Tujina

Hrvaški forenziki v ostankih drona za zdaj niso odkrili sledi razstreliva

Zagreb, 22. 03. 2022 20.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Da je bil brezpilotni letalnik, ki je nedavno strmoglavil na Hrvaškem, oborožen in da generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je temu nasprotoval, le nima najnovejših informacij, je še pred dnevi trdil hrvaški premier Andrej Plenkovć. A trenutne ugotovitve strokovnega forenzičnega centra Ivana Vučetića po pregledu drona za zdaj v njem ne razkrivajo sledi razstreliva, pri katerem še vedno vztraja hrvaška vlada.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je že predhodno dejal, da brezpilotni letalnik, ki je nedavno strmoglavil v Zagrebu, ni bil oborožen. Zašel je s smeri, nato pa mu je zmanjkalo goriva, je dejal in zagotovil, da je Natova protizračna obramba dronu sledila. Hrvaški premier Andrej Plenković je medtem takrat ponavljal, da je letalnik bil oborožen in da Stoltenberg očitno nima najnovejših informacij.

Odstranjevanje brezpilotnega letalnika v Zagrebu
Odstranjevanje brezpilotnega letalnika v Zagrebu FOTO: Bobo

Forenzični center Ivan Vučetić pa zaenkrat po trenutni analizi brezpilotnega letalnika skoraj dva tedna po njegovem padcu v hrvaški prestolnici pritrjuje Stoltenbergu. Dnevnik Nove TV naj bi namreč od virov, ki so blizu preiskave, izvedel, da na pregledanih delih niso odkrili sledi razstreliva. Trenutne ugotovitve tako teze hrvaške vlade postavljajo na laž. Ta sicer še kar vztraja pri trditvah o tem, da je bil na dronu prisoten eksploziv.

Izvedenski vzorci največjega policijskega forenzičnega centra niso pokazali sledi razstreliva na delih, ki so bili analizirani, je izvedel hrvaški medij, vendar pa uradnih pojasnil ni podal še nihče. "Nekateri so se hvalili z diagnozami, še preden se je preiskava sploh začela," pa dogajanje komentira hrvaški predsednik Zoran Milanović.

Spomnimo

V Zagrebu se je 11. marca v nočnih urah zaslišal nenaden glasni hrup, ki je vznemiril tamkajšnje prebivalce. Na Jarunski ulici so nato našli velik krater, ki ga je povzročil brezpilotni letalnik, ki je padel z neba. Hrvaška vlada je takrat potrdila, da gre za brezpilotni letalnik vojaškega tipa, ki je v hrvaški zračni prostor vstopil iz madžarskega zračnega prostora. Izvidniški dron je bil očitno izstreljen z območja Ukrajine, a tako ruska kot ukrajinska stran trdita, da letalnik ni njihov.

"Trenutni podatki, ki jih imamo o strmoglavljenju drona na Hrvaškem, kažejo, da ni šlo za oboroženo brezpilotno letalo ali oborožen napad," je sicer že pred dnevi dejal generalni sekretar Nata. Še isti dan je hrvaški premier zanikal trditve Stoltenberga. "Letalnik je bil oborožen," je zatrdil in ob besedah pokazal na fotografije preiskave.

Tudi obrambni minister Mario Banožič ni okleval pri podajanju trditev o eksplozivu na dronu.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.