Tujina

Majsko strmoglavljenje letala v Pakistanu posledica človeške napake

Islamabad, 24. 06. 2020 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.P.
Komentarji
2

Letalska nesreča pakistanskega letala konec maja je bila posledica človeške napake pilotov in kontrolorjev letenja, kaže danes objavljeno predhodno poročilo preiskave nesreče. Letalo airbus A320 družbe Pakistan International Airlines je 22. maja strmoglavilo na hiše v bližini letališča v Karačiju. Umrlo je 97 ljudi, dva potnika sta preživela. Poškodovani so bili tudi štirje ljudje na tleh.

Spomnimo, letalo pakistanske letalske družbe Pakistan International Airlines (PIA), ki je bilo na poti iz Lahoreja na vzhodu države v mesto Karači na jugu Pakistana, je 22. maja tik pred pristankom strmoglavilo na stanovanjsko naselje. Umrlo je 97 ljudi, dva potnika pa sta preživela. 

"Pilot in kontrolor nista upoštevala standardnih pravil," je na predstavitvi predhodnega poročila preiskave nesreče v pakistanskem parlamentu dejal tamkajšnji minister za letalstvo Gulam Sarvar Kan. Dodal je, da sta pilota med pristajanjem govorila o pandemiji covida-19, ki je prizadela tudi njuni družini, in izklopila avtopilota letala. "Na žalost je bil pilot preveč samozavesten," je povedal Kan. 

Po njegovih besedah je letalo ob prvem poskusu pristanka letelo dvakrat višje, kot bi moralo. Na to ga je opozoril tudi kontrolor, a je pilot kljub temu skušal pristati. Letalo se je trikrat z motorjema dotaknilo tal, nato pa se je ponovno dvignilo. Kontrolni stolp bi moral pilota opozoriti, da sta se motorja dotaknila tal in da sta zagorela, česar pa ni storil, je povedal minister.

Razbitine letala, ki je strmoglavilo na hiše v bližini letališča v Karačiju.
Razbitine letala, ki je strmoglavilo na hiše v bližini letališča v Karačiju. FOTO: AP

Ker je letalo strmoglavilo na stanovanjsko sosesko, je poškodovalo tudi 29 hiš. Kan je napovedal, da jim bo vlada plačala odškodnino. Minister je povedal še, da je bilo letalo airbus A320 tehnično brezhibno in povsem ustrezno za letenje.

Pakistan ima v svoji zgodovini aviacije kar nekaj letalskih nesreč. Leta 2010 je v bližini Islamabada strmoglavilo letalo zasebne letalske družbe Airblue, v nesreči je umrlo 152 ljudi. To je tudi najhujša nesreča v zgodovini države. Leta 2012 pa je zaradi slabega vremena strmoglavil boeing 737-200 letalske družbe Bhoja Air. Umrlo je vseh 121 potnikov in šest članov letalske posadke. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
24. 06. 2020 15.11
+2
Če sta se motorja dotikala tal, potem je pristajal brez koles.
Ici
24. 06. 2020 14.36
+2
Varnostni standardi v aviaciji so ponavadi podobni splošnim varnostnim standardom domače države.