Tujina

Zaradi novega koronavirusa v več kot 20 državah zaprli vse šole

Ottawa/Rim/Zagreb/Peking/Seul/New York/Dunaj/Varšava/Brasilia/Teheran, 12. 03. 2020 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 19 min
Avtor
N.Š. / V.Š. / STA
Komentarji
168

Ker so na koronavirus posumili pri ženi kanadskega premierja Justina Trudeauja sta oba v samoizolaciji. Na Hrvaškem so potrdili pet novih primerov, v Braziliji zboleli tiskovni predstavnik predsednika Bolsonara pa je bil v stiku tudi s Trumpom. V Italiji je število mrtvih preseglo 1000, a vlada vseeno trdi, da ukrep splošne karantene učinkuje. V izolaciji je tudi norveški kralj, šole pa so po podatkih Unesca zaprte v več kot 20 državah.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vse več ukrepov za zajezitev virusa
    02:17
    Iz 24UR: Vse več ukrepov za zajezitev virusa
  • Iz 24UR: Zaostritev ukrepov na italijanski meji
    02:55
    Iz 24UR: Zaostritev ukrepov na italijanski meji

V Italiji je za novim koronavirusom umrlo še 189 ljudi, s čimer se je skupno število žrtev povečalo na 1016. Število okuženih se je povzpelo za 2651 na skupno 15.113. Po podatkih italijanske civilne zaščite je število bolnikov na intenzivni negi naraslo s sredinih 1028 na 1153.

'Naši dedje so bili poslani v vojno, mi pa smo pozvani, da ostanemo doma'

Kljub temu je italijanska vlada sporočila, da se je karantena za celo državo izkazala za učinkovito. "Italija je prva država v Evropi, ki jo je virus tako močno prizadel, a hkrati upamo, da bo tudi prva država, ki se bo rešila izrednega stanja" je dejal zunanji minister Luigi Di Maio. "Naši dedje so bili poslani v vojno, mi pa smo pozvani, da ostanemo doma," je dodal.

Italijanska vlada je sporočila, da se je karantena za celo državo izkazala za učinkovito.
Italijanska vlada je sporočila, da se je karantena za celo državo izkazala za učinkovito. FOTO: AP

"Če lahko zdravniki in sestre delajo 24 ur, potem lahko tudi mi za nekaj časa ostanemo doma. Velika večina državljanov spoštuje pravila, tisti, ki pa jih ne, pa bodo prejeli sankcije - globe ali kazenske ovadbe," je napovedal Di Maio.

Žarišče izbruha ostaja sever države. V Lombardiji so doslej zabeležili 8725 primerov, v Laciju, kjer leži tudi Rim, pa se je število okužb povečalo za tretjino na 200.

'Hvala vsem Italijanom, ki se žrtvujejo. Dokazujemo, da smo velik narod'

Številne države že uvajajo strožje ukrepe za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom. Italijanski premier Giuseppe Conte je tako v sredo v nagovoru napovedal nove drastične ukrepe. Življenje v Italiji je skoraj zamrlo. Med drugim so morala podjetja zapreti vse oddelke, ki niso nujni za proizvodnjo, zaprte so tudi storitve, kot so na primer frizerji. Med drugim bo od petka v Rimu za potnike zaprto letališče Ciampino in od torka terminal na letališču Fiumicino, so sporočili iz podjetja ADR, ki upravlja z letališčema.

Še vedno so dovoljene dostave na dom, odprte so trgovine z živili in lekarne. Uradi ostajajo odprti v zelo okrnjeni obliki, okrnjeno deluje tudi javni promet. Ulice italijanskih mest danes pretežno samevajo, na izložbah lokalov pa visijo obvestila, da morajo ostati zaprti. 

"Hvala vsem Italijanom, ki se žrtvujejo. Dokazujemo, da smo velik narod," je v nagovoru dejal Conte in državljane pozval, naj ne drvijo v trgovine po hrano, saj bodo te ostale odprte. Tako so bile danes v Rimu odprte tudi pekarne, kjer poleg kruha prodajajo še pecivo in mleko. Večjega navala ni bilo opaziti.

Karantena v Italiji
Karantena v Italiji FOTO: AP

Vlada je ukrepe sprejela zaradi porasta števila okuženih in mrtvih zaradi covid-19. Razmere se verjetno še nekaj časa ne bodo umirile. Vodja oddelka za infekcijska obolenja na italijanskem inštitutu ISS Giovanni Rezza je opozoril, da še niso dosegli vrhunca epidemije.

Zaradi novega koronavirusa v več kot 20 državah zaprli vse šole

V prizadevanjih za omejitev širjenja novega koronavirusa so številne države v Evropi in po svetu že zaprle ali pa napovedale zaprtje šol in drugih izobraževalnih ustanov.

V ponedeljek se bodo vse vzgojno-izobraževalne ustanove zaprle tudi v Sloveniji.

Po podatkih Unesca so do četrtka vse vrtce, šole in izobraževalne ustanove zaprli v več kot 20 državah, v številnih državah pa so zaprte šole na najbolj prizadetih območjih. V Evropi so vse šole najprej zaprli v Italiji, in sicer od začetka marca do 3. aprila, pa tudi na Češkem, v Severni Makedoniji in Romuniji.

Od danes podobno velja tudi tudi na Poljskem in v Grčiji, zaprtje šol od ponedeljka pa so napovedali v Avstriji, kjer bodo učenci osnovnih in srednjih šol ostali doma do velikonočnih počitnic, ki se začnejo 4. aprila, na Danskem, kjer bodo vse šole in vrtce zaprli za 14 dni, in v Litvi. Na Norveškem bodo vse izobraževalne ustanove za nedoločen čas zaprli drevi, na Irskem bodo šole zaprte od petka pa vsaj do 29. marca, na Slovaškem pa prav tako od petka za 14 dni. Tudi oblasti na Kosovu so sporočile, da z današnjim dnem do 27. marca zapirajo vse vrtce, osnovne šole in univerze.

Po podatkih Unesca so vse šole v državi zaradi širjenja koronavirusa med drugim zaprle še Kitajska, Japonska, Južna Koreja, Iran, Mongolija, Irak in Savdska Arabija.

V številnih državah pa so sprejeli ukrep o zaprtju vrtcev, šol in fakultet na območjih, kjer se je novi koronavirus najbolj razširil. V Evropi so to Portugalska, Španija, Francija, Velika Britanija, Nemčija, Grčija, Ukrajina ter Bosna in Hercegovina. Od petka bodo zaprli osnovne in srednje šole tudi v hrvaški Istri, prav tako ne bo predavanj na fakultetah.

Sum okužbe pri ženi kanadskega premierja

Pri ženi kadanskega premierja Justina Trudeauja Sophie Gregoire Trudeau so zaradi simptomov, podobnih gripi, posumili na novi koronavirus, zato sta oba trenutno v samoizolaciji, so sporočili iz kanadske vlade. Oba so testirali, na rezultate testa pa še čakajo.

Justin Trudeau in Sophie Gregoire Trudeau sta preventivno v samoizolaciji.
Justin Trudeau in Sophie Gregoire Trudeau sta preventivno v samoizolaciji. FOTO: AP

Zdravniki so kanadskemu premierju, ki ne kaže nobenih bolezenskih znakov, svetovali, naj nadaljuje z vsakodnevnim delom in se opazuje. Kot so sporočili iz premierjevega kabineta, bo premier "preživel dan z brifingi, telefonskimi klici in virtualnimi srečanji od doma". Dodali so, da je odpovedal načrtovano srečanje s kanadskimi deželnimi voditelji v Ottawi.

Premierjeva soproga se je v sredo vrnila iz Velike Britanije. Trenutno ima blage, gripi podobne bolezenske znake. V Kanadi so doslej zabeležili smrtni primer in 103 primere koronavirusne bolezni 19 (covid-19). 

Macron napovedal zaprtje vseh šol od ponedeljka, lokalne volitve bodo

Francoski predsednik Emmanuel Macron je nocoj sporočil, da bo Francija od ponedeljka do nadaljnjega zaprla vse vrtce, šole ter univerze. Hkrati je pozval vse, ki so starejši od 70 let in s kroničnimi boleznimi, naj ostanejo doma. Francoski predsednik je še sporočil, da bodo kljub vsemu v nedeljo izvedli lokalne volitve, kot je bilo načrtovano.

Macron je pred dnevi kritiziral odločitev Slovenije in Avstrije o zaprtju meja z Italijo.
Macron je pred dnevi kritiziral odločitev Slovenije in Avstrije o zaprtju meja z Italijo. FOTO: AP

Ob tem je pojasnil, da se je posvetoval z zdravstvenimi strokovnjaki, ki menijo, da ni razloga, zakaj francoski volivci ne bi smeli na volitve. Francoze je pozval, naj dosledno spoštujejo pravila higiene ter se obnašajo razumno in odgovorno. Lokalne volitve bodo sicer spremljali dodatni ukrepi, kot je ta, da bo med volivci vsaj meter razdalje, volišča pa bodo opremljena z umivalniki in razkužili.

"Zdravje je neprecenljivo," je dejal in dodal, da bo francoska vlada storila vse, kar je potrebno za zajezitev epidemije. Že minuli teden so v Franciji prepovedali vse javne prireditve z več kot tisoč ljudmi. "Smo šele na začetku te epidemije, ki se hitro širi in stopnjuje povsod po Evropi," je še opozoril Macron. Dodal je, da se Francija sooča z najhujšo zdravstveno krizo v stoletju. Napovedal je tudi, da se bo neomejeno nadaljeval javni primestni promet.

Pred dnevi kritiziral Avstrijo in Slovenijo zaradi zaprtja meje

Glede gospodarskih posledic novega koronavirusa je francoski predsednik dejal, da se bo morala Evropa odzvati "odločno in hitro" ter sprejeti ukrepe za oživitev gospodarstva, ne glede na ceno. "Odzvali se bomo odločno in hitro. Vse evropske vlade morajo sprejeti odločitve za podporo dejavnostim in oživitev, ne glede na to, koliko stane," je pozval Macron.

Zavzel se je tudi za odločitev na evropski ravni glede zapiranja meja v boju proti širjenju novega koronavirusa. "Brez dvoma bomo imeli nadzorne ukrepe, zapirali meje, vendar jih je treba sprejeti na evropski ravni," je še dejal francoski predsednik, ki je pred dnevi kritiziral odločitev Slovenije in Avstrije o zaprtju meja z Italijo.

V Franciji so doslej zabeležili 2876 primerov okužbe z novim koronavirusom. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je doslej umrlo 61 ljudi. Francija je bila prva evropska država s pojavom virusa sars-cov-2.

Na Norveškem prva smrtna žrtev novega koronavirusa, kralj v izolaciji

Na Norveškem so zabeležili prvo smrtno žrtev zaradi koronavirusne bolezni. Premierka Erna Solberg je javnost nocoj obvestila, da je umrla starejša oseba. Za norveškega kralja Haralda in kraljico Sonjo so v okviru prizadevanj norveške vlade za zajezitev virusa odredili domačo izolacijo.

Kraljevi par se je minuli teden vrnil s tridnevnega državniškega obiska v Jordaniji. Iz kraljeve palače so ob tem sporočili, da se je izolacija kraljevega para začela danes, kralj in kraljica pa nimata nobenih bolezenskih znakov.

Norveški minister za zdravje Bent Hoie je pred tem sporočil, da morajo na Norveškem vse osebe, ki so bile po 27. februarju v tujini, v domačo izolacijo za 14 dni. Na Norveškem so doslej potrdili 489 primerov okužbe z novim koronavirusom.

Na Hrvaškem pet novih primerov, skupno 24 okuženih

Novi koronavirus so potrdili že v 125 državah. Po celem svetu se je doslej okužilo več kot 128.000 ljudi, od tega jih je več kot 4700 umrlo, 68.000 ljudi je ozdravelo.

Na Hrvaškem so potrdili pet novih primerov, skupno pa imajo 24 primerov okužbe. Hrvaška vlada je sicer na tiskovni konferenci zanikala očitke, da skrivajo prave številke okuženih. Trije novi primeri so bližnji kontakti obolelih na Reki, dva pa sta prinešena iz tujine, en iz Nemčije in en iz Avstrije, je sporočil zdravstveni minister Vili Beroš.

Direktorica infekcijske klinike v Zagrebu Alemka Markotić je sicer pojasnila, da nihče od obolelih ni na respiratorju, enega ozdravljenega moškega v Zagrebu pa so že odpustili v domačo oskrbo, kjer bo ostal pod nadzorom.

Na Hrvaškem so sicer okužbe potrdili v štirih mestih - Zagrebu, Varaždinu, Pulju in na Reki. V Splitu so odprli prvo karanteno za potnike s trajekta, ki je v sredo prispel iz italijanske Ancone. V 14-dnevno karanteno so namestili nekaj manj kot 30 ljudi, med katerimi nihče ni kazal simptomov bolezni covid-19.

Hrvaška namerava med krizne države uvrstiti tudi Slovenijo

Hrvaška bo zaradi hitrega povečevanja števila okužb s koronavirusom najverjetneje že v petek uvrstila Slovenijo na seznam držav, iz katerih potnike ob prihodu na Hrvaško čaka poostren nadzor, je napovedal direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Danes so še dodatno zaostrili ukrepe, da bi preprečili širjenje koronavirusa v državi. Razširili so seznam držav, iz katerih bodo potniki, ki si želijo vstopiti na Hrvaško, morali obvezno v 14-dnevno karanteno ali samoizolacijo, torej domačo karanteno.

Na novinarsko vprašanje, kdaj mislijo glede na hitro širjenje okužb na seznam uvrstiti tudi Slovenijo, je Capak odgovorili, da bo Slovenija "verjetno že jutri na mizi". "Zaenkrat po naši oceni nimamo občutka, da je stanje v Sloveniji pod nadzorom," je napovedal hrvaški notranji minister Davor Božinović. Povedal je, da bodo seznam spreminjali iz dneva v dan.

Poostreni nadzor na meji bodo izvajali pri potnikih, ki prihajajo na Hrvaško ne samo iz Kitajske, Italije in podobnih kriznih žarišč okužb, temveč tudi iz Nemčije, Švice, Avstrije, Velike Britanije, Španije in Švedske. Božinović se je dotaknil tudi slovenskih očitkov glede zastojev tovornjakov na slovenski strani mejnih prehodov s Hrvaško. Povedal je, da ni prvič, da bi Slovenija kritizirala Hrvaško zaradi stanja na meji, ter izpostavil, da hrvaška policija zgolj opravlja svoje delo.

Napovedali ovadbe proti ljudem, ki širijo dezinformacije po družbenih omrežjih

Hrvaška je danes omejila število oseb na javnih prireditvah na največ 100. Določili so tudi, da bodo športni dogodki potekali brez gledalcev. Omenili so možnost dodatnih ukrepov, kot je zaprtje šol v primorsko-goranski županiji, čeprav menijo, da zaradi odpornosti otrok na koronavirus šole niso območja, kjer bi se virus širil.

"To je pandemija, ki jo lahko nadzorujemo," je dejal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.
"To je pandemija, ki jo lahko nadzorujemo," je dejal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. FOTO: AP

Iz štaba so še enkrat pozvali državljane, naj ravnajo odgovorno in v skladu z navodili strokovnjakov. Znova so svetovali ljudem, naj se ne odpravljajo na potovanja zunaj države brez posebne potrebe. Napovedali so tudi ovadbe proti tistim, ki na družbenih omrežjih razširjajo dezinformacije o stanju s koronavirusom.

Okužen 'piarovec' brazilskega predsednika, ki je bil v stiku tudi s Trumpom

Okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri tiskovnem predstavniku brazilskega predsednika Jaira Bolsonara, Fabiu Wajngartnu. Brazilski predsednik je zaradi okuženega tiskovnega predstavnika pod zdravniškim opazovanjem. Po poročanju brazilskih medijev naj bi opazovali celoten predsednikov tim. Odpovedali so tudi za danes načrtovan predsednikov obisk na severu države.

Wajngarten, ki še čaka rezultate drugega testa za okužbo, je minulo soboto sodeloval na uradnem srečanju s Trumpom na Floridi in tudi objavil fotografijo sebe, kako stoji zraven Trumpa. Fotografijo, na kateri je tudi podpredsednik ZDA Mike Pance, je na Instagramu objavil s pripisom Narediti Brazilijo spet veliko.

Trump je v odzivu dejal, da ga novica ne skrbi ter da sta skupaj večerjala in "nista počela ničesar neobičajnega". Brazilija ima največ potrjenih okužb novega koronavirusa v Južni Ameriki. Odkar so pred mesecem dni zaznali prvi primer, so zabeležili 52 okužb.

Nemška CDU bo zaradi koronavirusa preložila kongres stranke

Nemški krščanski demokrati (CDU) bodo zaradi izbruha novega koronavirusa preložili za 25. april načrtovan kongres stranke, na katerem bi volili novega vodjo. Predsednica CDU Annegret Kramp-Karrenbauer je namreč članom poslala sporočilo, v katerem odpoveduje kongres.

CDU bi morala na izrednem kongresu izvoliti novega predsednika, ki bi lahko po prihodnjih parlamentarnih volitvah nasledil tudi kanclerko Angelo Merkel na čelu vlade. Za položaj se zaenkrat uradno potegujejo trije kandidati - nekdanji okoljski minister Norbert Röttgen, ministrski predsednik Severnega Porenja-Vestfalije Armin Laschet in nekdanji vodja poslanske skupine CDU/CSU Friedrich Merz.

Glede na zadnje podatke so v Nemčiji potrdili 2120 okužb z novim koronavirusom, štirje ljudje pa so umrli. Najhuje je v zvezni državi Severno Porenje-Vestfalija.

WHO: Pandemijo covida-19 lahko nadzorujemo

"To je pandemija, ki jo lahko nadzorujemo," je dejal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus diplomatom v Ženevi.

Med najhujšimi žarišči koronavirusa je trenutno Italija, kjer se je z virusom okužilo že več kot 12.400 ljudi, umrlo pa več kot 820.

WHO je v sredo izbruh covida-19 razglasila za pandemijo, države pa po oceni Tedrosa ne bi smele opustiti svojih naporov za omejitev širjenja, temveč jih okrepiti. "Res nas skrbi, da se nekatere države s to grožnjo ne soočajo s potrebno ravnijo politične odločnosti," je opozoril. "Zamisel, da bi države morale preiti od obvladovanja na blažitev, je napačna in nevarna," je dodal o ukrepih.

Izpostavil je, da bi lahko rešili življenja le, če se omeji širjenje virusa oziroma vsaj upočasni. Zato je treba izolirati čim več primerov in v karanteno postaviti tudi njihove najbližje stike. Države bi morale testirati vsakega, za katerega sumijo, da je okužen, je pozval.

Kitajska: Pandemija koronavirusa bi se lahko končala junija

Vrhunec epidemije novega koronavirusa na Kitajskem je mimo, pandemija v svetu pa bi lahko trajala še do junija, je danes ocenil vodja kitajske strokovne skupine za boj proti koronavirusu Zhong Nanshan. Opozoril je sicer, da je to odvisno predvsem od tega, kako odločne bodo države v ukrepih za preprečevanje širjenja virusa.

"Glede na to, da se nekatere države ne posvečajo dovolj problemu širjenja virusa in epidemiološki situaciji, ni primerno napovedovati, kdaj bi se pandemija lahko končala. Glede na normalne okoliščine novi koronavirus ne bi smel biti zelo aktiven med visokimi poletnimi temperaturami. Vendar pa bo to odvisno od tega, koliko pozornosti bo temu posvetila vsaka država," je dejal Zhong.

"Če bodo države z resno epidemiološko situacijo še okrepile omejevalne ukrepe, pa mislim, da bi se epidemija lahko končala junija," je še dodal 83-letni kitajski infektolog, ki se je v začetku tisočletja boril tudi proti sarsu.

Pojasnil je, da so na Kitajskem številni ljudje, ki so bili okuženi, to prestali asimptomatsko, torej ne da bi zboleli. Prav tako je nizek odstotek ponovne infekcije med tistimi, ki so se že pozdravili.

Na Kitajskem znova manj novih okužb

Kitajska je danes preventivno sporočila, da ne bo več izdajala dovoljenj za vzpon na Everest. Nepalska stran zaenkrat ostaja odprta. Lani se je 644 ljudi povzpelo na najvišjo goro iz Nepala, 241 pa iz Tibeta.

Kitajske oblasti so medtem že znižale stopnjo nevarnosti zaradi epidemije na nizko, je sporočil tiskovni predstavnik kitajske komisije za javno zdravje Mi Feng. V zadnjih 24 urah so potrdili 15 novih okužb, kar je najmanj od začetka vodenja evidenc v januarju. Od izbruha so sicer skupno zabeležili skoraj 80.800 okužb, od tega 3169 smrti.

Mediji sicer opozarjajo, da je vprašljivo, ali je to realna številka okuženih. Domnevno oblasti v dnevni statistiki novih okužb od začetka februarja ne upoštevajo več oseb, ki so pozitivne na sars-cov-2, a ne kažejo simptomov.

V Iranu največ smrti zaradi novega koronavirusa v enem dnevu

Iran je danes sporočil, da so zabeležili 75 novih smrtih primerov zaradi koronavirusne bolezni covid-19. Gre za največ smrtnih primerov v enem dnevu, odkar so v Iranu pred tremi tedni zabeležili prvi smrtni primer zaradi novega koronavirusa. Skupno je v Iranu umrlo 429 ljudi, več kot 10.000 ljudi je okuženih.

"V zadnjih 24 urah se je z novim koronavirusom okužilo 1075 ljudi (...), skupno imamo tako 10.075 primerov okužbe. Umrlo je 75 ljudi, ki so jih v zadnjih dneh sprejeli v bolnišnico. Skupno 429 okuženih ljudi ni več med nami," je sporočil tiskovni predstavnik iranskega ministrstva za zdravje Kijanuš Jahanpur.

V Italiji se je doslej z novim virusom okužilo 12.462 ljudi, umrlo jih je 827.
V Italiji se je doslej z novim virusom okužilo 12.462 ljudi, umrlo jih je 827. FOTO: AP

Iran sodi med države, ki jih je virus poleg Kitajske, žarišča izbruha, najbolj prizadel. Prvo smrtno žrtev so v državi zabeležili 19. februarja v šiitskem svetem mestu Kom.

Doslej so v državi zaprli šole in univerze, splošne karantene še niso uvedli. Pred prihajajočim iranskim novim letom, novruzom, ki se začne 20. marca, so v nekaterih provincah pristojne oblasti odredile zaprtje hotelov in ostalih turističnih zmogljivosti, da bi tako preprečili potovanja. Po oceni WHO se Iran po svojih najboljših močeh bori proti virusu.

Teheran je danes Svetovni denarni sklad zaprosil za takojšnjo finančno pomoč, če pa mu bodo posojilo odobrili, bo prvo v zadnjih desetletjih. Odločni glas pri odobritvi pomoči imajo sicer ZDA, kar bi lahko povzročilo zaplete. Odnosi med Teheranom in Washingtonom so se v času mandata predsednika ZDA Donalda Trumpa zelo zaostrili.

Češka zaprla meje za potnike iz 15 rizičnih držav

Češka vlada je danes zaradi širjenja novega koronavirusa razglasila 30-dnevno izredno stanje v državi in prepovedala vstop potnikom iz 15 rizičnih držav, v katerih je nevarnost virusa najvišja. Med njimi ni Slovenije, sta pa slovenski sosedi Avstrija in Italija. Ukrep bo zadeval še potnike iz Kitajske, Južne Koreje, Irana, Španije, Nemčije, Švice, Švedske, Norveške, Nizozemske, Belgije, Velike Britanije, Danske in Francije. Prav tako so prepovedali češkim državljanom, da bi potovali na ta tvegana območja.

Iran sodi med države, ki jih je virus poleg Kitajske, žarišča izbruha, najbolj prizadel.
Iran sodi med države, ki jih je virus poleg Kitajske, žarišča izbruha, najbolj prizadel. FOTO: AP

Češki policisti, ki jim pomagajo tudi vojaki, cariniki in gasilci, že od začetka tedna izvajajo naključna preverjanja potnikov na mejnih prehodih z Nemčijo in Avstrijo in jim merijo telesno temperaturo. V primeru povišane telesne temperature potnikom že sedaj niso dovolili vstopa državo. V nekaj primerih pa so ljudi odpeljali tudi v bolnišnico. Na Češkem so doslej zabeležili 96 primerov okužbe s koronavirusom.

Slovaška zapira meje za tujce, izjema Poljaki

Zaprtje meja za vse tujce od petka zjutraj je napovedala tudi Slovaška, izjema bodo poljski državljani. Na mejnih prehodih s Poljsko bo vstop v državo dovoljen samo poljskim državljanom, so sporočili v Bratislavi. Kot so še dodali, bodo vsi tujci, ki še prihajajo v državo, morali za dva tedna preventivno v karanteno.

Slovaška vlada je poleg tega sprejela odločitev o zaprtju vseh treh letališč in vseh šol v državi. Zaustavili so tudi mednarodni avtobusni in železniški promet. Šole v državi bodo od petka dalje zaprte za 14 dni, je ob tem danes napovedal slovaški premier Peter Pellegrini.

Na Slovaškem so doslej zabeležili 16 primerov koronavirusne bolezni, samo danes šest. Na Poljskem so zabeležili 31 primerov okužb.

V Avstriji prva smrtna žrtev covida-19

Novi koronavirus je v Avstriji terjal prvo smrtno žrtev. Na Dunaju je za posledicami bolezni covid-19 umrl 69-letni moški, ki je imel že prej zdravstvene težave, so danes sporočili iz kriznega štaba na Dunaju. Avstrijsko ministrstvo za zdravje pa je danes sporočilo, da je število potrjenih okužb naraslo na 308, še v sredo jih je bilo 245. Največ okuženih je na Tirolskem (81), ki meji z Italijo. Na avstrijskem Koroškem in Štajerskem, ki mejita na Slovenijo, imajo tri oziroma 27 primerov. Štiri osebe so do sedaj že ozdravele, poroča ORF.

Avstrijska vlada je tako med drugim uvedla določene omejitve na univerzah, šolah in dogodkih.
Avstrijska vlada je tako med drugim uvedla določene omejitve na univerzah, šolah in dogodkih. FOTO: AP

Kancler Sebastian Kurz je v zgornjem domu parlamenta danes ocenil, da bo verjetno število okuženih v nekaj dneh naraslo na 1000, teden dni kasneje pa morda celo na 10.000. "Ni mogoče ustaviti virusa, lahko pa dosežemo upočasnitev (njegovega širjenja), da se ne zapolni takoj vseh kapacitet v državi," je dejal kancler.

Kurz je danes deželnim parlamentom še svetoval, naj odpovejo vse, kar ni nujno. To velja tako za obiske sejmov, kot družinske dogodke. Sam je tako izpostavil, da med drugim preventivno ne namerava več obiskati svojega 70-letnega očeta, saj ta sodi v rizično skupino. "Tam kjer je mogoče, naj se omeji kontakt," je dodal.

Še danes namerava avstrijska vlada razpravljati o dodatnih ukrepih, med drugim pripravljajo tudi podporo za gospodarstvo.

V Španiji z novim koronavirusom okuženih že skoraj 3000 ljudi

Število okuženih z novim koronavirusom se je v Španiji povzpelo na 2968, bolezni covid-19 pa je podleglo 84 ljudi. Med okuženimi je tudi ministrica za enake možnosti Irene Montero, ki so ji okužbo potrdili danes. Preventivno je sedaj v izolaciji tudi njen partner in namestnik predsednika vlade Pablo Iglesias. Oba se počutita dobro, so sporočili iz vlade. Preventivno bodo testirali tudi vse druge člane vlade.

Španija je po številu okuženih in mrtvih na drugem mestu v Evropi za Italijo.

Španska vlada bo danes vseeno razpravljala o uvedbi ukrepov za zajezitev širjenja okužbe. V državi je najhuje v prestolnici Madrid, kjer na širšem območju mesta živi 6,5 milijona ljudi.

S številnimi ukrepi tudi balkanske države

Srbska vlada je v sredo sporočila, da bo eden od ukrepov za preprečevanje razširjanja bolezni covid-19 preusmerjanje mednarodnega cestnega prometa na glavne mejne prehode. Napovedali so začasno zaprtje 44 manjših mejnih prehodov. Po zadnjih podatkih je v Srbiji z novim koronavirusom okuženih 19 oseb.

Izredne ukrepe zaradi novega koronavirusa so sprejeli tudi na Kosovu, kjer so med drugim do 27. marca zaprli vse vrtce, šole in fakultete.

Spletni pouk bodo naslednja dva tedna uvedle osnovne in srednje šole v sarajevskem kantonu v BiH, kjer imajo enajst primerov okužbe. Danes so potrdili, da imajo štiri nove primere v Banjaluki.

Medtem je Črna gora zaenkrat edina država v Evropi, v kateri ni potrjen noben primer okužbe z novim koronavirusom. Je pa vlada v Podgorici pozvala državljane, naj ne nasedajo lažnim novicam na spletu, da oblasti skrivajo primere okužbe ter da nameravajo razglasiti izredno stanje, o čemer so poročali tudi nekateri portali v Srbiji. Zagotovili so, da bodo nemudoma obvestili javnost, če bodo zabeležili primere okužbe v državi. Državljane so še pozvali, naj ne kupujejo zalog hrane, saj je oskrba trgovin nemotena.

Na Poljskem prva smrtna žrtev zaradi novega koronavirusa

Poljska je danes zabeležila prvo smrtno žrtev koronavirusne bolezni 19. Gre za 57-letno učiteljico iz Poznana na zahodu države, ki so jo nedavno sprejeli v bolnišnico v kritičnem stanju zaradi pljučnice.

Na Poljskem so doslej potrdili 46 primerov okužb z novim koronavirusom. Med tistimi, ki so jih zaradi okužbe sprejeli v bolnišnico, sta tudi soprog in hčerka umrle. Njuno zdravstveno stanje ni kritično. Ostali člani družine, tudi dva sinova učiteljice, niso okuženi.

"To, česar smo se bali v zadnjih dneh, se je zgodilo. Imamo prvo smrtno žrtev zaradi novega koronavirusa," je novinarjem potrdil poljski predsednik Andrzej Duda. Učiteljičinim bližnjim je ob tem tudi izrekel sožalje.

V Seulu opozarjajo na novo žarišče

V Južni Koreji so medtem potrdili 114 novih okužb, oblasti pa svarijo, da bi se lahko zaradi več novih okužb v Seulu bolezen hitro razširila po prestolnici, saj so okoli 100 okužb v zadnjih dneh potrdili pri ljudeh, ki so povezani s klicnim centrom v Seulu. "To bi lahko vodilo v hitro širjenje na urbanem območju, kjer živi okoli polovica vsega prebivalstva v državi," je posvaril premier Čung Sje-kjun.

Zaenkrat so v Južni Koreji okoli 90 odstotkov primerov potrdili v južnem mestu Daegu in v provinci Severni Gjeongsang. Južna Koreja je bila sicer prva država za Kitajsko, kjer so imeli večji izbruh novega koronavirusa. V državi so skupno potrdili 7869 primerov okužb. Umrlo je 66 ljudi, od tega šest v zadnjem dnevu.

Poziv k okrepitvi boja proti koronavirusu

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v sredo pozval države k okrepitvi boja proti novemu koronavirusu, potem ko ga je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila za svetovno pandemijo. Ta razglasitev po Guterresovih besedah pomeni poziv k nujni akciji vseh in povsod.

"Smer pandemije lahko spremenimo, vendar z ukrepanjem. Pozivam vse vlade, naj takoj okrepijo prizadevanja. Najboljša znanost nam pravi, da če države odkrivajo, testirajo, zdravijo, izolirajo, spremljajo in mobilizirajo svoje ljudi, lahko zelo napredujemo pri zmanjšanju okužb," je dejal Guterres in obenem pozval tudi k odgovornosti in solidarnosti brez panike in strahu.

Koronavirus po svetu
Koronavirus po svetu FOTO: AP

Varnostni svet ZN se je v sredo odločil, da bo zaradi koronavirusa preventivno omejil svoje aktivnosti do konca marca, potem ko je že pred tem prestavil vse svoje večje aktivnosti zunaj dvorane varnostnega sveta. Odločitev je sporočil veleposlanik Kitajske, ki marca predseduje Varnostnemu svetu ZN. Nobene predvidene seje varnostnega sveta ne bodo črtali, jih bodo pa izvajali v manjšem obsegu. Neformalna posvetovanja bodo preselili v večje sobane, da si veleposlaniki ne bodo preblizu.

Na sedežu ZN, kjer brez veleposlanikov in diplomatov držav članic ZN dela okoli 3000 ljudi, doslej še niso zaznali okužbe s koronavirusom. ZN so med drugim prekinili turistične oglede palače narodov, številni uslužbenci pa delajo od doma.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (168)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hboris
13. 03. 2020 09.10
+1
24 ur novinar s "pametnim" naslovom. Jasno, da ko uvedeš karanteno ne bodo kar naenkrat vsi zdravi. Potem je tudi pričakovati, da bo še kdo umrl. Po človeški logiki se gleda na hitrost širjenja virusa. Če se je ta upočasnila, karantena deluje.
FIGEC
13. 03. 2020 07.33
+2
Baba Vanga je bila vun s hudiča. Veliko večino svetovnih dogodkov je videla v prihodnost. Mi bajdleki pa vidimo samo v preteklost in še ob tem nas pesti spomin zlate ribice, ko volimo tiste, ki so se že "dokazali"...
Castrum
13. 03. 2020 07.01
-1
@novagorica....prvi primer koronavirusa v Italiji je bil 31.1.2020 v Rimu
Castrum
13. 03. 2020 07.02
-1
FIGEC
13. 03. 2020 07.36
Kaj te oba lažeta, da vama kelijo minuse..?
morosito
12. 03. 2020 21.58
+2
Kitajci pa cel svet
Lajnaa
12. 03. 2020 21.54
+16
Odgovor nekaj njim spodaj. Evrope niso okužili Italijani ampak Kitajci, ki žive v Italiji oz. so se po novem letu, kljub Salvinijevemu besu, masovno vračali z novoletnih počitnic v Kitajski. p.s. Italijani so prvi v Evropi blokirali vstopne lete iz Kitajske. (Žal hvala EU prepozno) Čeprav so rumeni veselo prihajali, posredno, tudi prek Slovenije. Kje ste bili takrat? Kje ste bili, ko je Slovenija v EU glasno nasprotovala blokadi, saj naj bi šlo za rasizem in fašizem ter širjenje nestrpnosti?
Golobek
12. 03. 2020 21.52
-10
Nova Gorica
12. 03. 2020 21.50
+0
Prvi primer zabeležen v Italiji - 21.2.2020. Do danes je to natanko 3 tedne. Karanteno imajo od danes zjutraj - tako ta pravo - pa še vedno ne tako kot v Wuhanu. Inkubacijska doba je 14 dni in toliko časa lahko še število okuženih na dan narašča. Potem bi pa moralo začet padati. Tako da po treh tednih karantene lahko vidimo, ali je bila uspešna. Mislim, da je čas za pometanje našega praga.
Malo_sutra
12. 03. 2020 21.49
+4
Tudi to bo minilo kot vse.
on39
12. 03. 2020 21.46
+8
Če kdo tuki laze pol lazejo Hrvati.Blo jih je pol več kot slovencev na smučanju v italiji a glejga zlomka od nji ni zbolel noben so imuni a bili so v istih središčih kot slovenci
FIGEC
12. 03. 2020 21.29
-4
Lahi lažejo skoraj tako kot Rusi...
CestniKolesar370Wattov
12. 03. 2020 21.26
+3
"Kljub". Od koronavirusa se ne umre po parih dneh, karantena pa je vzpostavljena par dni. Clanek na nivoju Mladine, Nore24tv in ostalih. Bravo 24ur, najboljsi medij v regiji.
big brother
12. 03. 2020 21.16
+15
Trump se ne sekira. On že ve zakaj ne...mi pa si lahko mislimo
linkok
12. 03. 2020 21.07
+21
Italijani so okužili pol Evrope....
Dgec01
12. 03. 2020 21.04
+5
Di Maio je rekel, da so bili njihovi dedje poslani v vojno... Oni pa pozvani, naj ostanejo doma. Glede na to, da so vse vojne izgubili, pomeni, da bodo to dobili. Kar je ok...
lakala28
12. 03. 2020 20.55
-1
Če se mene vpraša, bi bilo te kanadske Zofke naravnost škoda, da se njen mož ne bi več grel pri njej. Upam, da jo dobro čuvajo in zdravijo.
Rožice cvetijo
12. 03. 2020 20.50
+2
Po eni strani kontrola na meji, po drugi strani pa neumna izjava: "Omenili so možnost dodatnih ukrepov, kot je zaprtje šol v primorsko-goranski županiji, čeprav menijo, da zaradi odpornosti otrok na koronavirus šole niso območja, kjer bi se virus širil."
26277
12. 03. 2020 20.44
+4
Po bitki vsi Generali ala JJ,, me zanima vaš komenter v ponedeljek ali za vikend.
awontuwej
12. 03. 2020 20.38
+14
Seveda Trumpa ne skrbi, saj je cepljen...
26277
12. 03. 2020 20.35
+22
Po vaši logiki je virus preskoču Indijo,, direkt v Iran in Italijo.
setisfekšn
12. 03. 2020 20.25
-18
Ta virus je tak da 80% ljudem sploh ne dela probleme!
awontuwej
12. 03. 2020 20.38
+27
Boš sporočil kam spadaš, če ga preboliš...
jaseveda
12. 03. 2020 21.03
+5
Dejansko deluje, kot da je usmerjen proti stari populaciji. V Italiji je povprečna starost umrlih 81 let. Mlad in zdrav ni umrl še nihče. Morda se pa želijo znebiti penzionistov nad 75 let?
Krematorij666
12. 03. 2020 21.32
+13
Seveda ker stare pustijo mlade pa priklapljajo na respiratorje.