Tujina

'Svet bi se moral združiti proti Putinu'

Moskva, 19. 01. 2022 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
570

To je ocena nekdanjega ukrajinskega predsednika Petra Porošenka za ameriški CNN. Prihaja po tem, ko Rusija še naprej kopiči svoje sile na ukrajinski meji in grozi z dejanji, kar nakazuje na invazijo, če se vsi ne bodo uklonili "njenim interesom". Čeprav je zgodovina odnosov med Rusijo in Ukrajino zapletena, pa je aktualna situacija v svojem bistvu preprosta – rožljanje z orožjem na meji samostojne države je nesprejemljivo. In države, ki v luči lastnih interesov razmišljajo o podpori Moskvi, bi morale najprej razmisliti o dolgoročnih posledicah za druga "potencialna žarišča", če rusko vedenje postane sprejemljivo.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: AP

Porošenko je tudi poudaril, da bi morali Ukrajini dovoliti, da se pridruži Natu. Milijarder je sicer Ukrajino vodil od leta 2014 do 2019, oblast je prevzel kmalu po tem, ko je Rusija napadla in nato priključila Krim. Na predsedniških volitvah leta 2019 ga je nato premagal aktualni predsednik Volodimir Zelenski. "Absolutno je nujno, da obstaja mednarodna solidarnost in enotnost proti Vladimirju Putinu," je prepričan Porošenko, ki zahodne voditelje svari, da ruskemu voditelju ne bi smeli zaupati.

Pozval je tudi k povečanju mednarodnih sankcij proti Rusiji: "Rusijo moramo narediti  šibkejšo, to pa lahko storimo s sankcijami. Ukrajino bi morali narediti močnejšo." 

Kaj se medtem plete v glavi Vladimirja Putina, ne ve nihče. Porošenko celo meni, da ruski voditelj še sam ne ve, ali se bo ruska invazija dejansko zgodila. Jo je pa označil za "noro odločitev" in dejal, da bi morala mednarodna skupnost "znatno povečati ceno, ki bi jo moral plačati Putin, če ruske sile prečkajo ukrajinsko mejo".

Pozivov k umiritvi strasti ne manjka. Oglasil se je še turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je v Turčijo povabil ruskega in ukrajinskega predsednika, da bi 'rešila nesoglasja' med državama. 

A tako preprosto seveda ni. Napetosti so vezane tudi na dogajanje na domačem političnem parketu obeh držav. Ukrajina se spopada z revščino in korupcijo, Rusija ima gospodarske težave. 

Ekonomisti napovedujejo, da se bo rusko gospodarstvo leta 2022 vrnilo k svojemu predkoronskemu vzorcu počasne rasti, šibkih naložb in prenizkega življenjskega standarda. "Medtem ko so druge države izkoristile pandemijo za preoblikovanje svoje gospodarske politike, zagon ambicioznih naložbenih projektov ali pospešitev zelene tranzicije, je bil pristop Rusije ta, da se čim prej vrne k običajnemu poslovanju, saj posledice koronavirusa vidi kot potrditev svojega modela stabilnosti nad rastjo. To pomeni močne državne finance in še več umika iz svetovnega gospodarstva, kar ima za posledico nižjo rast in nadaljnji pritisk na gospodinjstva," je pred kratkim poročal Moscow Times. 

Seznam težav ruskih težav – ob napovedanem zategovanju pasu – je dolg. Vključuje slabo demografijo, strukturna gospodarska ozka grla, pomanjkanje daljnosežne reforme za diverzifikacijo od prevladujoče vloge naftnega in plinskega sektorja v gospodarstvu, šibko upravljanje, visoko ranljivost za geopolitične spremembe, zastarelo infrastrukturo, veliko neenakost dohodkov in neučinkovito socialno mrežo, je ocenil analitik Levon Kameryan, ki ga še navaja medij. 

Tako je povsem mogoče, da je za razgrevanje ozračja krivo zatekanje Moskve k stari taktiki iskanja zunanjega sovražnika, saj je ta običajno učinkovita za umirjanje notranjega nezadovoljstva, ki bo po pričakovanjih naraščalo.

Ne glede na ruske motive pa ima preostali del sveta nalogo, da se odzove na ruske poskuse destabilizacije območja. Čeprav so na voljo omejena sredstva, se nihče ne želi zaplesti v dejansko vojno, prav tako pa se je Putin že na primeru Krima naučil, da se mu kaj posebej hudega ne bo zgodilo. 

"Želimo si umiritve strasti," pravijo ameriški diplomatski viri, ki poudarjajo, da je ameriška diplomacija te dni na tem področju še kako aktivna. Če umiritve strasti ne bo, naj bi Moskvo čakale sankcije. "Pripravljeni smo iti dlje kot doslej," poudarja vir. Tokrat naj bi tako sankcije Rusijo prizadele bolj, kot so jo v preteklosti. Medtem ko podrobnosti še niso znane, je tako mogoče domnevati, da gre za širši obseg sankcij, ki bi bolj prizadele gospodarstvo, kot se je to zgodilo v preteklosti, ko so bili ukrepi omejeni predvsem na ožji krog okoli Putina. 

Toda časovnica reševanja zapleta ni znana. Vir pravi, da je Nato "pripravljen čakati" – a ne neskončno. 

Obstaja tudi močno zavedanje, da skuša Rusija tudi v mednarodnem prostoru doseči, da bi prevladala njena interpretacija dogajanja, v katerem je Rusija žrtev, zveza Nato pa zlobni lik. Zato naj bi se Rusija znova zatekala tudi k širjenju dezinformacij, kar pa je lahko izjemno učinkovito orožje, saj prek mednarodno razvejanega režimskega medijskega aparata lažne informacije in pol resnice najdejo pot ne le na družbena omrežja, ampak tudi v uveljavljene medije. 

Vir še poudarja, da so ZDA odločene – skupaj z zaveznicami – ustaviti ruske apetite, saj je rožljanje z orožjem na meji samostojne države nesprejemljivo. Ukrajinsko obrambno ministrstvo ocenjuje, da je v regiji prisotnih že skoraj 130.000 ruskih vojakov in to seveda ni naključje, ampak sporočilo. 

Zaveznice naj bi bile v svojih stališčih enotne, čeprav se pojavljajo ugibanja o vlogi Nemčije, saj tukaj zunanja politika trči ob gospodarske interese. In čeprav je del nemške politike, ki je zdaj tudi del nove vlade, pred volitvami zatrjeval, da bo fokus bodoče zunanje politike države na tem, kar je prav in ne toliko na tem, kaj je dobičkonosno, mnogi dvomijo, da država želi velik spor s Putinom, ki je pred kratkim dejal, da lahko začne dobavljati velike količine poceni plina – in to sredi energetske krize. 

Nova nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je tako te dni skušala pomiriti zaskrbljeno Ukrajino, da država ne bo popuščala glede temeljnih načel ozemeljske suverenosti Ukrajine. Baerbockova je dejala, da je pripravljena na resen dialog z Rusijo o medsebojni varnosti, vendar se ni pripravljena odpovedati "osnovnim načelom, kot so ozemeljska nedotakljivost, svobodna izbira zavezništev in odpoved grožnjam z nasiljem". "Vsako nadaljnje agresivno dejanje bo imelo za Rusijo visoko ceno, ekonomsko, strateško, politično," je dejala in poudarila, da je diplomacija edina pot.

Ruska vojska v bližini meje z Ukrajino.
Ruska vojska v bližini meje z Ukrajino. FOTO: AP

Prav vprašanje ozemeljske suverenosti pa je tisto, ki ne bi smelo puščati dvoma o tem, kako ukrepati, še meni ameriški vir. Države, ki v luči lastnih interesov razmišljajo o podpori Moskvi, bi morale namreč najprej razmisliti o dolgoročnih posledicah za druga "potencialna žarišča", če rusko vedenje postane sprejemljivo. Ali povedano drugače, če Putin uveljavi svojo voljo na ukrajinski meji, kdo – in s kakšno avtoriteto – bo preprečil podobne težnje drugod?

V Ukrajino je sicer danes prispel ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki se bo v petek srečal z evropskimi zavezniki v Berlinu in ruskim kolegom v Ženevi.

Rusija je sicer že večkrat zanikala načrtovanje invazije na sosednjo Ukrajino, je pa zahodnim vladam postavila vrsto zahtev, med drugim, da se Ukrajina nikoli ne pridruži Natu in da bi morale biti vojaške dejavnosti obrambnega zavezništva omejene. 

Pogovori med Zahodom in Rusijo prejšnji teden niso prinesli preboja, nekatere zahteve Moskve pa so že bile zavrnjene.

V eseju, objavljenem v ponedeljek, pa je obrambni minister Združenega kraljestva Ben Wallace Rusijo obtožil, da uporablja Nato za opravičevanje invazije na Ukrajino, Putina pa je obtožil, da ga motivira "etnonacionalizem".

"Vse nas mora skrbeti, ker izpod peresa predsednika Putina samega prihaja esej s sedem tisoč besedami, ki postavlja etnonacionalizem v središče njegovih ambicij. Napačno in selektivno sklepanje v najboljšem primeru upraviči podrejanje Ukrajine in v slabšem primeru prisilno priključitev te suverene države. Članek predsednika Putina popolnoma ignorira želje državljanov Ukrajine, hkrati pa vzbuja isto vrsto etnonacionalizma, ki se je stoletja pojavljal po Evropi in še vedno lahko prebudi iste uničujoče sile starodavnega sovraštva," je opozoril in dodal, da Velika Britanija ni v sporu z ruskim ljudstvom, ima pa težave z "zlonamerno dejavnostjo Kremlja".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (570)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Intihar
26. 01. 2022 08.51
+2
Putin car💪💪💪💪
setisfekšn
25. 01. 2022 19.35
+1
Vi se raje proti kakšnemu drugemu združite
Walter Pravicek
24. 01. 2022 09.29
+5
MI IMAMO V EVROPSKEM DELU RUSIJE BRATRANCE IN SESTRIČNE.NAŠ SLOVANSKI NAROD.TUDI V UKRAJINI.PA PRIDEJO GERMANI IN ROMANI IN VSE GRE V MALORO!ZDRUŽENI SLOVANI NEKAJ VELJAJO,RAZDOR DELAJO IZDAJALSKI POLITIKI V UKRAJINI,TER PODPIHOVALCI ZA VOJNO STANJE,DA GRE NJIM OD ROK PRODAJA VIŠKOV OROŽJA.
Janez Francl
23. 01. 2022 10.37
+4
Za razliko od USA blodenj , sem jaz mnenja , da bi se svet moral združiti z Putinom . Vsaj jaz sem že , tako da računajte , da v SLO , BiH in RH že obstaja peta kolona in da boste imeli problem znotraj svoje države , ne pa na mejah z Rusijo , zato pamet v roke ! Jaz sem se že njim oglasil in povedal , da sem na njihovi strani . Rekli so mi , da bodo tudi oni poslali 90 ton orožja sicer v mirnodobske namene . Sedaj je važno samo to , da za mesto dostave ne zve plešasti čiptar !
resort
22. 01. 2022 10.38
-1
Ameriška filozofija, kar velja za nas, ne velja za druge. Mi nosimo v druge dežele demokracijo. Bla, bla. Spet se ponavlja "zgodba" iz let po drugi sv. vojni.
Tone 12345
20. 01. 2022 11.37
+4
Pismo ne verjamem da si bo Rusija upala napasti. Ukrajino!
MUNGATUMBA
20. 01. 2022 12.59
+2
Koga in kdaj je pa Rusija napadla, zadnjih 80 let ?
heizenberg
20. 01. 2022 13.45
-1
tamjak
21. 01. 2022 10.05
+3
Afganistan, Čečenija, Krim, Moldavija, verjetno še koga
resort
22. 01. 2022 10.39
+2
Walter Pravicek
24. 01. 2022 09.31
+3
BILI SO RUSKI VOJAKI V AFGANISTANU,A PORAŽENI ODŠLI,AMERIKANCI PA PO TEH DOGODKIH TUDI!IN AMERIKANCI DALI PO UMILU AFGANISTANCEM "DARILO"V OROŽJU ZA TALIBANE V MILIJONIH DOLARJEV.
Walter Pravicek
24. 01. 2022 09.33
+3
NEKDANJA SOVJETSKA ZVEZA-KRIM DA RUSKA OBLAST UKRAJINSKI V UPORABO IN NADZOR.VSE JE BILO NIČ VREDNO.PA SO VZELI SVOJE NAZAJ!
ElaJane
19. 01. 2022 21.56
-4
Eu se lahko le povečuje,ne pa da jo gdo trga.
ElaJane
19. 01. 2022 21.42
+3
Prav smešni so mi tile hvalopevci rusom,pa nimajo nobene veze z njimi. Živijo v eu, pa hvalijo ruse.
Walter Pravicek
24. 01. 2022 09.34
+1
MI SMO SLOVANI.RUSI IN UKRAJINCI TUDI,ROMANI IN GERMANI PA DELAJO ŠPETIR.KOGA BI MORALI UJČKATI?
jugurta
19. 01. 2022 20.37
+8
Ja ne. Vem kdo je v zadnjih letih zanetil največ vojn, Ameri ali Risi
resort
22. 01. 2022 10.41
-2
Oni so zanetili in zgubili vse vojne po drugi sv. Vojni. To je njihova demokracija.
Toni Soklic
19. 01. 2022 19.51
+12
Putin je zakon
heizenberg
20. 01. 2022 13.46
+0
Je ... čeprav funkcionira kot car. Ampak ruski narod očitno rabi carja.
tamjak
21. 01. 2022 10.09
+1
resort
22. 01. 2022 10.43
+1
Vedno je bolje malo več komande, kot preveč demokracije.
SnowmanR
19. 01. 2022 19.00
+3
Ketamin se je dobro opisal v komentarjih, visi na USA YT, obiskuje metelkovo, živi pri mami in ne plačuje interenta, poleg tega še zgodovine ne zna 🤣🤣🤣😂😂😂
rdeča petokraka
19. 01. 2022 18.42
-1
Kako gre zahodu v nos Putin, ker je preprečil razpad Rusije. V devetdesetih so že risali sedem držav na teritoriji Rusije.
rdeča petokraka
19. 01. 2022 18.36
-1
V Kijevu preimenovali postajališče generala Vaturina v Romana Šuheviča. Vaturin je bil general ki je poveljeval jugozahodno fronto pri Kurski bitki. Šuhevič pa je bil sodelavec Nemcev ubijalec Belorusov in Judov.
rdeča petokraka
19. 01. 2022 18.38
-1
Košak
19. 01. 2022 18.33
+4
Vsak naj najprej pospravi pred svojim pragom, dela je več kot dovolj.
Pl123
19. 01. 2022 18.27
+7
Porošenko je svoje vojne ladje pošiljal v ruske vode, ko so jih prestregli je razglašal vojno stanje v državi in s tem prestavljal volitve ker je vedel, da so izgubljene. Nevem zakaj se sploh objavljajo članki s tem osebkom in njegovim mnenjem...
yanay
19. 01. 2022 18.27
+3
Zgodovina nas uči, da se je vsem voditeljem, ki so predolgo na oblasti, preprosto "skisalo". Enega od zelo dobrih primerov, imamo celo v Sloveniji!
Našvasan_zob
19. 01. 2022 18.09
+8
Podpiramo Rusijo... in obsojamo Žido-Ameriški režim!
Našvasan_zob
19. 01. 2022 18.09
+1
Lets go Brandon!
Zlatko Trebovšek 1
19. 01. 2022 18.06
+3
Ne se igrat z Rusi,do sedaj še je vsak ,ki se je z njimi sprl potegnil ta kratko in Rus ima kar precej zaveznikov,kot so Turki in Kitajci.
User2003936
19. 01. 2022 17.56
+2
Američani bi že zdavnaj napadli Rusijo, če bi si to lahko privoščili. Ker pa rabijo svojo vojsko za ustrahovanje lastnega "naroda", to pač ne pride v poštev. Razen tega morajo imeti vse admirale na istem kupu, saj bi razsejani po vsem svetu začeli razmišljati s svojo glavo, kar jim že zdaj dela preglavice. Ima pa Putin vse te narode, ki si jih je podredila Rusija v Aziji in tudi bližje, na svoji strani. Kar je seveda res nenavadno.
SnowmanR
19. 01. 2022 18.00
+3
Putin je državnik svetovnega kova, zahodni državniki mu niso niti do malega prsta na levi nogi - edini ki ga lahko v tem trenutku primerjam z Putinom je Kennedy pa še njega so njegovi ubil...