Tujina

Stranka Angele Merkel po prvih deželnih volitvah utrpela precejšnje izgube

Berlin, 14. 03. 2021 18.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.P.
Komentarji
6

Na volitvah v dveh nemških zveznih deželah Porenje-Pfalška in Baden-Württemberg je konservativna Krščanska-demokratska unije kanclerke Angele Merkel utrpela precejšnje izgube. Sodeč po rezultatih vzporednih volitev televizij ARD in ZDF so v Baden-Württembergu zmagali Zeleni, v Porenje-Pfalški pa Socialdemokrati. Podpora naj bi krščanskim demokratom najbolj padla zaradi kriznega upravljanja v času pandemije in afer pri dobavi mask.

V Nemčiji danes potekajo deželne volitve v deželah Porenje-Pfalška in Baden- Württemberg, ki je gospodarska regija moči. Ti dve deželi veljata za ključni za preizkušanje razpoloženja pred splošnimi volitvami, ki se bodo odvile 26. septembra in na katerih se bo po 16 letih poslovila trenutna kanclerka Angela Merkel prvič odsotna v več kot 16 letih.

In sodeč po rezultatih vzporednih volitev nemških televizij ARD in ZDF se Merklovi ne piše najbolje. Krščansko-demokratska unija (CDU) je v obeh zveznih deželah po navedbah televizij zabeležila doslej najslabši rezultat. Slabši izid kot na prejšnjih volitvah pa se obeta tudi skrajno desni Alternativi za Nemčijo (AfD).

V Baden-Württembergu so namreč z 31 odstotki glasov zmagali Zeleni predsednika deželne vlade Winfrieda Kretschmanna, CDU pa je z 23-odstotno podporo zasedla drugo mesto. Kretschmann si je tako, kot kaže, zagotovil že tretji mandat na čelu te zvezne dežele. Tudi v deželi Porenje-Pfalška naj bi mandat obdržala dosedanja ministrska predsednica Malu Dreyer iz vrst levosredinske SPD, čeprav je stranka v primerjavi z zadnjimi volitvami nekaj podpore izgubila. Obeta se ji okoli 33 odstotkov glasov, drugouvrščeni CDU pa je v tej deželi podpora padla z dosedanjih 32 odstotkov na 26,5 odstotka, kažejo vzporedne volitve.

Angela Merkel se bo po 16 letih septembra poslovila.
Angela Merkel se bo po 16 letih septembra poslovila. FOTO: AP

Nedavne javnomnenjske raziskave so pokazale, da je podpora desnosredinske Krščanske demokratske unije (CDU) Merklove in njenega bavarskega konservativnega zaveznika Krščanske socialne unije (CSU) padla na približno 30 odstotkov, poroča Voanews, saj da Nemci niso zadovoljni z njenim kriznim upravljanjem s pandemijo koronavirusa ter s počasno in birokratsko kampanjo cepljenja. Ugledu pa so škodovale tudi trditve, da so poslanci vladajoče koalicije izkoriščali posle z maskami, zaradi česar so morali v zadnjih dneh trije poslanci tudi odstopiti.

Stranki AfD se medtem v Baden-Wuerttembergu obeta 12,5 odstotka glasov, na volitvah leta 2016 prejela 15,1-odstotno podporo. V Porenje-Pfalški pa naj bi podpora tej stranki z dosedanjih 12,6 odstotka padla na 10,5 odstotka.

Zaradi epidemije so številni volivci glasovali predčasno po pošti, zato nekateri po navedbah francoske tiskovne agencije AFP opozarjajo, da bi se uradni izidi po preštetju vseh glasov lahko razlikovali od vzporednih volitev. "Zaradi velikega števila volivcev po pošti je bilo na voliščih zelo tiho," je dejal regionalni uradnik v Porenju-Pfalškem. Kar 44,5 odstotka volivcev je tam glasove oddalo po pošti, na volišča pa je do poldneva odšlo 7,5 odstotka od skupaj 3,1 milijona volivcev. Podobno je bilo v Baden-Württembergu, kjer imajo 7,7 milijona volilnih upravičencev.

Pred Arminom Laschetom, novim vodjem stranke CDU, ki bi ob zmagi na septemberskih volitvah Merkovo nasledil tudi na mestu kanclerja, je tako še veliko dela. Poraz stranke na deženih volitvah lahko tako pomeni prednost za njegovega tekmeca Markusa Söederja iz vrst CSU, da ga lahko premaga tudi na nacionalni ravni.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andree
15. 03. 2021 14.33
Pestro še bo
nekodnas
15. 03. 2021 14.25
-1
Veliko število volilcev po pošti. že vem da bo A.M. in njena stranka zmagala, le navodil Bidna in njegove klape se naj striktno držijo. Biden in njegovi dobro vedo kako se lahko volilni rezultati prirejajo.
ina5785
14. 03. 2021 21.51
+1
Seveda jasno, da bo podpora NAJBOLJ PADLA stranki A.M. žal zaradi mask! Nemških volilcev NE zanima krščanski, liberalni, zeleni. . . . . . . . . . . . ampak temeljno POŠTENJE stranke, kar je NAJBOLJ PRAV! Če so politiki koruptivni, gre država v maloro!!!, kot trenutno SLO!!!!!!!
Matej101
14. 03. 2021 21.11
+1
Papa desničarji... pravijo v razvitih državah... v Sloveniji pa še kar ploskajo skrajnim desničarjem,.. :)
Quercus
14. 03. 2021 19.52
+5
Končno. Je res že malo noro, da nekdo v 21. stoletju voli stranko, ki kao bazira na krščanstvu. Se je treba obrniti v malo bolj sodobne vode.
franceprešeren8
14. 03. 2021 19.43
+0
me veseli, če je to osledica, ker je nasedlaj Sorošu in še naprej izbeglice uvaža, me ne veseli, če je to posledica globalnega problema, ker smo razvajeni ljudje na robu obupa zaradi ukrepov, ki so povsod podobni in kruti, a potrebni, ker se nam ne more zaupati, saj nismo odgovorni brez njih...