Tujina

Lavrov Zahod pozval h končanju 'protiruske histerije': Rusija nikogar ne ogroža

Ženeva, 21. 01. 2022 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan, STA, A.K.
Komentarji
380

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je po pogovorih z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom sporočil, da Rusija prihodnji teden pričakuje pisni odgovor ZDA na njene zahteve glede varnostnih zagotovil. Rusija pa grozi z "najresnejšimi sankcijami', če bodo ZDA ignorirale njene pomisleke. Blinken je opozoril, da bodo ZDA odgovorile na vsako rusko grožnjo. Rusijo je pozval, naj umakne svoje enote z ukrajinske meje. Nato je zavrnil rusko zahtevo, da umakne enote z Bolgarije in Romunije.

Članice zveze Nato Litva, Latvija in Estonija so danes sporočile, da bodo Ukrajini poslale protitankovske in protiletalske rakete, ki bodo tej državi omogočile obrambo "v primeru morebitne ruske agresije". Pomoč v orožju Ukrajini pripravlja tudi Češka. 

Srečanje v Ženevi

Kot je po današnjem srečanju v Ženevi povedal Sergej Lavrov, se je Washington strinjal, da bo Moskvi prihodnji teden zagotovil pisni odgovor na njene varnostne zahteve. "Na koncu smo dosegli dogovor, da bomo prihodnji teden prejeli pisne odgovore na vse naše predloge," je dejal in dodal, da se bodo po tem pogovori o ruskih varnostnih zahtevah na ravni zunanjih ministrov nadaljevali. Pri tem je izrazil upanje, da se bodo čustva glede Ukrajine umirila, in ponovil, da Rusija ni nikdar grozila ukrajinskemu ljudstvu, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Blinken ni izključil možnosti, da bi prišlo do srečanja Bidna in Putina, če bi s tem dosegli napredek pri vprašanju Ukrajine. Spomnil je, da sta se voditelja že srečala junija lani v Ženevi in se večkrat pogovarjala po telefonu ali prek video konference. Če bi skupaj z rusko stranjo sklenili, da je "najboljši način za rešitev stvari nadaljnji pogovor med njima, smo zagotovo pripravljeni na to", je dejal. Lavrov pa je menil, da je še "prezgodaj" govoriti o srečanju.

Lavrov je Zahod tudi pozval h končanju "protiruske histerije" v zvezi z ukrajinskim konfliktom. Rusija nikogar ne ogroža in ne napada nobene države, je dejal.

Tudi Antony Blinken je na ločeni novinarski konferenci potrdil, da bo Washington prihodnji teden z Rusijo v pisni obliki "delil pomisleke in ideje", pri čemer pa jih ni opisal kot neposreden odgovor na ruske zahteve. Izrazil je upanje za nadaljevanje diplomatskih prizadevanj glede ukrajinske krize. "Danes nismo pričakovali večjih prebojev, vendar verjamem, da smo sedaj na jasni poti v smislu razumevanja pomislekov in stališč drug drugega," je dejal Blinken, ki je skoraj dvourne pogovore z Lavrovom opisal kot "odprte in vsebinske", pri čemer ni šlo za "pogajanja, ampak iskreno izmenjavo pomislekov in idej".

Napovedal je še, da se bodo ZDA odzvale "na vsako rusko agresijo, tudi nevojaško". "Dali smo jasno vedeti, da gre za invazijo, če se kakršne koli ruske sile premikajo preko meje z Ukrajino," je dejal. Na to se bodo ZDA s partnerji in zavezniki odzvale hitro, odločno in enotno, je še dodal. Povedal je še, da je Rusijo pozval, naj umakne svoje enote z ukrajinske meje.

Blinken in Lavrov
Blinken in Lavrov FOTO: AP

Rusija zahteva umik Natovih sil tudi iz Romunije in Bolgarije, slednji to zavračata

Moskva je prejšnji mesec od ZDA in Nata v zameno za zmanjšanje napetosti na meji z Ukrajino zahtevala varnostne zaveze, da se zavezništvo ne bo širilo na vzhod in da ne bo prišlo do nameščanja ofenzivnega orožja blizu ruske meje.

Danes je Rusija zahtevala tudi umik vojaških sil, orožja in opreme iz držav, ki pred letom 1997 niso bile članice Nata - to pa vključuje tudi Romunijo in Bolgarijo in predstavlja del varnostnih zahtev, ki jih je Moskva postavila Natu. Iz Nata so sporočili, da umika enot ne bo. 

Rusko zunanje ministrstvo je že 17. decembra lani objavilo osnutek sporazuma o varnostnih jamstvih med Rusijo in ZDA ter osnutek sporazuma o zagotavljanju varnosti Rusije in držav članic Nata. Sedaj pa dodaja zahtevo po umiku tujih vojakov, opreme in orožja, katere cilj je obnoviti konfiguracijo iz leta 1997 za tiste države, ki takrat niso bile članice Nata, poroča ruska tiskovna agencija Tass. 

Romunija je to zahtevo danes označila kot nesprejemljivo. "Takšna zahteva ne more biti del pogajanj", je zapisalo romunsko zunanje ministrstvo. Bukarešta je sporočila, da je navzočnost Nata v zavezniških državah "izključno obrambni odziv na vse bolj agresivno vedenje Rusije v vzhodni bližini, kljub poskusom Nata, da bi se vzpostavil konstruktiven dialog". Romunija, ki na svojem ozemlju že gosti približno 1000 ameriških vojakov, je v četrtek sporočila, da je pripravljena sprejeti še dodatne vojake, med drugim francoske.

Bolgarski premier Kiril Petkov pa je v parlamentu dejal, da je Bolgarija suverena država in da se je kot taka že zdavnaj odločila za članstvo v Natu. "O tem, kako organizirati obrambo naše države, odločamo sami in v sodelovanju z našimi partnerji," je dodal. "Rusijo pozivamo, naj vztraja pri konstruktivnem dialogu in prispeva k zmanjšanju napetosti, si prizadeva za varno Evropo, kjer ima prednost pravo in se spoštuje vse mednarodne obveznosti," je še dejal. 

K temu je po objavi ruskih zahtev glede umika Natovih enot iz Bolgarije pozvala opozicijska desnosredinska stranka GERB. Opozicija je tudi pozvala k zasedanju sveta za nacionalno varnost."Ta ruska zahteva zadeva bolgarsko varnost," je izjavil namestnik predsedujočega stranke GERB Daneil Mitov.

Na podlagi več dvostranskih sporazumov z ZDA, Bolgarija redno gosti do 2500 ameriških vojakov na vajah na vadišču na vzhodu državo, pri čemer lahko ZDA napotijo do 5000 vojakov med rotacijo.

Kijev obtožuje Moskvo povečanja dobave orožja separatistom

Blinkenova potovanja so sicer del diplomatskih prizadevanj za umiritev napetosti, ki jo povzroča krepitev ruske vojske in njene agresije proti Ukrajini. Med drugim je obiskal Kijev in ruskega predsednika Vladimirja Putina pozval, naj za izhod iz ukrajinske krize izbere miroljubno pot. 

Na mejah z Ukrajino je namreč nameščenih več deset tisoč ruskih vojakov, kar krepi bojazni pred morebitno rusko invazijo na Ukrajino. Predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko, ki je zaveznik Putina, je v torek sporočil, da se v državi ruski vojaki udeležujejo skupnih vojaških vaj, ki zaradi obsega skrbijo Zahod.

Ukrajinska vojaška obveščevalna služba pa je danes v sporočilu za javnost obtožila poveljstvo ruske vojske, da "nadaljuje s krepitvijo borbene sposobnosti separatistov" in da jim je od začetka leta skrivoma po železnicah in cestah dostavila več kot sedem ton goriva, več tankov in topniških sistemov, drugo orožje in strelivo.

Obveščevalna služba, ki deluje v okviru ukrajinskega obrambnega ministrstva, je Moskvo še obtožila, da v Rusiji aktivno novači plačance in jih uri za boje na vzhodu Ukrajine na strani proruskih seperatistov, ki so enostransko razglasili svoji republiki. 

Američani menijo, da se ruske enote na meji z Ukrajino pripravljajo na invazijo, Rusija pa se čuti izzvano zaradi kopičenja ameriških enot in orožja v Evropi.
Američani menijo, da se ruske enote na meji z Ukrajino pripravljajo na invazijo, Rusija pa se čuti izzvano zaradi kopičenja ameriških enot in orožja v Evropi. FOTO: AP

Biden: Vsak premik ruskih enot v Ukrajino je invazija

Za dodatni nesporazum je v sredo poskrbel ameriški predsednik Joe Biden, ki je na novinarski konferenci ob prvem letu svojega mandata povedal, da bo Rusija v primeru vojaškega napada na Ukrajino plačala visoko ceno, a je hkrati dal vedeti, da odgovor ZDA morda ne bo tako resen, če si bo Putin privoščil le manjše vpade na ukrajinsko ozemlje.

To je naletelo na kritike republikancev, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v četrtek tvitnil, da želi zahodne sile spomniti, da manjši vpadi ne obstajajo. 

Do Bidnove izjave je bil kritičen tudi Kremelj. "Takšne izjave prispevajo k destabilizaciji razmer, saj lahko nekaterim vročekrvnežem v Ukrajini vzbudijo lažno upanje," je dejal Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov. 

Biden je pozneje izjavo pojasnil z besedami, da "vsak premik zbranih ruskih enot čez mejo je invazija in bo naletel na silovit in usklajen gospodarski odgovor, o katerem sem podrobno govoril z zavezniki in ga zelo jasno predstavil tudi predsedniku Vladimirju Putinu. Izbira je njegova. Rusija bo plačala visoko ceno."

"Rusija ima dolgo zgodovino ukrepov za izvajanje agresije, ki niso odkrito vojaško posredovanje. Paravojaške taktike, tako imenovani napadi sive cone s strani ruskih vojakov, ki ne nosijo ruskih uniform. Pripravljeni moramo biti, da odgovorimo tudi na ta dejanja," je še dejal.  

Ukrajinski vojaki.
Ukrajinski vojaki. FOTO: AP

Tudi Nemčija je danes sporočila, da bo Rusija plačala "znatno in resno ceno" za ukrajinsko agresijo. Že včeraj je zunanja ministrica Annalena Baerbock Rusijo pozvala k umiritvi konflikta v Ukrajini. Berlin in Washington se strinjata, da bosta krizo rešila le politična pot in dialog, je povedala na skupni novinarski konferenci z Blinknom. "Rusijo pozivamo, naj sprejme ukrepe za deeskalacijo," je pozvala. Poudarila je pomen ohranitve miru v Evropi in dodala, da so zahodne zaveznice pripravljene ukrepati, tudi če bi to vključevalo ukrepe, ki bi imeli gospodarske posledice zanje.

Spomnimo

ZDA in Rusija druga drugo obtožujeta provokacij. Zaradi več deset tisoč ruskih vojakov na meji z Ukrajino Američani menijo, da se ruske enote pripravljajo na invazijo, Rusija pa se čuti izzvano zaradi kopičenja ameriških enot in orožja v Evropi. In medtem ko ZDA in njihove zahodne zaveznice zahtevajo umik ruskih vojakov, Moskva zahteva varnostna jamstva in ustavitev širjenja vojaške zveze Nato proti vzhodu. 

Zelenski je včeraj izjavil, da celovita varnost Evrope ne more biti zagotovljena, dokler bodo območja njegove države pod nadzorom Rusije in proruskih separatistov. "Pričakujem, da bo rezultat naših skupnih prizadevanj in pogajanj z Rusijo umiritev razmer na meji z Ukrajino," je dejal.

Konflikt na vzhodu Ukrajine se je razplamtel leta 2014, ko si je Moskva priključila ukrajinski polotok Krim, proruski separatisti pa so prevzeli nadzor nad pokrajinama Doneck in Lugansk.

V spopadu s separatisti na vzhodu Ukrajine je doslej umrlo že več kot 13.000 ljudi.

Prizadevanja za zmanjšanje napetosti so v polnem teku že nekaj tednov, vendar doslej niso prinesla nobenih vidnih rezultatov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (380)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rains
25. 01. 2022 13.18
+0
"Rusija nikogar ne ogroža". Haha. Samo kadar jim zapaše gredo z vojsko čez mejo druge države in okupirajo kos njenega ozemlja (Krim). Ampak drugače "nikogar ne ogožajo". Barabe ruske.
McGregor---
22. 01. 2022 13.12
+5
Zakaj ne smeš na svojem ozemlju premikati svoje vojske 🤔⁉️
M teorija
22. 01. 2022 11.01
+3
Je Janez že twitni, da Krima ne damo!?
M teorija
22. 01. 2022 10.54
+3
Krim je itak ruski v vseh pogledih. Ukrajina pa naj razglasi nevzralnost in prizna Donečkemu območju poseben status. Vse ostalo kot je Nato, EU jih lahko drago stane. Lahko le upajo, da bo Putin pristal na nevtralnost in na razglas ukrajinske cerkve, ker slednje bi morala bit dogovor verskih poglavarjev kn ne države!?
nightifly
22. 01. 2022 10.53
+4
Novinar pise : /////Konflikt na vzhodu Ukrajine se je razplamtel leta 2014, ko si je Moskva priključila ukrajinski polotok Krim, proruski separatisti pa so prevzeli nadzor nad pokrajinama Doneck in Lugansk.///////// Dragi novinar -ka ,,,,konflikt se je zacel ,ko je z Zahoda poslana in placana teror . garda nacijev z nasiljem in drzav . udarom inscenirala nasilno odstranitev legalne vlade in predsednika drzave ,ter vzpostavila fasist. vlado . Kaj je potem ta vlada pocenjala na obmocju Ukrajine predvsem v pokrajinah z vecinskim ruskim prebivalstvom tudi vemo in je primerljivo z nacist. okupacijo sveta . Torej so bili zacetniki terorja Ukrajinci ,ne Rusi ,ki so pred ocmi ,pogledi celega sveta cisto legitimno priskocili na pomoc svojim rojakom v Donetskem bazenu in sirse . Za izgubo Krima,ki je bil v bistvu ruski dragulj so krivi sami ukrajinci , in tudi zato se je ,sta se tako UE kot ZDA raje ugriznila v jezik kot karkoli spocela ,ker to dobro vesta tudi obe strani .
nightifly
22. 01. 2022 10.57
+1
Po eni strani bi lahko opletanje z orozjem in nasiljem lahko primerjal v dveh primerih - ukrajinskem in srbskem ,obojni so se globoko usteli v strategiji nasilja - in izgubili vsaka svoj dragulj -Krim in svojo zibelko -Kosovo . Kakorkoli in karkoli planiras kot drzava moras vedeti koga bos dregnil ali ubil in racunati na posledice . Pise se tretje tisocletje , in nic vec ni tako kot je bilo . Vseeno pa si nobena velesila ne upa dregati nasprotnika v rebra s kaksnimi atomskimi konicami ,ker se lahko konca vse skupaj zelo zelo tragicno za svet.
M teorija
22. 01. 2022 10.57
+2
Kr en tam dol
22. 01. 2022 10.42
+3
Ogrožena je slovenija iz strani ssds sekte pod taktirko hunov
ni_mi_vse_eno
22. 01. 2022 09.49
+1
BBC piše o tem: "Record number of China planes enter Taiwan air defence zone" = Rekordno število kitajskih letal leti preko meje Taiwana. Preizkuša se obramba, čas odziva letal. Še malo in bo počilo.
ni_mi_vse_eno
22. 01. 2022 09.48
+0
Na drugi strani sveta bo pa Kitajska napadla Taiwan in pobrala tehnologijo čipov, ampak o tem se ne piše, ker ni prodaje. ZDA pa bo potegnila kratko.
ni_mi_vse_eno
22. 01. 2022 09.47
-1
Kot je dejal novinar CNN-a Van Jones: "Rusija je "nothing burger" = nični burger. Pomeni, da je zadeva napihnejna s strani novinarjev, ker se to prodaja. Ko v ZDA objavijo članek o rusiji, prodaja naraste. Novinarji pa pišejo, ker se prodaja. Zato je "nični burger".
Korintos11
22. 01. 2022 09.42
+3
Krim je samostojen del Rusije, par totih republik v Ukrajini bo tudi ruskih postalo, se bodo pač šli referenduma kot mi, na Krimu je uspel boljše kot pri nas, potem pa ne bo potrebno nobene okupacije, Rusi bodo svoje na svojem čuvali.
User2003936
22. 01. 2022 09.01
+0
Ukrajinci so Tatare pošiljali na Poljsko, tako kot Bolgari Turke nam. Če bi se šli maščevanje za kaj vem kaj vse bi bilo hitro konec. In tudi pravilno bi bilo.
cirenij
22. 01. 2022 08.42
+8
Ni mi jasno, da EU kotira na zahod, tam preko Atlantika v "obljubljeno deželo"pa agresiven Nato, kjer USA kaj ne ustreza? Same mahinacije za prodajo orožja in dragih energentov. Draga EU, poveži se tukaj in zdaj! Nas ja ne boš oropala za ruski plin, od katerega smo tako odvisni? Kitajci ga že komaj čakajo!
Korintos11
22. 01. 2022 09.43
+2
manga
22. 01. 2022 10.35
+3
Evropa je okupirana od strani ZDA in NATA.
Walter Pravicek
22. 01. 2022 08.29
+3
Zunanja ministra Rusije in Amerike v Švico na klepet,v Ukrajino pa vseh sort in profilov špijoni,ki se vedno nekje,kjer menijo,da bo počilo srečujejo.STARI ZNANCI.Sledijo poročila,kličejo se odgovorni,da se dostavi OROŽJE ZA PRAVIČNI BOJ.TAKO JE BILO,TAKO JE SEDAJ.TUDI EKSPRESNE POŠILJKE ŽELEZJA BOLGARIJI IN ROMUNIJI,KI STA BILI MED DRUGO SVETOVNO VOJNO NA STRANI HITLERJA.VEDNO TAM,KJER SE JE IZTRŽILO VEČ.V NATURI ALI DENARCIH,UGODNOSTIH ZA VRH POLITIKE.AMERIKANCI BI BILI RESNIČNO NAJBOLJ BOGATI NA SVETU,ČE NEBI IZDAJALI TOLIKO ZA OBOROŽITEV,TER VSE VEDNO PO UMIKU ŠENKAVALI.IZ UKRAJINE SE NE BO ODPELJAL NITI ŽEBELJ.Će bi naši organi,ko šoferji morajo zapeljati iz hitre ceste na počivališča pregledali kamione,jateri so na poti na Madžarsko,ter dalje v Ukrajino,bi se našlo VOJAŠKE robe za slovensko vojsko,toliko,da nebi Tonin nič več naročal.Vse po standartih NATO/OTAN.
User2003936
22. 01. 2022 08.06
+2
Iskal sem "keltika" in našel jazz. Google je, vidite, tako pameten, da ti pove kaj rabiš glede na to kaj hočeš. Tako vlada tudi amerikanska oblast.
24urbutalci
21. 01. 2022 21.24
+8
EU si koplje jamo, ko nastopa proti Rusiji in proti Kitajski. Sej bi sedaj že lahko vedela, da je ZDA zelo švoh zaveznica. Sedaj že imamo vsi posledice v energetski draginji, manko in draginja proizvodov iz Kitajske. V Slo pa po zaslugi našega velecenjenega vodje pa še Kitajske sankcije.
Walter Pravicek
22. 01. 2022 08.46
+3
Če bo počilo nebo več sveta!Medcelinske rakete,pomoč tudi od Severne Koreje,z izboljšano tehnologijo,Iran je tudi v pripravi ter vse,kar je že SKRIVOMA V GLAVAH RAKET uperjeno iz Rusije na vzhod-na Ameriko in na zahod na Francijo,Nemčijo,Anglijo bo po zraku frćalo ostočasno.Patriotov toliko nimajo,da bi vse prestregli v zraku.Trgovinska blokada?A že ni trgovina z hrano in drugimi dobrinami med Rusijo in EU v veljavi?Srbi kupujejo in prodajajo vse kar Rusi potrebujejo.Bo pa za EU TEMA,ko se zaustavi pretok plina preko Ukrajine,ter neizdobava pa severnem kraku pod morjem.Takrat Amerika ne bo drugo,kot REŠITELJICA z utekočinjenim plinom,a izredno dragim.Biti doma v Ameriki,se busati v prsa,češ mi pomagamo zatiranim,ponižanim,slabo oboroženim,sramotno slaboi obutim in oblečenim,lačnim.A JE TO VSE VEDNO RESNICA?Pošilja se v te dežele orožje in inštruktorje ,ta hip na vzhod Evrope,ter so pogodbeno imeli ali še imajo skrivna razna taborišča za talibane,ali tiste,ki niso pogodu Predsedniku Amerike. v državah EU,izkazuje kako deluje politika Amerike.Če je predsednik dementen ali napadalno razpoložen,če ima sedaj polno vojakov,ki so morali zbežati iz Afganistana,(PORAZ JE VEDNO BEG),jih hoče uporabiti na "misiji"v Ukrajini.
Neopredeljeni
21. 01. 2022 21.02
+5
Povabite Rusijo v NATO. Problem rešen. Aja, pol ne boste imeli komu prodajati orožja?
slovenicu
21. 01. 2022 20.54
+11
Rusija ima na SVOJEM ozemlju v bližini Ukrajine nekaj vojske... Amerika ima na drugem kontinentu, ob ruski meji postavljene protiraketne ščite!? Si predstavljate dramo, če bi rusija postavila protiraketni ščit npr. v Kanadi? Zahod pokvarjen!
Walter Pravicek
22. 01. 2022 08.50
+3
RUSKI VOJAKI IN RAKETE V KANADI?NE!V MEHIKI BI ŠLO.MEHIČANI,KUBANCI POTREBUJEJO EVRE.KANADA NE BI DOVOLILA,JE IZJEMNO DEMOKRATIČNA,SOCIALNA DRŽAVA Z UREJENIM ZDRAVSTVOM,POKOJNINAMI IN KDOR LEŽI NA ULICI JE PIJAN ALI NOČE DELATI.REVNE DRŽAVE PA SE DA KUPITI ,KAJTI POLITIKI ODLOČAJO.NAROD,TUDI V SLOVENIJI NE VE NIČ.MI NE VEMO KOLIKO "ŠPIJONOV"SE SPREHAJA PO NAŠI SLOVENIJI!
Betuul
21. 01. 2022 20.42
+2
Pa kaj se zdaj v tej zimi greste in hihitate! Ljudem raje zimsko obutev in plašče ponudite! Je kdo lačen!
no_name
21. 01. 2022 20.09
+5
kje si Toninček, sliko pošlji ko bomibice mečeš, bo takoj vse rešeno
Korintos11
21. 01. 2022 20.36
+1
rumbijas
21. 01. 2022 20.02
+4
Putin ima takšno moč,da lahko dobi vse države okrog sebe,ki niso članice NATA in to bo tudi probal storit
patogen
21. 01. 2022 20.13
-11
Na to so že tvoji računali v Srbiji pred leti, na koncu jim je pa ostal Beograjski pašaluk.
rumbijas
21. 01. 2022 20.19
+3
A misliš tvoji,moji zagotovo ne morjo bit