Tujina

Svarilo iz Rusije: Zaradi odločitve ZDA bo umrlo še več Ukrajincev

Washington/Moskva, 21. 04. 2024 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z., STA
Komentarji
0

Po tem, ko je predstavniški dom ameriškega kongresa potrdil skupaj 95 milijard dolarjev vredne zakone o izredni pomoči tujini, pri čemer bo Ukrajina dobila skoraj 61 milijard dolarjev, je Rusija sporočila, da je bila odločitev ZDA pričakovana in predvidljiva. "To bo naredilo ZDA še bogatejše, vendar bo še bolj uničilo Ukrajino in povzročilo smrt še več Ukrajincev," so sporočili iz Kremlja. Pomoč Ukrajini, Izraelu in Tajvanu bo po besedah Rusije poglobila krize po vsem svetu.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je z večmesečno zamudo v soboto ločeno potrdil skupaj 95 milijard dolarjev vredne zakone o izredni pomoči tujini, pri čemer bo Ukrajina dobila skoraj 61 milijard dolarjev, Izrael 26 milijard, indo-pacifiška regija, večinoma Tajvan, pa osem milijard dolarjev.

Predsednik ZDA Joe Biden je za potrditev pomoči zaprosil že v začetku leta, vendar se je zaradi nasprotovanja republikancev proces zavlekel. Sedaj bodo tri zakone združili v enoten sveženj in ga poslali v potrditev senatu, ki bi lahko o tem glasoval že v torek.

Svarilo iz Rusije: Umrlo bo še več Ukrajincev

"Odločitev o pomoči Ukrajini je bila pričakovana in predvidljiva. To bo naredilo Združene države Amerike še bogatejše, vendar bo še bolj uničilo Ukrajino," je po poročanju agencije Reuters sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "Zaradi režima v Kijevu bo umrlo še več Ukrajincev," je posvaril.

"Kar zadeva predlog zakona o prodaji ruskega premoženja, pa moramo še urediti podrobnosti. V vsakem primeru, dokler gre za zaseg našega premoženja, bo to povzročilo nepopravljivo škodo ugledu ZDA in prestrašil vlagatelje v tej državi," je še napovedal. ZDA bodo po njegovih besedah morale odgovarjati za to. Izrekel je srhljivo opozorilo, da bo Rusija "ukrepala na način, ki bo najbolj ustrezal našim interesom". 

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharkova pa je ocenila, da bo pomoč Ukrajini, Izraelu in Tajvanu "poglobila krize po vsem svetu". "Vojaška podpora kijevskemu režimu je neposredno sponzoriranje teroristične dejavnosti," je napisala na Telegramu.

"Kar zadeva Tajvan, pa gre za neposredno vmešavanje v kitajske notranje zadeve. V povezavi z Izraelom je to pot v eskalacijo in povečanja napetosti v regiji brez primere," je dodala.

Dmitri Peskov in Vladimir Putin
Dmitri Peskov in Vladimir Putin FOTO: Profimedia

Biden: Kongresniki obeh strank so stopili skupaj in odgovorili na klic zgodovine

Predlog zakona o pomoči Izraelu je dobil 366 glasov podpore, proti pa je glasovalo 58 poslancev, večinoma demokratov, ki želijo takojšnje premirje v Gazi, poroča CNN. Za pomoč Ukrajini je glasovalo 311 poslancev, proti pa 112, večinoma republikancev. Najmanj sporen je bil predlog zakona za pomoč indo-pacifiški regiji, ki je dobil 385 glasov podpore, proti pa je glasovalo le 34 poslancev.

"Kongresniki obeh strank so danes glasovali v interesu naše nacionalne varnosti in poslali jasno sporočilo o moči ameriškega vodstva na svetovnem odru. V ključnem trenutku so stopili skupaj in odgovorili na klic zgodovine," je sporočil predsednik Biden in se zahvalil vsem, ki so pri tem sodelovali.

Na potrditev pomoči Ukrajini sta se nemudoma odzvala ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zelenski je sporočil: "Hvala Amerika", dodal, da bo ta denar pomagal rešiti življenja. Izrazil je upanje, da bosta senat in predsednik Biden hitro ukrepala za dokončno potrditev. Stoltenberg pa je sporočil, da bosta zaradi potrjenih sredstev varnejši tako Evropa kot tudi ZDA, ker Ukrajina uporablja orožje zveze Nato za uničevanje ruskih bojnih zmogljivosti.

"Ameriški kongres je pravkar z veliko večino sprejel zelo cenjen zakon o pomoči, ki izraža močno dvostrankarsko podporo Izraelu in brani zahodno civilizacijo. Hvala, prijatelji! Hvala, Amerika!" je v objavi na omrežju X zapisal izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Volodimir Zelenski in Joe Biden
Volodimir Zelenski in Joe Biden FOTO: AP

Kam bo šel prejet denar?

Ukrajina bo dobila 23 milijard dolarjev za ameriško orožje. ZDA Ukrajini pošiljajo obstoječe zaloge orožja in streliva, s kongresnim denarjem pa obnavljajo in posodabljajo lastne zaloge. Okrog 11 milijard bo šlo za financiranje ameriških operacij v regiji, okrog 14 milijard pa za ukrajinski nakup sodobnih oborožitvenih sistemov, poroča CNN.

Izrael bo dobil denar za utrditev protizračnega obrambnega sistema železna kupola, ki se je izkazal med zadnjim iranskim napadom. Prav tako bo dobil sredstva za druga sodobna orožja in sisteme, v predlogu pa je tudi 9,2 milijarde dolarjev humanitarne pomoči.

Okrog osem milijard dolarjev indo-pacifiški regiji pa bo razdeljenih za vzpostavitev podmorniške infrastrukture in financiranje obrambe Tajvana in drugih ključnih zaveznikov v regiji.

Poseben predlog o TikToku, iranskih sankcijah in prodaji ruskega premoženja je bil potrjen s 360 glasovi proti 58. Matičnemu podjetju TikToka ByteDance daje devet mesecev časa, da aplikacijo proda, ali pa bodo TikToku preprečili dostop do ameriških trgovin z aplikacijami.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9