0°C

Število mrtvih v nesreči v ruskem premogovniku naraslo na 52

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
2
Ruske oblasti so potrdile, da je število smrtnih žrtev nesreče v sibirskem rudniku premoga naraslo na 52. V bolnišnici se, pretežno zaradi vdihavanja strupenih plinov, zdravi 38 rudarjev in 11 reševalcev. Guverner Kemerova Sergej Civilev je s telegramom potrdil, da je umrlo 46 rudarjev in šest reševalcev.

Vzrok za eksplozijo v četrtek zjutraj v rudniku Listvjažna še ni znan. Civilev sicer ugiba, da bi bil lahko vzrok nesreče eksplozija metana. Okoliščine sicer preučuje komisija, je dodal.

Oblasti so sprva poročale, da je umrlo 11 ljudi, kasneje pa so za mrtve razglasili še 35 rudarjev, ki so ostali pod zemljo. V četrtek so nato izgubili še stik z reševalno ekipo, ki je iskala pogrešane. Po podatkih ministrstva za civilno zaščito so rešili 239 rudarjev.

Zaradi nesreče so policisti že pridržali upravljavca rudnika in dva vodstvena delavca.
Zaradi nesreče so policisti že pridržali upravljavca rudnika in dva vodstvena delavca.FOTO: AP

Premogovnik, ki je začel delovati leta 1956, je v lasti podjetja SDS-Ugol s sedežem v mestu Kemerovo. V rudniku je leta 2004 v eksploziji metana umrlo 13 ljudi, leta 1981 pa je bilo v eksploziji ubitih pet ljudi.

Rudniške nesreče so sicer v Rusiji precej pogoste, kar je predvsem posledica nizkih varnostnih standardov, pomanjkanja nadzora nad pogoji dela in zastarele opreme iz obdobja Sovjetske zveze. Ena najhujših nesreč v zadnjem času se je zgodila oktobra 2019 v rudniku zlata v Sibiriji, kjer je umrlo 17 ljudi.