Tujina

Stoltenberg v Turčiji izrazil solidarnost ob potresu in se zavzel za širitev Nata

Ankara, 16. 02. 2023 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Turčiji se mudi generalni sekretar zveze Nato Stoltenberg, ki je z obiskom državi izkazal podporo po uničujočem potresu. Ogledal si bo območja, ki jih je prizadel uničujoč potres. A obisk bo izkoristil tudi za to, da turško vodstvo prosi, naj čim prej ratificira pristopna protokola Finske in Švedske.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v Turčijo odpotoval že v četrtek. V Ankari se je najprej sestal s turškim zunanjim ministrom Mevlutom Cavusoglujem, nato pa se je srečal tudi s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po srečanjih v Ankari bo Stoltenberg obiskal tudi regijo, ki jo je 6. februarja prizadel uničujoč potres. Z obiskom naj bi izkazal podporo zavezništva Nato po potresu.

A njegov obisk ima tudi drug namen, saj se v pogovorih s turškimi kolegi zavzema za ratifikacijo pristopnih protokolov Švedske in Finske za članstvo v zvezi Nato. Stoltenberg naj bi Erdogana prosil, naj Turčija hkrati ratificira pristopna protokola obeh držav. Že pred tem je opozoril, da se mora Turčija sama odločiti, ali želi ratificirati oba ali zgolj enega od njiju.

Stoltenberg in Cavusoglu
Stoltenberg in Cavusoglu FOTO: Profimedia

"Še naprej sem prepričan, da je zdaj čas za ratifikacijo vstopa Finske in Švedske," je po pogovorih s turškim zunanjim ministrom Cavusoglujem izjavil Stoltenberg in poudaril, da mora Ankara opustiti svoje nasprotovanje vstopu teh dveh držav v zavezništvo.

"Finski proces k članstvu v Natu bi lahko ocenili ločeno od švedskega," pa je dejal Cavusoglu. Po njegovih besedah je bilo stališče Turčije glede članstva obeh držav v zvezi "od začetka jasno in nedvoumno".

Stoltenberg in Cavusoglu na novinarski konferenci
Stoltenberg in Cavusoglu na novinarski konferenci FOTO: Nato

Prvi mož Nata je sicer nedavno dejal, da glavno vprašanje ni, ali bo Turčija pristopna protokola Švedske in Finske ratificirala skupaj, temveč kdaj ju bo ratificirala. Po njegovih besedah je to treba storiti čim prej.

Turški predsednik Erdogan je v začetku februarja prvič nakazal, da bi turški parlament lahko ratificiral pristopni protokol Finske, ne pa tudi Švedske, ki je prošnjo za vstop v zvezo Nato vložila hkrati s Finsko. Ankara pristop Švedske za zdaj odločno blokira.

Pristopne protokole je sicer že podpisalo vseh trideset držav članic Nata, 28 pa ga je tudi ratificiralo.

Odkar je sredi januarja v Stockholmu švedsko-danski desničarski skrajnež Rasmus Paludan sežgal izvod Korana, je Turčija, ki je poleg Madžarske edina članica Nata, ki še ni ratificirala pristopa nordijskih držav, večkrat opozorila, da bi lahko ratificirala le vstop Finske.

Ankara je sicer Švedski že pred tem incidentom postavila več pogojev za vstop. Med drugim zahteva izročitev članov ali simpatizerjev v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), kot tudi vpletenih v poskus državnega udara leta 2016. Stockholm je doslej izpolnil le nekatere od zahtev.

Stoltenberg je v Ankaro prispel deset dni po tem, ko so jugovzhod Turčije in severozahod Sirije prizadeli uničujoči potresi, ki so skupno terjali več kot 42.000 življenj. "V času, ko potrebuješ pomoč, Nato podpira Turčijo," je zatrdil generalni sekretar.

Kot je dejal, bo zavezništvo zagotovilo zatočišča več tisoč razseljenim osebam. "Nato gradi začasna zavetišča in namerava v prihodnjih dneh in tednih v državo poslati več deset tisoč šotorov," je napovedal in dodal, da bo Nato za prevoz pomoči uporabil svoje strateške letalske zmogljivosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Na pol ovca
16. 02. 2023 14.59
-2
Norveški priimek quisling je postal sinonim za ve se kaj, sedaj so Norvežani dodali še Stotnberga za piko na i pa tudi poterjeno pomoč pri raztrelitvi največje Evropske energetske infrastrukture....odlično za noriško kraljestvo
Face
16. 02. 2023 13.06
-1
Jast če bi bila na mestu Turčije bi izstopla iz Nata. Želim si da mi tudi nismo v NATU tako kot ne Avstrija. Bol stran od EU i od NATA . Švica ni članica EU ravno tako ni v Natu. Neodvisen si takrat ko imaš svojo valuto , centralno banko ne ko ližeš da rečem kaj .. kot mi ko nam Briselski seljaci komndirajo kaj bom jedli i pili itd ...
Na pol ovca
16. 02. 2023 15.00
+2
Slo ni imela neke opcije če so hotel EU je bil Nato v paketu, lastnik EU torej US je jasno povedal če bo referendum za nato propadel ga boste pač ponovil ali pa ne boste v EU