Tujina

Afganistanske TV-voditeljice izginile z ekranov, novinarke se bojijo za svoja življenja

Kabul, 16. 08. 2021 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
97

Nekoč svoboden in živahen Kabul je sedaj ujet v primež tišine, ki je napolnjena s strahom. Glavni afganistanski televizijski kanali še naprej delujejo, imajo pa nekaj opaznih sprememb. Med drugim so s televizijskih ekranov izginile vse televizijske voditeljice. Tamkajšnje ženske, ki so zaposlene v medijih, pripovedujejo o tem, da jim smrt grozi za vsakim vogalom. Trudijo izbrisati vse sledi svoje identitete, saj se pripravljajo na maščevanje talibanov.

Televizijski kanali v Afganistanu so doživeli eno korenito spremembo. Na televizijskih ekranih se namreč po novem prikazujejo le še moški televizijski voditelji. Prav tako so ti močno naklonjeni talibanskim oblastem.

'Smrt nam grozi v vsakem trenutku.'
'Smrt nam grozi v vsakem trenutku.' FOTO: Shutterstock

Na državni nacionalni afganistanski televiziji in nekaterih tistih, ki so v zasebni lasti - Tolo News, Ariana, Shamshad in 1TV - se po novem sliši le malo kritik na račun te skupine. Tolo News in 1TV večinoma ponavljata oddaje, ki so bile predvajane včeraj. Predvideva se, da gre za težave pri delu, poroča BBC. Je pa Saad Mohseni, lastnik skupine Moby, ki vključuje Tolo TV in Tolo News TV, na družbenem omrežju zapisal: "Zagotavljam vam, da so naši zaposleni v redu in da smo ob tem prehodu z oddajanjem nadaljevali neprekinjeno." 

Državna televizija, ki so jo 15. avgusta zvečer prevzeli talibani, je večinoma predvajala verske programe. Televizija Shamshad, ki je v lasti nekdanjega pomočnika predsednika, je medtem predvajala veliko pro-talibanskih vsebin. Dopisnik kanala je v enem od programov prikazal prebivalce Kabula, ki so hvalili skupino za vnos varnosti in enotnosti v državo.

'Ujeti smo v primežu tišine in strahu'

Ko je afganistanski predsednik Ašraf Gani brez opozorila zbežal iz države, je s seboj vzel še zadnji kanček upanja, ki je ostal afganistanskim ženskam. Še posebno tistim, ki so izobražene in ki se javno izpostavljajo.

Britanski medij The Guardian je govoril z ugledno afganistansko televizijsko voditeljico in tudi voditeljico politične pogovorne oddaje. "Dolga leta sem delala kot novinarka, Afganistancem, zlasti pa Afganistankam, sem želela dati glas. Zdaj pa uničujejo našo identiteto. Ne vem, s čim smo si to zaslužili," je dejala. Tudi njena življenjska prizadevanja se namreč sesuvajo v prah.

Afganistanska novinarka
Afganistanska novinarka FOTO: Profimedia

"V zadnjih 24 urah se je naše življenje popolnoma spremenilo. Zaprti smo v svojih domovih, smrt pa nam grozi v vsakem trenutku," pravi. Afganistanske novinarke pripovedujejo o nekoč svobodnem in živahnem Kabulu, zdaj polnem tišine in strahu. V strahu pred talibani uničujejo sledi svoje identitete in se trudijo izogniti talibanskim bojevnikom.

"Ujeti smo v primežu tišine, ki je polna strahu," pravi televizijska voditeljica, ki je ena izmed več deset afganistanskih novinark, ki so v preteklih tednih dokumentirale padec svojega naroda in delile uničenje s svetom. Zdaj se bojijo, da jih bo poročanje brez strahu ter naklonjenosti do talibanov stalo prihodnosti.

Kakšna bo njihova usoda?

So nenehna tarča groženj s smrtjo. Grozijo jim tako talibani kot tudi tisti, ki se strinjajo, da žensk ne bi smeli obravnavati kot enakopraven del družbe. Ena od afganistanskih novinark se spominja trenutka, ko je slišala, da so talibani vstopili skozi vrata Kabula. "Bila sem zunaj, ko sem prejela klic, da se moram takoj vrniti domov. Bilo je strašljivo," pravi. "Ne morete si predstavljati ljudi ter njihovih oči, obrazov in izrazov."

Slišala je številne govorice o pretepanju žensk in deklet, prisilnem poročanju ter posilstvih. Boji se, da bi lahko to kmalu postala tudi njena usoda. "Zaskrbljena sem, saj sem dekle in tudi novinarka," pravi. "V nekaterih provincah so si vzeli dekleta, uporabljajo jih tudi kot sužnje."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Še ena afganistanska medijska delavka, ki je zaposlena v eni največjih afganistanskih medijskih mrež, pravi, da so z drugimi novinarji, preden so uničili vse sledi o njihovem obstoju, tako fizično kot na spletu, svojo osebno dokumentacijo in svoje delo mrzlično pošiljali na veleposlaništva. Pravi, da ne ona ne njena družina ne bodo deležni usmiljenja.

O strahu, nemoči in nevarnosti priča tudi videoposnetek afganistanske filmske ustvarjalke Sahre Karimi, ki med begom pravi: "Prišli so nas ubit." Video, v katerem prosi za pomoč, je na spletu hitro postal viralen. "Prosim, molite za nas. Ljudje tega velikega sveta, prosim, ne molčite. Prihajajo nas ubit."

'Ne vemo, koliko časa jim je še ostalo'

Razmere v Afganistanu so avstralsko novinarsko zvezo spodbudile k zaščiti afganistanskih kolegov. Media Entertainment and Arts Alliance (MEAA) je v izjavi dejala, da stoji s svojimi novinarji v Afganistanu, ki so zaradi svojega dela postali tarča. Avstralsko vlado je pozvala, naj medijske delavce vključi v vse ponudbe humanitarnih vizumov.

Karen Percy, podpredsednica oddelka za medije pri agenciji MEAA, je dejala, da je odgovornost Avstralije, da ne odstopi od vojaške misije "ne glede na posledice". "Novinarji so tarča maščevanja in razmere se očitno zelo hitro slabšajo," je dejala ter dodala, da jim je Avstralija dolžna zagotoviti zatočišče.

John Blaxland, profesor mednarodne varnosti in obveščevalnih podatkov na avstralski nacionalni univerzi, je dejal, da ne smemo spregledati zlorabe človekovih pravic afganistanskih medijskih delavk. "To so ljudje, ki jih talibani morajo nevtralizirati in fizično ter metaforično odstraniti iz enačbe," opozarja. "Ne vemo, koliko časa jim je še ostalo, in grozno je, da so v teh okoliščinah ostali brez pomoči," še pravi.

Vojaška skupina je Kabul zavzela, potem ko je zajela še zadnja večja mesta ter s sistematičnim zajetjem poti do preostale države zaostrila obvladovanje glavnega mesta. Zdaj se poraja velika skrb za prihodnost afganistanskih žensk, otrok ter manjšin, zlasti tistih, ki nasprotujejo ostri teokratski vladavini talibanov.

Talibani so zagotovili, da ne bodo izvajali maščevanja, vendar pa je na območjih, ki so pod njegovim nadzorom, kot sta Spin Boldak in Gazni, že je prišlo do usmrtitev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ja bb
17. 08. 2021 13.57
+1
A Nika Kovač je že na poti... Glede na to, kako te fašistično feministične organizacije zlorabljajo evropskega moškega, sem ziher, da jim bo pogumna Nikica povedala ta svoje.. (Al kuko, aja eazy zlorabljat EU moškega in otroke, tam kjer je pravo nasilje, pa skrit v luknjico)
taurus111
17. 08. 2021 12.22
-2
Žene so za kuharijo, ne pa za politiko, molijo pa naj doma in v Cerkvi , Amen
Sebix
17. 08. 2021 09.54
+2
Ne mores verjet kaj folk dela za vero! Se dobro da je islam miroljubna vera!??? Govorijo ena delajo pa drugo.
Jožajoža
17. 08. 2021 09.25
-3
Tudi iz rtv Slovenija izginjajajo iz ekranov slovenske voditeljice in cele oddaje,ki janšiistični oblasti niso všeč.
ziganm
17. 08. 2021 08.58
+4
Pa ne nore rusija, amerika in evropa z vsi bojno opremo tega peska poravnati??? Ma v enem mesecu ce bi hoteli, tam tud sonce nebi vec sijalo
_endrug
17. 08. 2021 09.22
+4
Niso ljudje pomembni, ampak rude in nafta. Vsaj za tiste, ki odločajo.
juresmax1
17. 08. 2021 11.25
+2
Red a vojska, tudi najbolj tehnološko opremljena še nikjer ni zmagala proti gverili. Če bi tam ostali bi še naprej držali Talibane po gorah in votlinah, odstranili jih pa nebi, ker je fundamentalizem preveč zasidran v tem narodu in fanatikov ne bo zmanjkalo, iztrebit se jih pa z nobenim sredstvom ne da. Tudi če bi bila večina Afganistancev za zmerni islam, bi se tisti, ki hočejo najbolj radikalnega vedno zatekali k nasilju. Človekovih pravic, kot jih razumemo mi tu še stoletja ne bo, miru pa najbrž tudi ne.
kolo1982
17. 08. 2021 08.43
+2
Kako lahko pomagam?
brabusednet
17. 08. 2021 08.42
+1
Ubogi novinarji,ki verjetno niso pisali laži in namerno blatili vlado in politike.Kaj bi ti dali za delo v naši državi,kljud trditvi naših novinarjev,kakšna diktatura se izvaja nad njimi.Me zanima,kaj bi talibani počeli z našimi novinarji.Predlagam,da zamenjamo naše novinarje z njihovimi,da iskusijo diktaturo.
MojsterSplinter
17. 08. 2021 08.54
+6
Uboga oblast, ki se mora primerjati s talibani, da izpade znosna.
3xčipiran
17. 08. 2021 08.32
-4
Novinarji se morate vedno bati, glede na to kako poročate👍
Hrabri-mišek
17. 08. 2021 08.19
-13
Boljse jim bo sigurno kot pod ameri
Hasi
16. 08. 2021 20.10
-11
Kaj pa so to medijske delavke? A medijskih delavcev ki so delali na napačni strani pa ni strah? Zmagovalci zmagajo, poraženci pa naj pač sprejmejo svojo vlogo. Pa ne vlogo žrtev temveč vlogo dostojanstvenih poražencev. Tudi doma v SI tega poraženci tudi po 67 letih še niso dojeli.
Hasi
16. 08. 2021 20.23
-3
Franci Luzar
16. 08. 2021 20.24
+8
predno kaj poveš ali napišeš uporabi možgane? če jih seveda imaš?
Slovenec007
16. 08. 2021 19.50
-2
JApajaDAja
16. 08. 2021 19.45
-2
morda, ampak res morda ,pa ne bo tako hudo kot hočete prognozirati!
Franci Luzar
16. 08. 2021 20.28
+7
verjetno imaš prav bo še za100% veliko slabše najbolše bi bilo da svet izseli vse ženske od Dojenčka do 60 let starosti, pustijo pa naj vse Moške in svet bo kmalu reden TALIBANOV.
SlobodaNE
16. 08. 2021 18.53
-5
Blok proti desnici in rovtarjem, ostalo pa lahko izbiramo, pa naj pride kdorkoli že bo.
Betuul
16. 08. 2021 18.45
+6
Saj se oni gredo genocid!
ellaella
16. 08. 2021 18.27
+21
In od kod Talibanom orožje in strelivo za 20 let trajajoco vojno ?! Očitno je ta vojna nekomu financno ustrezala. Z vsem naprednim orožjem in tehniko NE VERJAMEM , da SVET ni mogel v 20 letih iztrebiti Talibane.
scipio
17. 08. 2021 08.10
+3
A odkod? Od umazanega denarja številnih svetovnih mafij za dobavljeni opij in heroin. Gloria mundi in Dobro jutro!
uporabnica portala
16. 08. 2021 18.27
+8
Je ameriška vlada sploh sposobna vzpostaviti dialog s preostalimi predsedniki svetovnih držav in vzpostaviti pravočasno sopomoč državljanom v Afganistanu? Porazno je spremljanje rezultate ameriške zunanje diplomacije po zadnjih ameriških volitvah.
uporabnica portala
16. 08. 2021 18.28
+2
Hrabri-mišek
17. 08. 2021 08.25
+0
Zakaj bi se pa nekdo moral mesat v njihove notranje zadeve, sedaj imajo oblast talibani, ko bo pa nekdo jih premagal pa bodo oblast imeli pac ti drugi. In prav je da vodilni postavi svoja pravila. Tudi mi moramo sedaj spostovati jajotova pravila ker pac ima oblast. Popolnoma ista zadeva
ervirus
16. 08. 2021 18.24
+9
Asi pričakovala kako odgovornost od ZDA.
uporabnica portala
16. 08. 2021 18.22
+4
Neodgovorno s strani ZDA.
frufelj
16. 08. 2021 18.02
-1
pa ne da podpiram islam, samo kdo samo mi, da bomo njim govorili kako ziveti. Ce pac zelijo slediti neki slabo spisani srednjeveski knjigi pa naj, jaz bom pac narocil eno pivo se za njih
real....
16. 08. 2021 18.11
+17
se strinjam naj zivijo tako ce jim pase..ampak problem je ker jih je dosti kateri zelijo da tudi ti tako zivis..kako se nevernikom streze in kdo vse so neverniki jih pa lahko vprasas ce se neves!?
ervirus
16. 08. 2021 18.25
-1
Trnuljčica
16. 08. 2021 20.11
+2
Nisem prepričana, da si ravni vsi želijo take ureditve.
Melonija
17. 08. 2021 08.39
+2
asgard
17. 08. 2021 08.48
+3
to je islamski teror. Ne olepšuje zadev katere ni potrebe !!!
deratizacija
16. 08. 2021 18.01
+3
Inkvizicija, le da z nekaj stoletno zamudo. Bog ima očitno stalne težave s svojimi zemeljskimi poslanci.