Tujina

Strelski napad v Uvaldu: Odpustili šefa policije šolskega okrožja

Washington, 25. 08. 2022 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K., T.R.K.
Komentarji
9

Načelnik policije, ki je bil odgovoren za odziv organov pregona na streljanju na osnovni šoli Robb v mestu Uvalde v Teksasu, je bil tri mesece po dogodku, odpuščen. Zaslišanje Peta Arredonda zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi, je bilo prvotno predvideno pred mesecem dni, vendar je bilo odpovedano na zahtevo Arredondovega odvetnika, ki je okrožju povedal, da je policijski načelnik upravičen do ustreznega postopka. Arredondo se zaslišanja ni udeležil, saj je dejal, da ga skrbi za lastno varnost.

Pete Arredondo, načelnik policije, ki je bil odgovoren za odziv organov pregona na streljanju na osnovni šoli Robb v mestu Uvalde v Teksasu 24. maja, je bil odpuščen.

Po skoraj 90-minutnem zaslišanju o odpovedi pogodbe, ki je v sredo zvečer potekalo za zaprtimi vrati, je svet šolskega okrožja Uvalde soglasno izglasoval takojšnjo odpoved pogodbe z Arredondom.

Zaslišanje Arredonda zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi je bilo prvotno predvideno pred mesecem dni, vendar je bilo odpovedano na zahtevo Arredondovega odvetnika, ki je okrožju povedal, da je policijski načelnik upravičen do ustreznega postopka.

Arredondo se sredinega zaslišanja ni udeležil, saj je dejal, da ga skrbi za lastno varnost, vendar je njegov odvetnik objavil 17 strani dolgo izjavo, s katero se je odzval na zaslišanje o odpovedi pogodbe o zaposlitvi, poroča Npr.org.

"Načelnik Arredondo ne bo sodeloval pri nezakonitem in neustavnem javnem linču in spoštljivo naproša upravni odbor, da ga nemudoma ponovno zaposli z vsemi nadomestili in prejemki ter zaključi pritožbo kot neutemeljeno," je bilo zapisano v izjavi.

Družine 21 žrtev množičnega streljanja na osnovni šoli Robb so zahtevali, da se načelnika odpusti, že odkar je konec maja odjeknila novica, da je bil policijski načelnik odgovoren za odziv organov pregona med streljanjem.

Več sto policistov je več kot eno uro čakalo na strelca, medtem ko so otroci 4. razreda, kjer se je skrival, klicali na številko 911.

Poročilo teksaške poslanske zbornice je pokazalo, da je bilo na prizorišču 376 uslužbencev organov pregona.

Arredondo trdi, da ni vedel, da je odgovoren

Uslužbenci, ki so preiskovali streljanje, so ugotovili, da so bile napake pri kazenskem pregonu na vseh ravneh. Toda načrt šolskega okrožja za aktivne strelce, ki ga je sooblikoval Arredondo, je zahteval, da Arredondo prevzame poveljstvo nad vsemi policisti, ki so se tistega dne odzvali. Vendar Arredondo trdi, da ni vedel, da je bil poveljnik obravnave incidenta.

Arredondo, ki prihaja iz mesta Uvalde se je leta 2020 zaposlil kot vodja policije v šolskem okrožju. Pred tem je delal v uradu šerifa okrožja Webb v južnem Teksasu. Časopis San Antonio Express News je poročal, da je bil Arredondo leta 2014 degradiran z visokega položaja, ker se je težko razumel z drugimi v oddelku.

Kljub vse glasnejšim pozivom k ukrepanju po streljanju je nadzornik Hal Harrell čakal skoraj dva meseca, da je priporočil Arredondovo razrešitev.

Brett Cross, stric in skrbnik Uziyaha Garcie, je julija na srečanju šolskega sveta celo določil rok. Uziyah je eden od 19 otrok, ki so bili ubiti v streljanju.

"To vam povem. Če ga do jutri opoldne ne boste odpustili, zahtevam vaš odstop in vseh članov sveta, ker vam je vseeno za naše otroke in nas," je takrat dejal Cross. "Bodite z nami ali proti nam, ker ne gremo nikamor."

Cross je dejal, da ne verjame, da Arredondo ni prišel na zaslišanje zaradi strahu za svojo varnost, in med sredinimi javnimi pripombami dejal, da Arredondo ni bil prisoten, "da bi se soočil s posledicami svojih dejanj".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
25. 08. 2022 21.44
Odpustili so ga, samo poglejte penzijo ki jo bo prejel, v Sloveniji lahko samo sanjate o tem.
FoXnCa
25. 08. 2022 11.51
Take usa policaje postaviti pred ror, pa še 100 drugih in jih pobiti. potem jih vprašati kdo so in kaj je njihova dolžnost.,...Otroci bili pred usa rorom.,...
Apostol1
25. 08. 2022 10.13
+5
Zdaj je že jasno , da bi policija marsikaj lahko preprečila, toda to ni ključni problem pokolov v Ameriki ključni problem je dostopnost do orožja in tole upravičeno kaznovanje policije je v enaki meri dobrošlo za orožarske lobije , ker s tem odvrnejo pozornost ljudi od glavnega problema in to je kot sem že napisal , dostopnost do orožja , ki je bolj dostopno kot pa zdravstvo na primer , moralo bi pa biti ravno obratno.
borjac
25. 08. 2022 10.01
+9
Policisti sicer niso nič vredni in so navadni strahopetci, imajo pa lepe uniforme, lepe klobuke in pištole jim tako lepo visijo za pasom, le kakšen človek moraš biti, da lahko hodiš gor in dol pohodniku, celo uro, ko par metrov od tebe en šmrkavec pobija otroke iz tvojega kraja, poslušaš krike in obupne klice na pomoč.
+3
Policaji so posraneti. Vsi polni samage sebe, kako služijo narodu in državi, ko je pa nevarnost pa vsi posrani. Itak...
cekinar
25. 08. 2022 09.25
-2
a ti bi pa v takem primeru posredoval "junaško"s tem da bi umrlo še več ljudi,to je poplono samo v filmih kot so Rambo ,chuck norris ,katere pač rad gledaš,realnost pa je čisto drugačna.
+2
Ti care nimaš tri čiste, 2 ure je mulec sam hodil po šoli in pobijal otroke, itak da bi šel notri prej kot oni, pa verjetno nisem sam. So bili tudi starši, ki so otroke nosili ven pred policaji.
jazpatipažidanamarela
25. 08. 2022 09.16
+5
Nihče ni bil pripravljen riskirati glave čeprav bi naj bili plačani za to razen staršev, ki pa jim niso dovolili vstopa. Tu se postavi vprašanje ali so policisti in vojaki res plačani za smrt.
User1538643
25. 08. 2022 09.05
+2
Do zdaj je najbrž hodil okoli v sveže polikani srajci, konzumiral zastonj in se hvalil, 'Jaz sem šerif, in nihče mi raven!'?