Tujina

Število potopljenih ladij upada, piratskih napadov vse več

München, 26. 05. 2024 08.08 | Posodobljeno pred 21 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
3

Število ladij, ki so lani po svetu potonile, se je lani znižalo na rekordno nizko raven, potem ko je potonilo 26 večjih plovil, kar je skoraj tretjino manj kot leto prej. Vendar pa se ob tem na drugi strani povečuje grožnja piratstva, kaže najnovejše letno poročilo o ladijskih tveganjih nemške zavarovalnice Allianz Commercial.

Lanskoletno število potopljenih ladij je bilo v desetletni primerjavi nižje za skoraj 70 odstotkov, je med tednom poročala nemška tiskovna agencija dpa.

V Allianz Commercial menijo, da je pomorski promet v zadnjem času postal veliko varnejši, vendar se ob tem povečuje nevarnost piratstva. Lani so po svetu zabeležili 120 piratskih napadov, kar je pet več kot leta 2022.

Tovorna ladja
Tovorna ladja FOTO: Shutterstock

Glede na poročilo se najbolj nevarne vode za piratske napade nahajajo na zahodu afriškega Gvinejskega zaliva, ki ji sledi Singapurska ožina v jugovzhodni Aziji. Precejšno skrb vzbuja tudi oživitev piratstva na Afriškem rogu, kjer so somalijski pirati decembra lani prvič po šestih letih ugrabili ladjo, temu pa so sledili novi napadi.

Allianzovi pomorski strokovnjaki ocenjujejo, da so somalijske pirate opogumili številni napadi jemenskih uporniških hutijevcev na trgovske ladje v Rdečem morju, do katerih je začelo prihajati po začetku vojne v Gazi lani oktobra.

Trenutno vojno stanje v Gazi in Ukrajini prav tako posredno vpliva na varnost ladijskega prometa, pravijo v zavarovalnici.

Kot primer so avtorji poročila navedli mednarodno "floto v senci" približno 600 do 1400 naftnih tankerjev, ki izvažajo rusko nafto in so bili doslej vpleteni v vsaj 50 incidentov, vključno s požari, trki in razlitji nafte.

"To so večinoma starejše, slabo vzdrževane ladje, ki se upravljajo zunaj mednarodnih predpisov in pogosto brez ustreznega zavarovanja," je pojasnil vodja pomorskega zavarovanja v Nemčiji in Švici pri Allianz Commercial Justus Heinrich. Kot je dodal, to predstavlja resna okoljska in varnostna tveganja.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Watcherman
26. 05. 2024 11.27
+2
Boste spet pirate podpirali in zagovarjali kajne,ki napadajo tovorne ladje?
IKOSS
26. 05. 2024 09.29
+3
Problem piratstva bi se kratkoročno nasloviti z ustrezno prisotnostjo vojaških/policijskih kapacitet na problematičnih območjih in silovitem odzivu v primeru napadov. Prav tako z omogočanjem posadkam plovil, da se lahko učinkovito branijo pred napadi. Uporaba zgolj vodnih topov ter ovir na plovilih, to ni!
Cmrlj3
26. 05. 2024 09.48
+3
Saj tako so naslovili ta problem. Grde ZDA imajo svoje ladje na območjih napadov, da branijo pred pirati. Ampak se potem maloumneži pritožujejo nad njihovo prisonostjo in imaš začaran krog.