Tujina

Sedmošolec naj bi streljal, ker se v razredu ni počutil sprejetega

Beograd, 03. 05. 2023 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
D.L., M.P., T.H.
Komentarji
3

Učenec sedmega razreda je med strelskim pokolom v osnovni šoli v Srbiji ubil osem učencev in varnostnika ter ranil sedem ljudi. Policija ga je že prijela, vendar pa fant za dejanje ne bo kazensko odgovarjal. V Srbiji je namreč starostna meja za kazensko odgovornost 14 let, ki jo bo dopolnil šele poleti. Kot je dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić, se je mladi strelec na napad pripravljal dlje časa, streljal pa naj bi, ker da se v razredu ni počutil sprejetega.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Strelski pohod v Beogradu
    02:42
    Iz 24UR ZVEČER: Strelski pohod v Beogradu
  • Vučić o razlogih 13-letnika za napad
    01:25
    Vučić o razlogih 13-letnika za napad
  • Vučić: Staršem otrok ne moremo vrniti
    00:40
    Vučić: Staršem otrok ne moremo vrniti

 

V zgodnjih dopoldanskih urah so na osnovni šoli v beograjski soseski Vračar odjeknili streli. 13-letnik je v šolo prinesel strelno orožje ter v šoli sejal smrt. Umrlo je osem učencev in varnostnik. Ob tem pa je poškodoval tudi sedem drugih oseb, šest učencev in učiteljico. Dva ranjena se v bolnišnici še vedno borita za življenje.

Aretacija osumljenca
Aretacija osumljenca FOTO: Profimedia

Policijo so o streljanju na osnovni šoli v beograjski soseski Vračar obvestili ob 8.40. Prva jih je o streljanju obvestila pomočnica ravnatelja šole, kasneje pa je policiste poklical tudi osumljenec. Kot se je izkazalo, naj bi se ta na napad pripravljal že dlje časa. Čeprav so fanta sprva opisovali kot mirnega in uspešnega, pa se je v ozadju skrivalo močno sovraštvo, so popoldan povedali na policiji, ki pa sicer ni razkrila motiva.

Ob 18. uri je nato pred kamere stopil tudi vidno pretreseni srbski predsednik Aleksander Vučić, ki je enourno tiskovno konferenco začel z minuto molka, nato pa je svojcem in prijateljem ubitih izrekel sožalje. "Danes je eden najtežjih dni v zgodovini naše države," je dejal.

Ob tem je Vučić dejal, da morajo narediti vse, da se kaj takšnega ne bo ponovilo nikoli več. "Ugotoviti moramo, kje je zatajil sistem, kje je zatajil vsak od nas in kako v prihodnje preprečiti podobne primere,"  je dejal in dodal: "Staršem namreč otrok ne moremo vrniti."

Spregovoril je tudi o 13-letnem domnevnem storilcu, ki ga je policija prijela v sami šoli v beograjski soseski Vračar. Navedel je, da gre za ugledno šolo, "eno izmed treh najboljših v državi".

Zakaj je streljal na učence?

Srbski predsednik je ob tem razkril tudi, zakaj naj bi sedmošolec načrtoval pokol. Med razgovorom naj bi 13-letnik dejal, da ga v razredu niso imeli radi, ker naj bi bil "boljši od njih". "Starše in šolo je prosil za prepis v drugi razred. Nihče ga ni maral, v drugem razredu pa je imel prijatelje. V šoli mu je šlo dobro, tudi starši so bili zadovoljni, mu je pa uspeh padel, ko se je zaljubil," je dejal Vučić. "A  tudi v novem razredu ga ni želel nihče sprejeti. In potem se je odločil za to pošastno dejanje," je dodal.

Srbski predsednik je ob tem dodal, da je danes s podobnim dejanjem zagrozil tudi učenec v Vojvodini, a da so oblasti nemudoma reagirale in preprečile še en tragičen dogodek.

Zavrnil pa je trditve, da naj bi najstnik grozil z bombo. "Z molotovkami, ki jih je imel s seboj, je želel preprečiti, da bi  kdo vstopil in ga ustavil pri izvrševanju načrta . Vendar pa se je že pri prvi prestrašil in zato jih ni odvrgel," je dejal Vučić in poudaril ,da se po spletu širijo številne neresnice ter da ne gre verjeti vsemu. Povedal pa je tudi, da ima domnevni osumljenec tudi 10-letno sestro, ki prav tako obiskuje osnovno šolo v soseski Vračar.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić FOTO: AP

Poudaril je tudi, da se najstnik morda niti ni zavedal teže svojega dejanja, saj da je tudi njegov načrt za poboj izgledal kot del video-igre. Zaskrbljen pa je tudi nad tem, da bi ga lahko nekateri skrajneži na spletu povzdignili celo v heroja.

Kot je dejal Vučić, se je fant na dejanje pripravil. "Z očetom je bil trikrat na strelišču. Bilo mu je všeč, bil je dober strelec," je dejal. Policisti so zaradi nepravilnega shranjevanja orožja očeta strelca že privedle, odrejeno mu je bilo 48-urno pridržanje. Policistom je sicer priznal ,da v sefu hrani pištole in puške, a da je ta zaklenjen s kodo ter da ne ve, kako jo je njegov sin izvedel. Popoldne so na policijo privedli tudi 13-letnikovo mamo, da bi podala izjavo.

Oče je, kot poroča Telegraf.rs, priznal tudi, da je sina pri 12 letih peljal na strelišče. Podobno kot Vučić je tudi oče 13-letnika dejal, da naj bi se njegov sin počutil zavrnjenega, a da tega ni opazil ničesar. Sin naj bi mu tudi pogosto govoril, da se ne znajde v družbi. Obe pištoli, ki ju je v napadu uporabil domnevni storilec, sta bili legalni. 

Vučić pa sicer ne razume, kako je lahko mladoletnik streljal na strelišču. Zato je napovedal vrsto ukrepov, ki jih bo predlagal vladi. Med drugim napoveduje tudi znižanje starosti za kazensko odgovornost. O starših najstnika pa ni imel slabih besed. Dejal je, da je oče da je v svojem življenju storil le en prekršek. Sicer gre za uglednega zdravnika in zelo dobro situirano družino.

Ocenil pa je tudi delo policistov, ki so po njegovem mnenju ravnali profesionalno. Storilca so prijeli in ga privedli na zaslišanje.

Kazensko ne bo odgovarjal

"Policija je na teren poslala vse razpoložljive enote in prijela mladoletnika, učenca sedmega razreda, ki je osumljen, da je iz očetovega orožja izstrelil več nabojev proti učencem in varnostniku šole," so dopoldne dejali na srbskem notranjem ministrstvu. Policija je zaprla dostop do šole, učence pa so skozi zadnji izhod evakuirali iz stavbe. Po njih so prišli starši, ki so v strahu čakali na informacije, kaj je z otroki.

Kljub tragičnemu izidu strelskega napada pa osumljeni za svoje dejanje najverjetneje ne bo kazensko odgovarjal. V Srbiji je namreč starostna meja za kazensko odgovornost 14 let, sedmošolec pa je star le 13 let, poročajo srbski mediji. Vučić je v svoji izjavi dejal tudi, da se je mladostnik tega morda tudi zavedal. "Fanta bodo namestili v poseben del klinike za nevropsihiatrijo," je dejal.

V spomin na umrle polagajo cvetje in prižigajo cvetje, od ministra za šolstvo zahtevajo odstop

Na ulicah Beograda so se, ko so se stvari pred šolo nekoliko umirile, začele zbirati množice. V spomin na žrtve strelskega napada na Cvetnem trgu polagajo cvetje in sporočila, prižigajo sveče ter puščajo druge spominke. Podobno se prebivalci zbirajo tudi v nekaterih drugih srbskih mestih. Dogajanje spremlja tudi naša ekipa na terenu.

Več tisoč ljudi se je po poklonu žrtvam na Cvetnem trgu sprehodilo do ministrstva za šolstvo. Vodili so jih učenci OŠ Vladislava Ribnikarja, kjer se je zgodil poboj. Čeprav gre za miren protest, pa so nekateri že sporočili tudi, da se izpred ministrstva ne bodo premaknili, od šolskega ministra Branka Ružića pa zahtevajo odstop.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Vigilija v Beogradu
Vigilija v Beogradu FOTO: AP

Druženje je spontano in neorganizirano, sprehod do ministrstva pa so si zamislili in ga tudi uresničili učenci sami. Ljudje so v tišini stali pred ministrstvom za izobraževanje, policija pa je blokirala del ulice. Zbrane je nagovoril tudi nekdanji učenec šole in jih povabil, naj z minuto molka počastijo žrtve pokola v Beogradu. "Želim, da je ta minuta molka najglasnejše sporočilo, da se kaj takega nikoli več ne ponovi," je dejal ta nekdanji učenec.

Tudi v Novem Sadu so tako v spomin na pokojne prižgali sveče.

Streljanje med uro zgodovine 

Strelski pohod  mladega Srba je šokiral državo, odmeval pa je tudi po svetu, o tragediji so se razpisali številni svetovni mediji. Po poročanju srbskih medijev naj bi 13-letnik zjutraj prišel v šolo in najprej izstrelil nekaj nabojev proti košem za smeti, nato pa se je obrnil proti varnostniku, ki ga je želel pomiriti, in ga hladnokrvno ustrelil. Vučić je dejal, da se je varnostnik odlično razumel z učenci na šoli, sporočila naj bi si izmenjeval tudi s  poznejšim strelcem.

Njegove naslednje žrtve so bila tri dekleta, ki jih je srečal na šolskem hodniku. Kot so izvedeli novinarji spletnega Telegrafa, je od tam vstopil v razred, kjer je potekala ura zgodovine, in najprej nameril v učiteljico, nato pa še proti sošolcem. Ti naj bi ga celo poskušali ustaviti, več njih naj bi se vrglo nanj in ga razorožilo, žal pa je bilo za pet sošolcev že prepozno.

Tri poškodovane učence, dekle in dva fanta, so odpeljali na zdravljenje v osrednjo pediatrično bolnišnico. Deklica je morala nemudoma na operacijsko mizo, zaradi poškodb glave je njeno življenje ogroženo. Fanta sta bila ustreljena v noge in sta zunaj smrtne nevarnosti.

Se pa zdravniki še vedno borijo za življenje 13-letnice, ki je utrpela strelno rano v glavo, in huje ranjene učiteljice zgodovine. Vlada je za prizadete v strelskem napadu - učence, učitelje in starše - zagotovila tudi psihološko pomoč.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni