Tujina

Starši otrok, ubitih v beograjski šoli, zahtevajo, da šola postane spominsko središče

Beograd, 29. 11. 2023 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
2

Starši učencev, ubitih v množičnem streljanju 3. maja na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v Beogradu, so pred šolo in poslopjem srbske vlade protestirali ter zahtevali, da šola postane spominsko središče.

Strelski napad, v katerem je 3. maja 13-letni učenec z očetovo pištolo ubil devet sošolcev in varnostnika ter ranil šest učencev in učiteljico, je pretresel tako Srbijo kot širše območje. Dan pozneje je sledil še en strelski napad, v katerem je 20-letnik v treh vaseh blizu Mladenovca ubil devet ljudi, večinoma mladih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Starši so se pred šolo simbolično zbrali ob 8.40, ob uri, ko se je 3. maja začel strelski napad, ter prižigali sveče in polagali cvetje. Nato so se odpravili proti sedežu vlade, kjer so pustili sporočila z napisom "3. maj še vedno traja".

Mama ene izmed ubitih deklic je v izjavi za medije sporočila, da stavba, v kateri je bilo ubitih deset ljudi, ne more biti več šola. Od države je obenem zahtevala, naj se jasno opredeli, ali meni, da bi na tistem mestu morali zgraditi spominsko središče ali ne. "Ne razumem, zakaj je treba vse pomesti pod preprogo in se delati, kot da 3. maja sploh ne bi bilo, in nadaljevati, kot da se ni nič zgodilo. To nas boli," je dejala Ninela Radičevič

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med zbranimi je bila tudi nekdanja rektorica beograjske univerze Ivanka Popović. Kot poroča Index, je dejala, da je spominsko središče nujno, da družba ne bi pozabila strašne tragedije. "Družba po takšnem strašnem opozorilu ne sme dovoliti, da nasilje postane osnovni način komunikacije," je poudarila. "Ohranjanje spominov na žrtve je eden izmed načinov, kako se lahko borimo, da se to v prihodnje ne bi več dogajalo."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bojer
29. 11. 2023 18.49
Ali je to potem še šola "smrkavcev"? Dvomim!
Sixten Malmerfelt
29. 11. 2023 18.12
+2
jst svojga OTROKA NE BI DAL v takšen prostor!