Tujina

Strelski napad v Plymouthu: 22-letni napadalec ubil pet oseb, tudi triletnico

Plymouth, 13. 08. 2021 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tadeja Voščun, M.P.
Komentarji
55

Policija v Plymouthu je potrdila, da je v strelskem napadu umrlo šest oseb. Poleg petih ustreljenih oseb, med katerimi sta bili tudi strelčeva mati in triletna deklica, je umrl tudi napadalec. Tragični dogodek naj ne bi bil povezan s terorizmom, so še sporočili, vendar pa motiv napada za zdaj še ni znan. Policija je medtem razkrila, da je bil 22-letni strelec pooblaščen imetnik strelnega orožja. Oglasili so se nekateri vidni člani in politični predstavniki omenjenega mesta, ki so dogodek označili za šokanten.

Ena od očividk je sinočnji napad za BBC označila za grozen in žalosten. "Najprej so se slišali kriki, nato pa streli. Na začetku trije ali štirje. Nato je oboroženi napadalec vlomil v hišo in začel streljati na ljudi. Kasneje je stekel iz hiše in v parku čez cesto streljal na še nekaj ljudi," je dogajanje opisala očividka Sharron. Neka druga priča je še povedala, da je bil moški od glave do pet oblečen v črno.

Na streljanje nedaleč od središča Plymoutha so se takoj po pozivu nemudoma odzvali policija, specialne enote policije in reševalci. Policija je kasneje sporočila, da so na kraju dogodka našli dve moški in dve ženski trupli. Tretjo žensko, ki je bila ob njihovem prihodu še živa, so odpeljali v bolnišnico, kjer je kasneje podlegla poškodbam. Šesti umrli pa je bil napadalec. 

Policija je zdaj razkrila še dodatne podrobnosti te tragične noči. V smrtonosnem strelskem napadu, ki je trajal šest minut, je streljal 22-letni Jake Davison, ki je bil pooblaščen imetnik strelnega orožja. Med napadom, ki je terjal pet smrtnih žrtev, je ubil tudi triletno deklico.

Davison je v več videoposnetkih, ki so objavljeni na spletu, govoril o tem, da ga je življenje popolnoma pohodilo in premagalo. Po letu 2010 je bil to najhujši strelski napad v Veliki Britaniji, ki pa ni povezan s terorizmom.

Vodja policije v okrožju Devon in Cornwall, Shaun Sawyer, je potrdil, da so na kraju dogodka našli strelno orožje, ni pa povedal, za katero vrsto orožja gre. Dejal je še, da policija v povezavi z dogodkom ne išče nobene druge osebe. "Verjamemo, da gre za družinsko nasilje, ki se je nato prelilo na ulico," je dejal.

Policija je sporočila, da motiv napada še ni znan. Preiskujejo tudi, ali je moškega v preteklosti že obravnavala policija.

Napadalec je najprej ubil 51-letno žensko, za katero je zdaj znano, da je bila strelčeva mati, poroča SkyNews. Nato je odšel na ulico, kjer je ustrelil in ubil še triletno deklico in njenega 43-letnega očeta. Na ulici Biddick Drive je nekaj minut kasneje ustrelil še 53-letno žensko in 33-letnega moškega, ki zaradi poškodb ostajata v bolnišnici.

Nato se je napadalec preselil v park, kjer je ustrelil 59-letnega moškega, ki je umrl na kraju dogodka, v Henderson Placeu pa je ustrelil še 66-letno žensko, ki je kasneje umrla v bolnišnici Derriford.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poslanec, predstavnik Plymouth Suttona in Devonporta, Luke Pollard, je dejal, da je bil to "zelo mračen dan za naše mesto in našo skupnost". Kasneje je celo sporočil, da je zelo pretresen, saj je ena od žrtev mlajši otrok.

Oglasil se je tudi poslanec Johnny Mercer, ki je prebivalcem sporočil, naj upoštevajo vsa navodila policije, in jih prosil, naj na družbenih omrežjih ne objavljajo ugibanj in govoric. "Incident ni povezan s terorizmom in tudi osumljenec ni na begu. Ostanite mirni."

Ministrica za notranje zadeve Priti Patel je incident označila za "šokanten" in na Twitterju zapisala, da so njene misli z umrlimi, dodala pa je še: "Vse pozivam, naj ostanejo mirni, upoštevajo nasvete policije in dovolijo našim reševalnim službam, da nadaljujejo svoje delo." Tudi vodja laburistov Sir Keir Starmer je dogodke označil za "šokantne". "Moje misli so z družinami in sosedi tistih, ki so bili ujeti v to nočno moro," je dejal. 

Na delu so bili tudi forenziki.
Na delu so bili tudi forenziki. FOTO: Profimedia

Skupnost je vidno pretresena, še ugotavlja Pollard, zato je vsem sporočil, da bosta Osnovna šola Ford in cerkev svetega Marka odprti za vse, ki se želijo čim bolje spoprijeti s tem tragičnim dogodkom. "Policija, lokalni svetniki in jaz bomo tam, da podpremo skupnost. Da se soočimo s tem, kar se je zgodilo nocoj, bomo potrebovali čas in prostor," je dejal Pollard. Odprta bo tudi cerkev svetega Tomaža "za molitve, prižiganje sveč in tudi za pogovor"

Nick Thomas-Symonds, notranji minister, je tvitnil: "Res grozna novica. Moje misli so z družinami in prijatelji umrlih." Iz mestnega sveta v Plymouthu so sporočili, da se je "nocoj v našem mestu zgodila grozna tragedija", in dodali: "S srcem smo pri vseh, ki jih je prizadela ta grozna tragedija."  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Outlawzz
14. 08. 2021 12.29
Napadalac je bil Incel poguglajte malo, imel je tudi svoj yt kanal, ki pa ga je yt po napadu zaprl.
juventina10
13. 08. 2021 19.55
+2
na tujem mediju piše takole ubil je svojo mamo, na ulici 3 letno deklico in njenega očeta,ter še moškega in žensko,dva pa je ranil.
SlobodaNE
13. 08. 2021 17.57
+0
Včasih se tudi kakšnemu našemu zrola
PSIHO SRBIN
13. 08. 2021 17.38
-2
Dobr so ga razjezil !!!!!!!!!!!!!
Uporabnik1952225
13. 08. 2021 17.19
-8
Seveda ni teroristični napad. Če bi bil človek temnopolt, bi pa to bilo od prve sekunde.
VeNoM
13. 08. 2021 21.16
+3
Očitno si na napačnem portalu. Tu je namreč ravno obratno.
niktalop
13. 08. 2021 21.35
+2
Če bi bil musliman ali črnec ne bi izvedeli kdo je storilec in kakšen motiv je imel . Ker pa je to belec so novinarji objavili vsako najmanjšo podrobnost od rojstva pa do smrti.
ReAnDa
13. 08. 2021 16.33
+1
Čudno, da ni bilo šokantno to, da lahko ima po zakonu vsak orožje.
IKOSS
13. 08. 2021 17.05
-2
Za začetek razprave je najprej treba vedeti, kakršna je definicija termina orožje. Brez tega strokovna in tvorna nadaljnja razprava ni možna.
Bover
13. 08. 2021 20.48
+4
kaj je sokantno tudi to da lahko ima vsak avto, ki je lahko orozje, kot je bilo v franciji umorjenih cez 80 ljudi, pa v Torontu cez 30 , saj je res sokantno, da vsi tisti , ki vozimo avto smo lahko potencialni morilci,ker imamo v rokah taksno orozje kot je avto, samo v razmislek, da vseeno moramo zaupat ljudem jim dati neko svobodo!
RamzesII
13. 08. 2021 16.10
+2
Članek brez reda, pet ali šest žrtev, enkrat štejejo otroka, drugič ne. Ko naštevajo žrtve in kje jih je 'našel', otroka ne omenijo, niti ali je med žrtvami kateri od njenih strašev.
kiropraktik
13. 08. 2021 16.07
+6
Isto, kot pri nas! Če je domačin, objavijo vse podatke, če pa je samo državljan pa zaradi varovanja osebni podatkov tega ne smejo objaviti!
motorist_mb
13. 08. 2021 15.59
+6
Interesantno tolko orožja ko imajo doma pa noben ne strelja na strelca nikoli!
Woltan
13. 08. 2021 16.10
+4
Tudi meni ni jasno tole.Samo ena je,da ni jajc.
IKOSS
13. 08. 2021 16.21
+6
V članku opisan incident se je pripetil v Veliki Britaniji, ne ZDA. Velika Britanija ima eno najbolj restriktivnih zakonodaj na tem področju. V ZDA je po najbolj nizkih ocenah samoobrambne uporabe strelnega orožja med 55 000 in 80 000 primerov letno, po najbolj optimističnih pa kar 4,7 milijonov. Trditev, da se ljudje s strelnim orožjem ne branijo, je tako v celoti netočna.
Woltan
13. 08. 2021 16.45
Res je v Britaniji,ampak tudi ko je v USA nihče ne strelja nazaj.
IKOSS
13. 08. 2021 17.02
+4
Kot je zapisano v predhodnem komentarju, aktivna samoobramba se v ZDA dogaja pogosteje, kot si marsikdo misli, se pa v medijih tovrstne novice pojavijo nekoliko redkeje, oziroma če že, so te manj odmevne. Eden pomembnejših tovornih incidentov je bila nevtralizacija storilca v kraju Sutherland Springs leta 2017, s čimer so bila nedvomno rešena življenja številnih.
Woltan
13. 08. 2021 18.00
+1
Osamljen primer.Verjetno je pa tudi res da ne poročajo.
IKOSS
13. 08. 2021 19.44
+3
Nekaj primerov, ki kažejo, da nikakor ne gre za osamljene primere. New York: Trije ali štirje napadalci so udrli skozi vrata, na podlagi grožnje s strelnim orožjem so lastnico stanovanja obvladali in med tem izvajali rop. To je v spalnici slišal drug stanovalec, pograbil puško in prišlo je do strelskega spopada z napadalci. To jih je prisililo, da so nato pobegnili. Alabama: Voznik je prepoznal zaradi suma umora iskano osebo, ki je hodila ob ropu podeželske ceste. Z grožnjo uporabe strelnega orožja jo je zadržal do prihoda policije. Ta je pred tem osumljenca iskala že štiri dni. Oseba je osumljena, da je umorila svoje dekle ter njenega najstniškega sina. Florida: Moški je uporabil pol-avtomatsko puško, da se je obranil pred napadom dveh zamaskiranih in oboroženih oseb, ki sta se približali njegovemu prebivališču ter tam grozila trem stanovalcem in od njih zahtevala denar. V nekem trenutku je eden od storilcev uperil pištolo v glavo stanovalca, kar je bil očitno povod za strelski obračun. Zaradi tega sta se napadalca odločila pobegnila. Louisiana: Štirje oboroženi vsiljivci so vdrli v prebivališče in napadli lastnika le tega. Slednjemu je uspelo zgrabiti lastno strelno orožje in ustreliti, pri čemer sta bila dva napadalca ubita, ostala dva pa ranjena. Nevada: Zaposleni v trgovini z vozili se je soočil z brezdomcem, ki je poizkušal vlomiti v poslovne prostore. Vsiljivec je postal fizično napadalen in je zaposlenega podrl na tla, kjer mu je nato prizadejal poškodbe glave. Zaradi tega je zaposleni izvlekel svojo pištole in v samoobrambi s strelom ubil napadalca. Georgia: Med prepirom v stanovanjskem kompleksu je moški potegnil pištolo in drugega moškega večkrat ustrelil v hrbet s čimer ga je resno ranil. Ženska, ki je tam živela je izvlekla svojo pištolo in nato v samoobrambi napadalcu zadala smrtne rane. Arkaansas: Reševalec je s strelnim orožjem branil sebe in svojega sodelavca po tem, ko sta odgovorila na klic o družinskem sporu, ki je prerasel v nasilje. Reševalec je pričel z obravnavo ranjene ženske, ki mu je zaupala, da jo je njen fant pretepel. Slednji je reševalca napadel zaradi tega, ker sta poizkušala oskrbeti poškodbe ranjene ženske. Po fizičnem spopadu, je napadalec izvlekel pištolo in pričel streljati na reševalca. Ne glede na to, da je bil reševalec ob tem ranjen, je ta izvlekel pištolo in vrnil ogenj, pri čemer je napadalca ubil. Tako reševalca, kot tudi pretepena ženska, bodo preživeli. Pennsylvania: Zaradi neznanega razloga je moški na strelišči svoje ognjeno orožje uperil v svojega prijatelja, ga ustrelil in s tem ranil. Drug strelec je napad videl in prihitel na pomoč svojemu prijatelju. Na napadalca je streljal in ga pri tem smrtno ranil, s tem pa najverjetneje rešil življenje napadenega. California: Vznemirjen zaradi trajajočega spora, je sosed na božični dan s silo vstopil v prebivališče svoje sosede. Besedni spopad je hitro prerasel v fizičnega, kar je žensko prisililo, da je napadalca v samoobrambi sebe ter svoje družine ustrelila ter s tem ranila. Illinois: Oborožen ropar je vstopil v trgovino z mobilnimi telefoni in z grožnjo uporabe ognjenega orožja od zaposlenih zahteval svoj plen. Eden od zaposlenih, ki ima dovoljenje za prikrito nošnjo strelnega orožja, je izvlekel svojo pištolo ter s strelom smrtno ranil roparja. Texas: Več oboroženih moških je nasilno sledilo ženski v njeno bivališče in nato njo ter njenega mlajšega otroka z grožnjo uporabe strelnega orožja zadrževali. Lastnik prebivališča je iz drugega prostora slišal, kaj se dogaja, se oborožil s puško in ustrelil v napadalce. Pri tem je enega ubil, ostali pa so pobegnili.
devlon
13. 08. 2021 15.52
+1
Najboljs, da orozje razdelijo še otrokom v vrtcih. Da se bodo po potrebi branili, a ne
*Violate*
13. 08. 2021 15.50
-1
Tega bo v prihodnje cedalje vec - smo videli ze pri nas z druzinskimi tragedijami v zadnjih 3 letih. Stvar bo eskalirala zaradi vsiljevanja ljudi v zivljenja popolnih neznancev - druzba je med Corono dobila mnenje, da imajo pravico za vsacga vedt vse, zahtevat kar se jim zazdi, jih zaslisevati pa se zmerjati...no, enkrat se bo nekomu snelo, ker se vsi prevec brigate zanj, namesto da bi se za svoj kup dreka. Ampak glavni razlog bo pa sigurno tale "distanca" - clovek je zaenkrat se druzbeno bitje, tole deljenje pa vse na daljavo pa le povecuje frustracije, nesoglasja in depresijo. In da, tale clanek je dober primer koncnega izida.
batom@pinkponk.com
13. 08. 2021 12.24
-4
iz zda v evropo ...
anatomija
13. 08. 2021 12.14
+4
Američani iščejo teroriste po vsem svetu . Pravi vodja terorizma pa je njihova orožarska industrija , ki za dobiček prodaja orožje vsakemu , ki ga želi kupiti. Tudi razne organizacije , ki so jih označili za teroristične so oborožene z ameriškim orožjem . Naj stvari uredijo doma in bo po vsem svetu 90% manj terorizma
thedutchman
13. 08. 2021 15.12
-1
kanada ima več orožja na prebivalca kot amerika,se pravi ni problem v orožju,jest bi reku da v vzgoji tiči vzrok
Saloreich
13. 08. 2021 11.35
+2
Petek 13 skoraj.
Uporabnik1175947
13. 08. 2021 10.33
+13
Motiv ni znan, ampak terorizem ni bil. Dokler ni znan motiv , nobene stvari ne moreš izključiti.
ivan res grozni
13. 08. 2021 11.59
+4
oježeš
13. 08. 2021 10.10
+12
Pomembno je, da ne bo mogel več streljati na ljudi. Zakaj se vsak spravi na nedolžne ljudi, ki se niti braniti ne morejo niti ne znajo.
batom@pinkponk.com
13. 08. 2021 12.23
-5
Reality check
13. 08. 2021 10.08
-10
Kako je to možno če pa je orožje v VB prepovedano?
JOSEPH HAYDN
13. 08. 2021 10.09
+11
Reality check
13. 08. 2021 10.11
-5
Za kriminalce enako…torej edini ki se bojijo legalnega orožja so vlade….tudi naša trenutna vlada želi prepovedati LEGALNA orožja
ivan res grozni
13. 08. 2021 12.00
+1
Zakonodajane loči med domačini in priseljenci. VB je demokracija.
MojsterSplinter
13. 08. 2021 15.52
+1
Poleg tega njegovo ime "Jake Davison" ne daje v ničemer slutiti, da se je v Plymouth preselil iz Wemburyja. Kako veš, da je priseljenec?
ivan res grozni
13. 08. 2021 15.58
+1
JOSEPH HAYDN
13. 08. 2021 10.05
+8
Napisal sem ime ter priimek terorista iz Nantesa, ki je požgal tamkajšno katedralo in ubil duhovnika ter bil izbrisan. Kje je svoboda?
batom@pinkponk.com
13. 08. 2021 12.25
-2
JOSEPH HAYDN
13. 08. 2021 10.03
+5
Morda nekdo tipa Emmaneul Abayisenga človeka, ki je umoril duhovnika in požgal katedralo v Nantesu.
Lektor Jure T.
13. 08. 2021 09.57
+11
Dejstvo je, da tudi, če bi bil terorizem (pa najbrž v tem primeru res ni bil), smo v EU prišli že tako daleč, da se teroriste ščiti in se o tem sploh več ne poroča. Oziroma se ne obsodi, ampak se išče neka opravičila kaj je človeka do tega gnalo. O tem, da je en migrant v Franciji spet ubil duhovnika pa itak MS mediji na poročajo. Ta isti migrant, ki je pred meseci že zakuril eno cerkev. Da grem jst zakurit Zokijevo džamijo, bi bil verjetno označen za največjega kriminalca.
ivan res grozni
13. 08. 2021 12.02
-5
O terorističnih napadih zahodnih demokracij na muslimanske države tudi nič. V njih je umrlo 1000 x več civilistov kot v muslimanskih terorističnih napadih v Evropi.