Tujina

Steinmeier na varnostni konferenci posvaril pred nacionalizmom

München, 14. 02. 2020 22.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / M.S.
Komentarji
9

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je v uvodnem nagovoru varnostne konference v Münchnu posvaril pred porastom nacionalizma v svetu. Po njegovem smo zaradi zasledovanja lastnih interesov vsako leto bolj oddaljeni od oblikovanja mirnega sveta. Na konferenci se mudi tudi premier v odstopu Marjan Šarec, ki je opozoril na neučinkovitost EU.

V svoji analizi razmer v svetu je bil Frank-Walter Steinmeier kritičen do ZDA, Kitajske in Rusije. "Dandanes smo priča vse bolj destruktivni dinamiki svetovne politike. Od cilja mednarodnega sodelovanja pri oblikovanju mirnejšega sveta smo vsako leto bolj oddaljeni," je povedal nemški predsednik.

Opozoril je, da nas vračanje k nacionalizmu vodi v slepo ulico in temačne čase. Samo z idejo mednarodnega reda lahko po njegovem najdemo prepričljive odgovore na izzive. "Zato se moramo še naprej truditi glede oblikovanja nadnacionalnega pravnega reda," je dodal.

Tekmovalnost pomembnih svetovnih sil ne polni le strateških papirjev, ampak pušča pečat tudi na svetu, sledi pa so opazne tudi v neskončnih spopadih na Bližnjem vzhodu in v Libiji, je poudaril Steinmeier.

Rusiji je med drugim očital, da si je brez ozira na mednarodno pravo priključila polotok Krim ter nasilno spremenila meje na evropski celini. Kitajska pa da upošteva mednarodno pravo le selektivno. Krši ga denimo v Južnokitajskem morju ali s svojimi ukrepi proti manjšinami, je dejal.

"In naša najbližja zaveznica, ZDA, je pod trenutno vlado odslovila celo idejo mednarodne skupnosti," je bil kritičen.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier
Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier FOTO: AP

Pri tem je pozval Nemčijo k večji angažiranosti pri svoji zunanji politiki, predvsem kar se tiče Evrope. "To je naš najmočnejši, naš najosnovnejši nacionalni interes. Za danes in za jutri velja: Evropa je naš nujno potreben okvir za naše uveljavljanje v svetu," je povedal.

Nemčija je prispevala k temu, da je EU vse manj povezana, zato bi morala prevzeti svojo veliko odgovornost in držati skupaj združeno Evropo, je pozval. "Evropa ni bolj povezana. In odgovornosti za to ni le pri vseh drugih," je povedal. Čeprav Nemčija pogosto verjame, da deluje solidarno, ji drugi očitajo, da deluje v lastnem interesu, je opozoril.

Ob tem se je izrekel tudi za večje obrambne izdatke in krepitev evropskega stebra v zvezi Nato. Tudi sam zagovarja, da bi morale članice prispevati dva odstotka bruto domačega proizvoda za obrambo. Hkrati je posvaril pred tem, da bi se namenjal v zunanji politiki prevelik poudarek vojski. "Vojaški inštrument je za našo varnost nujno potreben, ampak ni na prvem mestu, niti najbolj učinkovit, ko gre za diplomatsko ali politično pripravljenost," je povedal.

Prepričan je, da je Nato pomemben za Evropo. "Če želimo obdržati skupaj to Evropo tudi na področju varnosti, potem ni dovolj, da se varnostno in vojaško krepi EU, ampak je treba še naprej vlagati tudi v transatlantske povezave," je dodal.

V Münchnu se je danes začela tridnevna varnostna konferenca, ki je letos posvečena vedno manjšemu pomenu Zahoda v svetu. Na konferenci pričakujejo okoli 40 voditeljev in okoli 100 ministrov ter številne druge odločevalce. Iz Slovenije se danes v Münchnu mudita premier Marjan Šarec in zunanji minister Miro Cerar, ki opravljata tekoče posle.

Šarec v Münchnu opozoril na neučinkovitost EU

Premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je danes ob robu varnostne konference v Münchnu ocenil, da Evropska unija počasi postaja osamljena v svetu, saj da se preveč ukvarja sama s sabo. Pri tem je kot primer navedel, da se ne more dogovoriti niti glede širitve na Zahodni Balkan.

"Evropska unija se trenutno ne znajde v tem globaliziranem svetu," je povedal Šarec. Pojasnil je, da je EU obkrožena z velesilami, ki imajo drugačne oblike odločanja, na primer Kitajska, Rusija in ZDA. EU pa ni enotna tvorba, ampak skupnost držav, zaradi česar je odločanje precej dolgotrajno in naporno, je dodal.

"To kaže na neko neučinkovitost Evropske unije, svet pa je danes izjemno spremenjen. Danes niso več mirne razmere, dogaja se marsikaj," je nadaljeval. Opozoril je še, da medtem ko se EU ukvarja sama s seboj, drugi igralci prevzemajo igro. Tako je po njegovem tudi na Zahodnem Balkanu. Prepričan je, da bi morala EU čim prej začeti s pridruževanjem teh držav, preden bi ta prostor zasedel nekdo drug.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Domendo
15. 02. 2020 11.59
+2
Evropska unija in vsak po svoje. Se je švaba kdaj vprašal, če je mogoče on kaj prispeval k nacionalizmu in ne evropskemu domoljubju. Kdo mu je kriv da samo sedi in dobro je in pije celo življenje pa ni naredil nič, da bi države bile enakopravne. Vsaka država ima svoje zakone. Nevem kaj hoče povedati. Probleme ki jih imajo za rešit pa samo zalagajo s še večjimi problemi. USA ni nek biser ampak evropa je pa 50 let za njimi. Porast nacionalizma je povedal. Vsi debeli v EU parkamentu tri zrezke na dan manj, da bo še za druge kaj ostalo in boste dobili EU nacionalizem.
Naglič
15. 02. 2020 11.19
+2
Nekaj čudnega se pripravlja po Brexitu.
StrikeOne
15. 02. 2020 09.09
+3
Grožnja neoliberalizmu in globalizmu je nacionalizem. Je komu jasneje zakaj takšne izjave?
Klotilda H
15. 02. 2020 09.05
+10
HINAVŠČINA IN SPRENEVEDANJE: ena glavnih problematičnih točk pri kitajski so ozemeljske pretenzije do filipinov in vietnama, saj kitajska noče spoštovati arbitražne odločbe o meji. ZDA in EU se jezita, a kitajci odgovarjajo povsem pravilno: če v EU niso dolžni spoštovati arbitraže (hrvaška), potem je tudi mi nismo dolžni spoštovati...
majmun11223344
15. 02. 2020 08.07
-3
Čemu se bojimo virusa corone? Ta virus ki je sedaj, virus nacionalizma je dosti, dosti bolj nevaren. Za njega ni cepiva in ga ne bi. Vsak nacionalizem je končal v plamenih in opustošenje. Prav? Ali imate kak drug dokaz da nacionalizem ni vodil v ogenj in gorje?
Naglič
15. 02. 2020 07.53
+2
Si predstavljate da že dobrih 20 let ni bilo nobene vojne na Balkanu?
Naglič
15. 02. 2020 07.52
+4
Nemci svarijo pred nacionalizmom!? Kot bi La Toya govorila o nedolžnosti!
Netajkun
15. 02. 2020 09.06
+2
ne gre mešati nacionalizma in nacionalsocializma .
Naglič
15. 02. 2020 09.11
+6
Nihče jih ne meša. Nemci so le trenutno speči nacisti. Ena malo bolj konkretna gospodarska kriza, pa boš videl o čem pišem. Zdaj ko Velika Britanija ne prispeva nič več v evropsko blagajno in le črpa iz nje, bo Nemcem počasi začelo prekipevati, ker so oni glavni investitorji razvoja nerazvitih postkomunističnih držav in njihove vse bolj zahtevne sociale. Tudi Slovenija se je iz enakih razlogov odcepila od Jugoslavije.