Tujina

Donald in Melania Trump imata blage simptome okužbe

Washington, 02. 10. 2020 06.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič, STA, Urša Vrečar
Komentarji
602

Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da je okužen z novim koronavirusom. Skupaj z ženo Melanio, ki je bila prav tako pozitivna na testiranju, sta v karanteni. Trump in Melania imata blage simptome okužbe. Predsedniški par so testirali, potem ko je bila pozitivna svetovalka iz Bele hiše Hope Hicks. Ta je bila s predsednikom pogosto v stiku, z njim je odpotovala tudi na torkovo televizijsko soočenje v Cleveland.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Donald Trump in Melania v karanteni
    04:10
    Iz 24UR ZVEČER: Donald Trump in Melania v karanteni
  • Iz 24UR: Kako bo okužba vplivala na predvolilno kampanjo?
    01:27
    Iz 24UR: Kako bo okužba vplivala na predvolilno kampanjo?
  • Iz 24UR: Donald Trump in Melania okužena
    02:53
    Iz 24UR: Donald Trump in Melania okužena
  • Iz SVETA: Donald in Melania Trump okužena
    01:32
    Iz SVETA: Donald in Melania Trump okužena

"Z Melanio sva bila pozitivna na testu za covid-19. Oba sva takoj šla v karanteno in okrevava. Skozi to bova šla skupaj," je danes zjutraj po srednjeevropskem času na Twitterju sporočil ameriški predsednik Donald Trump.

Novico je potrdil tudi zdravnik iz Bele hiše dr. Sean Conley. "Prejel sem izvide, ki so potrdili, da sta predsednik Trump in prva dama Melania okužena z virusom SARS-CoV-2. Oba se trenutno dobro počutita in med okrevanjem načrtujeta ostati doma v Beli hiši," je v uradni izjavi za javnost zapisal Conley. "Pričakujem, da bo predsednik med okrevanjem lahko nemoteno opravljal svoje naloge. O poteku dogajanja vas bom sproti obveščal," je še dodal Trumpov zdravnik. 

Predsedniški par je okužen z novim koronavirusom.
Predsedniški par je okužen z novim koronavirusom. FOTO: AP

Drugih uradnih informacij iz Bele hiše ni, čeprav viri blizu Trumpa, kot poroča časnik New York Times,  pravijo, da je bil Trumpov glas v četrtek precej hripav. A da ne gre nujno za znak bolezni, še pišejo, saj je imel Trump, kot je znano, v zadnjem času v sklopu svoje nove predsedniške kampanje veliko nastopov, kjer ni ravno "varčeval z glasom".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trumpa je najverjetneje okužila 32-letna svetovalka Hicksova

Trump je novico o tem, da je okužen z novim koronavirusom, sporočil približno dve uri za tem, ko je tvitnil: "Hope Hicks, ki je garala brez prestanka, je pozitivna na test za covid-19. Grozno! S prvo damo čakava na izvide testiranja, medtem pa bova v karanteni." 

Hicksova, 32-letna svetovalka v Beli hiši, je bila, kot je poročal CNN, v zadnjem času pogosto v stiku s predsednikom Trumpom. Z njim je odpotovala tudi na torkovo televizijsko soočenje v Cleveland.

Trump je v telefonskem pogovoru za televizijo Fox News potrdil, da je bil v zadnjem času s Hicksovo pogosto v stiku, prav tako njegova žena Melania. "Videli bomo, kaj se bo zgodilo," je, ko je še čakal na izvide testiranja, dejal ameriški predsednik, ki je za omenjeno televizijo večkrat poudaril, kako predana delavka je Hicksova in da je sicer pogosto nosila zaščitno masko.

Do ameriških predsedniških volitev (3. novembra) je le še 32 dni. Kampanja bi morala biti v polnem teku, kaj točno Trumpova okužba z novim koronavirusom pomeni, še ni znano. Bela hiša je sicer za danes načrtovano predvolilno zborovanje na Floridi odpovedala. Jasno je tudi, da bo moral Trump odpovedati še vrsto drugih predvolilnih dogodkov.

Trump in Melania kažeta blage simptome okužbe 

Predsednik Trump kaže blage simptome okužbe s koronavirusom, je potrdil njegov šef kabineta. Njegovi simptomi naj bi bili podobni, kot pri prehladu. Prva dama Melania Trump je preko Twitterja sporočila, da prav tako kaže blage simptome okužbe, a da se počuti dobro. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Beli hiši so sicer med pandemijo potrdili že več okužb z novim koronavirusom, a predsednik Trump doslej še ni bil okužen. Ob Pencu so maja okužbo potrdili tudi tiskovni predstavnici Katie Miller, ki je prav tako okrevala. Pozitivni so bili tudi marinec, ki je bil eden osebnih spremljevalcev Trumpa, več agentov obveščevalne službe in svetovalec za nacionalno varnost Robert O'Brien, poroča BBC.

Okužbo s koronavirusom so potrdili pri še dveh osebah iz Bele hiše, šlo naj bi za novinarja in člana osebja. 

Kdo vse je bil s Trumpom v (tesnem) stiku?

V svetovnih medijih je medtem v ospredju vprašanje, kdo je bil ta teden s Trumpom v tesnejšem stiku in je s tem morda tvegal okužbo. Ob tem ni nepomembno, da Trump zaščitne maske na uradnih dogodkih praviloma ne nosi, prav tako ne ohranja priporočene razdalje.

Podpredsednik Mike Pence in njegova žena sta javnosti sporočila, da sta bila oba na testiranju negativna. Pence se je maja že okužil z novim koronavirusom in je nato okreval. Penca sicer preventivno testirajo vsako jutro, je potrdil njegov tiskovni predstavnik. Ameriški podpredsednik je s soprogo Karen že zjutraj Trumpu zaželel hitro okrevanje: "Pridružujeva se milijonom ljudi po vsej Ameriki, ki molijo za njuno popolno in hitro okrevanje. Naj Bog blagoslovi predsednika Trumpa in našo čudovito prvo damo Melanio," je zapisal na Twitterju.

Trump na letališču v Minnesoti to sredo – zaščitne maske na uradnih dogodkih praviloma ne nosi, prav tako ne ohranja priporočene razdalje.
Trump na letališču v Minnesoti to sredo – zaščitne maske na uradnih dogodkih praviloma ne nosi, prav tako ne ohranja priporočene razdalje. FOTO: AP

Zunanji minister Mike Pompeo, ki je danes v okviru krajše evropske turneje prispel na obisk na Hrvaško, je v Dubrovniku sporočil, da je bil negativen na testu. Pojasnil je, da se je v zadnjih dveh tednih podvrgel testu štirikrat, nazadnje danes zjutraj na letalu na poti v Dubrovnik in da so bili vsi testi negativni. V stiku s Trumpom pa je bil nazadnje 15. septembra v Beli hiši, ko je Izrael sklenil sporazuma o normalizaciji odnosov z Združenimi arabskimi emirati in Bahrajnom.

Trumpu so okužbo sicer potrdili po zelo delovnem tednu v okviru kampanje pred volitvami 3. novembra, ko je imel stike z mnogimi visokimi uradniki. 

V ponedeljek je imel na vrtu Bele hiše novinarsko konferenco o strategiji testiranj na okužbo z novim koronavirusom, ki so se je med drugim udeležili tudi podpredsednik Pence, minister za zdravje Alex Azar in ministrica za izobraževanje Betsy DeVos

Na torkovem televizijskem soočenju predsedniških kandidatov v Clevelandu Trump ni bil na odru samo z demokratskim tekmecem Josephom Bidnom, ampak tudi z vrsto svojih visokih svetovalcev, kot so vodja njegovega kabineta Mark Meadows, strateg kampanje Jason Miller ter svetovalec Stephen Miller. Z njim so bili tudi vsi njegovi otroci s partnerji, ki med soočenjem niso nosili mask, navaja BBC. 31-letna Hicksova pa je v Ohio s Trumpom potovala na vladnem letalu Air Force One.

Brez maske so bili tudi Trump, Hope Hicks in štirje visoki predstavniki administracije – Nicholas Luna, Dan Scavino, Jared Kushner in Stephen Miller –, ko so se vkrcali na vladni helikopter Marine One, s katerim so v sredo odšli na zborovanje v Minnesoti. Tu se je Trump udeležil zborovanja in zasebnega dogodka za zbiranje sredstev, je poročal New York Times. Kushner in njegova žena, Trumpova hčerka Ivanka, sta sicer sporočila, da sta bila na testiranju oba negativna. 

Ta teden je Belo hišo obiskala tudi Trumpova kandidatka za vrhovno sodnico Amy Coney Barrett. Slednja je že sporočila, da je bila na testiranju negativna. Da sta se z ženo testirala in bila oba negativna, je sporočil tudi demokratski predsedniški kandidat Biden. Kmalu zatem je tudi njegova podpredsedniška kandidatka potrdila, da z možem nista okužena. 

Odzivi iz vsega sveta, hitro okrevanje je predsedniškemu paru zaželel tudi Janša

Iz sveta se vrstijo odzivi in želje po čimprejšnjem okrevanju predsednika in njegove soproge. Nanju so se s spodbudnimi sporočili med drugim obrnili predsednik Evropskega sveta Charles Michel, nemška kanclerka Angela Merkel in britanski premier Boris Johnson.

Oglasil se je tudi slovenski predsednik vlade Janez Janša, ki je na Twitterju v angleškem jeziku zapisal: "Vsi prijateljih ZDA v Sloveniji, še posebej jaz in žena Urška Bačovnik Janša, mislimo na predsednika Trumpa in na prvo damo Melanio ter jima želimo popolno in hitro okrevanje."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi Michel je Trumpu in soprogi Melanii zaželel hitro okrevanje. "Covid-19 je bitka, ki jo vsi še naprej bijemo. Vsak dan. Ne glede na to, kje živimo," je zapisal na Twitterju.

Podobno je paru zaželela tudi Merklova. "Donaldu in Melanii Trump pošiljam vse svoje dobre želje. Upam, da bosta okužbo s koronavirusom dobro prestala in bosta kmalu spet popolnoma zdrava," je sporočila v tvitu, ki ga je objavil njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert.

Upanje, da bosta Trump in prva dama ZDA čim hitreje okrevala, je izrazil tudi Johnson, ki je spomladi sam prebolel okužbo z novim koronavirusom. Predsedniškemu paru je v tvitu zaželel vse dobro.

Ruski predsednik Vladimir Putin je Trumpu hitro okrevanje po poročanju tujih tiskovnih agencij zaželel v telegramu. V njem je izrazil prepričanje, da bodo ameriškemu predsedniku pri spopadu z virusom pomagali njegova življenjska energija, dobro razpoloženje in optimizem.

Z dobrimi željami se je prek Twitterja na Trumpa in soprogo obrnil tudi poljski predsednik Andrzej Duda, ki je obenem izrazil prepričanje, da bosta tako Poljska kot ZDA v boju covidu-19 uspešni.

Trumpu in Melanii sta med drugim vse dobro zaželela še izraelski premier Benjamin Netanjahu in indijski premier Narendra Modi. Tudi prvi mož Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus jima je zaželel popolno in hitro okrevanje.

Odzvalo se je tudi več ameriških politikov. Tudi Trumpov tekmec za predsedniški stolček Joe Biden je dejal, da bo "molil za zdravje in varnost Trumpa in njegove družine". Hitro okrevanje je ameriškemu predsedniku zaželelo tudi več vidnejših demokratskih politikov. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (602)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

masni
03. 10. 2020 09.57
+1
POP TV sedaj pa po Trumpu ,ker ni nosil vedno zaščitnih mask .. ...v Sloveniji pa vi z RTV Slovenija poveličujete in hujskate ljudi ki ne nosijo mask.Bolano.
kure bedne
02. 10. 2020 21.58
+1
Bla bla bla. Trump se je pod pretvezo okužbe varnostno umaknil, ker so ga hoteli zastrupiti. To pišejo tuji mediji, naši si ne upajo.
slovenc59
02. 10. 2020 21.52
-1
borjac
02. 10. 2020 21.19
+0
Da ni mogoče Trump imel z to Hope Hicks, kakšnih tesnejših stikov, je privlačna ženske in nekatere so za dobro plačano službo pripravljene narediti prav vse, tudi s takimi ko ji obrača želodec ampak zdržijo, cilj opravičuje dejstva.
Diegol14
02. 10. 2020 21.14
-2
Naj prideta k tašči v Sevnico na karenteno, ona bo kuhala čajčke un župce....
Sars2
02. 10. 2020 21.09
-1
Trump se umika pod pretvezo korona,ki ni nevarna ,zato prihaja v zda propada bank,lahko pride do drzavljanske vojne,on se umika,propad bank lahko pride v roku 45 dni pride v slo.korona je plod politike.
dejanf
02. 10. 2020 21.08
+2
Predlagam, da Slovenija daruje dva golfa od Počivalška, svojemu zetu in ljubeči hčerki za vsak primer, če ju bo potrebno ventilirati. Pri nas vlada tako odlično obvladuje situacijo, da se lahko Amerika česa nauči, predvsem pa je priložnost, da se izkažemo svetu, kako dobri smo. Ne druga Švica, prva Slovenija!
Neopredeljeni
02. 10. 2020 20.58
+1
Upajmo na čimprejšnje okrevanje Trumpa in Melanie. Marsikdo ne mara Trumpa, ampak če imaste kaj sivih celic v glavi, potem veste kdo ali kaj je Biden...
Sars2
02. 10. 2020 20.56
+0
Dobro se ve kaj mora nArod mora narediti v celem svetu,da se osvobodimo tiranov,ko bo slo predalec se ne bomo mogli vec zedinit,meje zaprte,internet blokiran...
cipa89
02. 10. 2020 20.53
-1
Janša se je prodal. Sem mislila, da bo delal v dobro malega človekga. Polno obljub, polno lepih besed, zdaj pa afere, bogatenje blablabla. Vsi so isti. Dol SDS, dol SD, dol Šarec, dol Zmago, dol Levica, dol Desus. dol Bratušek... dol dol dol
Neopredeljeni
02. 10. 2020 21.03
+1
Sars2
02. 10. 2020 20.52
+1
Cim pravi trump da ima korono,se ve da je za globaliste
dane30
02. 10. 2020 20.47
+3
Trump je rekel, da je to blaga bolezen. Zgleda ima prav.
Žabec
02. 10. 2020 20.52
+0
Blaga, ja, samo čistilo moraš požirat vsake dve uri.
Sars2
02. 10. 2020 20.46
+0
Razocaran nad trumpom,mislil sem da se boro proti globalistom,zasuznjevanju ljudi,zdaj vidim,da je na njihovi strani,se jim je prodal,da bo naslednje 4 leta preds.,tako kot pri nam janko,se je prodal,drugace nikoli ne bi vec bil preds. Vlade
gremonadesno
02. 10. 2020 20.50
+1
gremonadesno
02. 10. 2020 20.46
3je mandati še niso odpisani , ilegalna russka preiskava je vedno bolj odkrita .
gremonadesno
02. 10. 2020 20.43
+2
Spet Trump pegla levake s 4D šahom .
Betuul
02. 10. 2020 20.42
+1
To je posledica soočenja z Bidenom.Na soočenju sta take spuščala kot za noč čarovnic, korona 19 se je kar iskrila naokol.G. predsednik Tramp in soproga ; počitek bo prišel prav
4krat
02. 10. 2020 20.35
+1
trump ima blage simptome bolezni in mocne simptome laganja
Žabec
02. 10. 2020 20.35
+1
(I) Hope (she) is femme fatale.
malametulja
02. 10. 2020 20.32
+3
Butl Jajo, kake gre pisat 🤦‍♀️
nikhrast
02. 10. 2020 20.31
+2
Še malo več Lysola naj spije, saj je rekel da bi to uničilo virus. Ste videli kako je bil jezen zadnjič ko mu je Biden omenil pitje Lysola.