Tujina

V terorističnem napadu v Moskvi vsaj 40 mrtvih, napadalci naj bi bili na begu

Moskva, 22. 03. 2024 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Moskvi je vsaj pet oboroženih zamaskirancev vdrlo v koncertno dvorano in začelo streljati, pri čemer je bilo po podatkih Zvezne varnostne službe (FSB) ubitih vsaj 40 ljudi, več kot 100 pa je ranjenih. V napadu so odvrgli tudi granato oz. zažigalno bombo, ki je zanetila požar. Oblasti so sporočile, da je požar na stavbi pod nadzorom. Posredovale so ruske specialne enote, v stavbi je odjeknilo več strelov. Po nekaterih informacijah naj bi bili napadalci na begu, oblasti so sporočile, da iščejo dva avtomobila znamke renault, v katerih naj bi se pripeljali in odpeljali napadalci. Odgovornost za napad v Moskvi naj bi prevzela Islamska država.

Napadalci, bilo naj bi jih vsaj pet, so v streljanju v dvorani Crocus City Hall na severozahodu ruske prestolnice uporabili avtomatsko orožje.  Po informacijah Zvezne varnostne službe FSB je bilo ubitih vsaj 40 oseb, 115 ranjenih so prepeljali v bolnišnice. Okrog 60 ranjenih je v "resnem stanju", so sporočile oblasti. Število žrtev bi lahko še naraslo.

 Zamaskirani napadalci so po poročanju RIA Novosti vrgli eno ali več zažigalnih bomb, nato pa je izbruhnil požar, ki je zajel tudi streho. Ta se je nato začela rušiti. Požar je po zadnjih informacijah ruskih medijev pod nadzorom.

Napad v Moskvi
Napad v Moskvi FOTO: Telegram

Ruska tiskovna agencija TASS poroča, da so na kraj dogodka prispeli pripadniki specialne enote Rosgvardije ter pripadniki Direktorata za boj proti organiziranemu kriminalu (SOBR). Enega od osumljencev, ki naj bi sodeloval v napadu, so že pridržali. V stavbi je po poročanju ruskih medijev odjeknilo več strelov. Trenutno ni znano, kje se nahajajo napadalci. Po pisanju ruskih medijev naj bi se zabarikadirali v prostorih Crocusa, nekateri viri pa navajajo, da naj bi bili na begu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ruska nacionalna garda (Rosgvardija) je sporočila, da je zaključila preiskavo parkirišča mestne hiše, pri tem pa da ni našla nobenih eksplozivnih naprav. Preiskali so tudi prvo in drugo nadstropje mestne hiše ter evakuirali več ranjencev in trupel ubitih. 

Ruski državni Preiskovalni komite izredni dogodek v mestni hiši Crocus obravnava kot teroristično dejanje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odgovornost za napad v Moskvi je po poročanju Reutersa na Telegramu prevzela Islamska država, BBC dodaja, da teh navedb ni mogoče neodvisno preveriti.

Moskovski župan Sergej Sobjanin je v izjavi dejal, da je ukazal izvedbo vse potrebne pomoči žrtvam napada. Dogodek je označil za "grozljivo tragedijo". Dodatno je sporočil, da so za konec tedna v Moskvi odpovedani vsi športni, kulturni in drugi javni dogodki. Tudi drugod po državi odpovedujejo javne dogodke ob koncu tedna.

 Tiskovna predstavnica ruskega zunanje ministrstva Marija Zaharova je dogodek označila za terorističen napad.

V koncertni dvorani bi se sicer moral odviti nastop glasbene skupine Piknik, tik pred začetkom so odjeknili streli. RIA Novosti poroča, da so člani skupine nepoškodovani. Kasneje pa so člani skupine sporočili, da enega izmed članov še vedno pogrešajo.

Na napad so se odzvali tudi v Beli hiši. Svetovalec za nacionalno varnost John Kirby je dejal, da gre za "srhljive posnetke" ter da so njihove misli z žrtvami in njihovimi svojci. ZDA so sicer 7. marca svoje državljane v Rusiji opozorile, naj se v naslednjih dveh dneh izogibajo velikim javnim prireditvam zaradi potencialne nevarnosti terorističnih napadov. Kirby je dejal, da ne verjame, da je bilo takratno opozorilo ameriškim državljanom povezano z današnjim napadom. Bela hiša je še sporočila, da ni našla znakov, da bi za napadom stale ukrajinske službe, ter ponovila, da ne odobrava napadov na ozemlju Ruske federacije.

"Teroristični napad v Moskvi je namerna provokacija Putinovega režima, na kar je opozarjala mednarodna skupnost," je dejal predstavnik Glavnega obveščevalnega direktorata Ukrajine Andrij Jusov. Tiskovna predstavnica kabineta ukrajinskega predsednika Darja Zarivnaja je dejala, da so na napadu "prstni odtisi ruskih tajnih služb". Mihail Podoljak, svetovalec predsednika Volodimirja Zelenskega, pa je dejal, da "Ukrajina nima nič s terorističnim napadom v mestni hiši Crocus".

Nekdanji ruski predsednik in trenutni namestnik vodje ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrij Medvedjev je v odziv na strelski napad v predmestju Moskve zagrozil ukrajinskemu vodstvu z uničenjem, če se bo izkazalo, da so povezani z napadom.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je Vladimirju Putinu že izrazil sožalje v zvezi z izrednimi dogodki v mestni hiši Crocus, je sporočilo belorusko zunanje ministrstvo. Sožalje je izrekel tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić. Teroristični napad je obsodila EU ter zunanja ministrstva držav članic, med njimi tudi slovensko, ki se je zavzelo za hitro in ustrezno preiskavo napada. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Evropska unija je "šokirana in zgrožena" zaradi poročil o terorističnem napadu, v katerem je v koncertni dvorani v Moskvi umrlo najmanj 40 ljudi, je danes na družbenem omrežju X zapisal tiskovni predstavnik Evropske komisije Peter Stano. EU obsoja vse napade na civiliste, je poudaril.

"Generalni sekretar ZN ostro obsoja teroristični napad na Crocus City Hall," so sporočili iz pisarne Antonia Guterresa

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja