Tujina

Stražar razkril Putinove skrivnosti: Boji se atentata, tehnologije in covida-19

Moskva, 05. 04. 2023 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji Putinov stražar, ki je zaradi nestrinjanja z rusko invazijo na Ukrajino za seboj pustil rodno državo in službo, je za zahodne medije spregovoril o tem, kako je bilo delati za predsednika. Ob tem je razkril tudi, česa se Putin najbolj boji.

Vladimir Putin naj bi še vedno upošteval covidna priporočila in se večino časa samoizoliral.
Vladimir Putin naj bi še vedno upošteval covidna priporočila in se večino časa samoizoliral. FOTO: Profimedia

Gleb Karakulov je nekdanji stražar ruskega predsednika Vladimirja Putina. Kot stotnik je bil tako dalj časa zadolžen za varnost v Kremlju, ob tem pa je ruskega predsednika spremljal tudi drugod. A po začetku vojne v Ukrajini je stotnik državo zapustil, saj se z rusko agresijo nad sosednjo državo ni strinjal. Preiskovalna spletna stran Dossier Center ob tem Karakulova označuje za najvišjega obveščevalca v zgodovini novejše Rusije, ki je pobegnil na Zahod. 

Več mesecev po odhodu iz rodne države se je odločil, da bo v intervjuju za omenjeno spletno stran razkril nekaj Putinovih skrivnosti. Nekdanjega šefa je ob tem označil za vojnega zločinca, intervju povzema Newsweek

Med drugim je Karakulov povedal, da se je ruski predsednik v času epidemije covida-19 močno bal, da bi se okužil. Prav tako naj bi predsednika v enaki meri skrbelo, da nanj kdo načrtuje atentat. "Putin zato večino časa preživi sam v svojih zasebnih rezidencah, ki jih imenuje tudi bunkerji." Te so sicer tudi oblikovane in opremljene zelo podobno, s tem pa naj bi se prekrila njegova točna lokacija.

Vladimir Putin naj bi še vedno upošteval kovidna priporočila in se večino časa samoizoliral
Vladimir Putin naj bi še vedno upošteval kovidna priporočila in se večino časa samoizoliral FOTO: Profimedia

Ravno zaradi strahu pred obema naj bi ruski predsednik še vedno upošteval covidna priporočila in se neprestano samoizoliral. "Pred vsakim dogodkom, tudi če je bil le od 15 do 20 minut, smo morali strogo slediti dvotedenski karanteni," je zatrdil nekdanji stražar. Tudi zaposleni so se lahko v tem času predsedniku približali le, če so bili označeni za čiste. 

Ne uporablja mobilnih telefonov in interneta?

Putin naj bi bil prav tako nenaklonjen tehnologiji. V vseh letih, ko je Karakulov služil v vrstah državne varnostne službe, namreč Putina ni niti enkrat videl uporabiti mobilnega telefona. "Interneta ne uporablja," je tudi dejal in ob tem poudaril, da informacije prejema le prek svojega ožjega kroga svetovalcev in sodelavcev. 

Za potovanje naj bi Putin uporabljal le osebni vlak, saj da je ta manj vpadljiv kot letala in druge oblike prevoza. "Vlakom ni mogoče slediti na nobenem informacijskem viru. Letala se na določenem omrežju pojavijo," je izpostavil. 

A tudi na potovanjih Putin skrbi za svojo varnost, s seboj nosi ''telefonsko govorilnico''. Gre za približno 2,5 metra visoko kabino, v kateri sta telefon in delovna postaja. Pogovorom naj ne bi bilo mogoče prisluškovati. 

Nekdanji stražar je tudi povedal, da govorice o Putinovem zdravju niso resnične. "Je v boljšem stanju kot večina ljudi njegove starosti."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja