Tujina

Svet žaluje za kraljico Elizabeto II.

London, 09. 09. 2022 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po smrti kraljice Elizabete II. so se najdlje vladajoči britanski monarhinji poklonili po vsem svetu. Številne zgradbe in znamenitosti so se obarvale v barve zastave Združenega kraljestva, pred britanskimi veleposlaništvi ljudje polagajo cvetje, zastave plapolajo na pol droga. Pokojni kraljici so se poklonili tudi v športu, med drugim z minuto molka pred začetkom košarkarske tekme skupine C Eurobasketa v Milanu in pred začetkom polfinala za ženske na Odprtem prvenstvu ZDA.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odzivi na smrt kraljice
    02:19
    Iz 24UR: Odzivi na smrt kraljice
  • Iz 24UR: Svet žaluje za kraljico
    03:52
    Iz 24UR: Svet žaluje za kraljico
  • Žalovanje za kraljico Elizabeto II. v Londonu
    00:50
    Žalovanje za kraljico Elizabeto II. v Londonu
  • Ljudje prinašajo cvetje tudi pred grad Balmoral
    00:56
    Ljudje prinašajo cvetje tudi pred grad Balmoral
  • Poklon pokojni kraljici na Japonskem pred britanskim veleposlaništvom
    01:01
    Poklon pokojni kraljici na Japonskem pred britanskim veleposlaništvom

 

V Las Vegasu so se kraljici Elizabeti II. poklonili s podobami na zgradbah in panojih igralnic.

Na Japonskem so se pred britanskim veleposlaništvom pokojni kraljici številni poklonili s cvetjem in fotografijami.

Avstralski premier Anthony Albanese se je v petek v palači v Canberri podpisal v žalno knjigo. Avstralci pa so se kraljici poklonili tudi s cvetjem pred vladno stavbo v Sydneyju. 

Empire State Building v New Yorku je bil v čast življenja pokojne kraljice osvetljen v vijolično in srebrno barvo.

Kip Kristusa Odrešenika v Riu de Janeiru v Braziliji je bil osvetljen v rdeči, modri in beli barvi, barvah zastave Združenega kraljestva. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je medtem razglasil celo tri dni nacionalnega žalovanja. Odločitev je predsednik, ki se naslednji mesec na volitvah poteguje za vnovično izvolitev, predstavil kot znak žalovanja ob smrti kraljice. Na Twitterju je zapisal, da Elizabeta II. ni bila "le kraljica Britancem, temveč vsem nam".

Ameriška zastava nad Belo hišo plapola na pol droga.

V spomin na kraljico Elizabeto II. so cvetje polagali tudi na veleposlaništvu Združenega kraljestva v Moskvi v Rusiji. Ruski predsednik Vladimir Putin je že v četrtek novemu kralju Karlu III. izrekel sožalje in mu zaželel poguma in odpornosti. "Najpomembnejši dogodki nedavne zgodovine Združenega kraljestva so neločljivo povezani z imenom njenega veličanstva. Elizabeta II. je veliko desetletij zasluženo uživala ljubezen in spoštovanje svojih podanikov, pa tudi avtoriteto na svetovnem odru," je glede na izjavo Kremlja sporočil Putin.

Na pol droga je zastava izobešena tudi pred britanskim veleposlaništvom v Pekingu na Kitajskem. Kitajski predsednik Ši Džinping je ocenil, da gre za veliko izgubo za britanski narod. V izjavi, ki so jo objavili kitajski državni mediji, je med drugim izpostavil, da je bila Elizabeta II. prvi britanski monarh na obisku na Kitajskem.

Na pol droga je zastava izobešena tudi pred britanskim veleposlaništvom v Pekingu.
Na pol droga je zastava izobešena tudi pred britanskim veleposlaništvom v Pekingu. FOTO: AP

Podoba kraljice Elizabete II. na velikem zaslonu med minuto molka pred začetkom polfinala za ženske na Odprtem prvenstvu ZDA.

Kraljici Elizabeti II. so se poklonili tudi igralci Velike Britanije in Italije pred začetkom košarkarske tekme skupine C Eurobasketa v Milanu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou