Tujina

Indonezijski vulkan: število žrtev naraslo na 22

Džakarta, 05. 12. 2023 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Število žrtev izbruha vulkana v Indoneziji se je povzpelo na 22, reševalci so namreč našli še devet trupel. Ena oseba je medtem še vedno pogrešana, iskanje pa bodo nadaljevali v sredo. Ena od pohodnic je mami poslala video sporočilo, v katerem je videti, kako jo je zasul pepel, na obrazu pa ima opekline. Zdaj je na zdravljenju v bolnišnici.

Po prekinitvi iz varnostnih razlogov so v torek na gori Marapi nadaljevali z iskanjem 10 pogrešanih pohodnikov. Po besedah uradnikov so do popoldneva našli devet trupel, ena oseba pa je še pogrešana, poroča BBC.

Še dvanajst poškodovanih pohodnikov je na zdravljenju v bolnišnici.  

Ker Marapi še vedno pogosto bruha dim, so prizadevanja za reševanje pohodnikov močno otežena. Ahmad Rifandi, vodja opazovalne postaje Marapi, je za tiskovno agencijo AFP povedal, da so zgolj v torek zabeležili pet izbruhov. "Marapi je še vedno zelo aktiven. Ne moremo videti vrha vulkana, ker ga prekriva oblak dima," je dejal.

Reševalci so medtem za indonezijski BBC News povedali, da za iskanje pogrešanjih skušajo izkoristiti vsako obdobje mirovanja vulkana. Iskanje zadnjega pogrešanega pohodnika bodo nadaljevali v sredo. 

Vulkan je pepel začel bruhati v nedeljo, na območju je bilo 75 pohodnikov

Vulkan je v nedeljo v zrak izbruhnil tri kilometre visok oblak, ki je okoliške vasi zavil v pepel. Z več posnetkov je razvidno, kako je pepel prekril ceste in avtomobile.  

Med izbruhom je bilo na območju 75 pohodnikov, večino so evakuirali in jih prepeljali na zdravljenje. "Nekateri so utrpeli opekline, ker je bilo zelo vroče, zato so jih odpeljali v bolnišnico," je povedal vodja agencije za blažitev nesreč Sumatri Rudy Rinaldi.

Opečena 19-letnica mami poslala video sporočilo

Ena od pohodnic, Zhafirah Zahrim Febrina, je z območja vulkana svoji mami poslala video sporočilo, v katerem je prosila za pomoč. Kot je videti na posnetku, je bila 19-letnica v šoku, njen obraz je bil opečen, lasje pa posuti s sivim pepelom. Na pohod na Marapi se je odpravila s še 18 prijatelji iz šole, trenutno pa je na zdravljenju v bolnišnici.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Njena teta Rani Radelani je za indonezijski servis BBC povedala, da jih je Zhafirah poklicala s prijateljevega telefona, zato so tudi vedeli, kje je. Med klicem je neprestano jokala in povedala, da jo zaradi vročega pepela peče koža. Radelanijeva jo je skušala spodbuditi, naj ne obupa. "Povedala je, da je prestrašena, opečena, premražena in žejna. Rekla sem ji, da mora biti močna, da je močna," je še povedala Radelanijeva.

"Ognjena gora" je med najbolj aktivnimi indonezijskimi vulkani

Gora Marapi, kar bi lahko prevedli v "ognjena gora", je med najbolj aktivnimi od 127 indonezijskih vulkanov in je zelo priljubljena med pohodniki.  

Vulkan je sicer bruhal tudi januarja in februarja, zato so nekatere poti znova odprli šele junija. Najsmrtonosnejši izbruh Marapija se je zgodil leta 1979, ko je umrlo 60 ljudi.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

V SHESHELJ
05. 12. 2023 21.32
+1
A so ze maskare?
Vegeta
05. 12. 2023 17.53
+3
Sem zasledil, da je tu toliko co2 slo v zrak, kot ga proizvede človeštvo v par letih.
N0EL
05. 12. 2023 20.24
+2
Pravzaprav si zasledil lažne novice. Bo treba kaj bolj strokovnega prebrat kot pa samo neke twite oz. objave fb doktorjev. V bistvu predstavljajo vse svetovne vulkanske aktivnosti zgolj slab procent vseh emisij, ki jih človeštvo proizvede v letu. Poleg tega je vulkanski izbruh lokalizirana zadeva, sicer gre za velike količine ampak se te razpršijo. Poleg tega je izbruh časovno omejen. Mi pa konstantno šibamo 24/7 na skoraj vsakem metru zemlje.
zdravkob
06. 12. 2023 15.00
Človeštvo je proizvedlo samo okoli 3% vsega CO2 v ozračju. A je to tudi "nestrokovno"?
G. Papež
05. 12. 2023 17.43
+1
Rani je faca👍
Jaka Jack
05. 12. 2023 17.26
+10
Zeleni prehod🤣🤣🤣 toliko kot je ta butnil co2 v ozračje ga v eu ne dohitimo v 100 letih. Zelena natega za bogatenje posameznikov in eko lobistov.