Tujina

Starši beloruskega novinarja pozivajo k ukrepanju: 'Prosimo, rešite ga'

Varšava / Minsk, 26. 05. 2021 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA
Komentarji
86

Starši Romana Protaseviča se bojijo za njegovo življenje, mati njegove partnerke Sofije Sapega pa pravi, da ta ni bila vpletena v politiko. Predsednik ZDA Joe Biden je napovedal sankcije proti Belorusiji, medtem ko se je mednarodna javnost strinjala, da je Protasevič priznanje dal pod prisilo.

Starši Romana Protaseviča so zaprosili za mednarodno pomoč pri osvoboditvi beloruskega novinarja, saj je ameriški predsednik Biden obljubil, da so "v igri" sankcije proti režimu Aleksandra Lukašenka, ni pa razkril podrobnosti. Bidnova reakcija je sledila zaradi nedeljskega incidenta, ko je belorusko vojaško letalo prestreglo let med Grčijo in Litvo in letalo prisililo, da je pristalo v Minsku, kjer je bil kasneje aretiran novinar Protasevič. V akciji, ki je bila deležna mednarodnega zgražanja, so prijeli tudi njegovo partnerko Sofijo Sapega. 

Na Poljskem so se na ulicah glavnega mesta zbrali podporniki Protaseviča in zanj in njegovo partnerko zahtevali svobodo.
Na Poljskem so se na ulicah glavnega mesta zbrali podporniki Protaseviča in zanj in njegovo partnerko zahtevali svobodo. FOTO: AP

Bela hiša je sporočila, da bo predsednik Biden na srečanju s Putinom, ki bo prihodnji mesec v Ženevi, razpravljal tudi o omenjenem incidentu, toda ZDA menijo, da Moskva pri aretaciji Protaseviča ni imela nobene vloge. 

Natalia Protasevič, mama blogerja, je iz njihovega domovanja na Poljskem, kamor so se preselili po pritisku zaradi Protasevičevega aktivizma, sporočila: "Prosim, prosim, pozivam celotno mednarodno skupnost, da ga reši. Je samo novinar, je samo otrok in prosim, prosim, rešite ga. Tam ga bodo ubili." Njen mož, Dmitrij Protasevič, nekdanji vojak, pa je dejal, da je odvetnica poskušala priti v stik z Romanom, a so jo zavrnili. "Ni ga mogla videti. Še vedno ne vemo, ali je v zaporu, v kakšnem stanju je, kako se počuti."

"Eden od načinov, kako naše oblasti mučijo druge, je, da sorodnikom do zadnjega ne povedo, kje so zaprti," je dodal.

Prisilna zaustavitev letala je sprožila svetovno negodovanje in obtožbe državnega terorizma, voditelji EU so napovedali nadaljnje sankcije, letalske družbe so se izogibale beloruskemu zračnemu prostoru, beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska pa je pozvala k mednarodnemu srečanju za razpravo o razmerah. EU je pozvala, naj okrepi pritisk na beloruskega predsednika Lukašenka, češ da dosedanje ukrepanje ni bilo zadostno.

"Predhodna strategija EU, da čaka in opazuje, ne deluje. Pristop počasnega stopnjevanja pritiska na Lukašenkov režim prav tako ni prispeval k spremembi njegovega ravnanja, temveč je vodil zgolj v še več zatiranja in nekaznovanosti," je dejala. Kot je dodala, si želi, da odziv mednarodne skupnosti ne bi bil omejen le na ta incident, temveč bi se osredotočil na celostno situacijo v Belorusiji, saj da ljudje tam živijo v takem okolju brezpravja že več kot devet mesecev. V nasprotnem primeru bo Lukašenko s podobnim ravnanjem tudi v prihodnje Belorusijo spremenil v Severno Korejo Evrope, je prepričana.

Pozvala je EU, naj odločno in javno vztraja pri politiki nepriznavanja Lukašenka, in k čimprejšnji organizaciji mednarodne konference na visoki ravni za rešitev krize v Belorusijo.

O situaciji je danes spregovoril tudi premier Janez Janša in dejal, da je potrebno sprejete ukrepe proti Belorusiji nadgraditi. Obsodil je dogajanje v Belorusiji in dejal, da morajo ukrepi temeljiti na varnosti, človekovih pravicah in spoštovanju političnih svoboščin. "Svoboda govora in izražanja ne sme biti omejena z višjimi interesi." Ter: "Vse žrtve represivnega režima v Belorusiji si zaslužijo našo solidarnost, podporo in pomoč."

Lukašenko meni, da so napadi na državo prešli skrajno mejo

Po valu ogorčenja, ki ga je v svetu sprožila preusmeritev potniškega letala nad Belorusijo, je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko danes menil, da so napadi na državo prešli skrajno mejo. "Kot smo napovedali, so tisti, ki nam želijo slabo, tako doma kot v tujini, spremenili svoje metode napadanja države," je v nagovoru parlamentu danes dejal Lukašenko. "Prešli so skrajne meje in presegli omejitve zdravega razuma in človeške morale," je dodal.

Zatrdil je, da je s preusmeritvijo letala ravnal zakonito in z namenom zaščite "svojih ljudi". Kot popolno laž je zavrnil navedbe, da je lovec mig-19 potniško letalo prisilil v pristanek v Minsku, poročanje beloruske državne tiskovne agencije Belta povzema francoska AFP.

Mama Sapegove: 'Moja hči zagotovo ni ničesar kriva'

Potem ko je v ponedeljek Protasevič v videu priznal, da je stal za množičnimi protesti v Minsku, je v torek po družbenih omrežjih zaokrožil posnetek Sapegove, za katerega se tudi domneva, da je bil posnet pod prisilo. V videu je priznala, da je urejala kanal Telegram, kjer so objavili osebne podatke beloruskih policistov in drugih tajnih agentov. Mama Sapegove Anna Dudič je za Reuters povedala, da se je njena hči izogibala politiki. "Moji upi zdaj verjetno temeljijo na čudežu in na spoznanju, da moja hči zagotovo ni ničesar kriva," je dejala Dudičeva. "Preprosto je bila ob nepravem času na napačnem mestu." Tudi v tem primeru odvetnik ni mogel stopiti v stik s Sapegovo. Dudičeva je še dodala, da se boji za hčerino zdravje in varnost v zaporu, a zatrdila, da bo že zdržala, saj je močna. "Psihično je zelo močno dekle. Zdržala bo, prepričana sem v to."

Gospodarske sankcije proti Lukašenku so napovedali tudi voditelji Evropske unije. V torek je francoski predsednik Emmanuel Macron dejal: "Dodatne sankcije? Ali bo to zadostovalo? Tega ne morem zagotoviti." Odzvala se je tudi nemška kanclerka Angela Merkel in dejala, da je videoposnetek Protaseviča "zaskrbljujoč ", ter zahtevala, da EU ukrepa. "In za to bomo uporabili vse razpoložljive sile," je dodala.

Glede videoposnetka, priznanja Protaseviča, ki so ga ruske oblasti poslale v svet, je njegov oče dejal, da je bil njegov sin na videu videti zelo živčen, zdelo se mu je, da mu manjka nekaj zob, imel je modrice na levi strani obraza in vratu. "Video je bil očitno uprizorjen. To je bilo storjeno pod pritiskom". Pozdravil je še ukrepe, ki so jih voditelji EU sprejeli na vrhu tega tedna, in dejal: "Mislim, da bo to pomagalo osvoboditi mojega sina."

"Po tega mladeniča so poslali lovsko letalo. To je teroristično dejanje, mislim, da tega ne moremo drugače poimenovati. To je dejanje čistega maščevanja," pa je dodala njegova mama. "Sin moj, ta mladenič, je hotel le povedati resnico o političnem stanju v državi. Ni naredil nič narobe."

Koronavirus pasica nova

 

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fejst pob?
27. 05. 2021 09.13
-1
Samodržec Lukašenko je prešel mejo zdravega razuma. Očitno so oporečnika sledili in z lažjo in oboroženimi letali prisili pristanek civilnega letala na mednarodnem poletu da pristane v Minsku. In talci tega početja so bili tudi povsem nedolžni potniki.
Nimasmisla
27. 05. 2021 08.24
nova kost za glodanje da se malo pozabi na ukrajino in krim
dreko123
26. 05. 2021 21.04
+3
Časi kot so lahko s takimi in podobnimi zahodnimi marionetkami kuhali barvne revolucije in vojne je konec v državah kot je rusija, belorusija, kitajska itd... to so lahko nazadnje sprovedli v ukrajini... zgoraj naštete države pa tega ne bodo dopuščale in bodo vse te izdajalce aretirale in zaprle... kar je še mila kazen za izdajalce lastnega naroda za interese amerike
dreko123
26. 05. 2021 21.00
+0
24ur nehajte že s to neumno propagando za razne navalnije in ostale zahodne plačance! Pravilno je da so ga zaprl tako kot navalnija... teh igric z banana državam kot jih igra amerika s temi njihovimi kekci je konec! Raje pišite kako je z assangejem!
MASTERSS
26. 05. 2021 20.47
+3
No dajte napisat da Protasevič prihaja dejansko iz nacističnega azov bataliona v ukrajini.Igra novinarja ubistvu pa je njihov vojak.
Luka Zeleznik
26. 05. 2021 20.19
+3
Naj dobi kazen ki si jo zasluži! Prej bi mislil . Zdaj je prepozno. Bravo Lukašenko in Beloruska vlada. Tako se dela z desidenti!!!!!!!
FAUSTOS1
26. 05. 2021 17.33
-1
Čuden ta svet politike jj prvo hvali lukašenka,zaradi dolgotrajnega vladanja,sedaj pa ga graja,čeravno so dejanja janšistov podobna če ne enaka,oba voditelja vladata z represijo in trdo roko kot to počnejo avtokratski voditelji.
indal
26. 05. 2021 16.46
+4
V resnici ni novinar. Je ekstremist, ki je pozival k ubijanju miličnikov, miniranju vlakov in objavljal kako se naredi koktajl Molotova. Zato velja v Belorusiji za terorista. Učil se je pri nacistih v Ukrajini in v ZDA. Financirajo ga zahodne tajne službe. Logar je zamudil priložnost da bi molčal. Ko so v Ukrajini aretirali voditelja opozicije je molčal. Tudi Ukrajina je prizemljili letalo da je aretirala aktivista Antimajdana. Je Logar protestiral?
gasper111
26. 05. 2021 16.34
+6
Janša je rekel "svoboda govora in izražanja ne sme biti omejena z višjimi interesi". A se ta človek sploh posluša kaj govori? Kaj pa on dela?
Mason666
26. 05. 2021 16.11
+6
MIG-29,ne pa mig-19 novinar nevedni!!
nikhrast
26. 05. 2021 15.58
-5
Ubogi Lukashenko, saj se mu moreš smejati, na avionu bomba, letalo more takoj pristati, potem pa aretirajo novinarja. Pa da toliko folka v Sloveniji podpira Lukashneka, neverjetno, folk z oprano glavo spoštuje samo krute gospodarje.
jozejoze1
26. 05. 2021 15.49
-1
Kako zdaj vsi natančno vejo, kako je nedolžen, luštkan, pretepen, pod prisilo......ajde ne serite. ............ Kaj pa to???... insajder.com/svet/disident-ali-agent-kdo-je-roman-protasevic-ki-ga-je-belorusija-aretirala-na-letalu-ryanaira
jozejoze1
26. 05. 2021 15.52
+2
KOLIKO ZAHODNJAŠKE GREZNICE BO PRIPLAVALO NA POVRŠJE...................zato pa tako cviljenje
Posteni
26. 05. 2021 17.03
+0
pepe007
26. 05. 2021 14.22
+2
Mednarodna skupnost v enem mesecu pozabila ta dogodek. Bodo neke sankcije, ampak bolj tako zaradi lepšega.
Bratomil
26. 05. 2021 14.17
+4
Licemerje in sprenevedanje zagodnih mrhovinarjev v vsem svojem sijaju. Če bi Lukašenko kupoval orožje od američanov in britancev v milijardah evrov, bi lahko tega tepca pred kamerami klali, vse skupaj pa označili za "napako", oz. "nesporazum".
Posteni
26. 05. 2021 14.38
+2
Bratomil
26. 05. 2021 15.53
-1
mamuvamspalim
26. 05. 2021 14.09
+1
niso pa prosili, da naj mu ne dovolimo kritizirati oblasti in klicati k puču?
patogen
26. 05. 2021 13.53
-1
Hamas je pa vse tole povzroči. Po stari maniri groženj z bombami.
MASTERSS
26. 05. 2021 13.51
+3
Dajte vi meni razloži človek pride iz polske delat štalo v belerusijo in kaj je tukaj sporneg če ga arentirajo.Naj se tile bolano starši zdej malo zmislijo kaj delajo.
patogen
26. 05. 2021 13.37
+1
Morda je Čeferin pravi naslov?
Amasakul
26. 05. 2021 13.57
-2
prej kaj drugega ... bolj pošteni zagovornik domobranca
StrikeOne III
26. 05. 2021 13.04
+4
Šokantna dvoličnost satanističnega zahoda. Hočejo zakuhati še eno vojno, še en državni udar kot so probali nazadnje v Venezueli kjer mislijo da bodo ogabni judeo-globalistični politiki govorili kdo bo Predsednik države ne glede na voljo živečega naroda tam. Sedaj pa brez sramu jokcajo ker je še eden njihov agent provokator aretiran in operacija kuhanja vojn in novih mrtvih je propadla.
Deseti_brat
26. 05. 2021 13.01
+1
Iti na avion, ki leti cez Belorusijo, ob tem da ves, da si zelo visoko na "wanted" listi, je zelo naivno. Se sploh, ker je menda se z atenskega letalisca pred vkrcanjem sporocal, da ga sledijo. Vsaj tam bi se lahko obrnil. A kar je, je. EU bo verjetno uvedla neke dodatne sankcije, a fant bo ostal v zaporu, razen ce ima EU v zaporu kakega pomembnega Belorusa za zamenjavo, kar pa dvomim.