Tujina

Streljanje v Uvaldu: po skoraj pol leta odstopil vodja policistov

Uvalde, 18. 11. 2022 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
5

Poročnik Mariano Pargas, ki je bil na dan pokola v osnovni šoli Robb vršilec dolžnosti načelnika policije, je odstopil. Da odhaja, je sporočil pred sobotnim "posebnim srečanjem", ki ga je sklicalo mesto, da bi odločalo o njegovi usodi. Maja je v streljanju umrlo 21 oseb – 19 otrok in dve učiteljici –, ki so bile več kot uro zaprte z napadalcem, medtem ko so policisti "tavali po hodnikih". Konec avgusta je bil odpuščen tudi šef policije šolskega okrožja.

Mariano Pargas
Mariano Pargas FOTO: AP

V primeru, da ne bi bil odpuščen že prej, bi 65-letnega Mariana Pargasa najverjetneje razrešili na sobotnem sestanku. Policijskega vodjo je julija župan Don McLaughlin poslal na neplačan dopust, in sicer po tem, ko so videoposnetki s telesnih kamer policistov v javnosti sprožili vprašanja o tem, ali je kot poveljnik pravilno ukrepal.  

Pargas je po poročanju CNN-a namreč vedel, da so bili učenci med napadom živi in da potrebujejo pomoč, a pomoči ni organiziral. Medij ga je že v ponedeljek kontaktiral in prosil za komentar, a je ta odvrnil, da po nasvetu svojih odvetnikov ne more govoriti o ničemer v zvezi s policijo.

Odbor predstavniškega doma zvezne države Teksas je prvo poročilo objavil julija, v njem pa so kritizirali slab odziv več organov kazenskega pregona. "Nikomur ne moramo pripisati zlonamernosti ali slabih namenov," so zapisali v poročilo, a dodali, da so ugotovili "sistemske napake in izjemo slabo odločanje".  

Jezni svojci nekaterih otrok, ki so bili ubiti v streljanju 24. maja, so od Pargasa zahtevali, da odstopi s položaja komisarja okrožja Uvalde. "Obveščen je bil o tem, da so ljudje poškodovani in da umirajo, vendar ni storil ničesar. Dekle je poklicalo 911 in prosilo za pomoč, on pa je njo in druge otroke enostavno pustil umreti," je na sestanku komisije okrožja Uvalde dejal Jesse Rizzo. Na sestanku se je zbralo več družin, ki so kritizirale Pargasov odziv.  

Rizzo, čigar devetletna nečakinja Jackie Cazares je v streljanju umrla skupaj z 18 drugimi otroki in dve učiteljema, je nadaljeval: "Osramotili ste skupnost, osramotili ste organe pregona, umazali ste značko." Rizzo je sicer nagovarjal prazen stol, saj Pargas ni prišel na sestanek. Pargas je bil v začetku tega meseca ponovno izvoljen v komisijo, pri tem pa je premagal tri kandidate – med njimi je bil tudi oče Jackie Cazares, Javier Cazares.

Uvalde po strelskem napadu v šoli
Uvalde po strelskem napadu v šoli FOTO: AP

Skoraj 20 policistov je med strelskim napadom več kot 45 minut čakalo pred učilnico, kjer je 18-letni napadalec pobijal otroke, preden so odklenili vrata in ubili morilca. Tudi direktor teksaškega ministrstva za javno varnost Steven McCraw je takrat priznal, da je bilo čakanje napaka.

Šefa policije šolskega okrožja odpustili konec avgusta. Trdil je, da ni vedel, da je odgovoren.

Že konec avgusta so odpustili tudi načelnika policije šolskega okrožja. Po skoraj 90-minutnem zaslišanju je svet šolskega okrožja Uvalde za Peta Arredonda soglasno izglasoval takojšnjo odpoved. Arredondo se zaslišanja ni udeležil, saj je dejal, da ga skrbi za lastno varnost.

Uslužbenci, ki so preiskovali streljanje, so ugotovili, da so bile napake pri kazenskem pregonu na vseh ravneh. Toda načrt šolskega okrožja za aktivne strelce, ki ga je sooblikoval Arredondo, je zahteval, da Arredondo prevzame poveljstvo nad vsemi policisti, ki so se tistega dne odzvali. Vendar Arredondo trdi, da ni vedel, da je bil poveljnik obravnave incidenta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IKOSS
18. 11. 2022 11.19
+0
Nedvomno so policisti ravnali strokovno vprašljivo. Na drugi strani pa se je vseeno treba zavedati, da so tovrstna posredovanja taktično izjemno kompleksna.
Maxx365
18. 11. 2022 12.13
+1
Res so kompleksna, sploh če gre 100 policistov na enega napadalca. Sicer pa niso ravnali strokovno vprašljivo, ampak sploh niso ravnali.
IKOSS
18. 11. 2022 12.28
-1
V kolikor bi policija z ne dovolj premišljenim vpadom napeto situacijo zgolj eskalirala, bi bil tudi takšen njihov odziv deležen kritik.
borjac
18. 11. 2022 10.45
+4
Policijski poveljnik je potreboval 6 mesecev da je odstopil, nič čudnega da je potreboval 6 mesecev, tudi njegove Policijske enote so pokazale enako hitrost odzivnosti, v razredih je psihopatski morilec pobijal otroke kot golobe, oni pa so čakali pred vrati, še kavo so skoraj šli iskat na kavomat da so lažje čakali, eno uro in pol so čakali pred vrati, da je morilec pobil otroke, strahopetci, kakršen poveljnik takšni tudi njegovi policisti.
oježeš
18. 11. 2022 09.45
+5
Tudi v naši politiki je zaposlenih preveč ljudi, ki niti ne vedo kakšne službene dolžnosti imajo in v miru brez odgovornosti preživljajo delovno dobo.