Tujina

Striček Joe Trumpa prehiteva po levi in po desni

New York, 13. 07. 2020 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
182

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden zadnje tedne ni imel veliko dela. Njegova kletna kampanja je skoraj nemo opazovala samouničevanje Donalda Trumpa, ki se vse bolj oddaljuje od drugega predsedniškega mandata. Potem je demokrat za dobro mero predstavil še vrsto političnih predlogov, na čelu s 700 milijard dolarjev vredno obnovo gospodarstva, ki močno diši po Trumpovem protekcionizmu, in zabil nov žebelj v krsto republikanca.

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden Donaldu Trumpu jemlje pobudo tudi na področju gospodarstva.
Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden Donaldu Trumpu jemlje pobudo tudi na področju gospodarstva. FOTO:

Predsedniki imajo v tekmi za drugi mandat ponavadi precejšnjo prednost pred izzivalci, na voljo jim je veliki oder Bele hiše, še posebej dobro jim kaže, če jih krepi še trdno gospodarstvo. Na videz nepopustljiva gospodarska rast je dovolj prekrivala vso moralno in politično izpraznjenost 45. predsednika ZDA, da so mu volilni modeli pripisovali vsaj možnost za resno tekmo z Bidnom, če že ne zmage. Potem je prišla pandemija koronavirusa, ZDA spremenila v zdravstveno nočno moro in pobila več kot 137.000 Američanov ter pokazala, da Trump ni najbolj uspešen pri vodenju države, kaj šele obvladovanju kriz. Šele v soboto se je prvič pojavil v javnosti z masko na obrazu, pred tem je trmasto vztrajal brez nje in se celo norčeval iz tekmeca, ki je upošteval pozive strokovnjakov.

Pandemija je povzročila ekonomski šok, ki je nezaposlenost pognal v dvomestne številke, in če odštejemo v oblakih lebdeč borzni trg, prizadel velike dele gospodarstva. Upanja v hitro okrevanje so bolj ali manj ugasnila, šok se ob naraščanju okužb na jugu ZDA preliva v tradicionalno recesijo, ki hrani samo sebe. Bela hiša je po presenetljivem zasuku v maju in juniju že slavila uresničenje svojega optimizma, v resnici pa je pomanjkanje jasne in enotne zvezne strategije, kako ukrepati v času pandemije, pripomoglo k novemu šoku. Mnogi guvernerji so hiteli z odpravljanjem ukrepov, Trump jih je še spodbujal k temu, zdaj se Florida, Kalifornija, Teksas in Arizona utapljajo v novih primerih okužb. Več kot 70 odstotkov zveznih držav je ustavilo načrte za odpiranje ali celo naredilo korak nazaj k strožjim ukrepom.
 

Recesija razžira predsednika

Po mnenju predsednika "najhitrejše gospodarsko okrevanje v zgodovini" se spreminja v boleče prilagajanje novim razmeram. Skoraj 33 milijonov Američanov prejema različne oblike pomoči za nezaposlene. Ekonomisti se strinjajo, da so številna delovna mesta izginila za vedno in da bo pot nazaj dolga, potrošniki so postali previdni in zmanjšujejo svoje nakupe. "Podjetja morajo biti konservativna in previdna ter svojo poslovanje prilagoditi za možnost najslabšega scenarija, ko gospodarstvo ne bo okrevalo. Vidimo običajne znake recesije, ki smo se jim želeli izogniti," ugotavlja ekonomistka Julia Coronado iz mnenjskega podjetja Macropolicy Perspectives.

Tudi skrajni konservativni analitik Steve Bannon meni, da ima Biden okoli sebe zelo sposobne svetovalce.
Tudi skrajni konservativni analitik Steve Bannon meni, da ima Biden okoli sebe zelo sposobne svetovalce. FOTO: AP

Bidnova kampanja je krizo vodenja države skušala še poudariti s serijo političnih predlogov, kako ZDA pomagati iz zdajšnjega brezna. Demokratski kandidat bi rad postavil 500 milijonov sončnih panelov, v 15 letih močno znižal ameriške izpuste toplogrednih plinov, močno razširil program vladnih zdravstvenih zavarovanj. Hkrati je Trumpovo politiko "Najprej Amerika" izzval s svojo različico gospodarskega nacionalizma, po katerem naj bi zvezna vlada v prihodnjih štirih letih namenila 400 milijard dolarjev za izdelke in storitve ameriških podjetij, 300 milijard pa za ameriške raziskave na področjih, kot sta električna vozila in umetna inteligenca. "Ko vlada porablja denar davkoplačevalcev, naj kupuje ameriške izdelke in podpira ameriške delavce," je v Pensilvaniji, jeseni eni od ključnih zveznih držav za volilni izid, zaigral na note, ki so po meri delavskega razreda.

To je sprožilo precej nejevolje v Beli hiši, saj je demokrat prehitel objavo njihovega podobnega načrta Kupuj ameriško. "Joe Biden je kopiral Neila Kinnocka," je na afero izpred tridesetih let, ko si je Biden med svojim prvim poskusom kandidature za predsednika nekoliko preveč svobodno izposodil govor vodje britanskih laburistov, spomnila Trumpova svetovalka Kellyanne Conway, "Pred dvema dnevoma je kopiral (pomladnega demokratskega tekmeca) Bernieja Sandersa, včeraj je kopiral Donalda Trumpa in njegov poziv kupujmo ameriško," je svetovalka konec prejšnjega tedna skušala izničiti objavo demokrata. Toda tudi v republikanskih vrstah priznavajo, da gre za spretno potezo. "Poskušajo suniti Trumpov program iz 2016, Bela hiša in njegova kampanja pa sta bili nepripravljeni. Biden ima okoli sebe zelo sposobne ljudi, še posebej na gospodarskem področju," je dejal nekdanji glavni strateg Trumpa Steve Bannon.

 

Možnost modrega plazu

Očitki o kopiranju so nekoliko pretirani, ker demokratski poslanci v kongresu že leta ponavljajo slogan Kupuj ameriško, kar pomeni, da tudi nekdanji zvezdnik resničnostne televizije ni posebno originalen. Sodelovanju s Sandersom pa bi težko rekli kopiranje, saj je ta skupaj s svojimi svetovalci pomagal zasnovati 110-stranski program dela morebitne Bidnove vlade. Ta kaže, da se je zmerni demokrat pod vplivom progresivnega krila stranke premaknil precej na levo, z njim tja stopica celotna stranka. "Če bo ta kompromis, ki so ga sprejeli, uresničen, bo Biden najbolj progresiven predsednik po (Franklinu Delanu) Rooseveltu," je demokratični socialist Sanders zadovoljen z doseženim.

Program nekdanjega podpredsednika je pomagal spisati zimski tekmec, demokratični socialist Bernie Sanders (desno), kar Bidnu pomaga pri levem krilu stranke. Hkrati se izogiba njihovim najbolj radikalnim zamislim.
Program nekdanjega podpredsednika je pomagal spisati zimski tekmec, demokratični socialist Bernie Sanders (desno), kar Bidnu pomaga pri levem krilu stranke. Hkrati se izogiba njihovim najbolj radikalnim zamislim. FOTO: AP

Republikanska kampanja slednje skuša izrabiti za nenehne napade, kako je ostareli Biden (če zmaga, bo pri 78 letih najstarejši predsednik v zgodovini države) že tako senilen, da je le še lutka v rokah radikalne levice, ki bo uničila Ameriko. A celo samemu predsedniku je na ponesrečenem zborovanju v Tulsi ušlo: "Ni radikalni levičar. Ne vem, če sploh še ve, kaj je. Toda nikoli ni bil radikalni levičar, zdaj pa ga nadzoruje radikalna levica." Temeljni kamen Trumpove strategije so ostri napadi na tekmece in njihovo žaljenje s primitivnimi, a pogosto učinkovitimi žaljivkami. Le da se Bidna ničesar ne prime. "Zaspani Joe" nima pravega učinka, zmernega heteroseksualnega belega kristjana pa je težko naslikati kot smrtno grožnjo vrednotam bele konservativne Amerike.

Hkrati raziskave kažejo, da kljub eni najdaljših političnih karier v sodobnih ZDA volivci v resnici razmeroma malo vedo o nekdanjem senatorju in podpredsedniku. Večina ga označuje kot starejšega politika, ki je delala za prejšnjega predsednika Baracka Obamo, zdi se jim spodoben človek, striček Joe. Kampanja skoraj brez javnih nastopov je omilila težave demokrata, da se mu rade zareče, v času Trumpove zblojene retorike je to tudi manj očitno ali moteče. Tako demokrat v anketah nima samo krepke prednosti na nacionalni ravni, dobro mu gre tudi v mnogih, za jesen ključnih zveznih državah, kot so Florida, Michigan in Wisconsin.

Do novembra so še štirje meseci, v katerih lahko predsednik preobrne dogajanje. Vsaj 2016 je jasen opomnik, da je tudi malo verjetne dogodke treba jemati resno. Če si bo gospodarstvo kljub drugačnim napovedim opomoglo, bo imel vsaj priložnost za resen boj. Pomaga mu lahko celo razplamtela epidemija, saj bi slabo organizirano ali celo prepovedano glasovanje po pošti v posameznih zveznih državah povzročilo nizko udeležbo, kar vedno pripelje do nepredvidenih izidov. Toda Trumpovo opotekanje pod težo treh kriz, ki pestijo ZDA – zdravstvene, gospodarske in družbene (protesti proti sistemskemu rasizmu in nasilju policije),  za zdaj ne kaže samo na zmago Bidna, pač pa celo na možnost modrega plazu, prevlado demokratov na vseh političnih ravneh.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bracobaldo
14. 07. 2020 10.37
+6
Kot vedno ste zelo objektivni.
deathbite
14. 07. 2020 09.52
-6
In odtumpal bo v zgodovino.
oktalz999
13. 07. 2020 21.31
-3
Potem pa bi tud pri nas lahko bil Kučan novi človek na levici. Bog ve, da levica res potrebuje novega liderja, pa tud 79 let ni dandanes neka starost!!
deathbite
14. 07. 2020 09.54
+3
Kaj pa, če bi desnici pomagali s kakšnim ostarelim domobrancem iz Argentine. Še tako dementen bi bil boljši od čelavega!.."Dokler ima desnica takšnega vodjo, je levici zmaga zagotovljena." Ivan Oman leta 2015 o Janezu Janši
borjac
13. 07. 2020 20.09
-17
Moč (možnega) bodočega predsednika ZDA Joa Bidna ni v njem samem , ampak v zelo dobrem štabu predsednika , kateri bo , še ojačan za vodenje ZDA, Joe bo odigral vlogo , ki mu je namenjena, vloga pomirjujočega predsednika , ki ne bo delal vsak teden novih škandalov, govori bo takrat ko bo narod to potreboval., Američani potrebujejo sedaj mirno obdobje, stresov, sovraštva in rasizma imajo poln kufer.
smigol
13. 07. 2020 21.15
+14
jured100
13. 07. 2020 19.45
+23
24ur mora mal žgat propagande spet a ne? Veste kje Joe zares prehiteva Trumpa? Pri demenci in pedofiliji.
nikhrast
13. 07. 2020 19.59
-22
Poslušaš Trumpa, govori kot osnovnošolec. Pa da je pedofil, pa kakšne razmere je imel s hčerko Ivanko, pustimo to pri miro, v medijih se najdejo vse sorte artikli in slike.
KenBlock
13. 07. 2020 19.21
+19
sanja svinja kukuruz.
MaMbUnDoNaGuMbE
13. 07. 2020 19.15
+7
Bodo dobili dedka za predsednika
Sokril
13. 07. 2020 17.17
+11
Slogan sorosovega kandidata: "I'm Joe Biden, and i forgot this message". Po vsakih nemirih divjanjih različnih radikalnih marksističnih skupin, v zgodovini ZDA so slavili republikanci z veliko razliko. Sicer se še spomnimo kako so ankete 2016 napovedovale 1 -6 % možnost zmage Trumpa.
Crazy_Horse
13. 07. 2020 17.15
+27
ne Striček Joe ampak Starček Joe
slo_veter
13. 07. 2020 16.39
+10
očitno obstaja nekdo nad nami, ki pa se se zelo rad igra .. na eni strani tehtnice senilnež z IQ okoli 80, kateri stavki redkokdaj vsebujejo 5 besed , če great ne štejemo, ki mu je v 3 letih ratalo spravit svetovno velesilo dobesno na kolena, na drugi strani človeka, za katerega ne verjamem, da se še spomni svojega imena in brez trohice svojega lastnega mišljenja ..wau
User416781
13. 07. 2020 17.12
+5
No, saj je vprašanje, kaj je boljše. V Trumpovem mandatu je namreč postalo jasno, da ima pozicija predsednika ZDA preveč moči. Ljudje ti izvolijo enega norca in imaš lahko hitro probleme. Verjetno je bolje, da predsednik take države čuti potrebo po posvetovanju in da tudi upošteva ljudi okoli sebe. Predvsem pa da ne uporablja družbenih omrežij.
User416781
13. 07. 2020 16.35
-15
Trumpa podpirajo le še bolniki. Saj ne rečem, da so vse njegove ideje slabe, ampak tip evidentno nima sposobnosti za vodenje države, sploh pa ne ZDA. Obnaša se kot slon v trgovini s porcelanom. In močno dvomim tudi, da ima pod streho vse na svojem mestu.
Sokril
13. 07. 2020 17.18
+20
Kako naj bi ovohovanje mladih deklic rešilo ZDA?
NPCL
13. 07. 2020 16.33
+24
na eni cnn anketi je bide imel celo 96% , trump pa 2% hahahahahahahahahhahaha... očitno so pomagali naši levi iz ninamedija
nikhrast
13. 07. 2020 16.23
-9
Berem komentarje, pa se prav čudim od kje ta podpora Trumpu v Sloveniji. Vse ankete, še v konservativnih medijih, kažejo na poraz Trumpa. Ne vem če sem srečal tu v Severni Ameriki koga ki še podpira Trumpa, še tisti ki so ga podpirali so zdaj tihi ali pa se sramujejo da so ga enkrat podpirali. Pa saj smo že desetletje nazaj vedeli kakšen tip je Trump, potem se pa sprašujete zakaj ne pokaže davčne pole.
User1538643
13. 07. 2020 16.09
+8
Tudi on ne nosi masko pravilno.
Infraping
13. 07. 2020 15.49
+9
trump bo pa sredini vžgal rolls royce motorje in spet zmagal
pa dobr no
13. 07. 2020 15.20
+27
in čudežno bo trump zmagal, kot že v zadnje a ne? Takrat so levi mediji že praktično čestitali nekomu drugemu a ne? Potem pa je ups.. To se bo celi svet smejal levičarjem, ki si z anarhisti rušijo ugled. Pri nas s mojstri javne uprave brez hlač, tam pa z vojnami , dezinformacijskimi kampanjami in čudnimi fintami.
Nikolajev
13. 07. 2020 15.06
+35
24 ur postaja podoben Pavlihi
Nikolajev
13. 07. 2020 15.05
+25
Ha,ha,ha,ha,ha,ha !
Minovak
13. 07. 2020 15.04
+36
Američani bolj od vsega, cenijo delovna mesta in ravno to jim nudi Trump, pod demokrati pa veliko nazadovanje in nove vojne. 90% vseh vojn v Ameriki so začeli demokrati z Vietnamom in Zalivsko vojno vred. Zato ne pljuvajte po Trumpu, raje pometite pred svojim pragom.
919191
13. 07. 2020 15.36
+4
Američani in nasplošno ljudje, cenimo poleg pošteno plačanega dela, tudi socialno varnost, dobro zdravstvo, možnost izobraževanja. Kar pa v ZDA žal veliko ljudi nima. Eno je v ameriki delati za minimum wage, eno pa za living wage. Minimum wage je žal nižja od living wage. Kar se tiče vojn, kolikor vem, da bi ZDA lahko poslale svoje vojake v vojno, je potreben predsednikov ukaz in večina v senatu. Torej sta oba Busha bila demokrata? Torej so imeli demokrat po tej razlagi, od leta 1945 naprej veliko večino v senatu? Če se boš malo poglobil v zadevo, boš ugotovil, da naj so med republikanci in demokrati še take "ideološke" razlike, ko je vprašanje poslati vojake v ilegalne vojne, zaščititi interese raznih korporacij, pa naj bo to vojaški, zdravstveni, zavarovalniški interesi, kaj hitro stopijo skupaj in podprejo vsako idejo ali predlog, vezan na to tematiko. Kaj iz tega lahko ugotovimo, da med enimi in drugimi, ni neke razlike...
Levicarjikmeee
13. 07. 2020 14.29
+41
"neodvisni" so isto poročali že 2016 hahaha