Tujina

G20: 'Obdobje turbulenc', srajce iz batika, v ospredju pa Ukrajina

Denpasar, 15. 11. 2022 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na Baliju so se na dvodnevnem vrhu srečali voditelji 20 največjih svetovnih gospodarstev G20. V okviru letošnje teme z naslovom "Okrevajmo skupaj, okrevajmo močneje" razpravljajo predvsem o treh prednostnih nalogah: o globalni zdravstveni arhitekturi, digitalni transformaciji in trajnostnih energetskih prehodih. A pravzaprav se vse odvija v senci vojne v Ukrajini. Volodimir Zelenski je predstavil "formulo za mir", ruski predsednik pa se srečanja ni udeležil.

Novi britanski premier Rishi Sunak je na uvodnem srečanju voditeljev G20 dejal, da bi se moral ruski predsednik Vladimir Putin soočiti s svetovnimi voditelji. Pri tem je izpostavil, da bi "konec vojne naredilo veliko razliko v mednarodnem okolju". Na uvodnem zasedanju vrha, ki se ga je namesto Putina udeležil ruski zunanji minister Sergej Lavrov, je Sunak tako svoj nagovor izkoristil za obsojanje invazije. 

"En človek ima moč, da vse to spremeni. Pomembno je izpostaviti, da se Putin ni čutil sposobnega, da bi se nam tukaj pridružil. Če bi se, bi lahko nadaljevali z urejanjem stvari. Kajti največja razlika, ki bi jo kdo lahko naredil, je, da Rusija odide iz Ukrajine in konča to barbarsko vojno," je dejal novi premier. 

Svetovni voditelji so se na letošnjem vrhu G20 zbrali na Baliju.
Svetovni voditelji so se na letošnjem vrhu G20 zbrali na Baliju. FOTO: AP

Francoski predsednik Emmanuel Macron je pozval kitajskega predsednika Ši Džinpinga, naj pripelje Rusijo za pogajalsko mizo.
Voditelja sta se pogovarjala tik pred začetkom vrha. Macron naj bi Šija pozval, da "predsedniku Putinu posreduje sporočila, da se izogne eskalaciji in se resno vrne za pogajalsko mizo," poroča The Guardian. Ob uvodnem srečanju sta se voditelja rokovala, Macron pa je dejal še, da morajo narodi "združiti sile, da se odzovejo na mednarodne krize, kot je ruska vojna v Ukrajini".

Avstralski premier Anthony Albanese skupaj s Ši Džinpingom.
Avstralski premier Anthony Albanese skupaj s Ši Džinpingom. FOTO: AP

Ši Džinping se je medtem izognil neposredni debati o rusko-ukrajinski vojni, je pa svet opisal kot obdobje "turbulenc in transformacije" in pozval k "odprtosti in sodelovanju".

Zbrane je prek videopovezave nagovoril tudi Volodimir Zelenski, ki je svetovnim voditeljem predstavil "formulo za mir". Načrt vključuje jedrsko, prehransko in energetsko varnost, izpustitev zapornikov in deportirancev, upoštevanje Ustanovne listine ZN, umik ruskih čet in prekinitev sovražnosti, pravičnost, varstvo okolja, preprečevanje stopnjevanja napetosti in potrditev konca vojne.

Dogajanje pa je komentiral tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je dejal, da je Ukrajina izzvala dogajanje v svoji državi. "In ne govorimo o ruski agresiji, ampak govorimo o ruski operaciji, da obrani svoje legitimne varnostne interese in brani rusko populacijo v Donbasu," je dejal Lavrov.

Ruski minister pa je Nato in Evropsko unijo obtožil vmešavanja v vojno v Ukrajini. "Menim, da sta bila Nato in EU soudeleženi v hibridni vojni v Ukrajini. Ukrajini so dostavljali orožje in jim nudili vadbene treninge ter jim pomagali še na druge načine," je dodal Lavrov. 

Za razliko od julija, ko je Lavrov predčasno zapustil srečanje zunanjih ministrov G20, potem ko so drugi udeleženci ostro obsodili rusko agresijo proti Ukrajini, je vodja ruske diplomacije tokrat poslušal kritike na račun Rusije. Dvorane ni zapustil niti, ko je imel video nagovor ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Lavrov je v odgovor dejal, da so pogoji Kijeva za ponovni začetek pogajanj z Moskvo "nerealni". "Težave so na ukrajinski strani, ki kategorično zavrača pogajanja in postavlja pogoje, ki so očitno nerealni," je novinarjem dejal ruski zunanji minister.

"Želimo videti konkretne dokaze, da je Zahod resno zainteresiran za pogajanja, kar vključuje discipliniranje Zelenskega. Morajo mu pojasniti, da se to ne more nadaljevati, da to ni v interesu ukrajinskega ljudstva," je dejal Lavrov.

Ob tem je zahodne države kritiziral zaradi domnevne politizacije sklepne izjave, ki naj bi jo sprejele članice G20 in bi morala biti po besedah ruskega zunanjega ministra dokončno pripravljena v sredo.

Osnutek sklepne izjave, ki je v medijih krožil že pred začetkom srečanja, vsebuje presenetljivo ostro kritiko Rusije - v izjavi je med drugim eksplicitno omenjena vojna v Ukrajini in zahteva po popolnem in brezpogojnem umiku z njenega ozemlja.

Izjava sicer še ni sprejeta in zdi se, da nima soglasne podpore, vendar bi sprememba tona lahko pomenila premik, ki bi med drugim odražal bojazen Kitajske pred zaostrovanjem odnosov z Zahodom in poglabljanjem gospodarskih posledic konflikta, poroča britanski BBC.

Lavrov se je ob robu vrha sicer srečal tudi s kitajskim kolegom in zatrdil, da Rusija in Kitajska ohranjata "vseobsegajoče partnerstvo in strateško sodelovanje".

Lavrov je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass kitajskemu zunanjemu ministru čestital za uspešno izpeljan partijski kongres, ki je oktobra potekal v Pekingu, in dejal, da bo to "zagotovilo kontinuiteto na poti partnerstva in strateškega sodelovanja" med Rusijo in Kitajsko.

Njegov kitajski kolega pa je dejal, da Kitajska nasprotuje izključitvi Rusije iz skupine G20. 

Lavrov se medtem ni udeležil uradnega kosila voditeljev držav in vlad G20, je pa imel govor na drugem delovnem zasedanju vrha. Sestal se je tudi z generalnim sekretarjem ZN Antoniem Guterresom. Lavrov je sicer vrh že zapustil.

Predsednica Mednarodnega monetarnega sklada in indonezijski predsednik na vrhovnem srečanju, ki bo na Baliju potekalo danes in jutri.
Predsednica Mednarodnega monetarnega sklada in indonezijski predsednik na vrhovnem srečanju, ki bo na Baliju potekalo danes in jutri. FOTO: AP

Rusko-ukrajinsko vojno je komentiral tudi indijski premier Narendra Modi. Ta je pozval k miru in diplomatskim pogajanjem. "Večkrat sem rekel, da moramo najti način, da se vrnemo na pot premirja in diplomacije v Ukrajini," je dejal Modi in dodal, da breme ustvarjanja novega svetovnega reda za obdobje po covidu "leži na naših ramenih".

Kamboški premier Hun Sen se srečanja zaradi okužbe s koronavirusom ni udeležil. 

Še pred uvodnim sestankom je ameriški predsednik Joe Biden nasprotoval "prisilnim in vedno bolj agresivnim dejanjem" Kitajske proti Tajvanu. Sicer pa sta Biden in Modi v sklopu vrhovnega srečanja izrazila zadovoljstvo nad tesnim sodelovanjem in naredila tudi načrt poglabljanja partnerstva med Indijo in ZDA. Ta vključuje tudi sodelovanje v tehnološkem sektorju. 

Narendra Modi in Joe Biden
Narendra Modi in Joe Biden FOTO: AP

Zbrane je pet dni pred kontroverznim svetovnim prvenstvom v Katarju nagovoril tudi predsednik FIFE Gianni Infantino. Zagovarjal je mir v imenu nogometne skupnosti in pozval k enomesečni prekinitvi ognja v Ukrajini za čas prvenstva.

Sunak in Trudeau na vrhu G20 navdušila s srajcama iz batika

Mnogi udeleženci vrha so se nato na slavnostni večerji, ki so jo ob tej priložnosti pripravili gostitelji, pojavili v tradicionalnih oblačilih z vzorcem batika. Največ navdušenja sta med pripadniki sedme sile Sunak in njegov kanadski kolega Justin Trudeau.

Najprej se je v srajci iz batika škrlatne barve po preprogi sprehodil Trudeau, ki so ga novinarji pospremili z aplavzom in spodbujajočimi žvižgi. Zatem je bil pohval deležen še Sunak v rdeči, oprijeti srajci.

Oba voditelja sta sicer znana po tem, da dajeta oblačenju velik pomen in da imata občutek za tradicijo.

Kitajski predsednik se je odločil za modro srajco iz batika, prav tako v modro pa je bil oblečen ruski zunanji minister  Lavrov. Nemški kancler Olaf Scholz se je medtem raje odločil za klasično belo srajco.

Savdski prestolonaslednik in njegova delegacija so za večerjo raje izbrali tradicionalno oblačilo, medtem ko se je ameriški predsednik opravičil zaradi odsotnosti.

Kulturni park Garuda Wisnu Kencana se nahaja na jugu med turisti priljubljenega otoka Bali in je posvečen hindujskemu božanstvu Višnuju in njegovi mitološki, orlu podobni ptici Garuda. Garuda velja za nacionalni simbol in je del grba Indonezije. Glavna znamenitost parka je kip Garuda Wisnu, ki je visok okoli 120 metrov in velja za najvišji kip v Indoneziji.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marcus Aureliuss
17. 11. 2022 10.10
Zelenski je notorični lažnivec in eden največjih vojnih dobičkarjev zadnjega desetletja.
SREBRNIBREG.
15. 11. 2022 20.58
-2
Kolikor poznamo Ukrajince in njihove svinjarije je čisto možno, da so oni rakete poslali na Poljsko zaradi izzivanja.
marre
15. 11. 2022 21.11
+3
No to "poznamo" zadrz te halucinacije zase.. Kolikor poznamo zlocinski Putinov rezim in Ruski stil vojevanja, ko na fronti ne mores nic, se usmeris na vojno proti civilistom.. Neverjetno do kakih globin se Putinkljubci spuscate, v svoji neizmerni zelji po opravicevanju dejanj zlocinske Rusije..
marre
15. 11. 2022 20.43
-1
ATEIST a tako tocno so Rusi rakeriral, da so zadel napacno drzavo in ubili dva cloveka na Poljskem? Proruski troli ste ocitno v svoji neizmerni zelji po podpori zlocinskega rezima, izgubili kompas in se tisto malo razuma, ki ste ga imeli...
Zmaga Ukrajini ...
15. 11. 2022 20.46
+1
To so težji zdravstveni problemi, kot si mi lahko mislimo...
SREBRNIBREG.
15. 11. 2022 20.51
-1
Saj pa nato oborožuje Ukrajino ter pošilja svojo vojsko v Ukrajino zakaj jih sedaj moti, če kaj pade na njih. Še premalo saj je Poljska eden večjih podpornikov in donator orožja ter vojne v Ukrajini.
marre
15. 11. 2022 21.09
+2
Me zabima kwa bos blejal, ko bo ta isti Nato odgovoru.. Pol bo pa spet vse kriv zahod, ker Putinovov rezim pa ja ne more bit za nic odgovoren.. Oni lahko po proruski propagandi delajo kar hocejo..
Ate_ist
15. 11. 2022 20.15
+4
američani so danes izjavili, da jedrska vojna v evropi za ameriko ne predstavlja nevarnosti. o tem namigu ne boste pisali?
SREBRNIBREG.
15. 11. 2022 20.19
+1
Zakaj so Ukrajinci izgnali tuje novinarje iz Hersona tudi ne napišejo. Prikriti hočejo svoje zločine nad ljudmi katere bi potem pripisali Rusom.
Ate_ist
15. 11. 2022 20.23
+0
sami ukrajinci objavljajo fotografije o tem kaj se trenutno tam dogaja. tam gre lov na čarovnice. ljudi, ki ne dvigajo rok v nacistični pozdrav privežejo na stebre. ukro zrada (malo niže) bo tudi to zanikal. njemu tudi ča v oko kaj porineš bo trdil da to ni res, in da tako delajo le rusi.
Zmaga Ukrajini ...
15. 11. 2022 20.23
-1
Daj bodi prijazen poba, pa nam zaupaj ta vrhunski vir informacij.
SREBRNIBREG.
15. 11. 2022 20.30
+2
Ate- res je. Pa tudi on verjetno ne upa povedati zakaj Ukrajina, Amerika in EU niso spoštovali dogovora iz Minska kar je vzrok te vojne.
Ate_ist
15. 11. 2022 19.53
+4
zakaj ne pišete, kako točno so rusi danes raketirali (okoli 100 raket in dronov) ukrajinske energetske objekte, da ni bilo smrtnih žrtev, medtem pa ukronaciki, ki jih tako poveličujete z eno raketo ubijejo dva civilista, ker namerno obstreljujejo večstanovanjske bloke?
Ate_ist
15. 11. 2022 19.57
+3
ah seveda ne, ukronacike je treba poveličevati. nič boljši niste kot domobranci med svetovno vojno. izbrali ste stran okupatorja ker rabite čvrsto roko na koncu hrbtenice, tako kot so jo vaši dedje, pa čeprav so za to držo plačali z lastno krvjo kot večni izdajalci lastnega naroda. in ne opravičujte se. poznamo vaše izgovore. vsi izdajalci so jih polnih ust. narod pa pomni kdo ga je izdal in sprave nikoli ne sme biti. juda je naredil edino pravo potezo, ko je spoznal svoj greh izdaje jezusa.
Zmaga Ukrajini ...
15. 11. 2022 19.59
-4
Ej, a ti s tvojim zemotom tekmuješ za najbolj blesav komentar, ki ga je mogoče napisati? Ja, kar dobro ti gre, whatabaoutar nacirusofilski.
Ate_ist
15. 11. 2022 20.18
+2
ukro zrada preberi si izjavo napoleona o izdajalcih in se zamisli nad svojimi "svetovnimi" nazori
Zmaga Ukrajini ...
15. 11. 2022 20.22
-2
rusonaci, počasi bo treba prke dohtarju... pa to. Ali bolje rečeno - franček domobranček. Saj veš, kdo so podporniki in častilci okupatorja, a ne?
SREBRNIBREG.
15. 11. 2022 20.42
+0
Ukrofil poglej si posnetek kako Ukrajinec z zastavo ima dvignjeno roko v nacistični pozdrav in potem bluzi o rusonaciju.
Zmaga Ukrajini ...
15. 11. 2022 20.48
+0
rusofil, poslušaj kakšen posnetek od Konstantina, rusa, ki je prebežal v Uzbekistan in ima stream "Inside Russia", pa potem bluzi o nacijih. Eni ste res kratki ...
Gašper Rozenstein
15. 11. 2022 19.14
+2
Kamboški?? od kdaj je Kamboda med 20 najbolj razvitimi?????
Zmaga Ukrajini ...
15. 11. 2022 19.57
+4
Odkar je indonezijski predsednik, gostitelj vrha povabil tudi APEC (azijsko-pacifiško gospodarsko sodelovanje, v katerem je 21 držav) in je trenutno rotirajoči predsednik ASEANa.
Na pol ovca
15. 11. 2022 18.50
+1
Sunak je poročen z najbogatejšo britanko, on ima uradno samo nekaj 10 milionov, njegova žena ni prijavljena v Brirtanija ampak v davčnem raju ah in ja obstaja intervju s Sunakon ko je bil star okrog 20 let in je izjavil, da no ja če se je potrebno se že pogovarja s kakšnim iz srednje klase a nižje torej blue colar kot oni pravijo (delavcem-obrtnikom) on ne gre nikakor!! ..... toliko o ekipi, ki ji kimate tudi ta portal.
Zmaga Ukrajini ...
15. 11. 2022 20.04
+0
A bi se ti rad poročil z njim, ali zakaj te tako zanima kakšen tip je to? Je predsednik Britov, ... zakaj se sekiraš? Sicer pa,... ker vidim, da ti ni jasno, .... kastni sistem je v Indiji še vedno živ in trajalo bo pač še nekaj časa, da bo izginil po naravni poti, kot navaja Sadhguru. Če le ne bo takih "pravičnikov" kot si ti, ki boste stalno opozarjali na napake drugih in ne dovolili pozabe,... hkrati pa s kroničnim pomanjkanjem lastne samokritike.
nebulae ngc6720
15. 11. 2022 17.21
+3
a angleški premier ima rdečo vrvico za srečo duhovnikov hinduizma?
Niknames
15. 11. 2022 15.54
-5
Pričakovano je bilo, da se ne bo soočil s svojimi dejanji in pogledal ljudem v oči. Enako razumljivo je, saj tudi v Rusiji niso vsi lutke, ki plešejo po navodilu kvazi nacionalne sebičnosti.. Nekateri vidijo dlje in želijo življenje onstran omejene identitete.Spet posamezniki ga vidijo kot "rešitelja", moj zagotovo ni.
SREBRNIBREG.
15. 11. 2022 16.06
+1
Zakaj se Ukrajina, EU in Amerika niso držali dogovora iz Minska?
Niknames
15. 11. 2022 16.18
-3
Po tej logiki, najboljše da vsi poprimemo za orožje, itak se nihče ne drži dogovora..Daleč, daleč smo od razumevanja, če vidimo samo grožnje v svojem življenju.
SREBRNIBREG.
15. 11. 2022 16.27
+1
Povej odgovor o čem te vprašam ne nekaj brez veze.
Niknames
15. 11. 2022 16.32
-2
Brezveze je če ne vidiš dlje od navidezne pravice..Kdor ne zna narediti kompromis in raje prične z vojno, je moralni poraženec.Podobno smo imeli v bivši državi, a je bilo vredno? ...te ku....čev_ pravice????
SREBRNIBREG.
15. 11. 2022 16.38
+2
Kakšen kompromis pa bi moral Putin narediti, če se osnov podpisanega dogovora z njim omenjeni niso držali? Čakal in prosil jih je 8 let na se spoštuje dogovor pa je vedno huje bilo za njegov narod.
Niknames
15. 11. 2022 17.02
-4
Dejstvo je da Ukrajino sovraži, me zanima, če bo napadal Finsko...in ostale, če bodo pristopile k natu.Dobro si napisal " njegov narod" meni kot nekomu, ki gleda na človeštvo kot eno celoto, so takšne izjave samo ogledalo našega omejenega uma. Dokler se ločujemo in gledamo na sočloveka v dvojini, ga ni sporazuma, ki bi obveljal.
SREBRNIBREG.
15. 11. 2022 17.05
+2
Spet beg pred odgovorom. Brezveze, če sam sebi lažeš in se ne upaš soočiti z resnico. Z lahkoto pa obtožuješ Putina za dejanja katero je posledica ne vzrok.
Niknames
15. 11. 2022 17.32
-4
Omg..Na vsako težavo gledam skozi duhovne oči in šele takrat lahko vidimo, kako omejeno in bedasto delujemo vsi. Kakorkoli, Rusija kot velesila ni potrebovala te blamaže, namreč velik si toliko, kolikor znaš biti moder v nerazumevanju..Silo zna uporabiti vsak, srce malokdo..Ozri se po svetu, vsi nekaj zahtevajo od Američana, Kitajca, Rusa, Turka....le kje se končajo vse zahteve in pričakovanja? Očitno bomo zgoreli, pa ne od podnebnih sprememb, bolj v svojih ozkosrčnih dogovorih na škodo drugega..
SREBRNIBREG.
15. 11. 2022 17.37
+3
12 apostol 15.11.2022, 16:06:38 0 Zakaj se Ukrajina, EU in Amerika niso držali dogovora iz Minska?..še enkrat. Čakam odgovor.
Niknames
15. 11. 2022 17.59
-3
Škoda izvajat prazno retoriko, nekako vprašanje sovpada z razmerami v tem svetu. Večna dualnost zakaj, zakaj, v drugi realnosti ne vidimo odgovora, temveč samo - zakaj drugi ne počnejo tega, kar meni ustreza..
SREBRNIBREG.
15. 11. 2022 18.26
+2
Torej recimo poročiš se z nekom in mu obljubiš zvestobo potem pa še vedno živiš kot nevezan. Lepo. Se mi tvoji bližnji kar smilijo ob tvojem takšnem poštenem življenju.
Niknames
15. 11. 2022 19.41
-2
Ko bi vsaj bila težava samo v Ukrajini a ne? Obstaja odlično vodilo - "sovraži" greh, ljubi grešnika,, če dojamemo pomen teh besed, bomo gotovo napredovali kot civilizacija.
SREBRNIBREG.
15. 11. 2022 20.23
-1
Še vedno čakam konkreten odgovor na svoje konkretno vprašanje.
Niknames
15. 11. 2022 20.27
+2
🤣🤣 Želiš povedat, da vse težave v svoji družini rešuješ s silo?
borjac
15. 11. 2022 15.46
+4
Zelenski si domišlja, da on vodi svet, G-20 je preimenoval v G-19 in sanja da je on vrgel Rusijo iz te organizacije, možno je da lahko to tvezi Zahodnjakom, vsekakor pa Zelenski nima kaj govoriti o tem Indiji in Kitajski ................... oni ga "ne šmirglajo niti za suho šljivo" Indijski in Kitajski voditelji morajo misliti na 3 milijarde svojih ljudi in ne na enega filmskega igralca, sicer pa lahko vržejo Rusko federacijo iz G-20, iz G-7, iz Podnebne organizacije, iz Taborniškega društva, iz društva za zaščito živali, ali pa iz društva kleklaric, ampak Rusije ne morejo vreči iz Planeta Zemlja, Rusija je realnost in je ogromna in ne neka obrobna državica kot Andora.
SREBRNIBREG.
15. 11. 2022 15.27
+2
Pa kaj se ima Putin pogovarjati z lažnivci in hinavci. Ukrajina, Amerika in EU se niso držali dogovora iz Minska in to je izdaja Putina ter Rusije.
Wolfman
15. 11. 2022 14.43
+2
Po vseh zahodnih scenarijih in sankcijah bi moral biti Putin že mrtev, Rusija pa kapitulirana! Halo...
User1538643
15. 11. 2022 14.42
+1
Sunak kot sunek... Burja bo pihala... iz Davosa.
marre
15. 11. 2022 13.46
+0
Hja ocitno Putko te dni v svojem bunkerju sedi za svojo 16 metrsko mizo in halucinira o ruskem imperiju.. Upam, da srce Lavrova zdrzi se ta stres in se eno ponizanje s strani celotnega razvitega sveta..
Zmaga Ukrajini ...
15. 11. 2022 13.40
+1
Očitno je putlerja dovolj sram, da si ne upa soočiti z drugimi leaderji. Izolacija odlično deluje tudi pri njem samem. Lavrov pa je spet blebetal o "specijalni vojni operaciji", ... koga prepričuje? Lahko le samega sebe, ker, če ne prej, je najkasneje ob mobilizaciji postalo jasno tudi rusom, da gre za vojno. In zakaj Lavrova tako moti pomoč Ukrajini? Še v vsaki vojni blizu ali daleč, so se tudi sami vmešavali in se postavili praviloma na nasprotno stran od tiste, ki je bila deležna pomoči Amerov. Glede tega so vsi enaki. Jok in stok prav nič ne pomagata,... treba bo spokat iz Ukrajine, pa bo za vse mir.
Ate_ist
15. 11. 2022 14.53
+2
ukronacek; dokler je specialna vojna operacija še nekako po ukrajinski cevi teče plin v evropo. ko se objavi vojna bo tega konec. tedaj bo skokovit porast nezaposlenosti in EUropa bo morala to maso poslati na bojišče da se nevtralizira. tako ti spopad ne kljub tvojemu begu iz ukrorajha ne uide, razen če do takrat ne odideš na obisk h nikhrastu, menda imajo tam še prosta delovna mesta pri izdelavi ledenih kock.
Zmaga Ukrajini ...
15. 11. 2022 20.29
+2
Hvala ti za tvoje globoke misli. Trdno držim pesti v upanju na tvoje razsvetljenje,... in predvsem zdravje, ki si ga hudo potreben.
marre
15. 11. 2022 13.38
-1
No toliko o kvazi mocnem voditelju, kateri kaj pomeni v svetu.. Saj nima tam kaj pocet, ker se noben noce pogovarjat z njim in ga tretirajo kot nekaj toksicnega.. Tako kot je izoliral sebe, je od svetovne politike in vpliva izoliral komplet Rusijo..
Butalec8
15. 11. 2022 13.27
+4
Temnasila. Bi blo res zalostno ce bi tebe ldo smatral za vir informaciji. Ce bi blo kaj na tem bi ukropski portal index ze na vlko pisal o tem. Zaenkrat je na Dnjepru mirno , Rusi pa povecujejo pritisk v Donjecku to so zadnje novice
Urška iz Ugande
15. 11. 2022 13.35
-4
Če komentiraš meni, se komentira pod moj komentar butalec8. Ukrajinci so že vsaj na 4 lokacijah preko reke Dniper. Tudi Ruski telegra . že poročajo o tem. Je pa res, da sem jaz kar hiter glede informacij in rusofili ne morete verjeti kaj pišem. Potem pa mine 3 dni, pa je tišina na ruski strani, ker je vse res.
Butalec8
15. 11. 2022 13.22
+4
Se je soočen z svetovnim voditeljem Si dzinpinom , z temi eurozjebki pa je boljse se ne druzit
Rezervni Kristus
15. 11. 2022 13.16
+8
Pravilno je storil. Psihopatom se ne sme dajati pozornosti.
Phan Thi Kim Phuc
15. 11. 2022 12.58
+3
izjava sunaka in zahodnih je patetična propaganda...nivo in protokol komunikacije med državami je jasen stoletje ...Gospod Putin jih je postrojil , kot smrkavce in poslal svojega Gospoda Lavrova ...sporocilo v diplomatskem jeziku je jasno - za vas od nas je to več kot dovolj . ....