Tujina

Stoltenberg: Nato ni možgansko mrtev, ampak nepogrešljiv

Bruselj, 01. 12. 2020 20.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zunanji ministri zveze Nato so se seznanili s poročilom modrecev o premisleku o krepitvi politične vloge zavezništva, pripravljenim v odziv na kritike francoskega predsednika Emmanuela Macrona o možgansko mrtvem Natu. Poročilo potrjuje, da je Nato nepogrešljiv, je poudaril generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg FOTO: AP

Poročilo kaže, da je Nato agilen in da se je zmožen prilagajati novim izzivom, tako politično kot vojaško. Kaže tudi, da politična posvetovanja in odločanje v zavezništvu delujejo, tako da je podlaga trdna, je še izpostavil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Po njegovih besedah gre torej za to, da se napravi "močno zavezništvo še močnejše".

K oblikovanju skupine modrecev je lani novembra pozval nemški zunanji minister Heiko Maas v odziv na kritike Emmanuela Macrona o "možganski smrti Nata". Francoski predsednik je bil kritičen zlasti do neusklajenosti evropskih zaveznic tako z ZDA kot s Turčijo v primeru turške ofenzive v Siriji, kar da je s strateškega in političnega vidika za Nato ogromen problem. 

Avtorji poročila na 67 straneh med drugim ugotavljajo, da se bo treba več ukvarjati s Kitajsko ter okrepiti delovanje na področju hibridne in kibernetske obrambe, tudi glede delovanja v vesolju, nadzor nad oboroževanjem, ter glede vprašanj človekove varnosti in podnebnih sprememb. Podajajo 140 konkretnih predlogov za izboljšave.

V pričakovanju poročila je bilo sicer v ospredju pozornosti vprašanje konsenza oziroma možnosti veta pri odločanju. Podobno kot v EU namreč tudi v Natu načelo konsenza omejuje učinkovitost delovanja. Neuradno je slišati, da bo konsenz vsekakor ostal temelj odločanja v zavezništvu, se pa razmišlja o možnostih, kako preseči primere veta.

Anže Logar in Heiko Maas, ki je pozval k oblikovanju skupine modrecev.
Anže Logar in Heiko Maas, ki je pozval k oblikovanju skupine modrecev. FOTO: Photothek

Slovenski zunanji minister Anže Logar je v povezavi s poročilom poudaril, da zveza Nato ni le še ena organizacija, temveč zavezništvo zaveznic in zavezništvo demokracij ter da načelo konsenza in transatlantska vez predstavljata njegov temelj. Izrazil je tudi prepričanje, da so proaktivna medsebojna posvetovanja najboljše zagotovilo za medzavezniško solidarnost in enotnost.

Minister se je zavzel za pripravo novega strateškega koncepta zveze Nato, ki bo omogočil konsolidacijo pogledov na nove grožnje ter omogočil informirano in hitro sprejemanje odločitev. Izpostavil je tudi pomen prepoznavanja sprememb v strateškem okolju, ki se med drugim nanašajo na Rusijo, Kitajsko, nove tehnologije, boj proti terorizmu, nadzor nad oborožitvijo in krepitev sodelovanja s partnerji, posebej z EU, so še sporočili z MZZ.

Poročilo, ki so ga nedavno tudi javno objavili, je pripravila skupina desetih strokovnjakov pod vodstvom Nemca Thomasa de Maiziera in Američana Wessa Mitchella. Vključuje priporočila za ojačanje enotnosti zavezništva ter okrepitev političnih posvetovanj in usklajevanj med zaveznicami. Celoten proces v zavezništvu imenujejo "projekt Nato 2030".

Tokratno skupino modrecev, ki jo je generalni sekretar zavezništva Stoltenberg imenoval marca letos, sicer primerjajo s skupino 12 strokovnjakov, vzpostavljeno leta 2009 in zadolženo za pripravo tedaj novega strateškega koncepta Nata, ki jo je vodila bivša ameriška državna sekretarka Madeleine Albright.

Skupina je danes zunanjim ministrom poročala o ugotovitvah. Stoltenberg bo sedaj nadaljeval posvetovanja s civilno družbo, mladimi, parlamentarci, zasebnim sektorjem in zaveznicami ter pripravil priporočila, ki jih bodo obravnavali na naslednjem vrhu zavezništva, ko naj bi se tudi začel proces prenove strateškega koncepta Nata, starega že deset let.

Datum za naslednji vrh zavezništva, ki se ga bo prvič udeležil tudi novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden, še ni določen, a po neuradnih napovedih kaže, da bo spomladi. Stoltenberg pričakuje, da bodo lahko z Bidnom kot velikim podpornikom in dobrim poznavalcem Nata še dodatno okrepili čezatlantsko vez.

Pomembna tema tokratnega dvodnevnega zasedanja je bila tudi usoda misije v Afganistanu po napovedi ZDA, da bodo iz države umaknile 2500 vojakov. Zaveznice so potrdile zavezanost misiji. Stoltenberg sicer opozarja, da je zavezništvo pred izjemno težko dilemo - ostati ali oditi iz države. Odločitev bodo sprejeli obrambni ministri februarja prihodnje leto.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samuray1
02. 12. 2020 19.47
Izbrisan komentar: NATO ni le možgansko mrtev,NATO je zločinska organizacija. IN brez sprenevedanja,NATO je v 90-ih storil genocid nad Srbi na Hrvaškem in na KOsovu in Metohiji. Seveda na to zločinsko dejanje so se skrbno pripravljali skozi izmišljeno Srebrenico in Haško banditsko jazbino od češ tribunala.
kamu
02. 12. 2020 18.29
-2
Kljub protestom proti kitajskim informacijah o zločinih avstralskih Nato pripadnikov, je vse bolj jasno, da so se mnogi s strani avstralskega ešalona dejansko zgodili. Pričakoval bi, da bi se glede tega oglasila in obsodila te zločine naš obrambni minister in poveljnik generalštaba Škerbinc, znan po ubijanju divjadi z ostrostrelnim orožjem, a onadva obsojata samo komentarje pevke Jadranke Juras.
nikhrast
02. 12. 2020 16.40
+2
Zgražate se nad NATO organizacijo, samo svoj obrambni sistem pa ne bi ustanovili. Si predstavljate koliko bi stalo če bi EU ustabovila svoj vojaški pakt, uboga Slovenija že zdaj ne more kupiti dobre škornje za vojsko.
ratnup
01. 12. 2020 21.25
+2
Nato vazalska.vojska podpornikov širjenja njihove demokracije,
Ost1234
01. 12. 2020 21.24
+2
NATO Evropa ne rabi. Rabi pa evropske obrambne sile! Namenjene obrambi Evrope in ne zagotavljanju ameriških nacionalnih interesov!
VAREN
01. 12. 2020 20.56
+4
Starček Stoltenberg tvoji oprani možgani še niso dojeli, da ti brez pomoči Evropskih zaveznic še v Sredozemlju ne bi uspelo obstat. Ne da bi bili samo možgansko mrtvi ampak tudi finančno.
jebespolitiko
01. 12. 2020 20.40
+5
nato orodje genocidarskih politikov oz podrepnikov elite