Tujina

Študent iz Ohia umrl po obredu iniciacije v bratovščino

Columbus, 09. 03. 2021 20.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
8

V ameriški zvezni državi Ohio je po domnevnem "krstu", ki so ga kot obredni ritual izvedli med iniciacijo za vstop v bratovščino, umrl študent. 20-letni Stone Foltz je moral popiti obilno količino alkohola, je za ameriške medije povedal odvetnik njegove družine.

Zabava

Krst, ki mu Američani rečejo "hazing", je tradicija tipičnih "bratovščin" in "sestrinstev", kjer novi člani svojo zvestobo obljubijo tako, da storijo nekaj "ponižujočega, bolečega ali nevarnega".

Tovrstni krsti so v večini ameriških zveznih držav, tudi v Ohiu, nezakoniti, kaj točno se je zgodilo med zabavo, pa policija še preiskuje. Foltz je bil študent drugega letnika poslovnih ved na državni univerzi Bowling Green in novi član bratovščine Pi Kappa Alpha. Univerza je delovanje bratovščino začasno prekinila, ljudi pa opozorila, naj družbenih omrežjih ne objavljajo svojih teorij o tem, kaj se je zgodilo. 

Družinski odvetnik Sean Alto je dejal, da je smrt študenta velika tragedija. "Aktivno preiskujemo dejstva v zadevi. Zaslišali bomo priče in zbirali informacije, da bomo ugotovili, kaj točno se je zgodilo," je dejal v izjavi. "Preiskave glede krstov so zapletene in dolgotrajne, a družina Foltz bo prišla resnici do dna," je dodal. 

Po poročanju ameriških medijev je bil Foltz v četrtek na zabavi, ki jo je organizirala bratovščina, kasneje pa so ga ostali člani bratovščine odpeljali domov. Bil je tako pijan, da so njegovi sostanovalci v resnih skrbeh v petek zgodaj zjutraj poklicali rešilno vozilo. Dva dni je bil v kritičnem stanju v bolnišnici, v nedeljo pa je umrl. Alto je dejal, da so njegove organe podarili "zato, da ima nekdo drug lahko priložnost za življenje".

Umazano korito

Pi Kappa Alpha: Imamo ničelno toleranco do ustrahovanja

Univerza je v soboto objavila, da je bratovščino Pi Kappa Alpha začasno "suspendirala zaradi domnevne sovražne dejavnosti" in da bo pregledala "kratko in dolgoročno prihodnost bratovščin in sestrinstev, ki delujejo v okviru njihove Univerze".

Oglasili pa so se tudi iz bratovščine Pi Kappa Alpha, od koder pravijo, da so "zgroženi in ogorčeni" ter da imajo "politiko ničelne tolerance do ustrahovanja". Po ZDA in tujini je več kot 200 podružnic bratovščine Pi Kappa Alpha, Foltz je bil del sekcije Delta Beta.  

V mnogih ameriških zveznih državah so, kot že omenjeno, tovrstni krsti prepovedani, vendar se v kampusih kljub temu dogajajo. V Ohiu je tovrstni krst klasificiran kot prekršek četrte stopnje, ki se kaznuje s 30 dnevi zapora ali globo do 210 evrov.

Folz je že drugi študent, ki je v zadnjih dveh tednih umrl po zabavi ene izmed študentskih bratovščin v ZDA. 27. februarja so namreč po zabavi, ki jo je organizirala bratovščina na Univerzi Virginia Commonwealth, našli truplo 19-letnega Adama Oakesa.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Curie
10. 03. 2021 09.08
Bolani američani
VAREN
09. 03. 2021 21.58
+1
Kdo mu je že zlival v usta? A sam?
bebo3
09. 03. 2021 21.36
+2
organe na smrt pijanega človeka so podarili, ki je umrl zaradi tega? resno?
VAREN
09. 03. 2021 21.57
+1
MariaAna
09. 03. 2021 21.21
+3
Svet je vedno bolj zmešan !!!😝😝😝
farobasso
09. 03. 2021 21.14
+5
A je še kakšen drug razlog za obstoj teh bratovščin razen žur, alko in drogice? A si pomagajo pri učenju? Ja, pajade.
ni_mi_vse_eno
09. 03. 2021 21.05
+6
Najprej vzameš puf več sto tisoč dolarjev za študij, da se zapufaš do konca življenja, potem pa žuraš vse dneve in noči, saj je nivo znanja nizek. Zato pravi Elon Musk; "Ni nujno, da ima človek faks, da ga zaposlim. Faks je znak, da sprejmeš svoje naloge in da si socializiran (žur, camp life)." Danes je vse znanje dostopno, ni treba faks, da bi nek problem rešil.
Sinisi
09. 03. 2021 21.00
+1
Ma ce niso ti americani za na luno jst nevem kdo je. Pa te so res bolani do amena pa okrog in nazaj.