Tujina

Stopnjevanje nasilja v Mjanmaru: prijeti novinarji, protestnica utrpela strelne rane

Naypyitaw, 27. 02. 2021 19.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
0

Iz Mjanmara poročajo o stopnjevanju zatiranja protestnikov – prijetih naj bi bilo več deset ljudi, tudi novinarji, ena od protestnic je utrpela strelne rane. Pred tem je v petek veleposlanik države pri Združenih narodih pozval organizacijo, naj ustavi vojsko in pomaga pri vnovični vzpostavitvi demokracije. Hunta ga je že razrešila s položaja.

V mestu Jangon je danes policija proti protestnikom uporabila solzivec. V poskusu, da bi policisti razgnali protestnike, naj bi uporabili tudi vodni top, gumijaste naboje, v posameznih primerih pa tudi prave. Aretirali in pretepli naj bi več ljudi ter streljali v zrak.

O podobnem dogajanju poročajo tudi iz mesta Mandalaj. V bližnjem mestu Monjva je bila ustreljena ženska, ki je pristala v bolnišnici, poročanje lokalnih medijev povzema britanski BBC.

Protesti v Mjanmaru potekajo, vse odkar je vojska 1. februarja z udarom prevzela oblast in prijela civilne voditelje, vključno z Aung San Su Či. V nasilju ob protestih so doslej umrli najmanj trije protestniki in en policist. Glede na navedbe nevladne skupine, ki spremlja zapiranje političnih zapornikov, so od udara prijeli že več kot 770 ljudi.

V petek je mjanmarski veleposlanik pri Združenih narodih pozval organizacijo, naj uporabi vsa možna sredstva za ukrepanje proti vojski in ponovno vzpostavitev demokracije v državi.

"Potrebujemo nadaljnje najostrejše ukrepanje mednarodne skupnosti za takojšnje končanje vojaškega udara," je dejal Kjav Moe Tun, ki je nagovor zaključil s pozdravom s tremi prsti, ki ga uporabljajo protestniki v Mjanmaru.

Vojaška hunta ga je zatem že razrešila s položaja. "Ni sledil navodilom in usmeritvam države in je izdal državo," je danes poročala državna televizija MRTV in dodala, da od danes ne zaseda več svojega veleposlaniškega položaja. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.