvu, tudi za izkoreninjanje dreves in premikanje hlodov. Tovrstno delo je po novem omejeno na največ štiri ure na dan, nočno delo pa je povsem prepovedano. 

Mladičev se ne sme več uporabljati za delo, niti za tekmovanja, ne sme se jih več ločiti od matere. 

Uporaba slonov za filmsko industrijo je prepovedana, razen za vladno produkcijo, a tudi ta mora potekati pod strogim veterinarskim nadzorom. 

Nova pravila obstajajo tudi v turistični panogi. Slona lahko naenkrat jahajo največ štiri osebe, sedeti pa morajo na dobro podloženem sedlu. Vodnikom je prepovedano, da med delom pijejo alkohol. 

"Oseba, ki ima v lasti slona ali skrbi zanj, mora zagotoviti, da vodnik med delom ne uživa nobene pijače ali kakršne koli škodljive droge," je v sporočilu za javnost zapisala ministrica za zaščito divjih živali Wimalaweera Dissanayaka. Lastnik mora slona peljati na veterinarski pregled vsakih šest mesecev.

Novi predpisi določajo tudi dve uri in pol kopanja na dan za vsakega slona. 

Slon v ujetništvu v Šrilanki
Slon v ujetništvu v Šrilanki FOTO: AP

Tistim, ki bodo omenjene zakone kršili, bodo žival odvzeli in jo predali v skrb državi, grozila pa jim bo tudi triletna zaporna kazen. 

Po uradnih podatkih je v tej južnoazijski državi približno 200 udomačenih slonov, njihova populacija v naravi pa je ocenjena na približno 7500.

Lov divjih slonov je na Šrilanki sicer kaznivo dejanje, ki se kaznuje s smrtjo, vendar je pregon kršiteljev redek. Borci za pravice živali in strokovnjaki za slone trdijo, da je bilo v zadnjih 15 letih iz nacionalnih parkov divjih živali ukradenih več kot 40 slonjih mladičkov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
21. 08. 2021 21.04
Vsaj prvi korak je narejen, upam ,da bo tudi kmalu drugi ,še za časa mojega življenja.
ervirus
21. 08. 2021 20.01
+1
Na papirju vse lepo