Tujina

Svetovna banka odobrila 10,7 milijarde evrov pomoči za boj proti koronavirusu

Washington, 04. 03. 2020 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.V. / STA
Komentarji
74

Svetovna banka je odobrila 12 milijard dolarjev pomoči (10,7 milijarde evrov) državam za boj proti novemu koronavirusu. Skupaj z Mednarodnim denarnim skladom (IMF) je hkrati odpovedala v Washingtonu predvidena redna spomladanska srečanja finančnih ministrov in guvernerjev držav članic, ki naj bi bila sredi aprila.

Paket pomoči Svetovne banke je po besedah Davida Malpassa namenjen hitri in učinkoviti akciji, ki bo ustrezala potrebam posameznih držav, pri čemer je treba priznati posebno breme, ki ga nosijo manj razvite države. Denar bo šel za zdravstveno opremo in storitve.

"Kar najbolje želimo izkoristiti obsežna sredstva Svetovne banke ter svetovno stroko skupaj z zgodovinskim znanjem o podobnih krizah, kot sta bila izbruha ebole in virus zika," je dejal Malpassa.

Spomladanska srečanja bodo glede na izjavo izvršne direktorice IMF Kristaline Georgieve in predsednika Svetovne banke Davida Malpassa potekala v "virtualni" obliki, torej na daleč, brez fizične prisotnosti finančnih voditeljev v prestolnici ZDA. Na podobnih spomladanskih srečanjih se v Washingtonu zbere približno 10.000 politikov, finančnikov in novinarjev iz 189 držav članic obeh organizacij.

David Malpass
David Malpass FOTO: AP

"Odločitev za spremembo formata spomladanskih srečanj je bila sprejeta iz previdnosti in skrbi za zdravje udeležencev," sta sporočila Georgieva in Malpass.

IMF bo kljub virtualni obliki spomladanskih srečanj izdal svojo oceno obetov za svetovno gospodarsko rast, ki pa bo zaradi novega koronavirusa najverjetneje znižana. Georgieva je že februarja ocenila, da lahko virus svetovni rasti odvzame 0,1 odstotne točke.

WHO: Grozi nam pomanjkanje zaščitne opreme

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je povedal, da bo svetovno zdravstvo za odgovor na širjenje virusa potrebovalo 89 mask, 76 milijonov rokavic ter 1,6 milijona očal. "Pomanjkanje opreme močno bremeni zdravnike in ostale zdravstvene delavce. WHO je 27 državam poslal že vsaj pol milijona kompletov zaščitne opreme, vendar naše zaloge hitro pojenjajo," je dejal Ghebreyesus.

Pri WHO tudi pravijo, da sodelujejo z državami, izdelovalci opreme pri spodbujanju večje proizvodnje ter zagotavljanja zalog v državah, kjer se je koronavirus najbolj razširil. Organizacija ocenjuje, da se bo morala proizvodnja povečati za 40 odstotkov, da bi zadostila povpraševanju.

K težavam pri dobavi prispeva svoje tudi dejstvo, da je prav Kitajska, ki je v središču izbruha novega virusa, glavna proizvajalka zaščitnih mask na svetu. Proizvede jih 50 odstotkov, je dejala tiskovna predstavnica WHO Fadela Chaib. Tamkajšnja epidemija je vrgla iz tira sistem proizvodnje in dobave, poleg tega pa Kitajska dobršnega dela mask ta trenutek niti ne želi izvoziti.

Francoska vlada bo tako denimo v skladu z danes objavljenim odlokom zasegla vse zaloge in na novo proizvedene maske do 31. maja. Kot je v torek naznanil predsednik Emmanuel Macron, želijo s tem prednostni dostop do mask zagotoviti zdravstvenim ekipam in bolnikom, ki jih je bolezen prizadela.

Ruska vlada je medtem s ponedeljkom začasno omejila izvoz nekaterih medicinskih proizvodov in opreme, vključno z maskami, rokavicami in protivirusnimi zdravili. Ukrep bo veljal do 1. junija. Rusija sicer dnevno proizvede 1,5 milijona zaščitnih mask.

Evroskupina o omejitvi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

Finančni ministri članic območja evra bodo danes na izredni telekonferenci razpravljali o ukrepanju za omejitev vpliva koronavirusa na finance in gospodarstvo, potem ko so finančni ministri in guvernerji skupine G7 v torek potrdili zavezanost, da bodo uporabili vse primerne ukrepe za zaščito pred tveganji.

Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je pred dnevi v Bruslju opozoril, da se tveganja novega koronavirusa za gospodarstvo že udejanjajo, ter da se lahko ideja verjetnega okrevanja v obliki črke V, torej zelo hitre upočasnitve in zelo hitrega ponovnega okrevanja, izkaže za optimistično.

Napovedal je, da bodo finančni ministri danes izmenjali informacije o stanju, na primer o tveganjih glede brezposelnosti, in takojšnjih ukrepih. Pri tem je opozoril, da je potreben usklajen fiskalni odziv, ki pa mora biti časovno ustrezen, ne prezgoden in ne prepozen, ukrepe je torej treba sprejeti ob pravem času in s širokim konsenzom.

Sestanek evroskupine sledi torkovemu srečanju finančnih ministrov in guvernerjev skupine G7, ki so izpostavili pripravljenost uporabiti "vse primerne ukrepe", tudi fiskalne, za omilitev gospodarskih posledic izbruha novega koronavirusa. Pozdravili so tudi pripravljenost mednarodnih finančnih institucij, da pomagajo pri naslavljanju človeških tragedij in gospodarskih izzivov, ki jih povzroča bolezen covid-19.

V ZDA več kot 100 okuženih

Z novim koronavirusom se je po svetu okužilo 91.000 ljudi, med njimi 80.000 na Kitajskem. Umrlo jih je več kot 3000. Okužbe so odkrili v 77 državah, nazadnje v Argentini. V ZDA se je število okužb povzpelo na 108. Umrlo je devet ljudi. Večina okužb in smrti je koncentrirana na območje okrog mesta Seattle, največ v domu za ostarele v kraju Kirkland.

Predsednik ZDA Donald Trump si je v torek ogledal nacionalne laboratorije, kjer si prizadevajo za razvoj cepiva proti novemu koronavirusu. Strokovnjaki so ponovno opozorili, da bo to trajalo najmanj do konca leta.

Trump razmišlja o ukinitvi potovanj Američanov v države, kjer je največ okužb, za zdaj pa omejitev v notranjem letalskem prometu ne načrtujejo.
Trump razmišlja o ukinitvi potovanj Američanov v države, kjer je največ okužb, za zdaj pa omejitev v notranjem letalskem prometu ne načrtujejo. FOTO: AP

V državi New York so doslej potrdili dve okužbi, pri čemer manjše število okužb ni posledica pomanjkanja virusa, ampak pomanjkanja učinkovitih testiranj. Pri nekemu moškemu, starejšemu od 50 let, so okužbo z virusom odkrili v bolnišnici, kamor je prišel s hudo pljučnico.

Ameriški zvezni kongres razpravlja o predlogu izredne porabe 8,5 milijarde dolarjev za izboljšanje testiranj in hitrejše rezultate, vendar se demokrati in republikanci prepirajo o ceni bodočih cepiv. Demokrati želijo nadzor nad cenami, republikanci bi, da ceno oblikuje trg.

Ameriška centralna banka Federal Reserve je v torek nepričakovano znižala ključno obrestno mero za 0,50 odstotka na od 1,00 do 1,25 odstotka, kar je uvodoma pomirilo finančne trge in borzni indeksi Wall Streeta so narasli za dva odstotka, nato pa se je preplah vrnil in so do konca dne padli za tri odstotke, kar pomeni, da je Federal Reserve dragoceno strelivo, ki ga še ima na voljo za spodbujanje rasti, izstrelil v prazno.

Ameriško združenje potovalnih agencij opozarja, da se lahko v naslednjih treh mesecih obisk tujcev v ZDA zmanjša za šest odstotkov, odpovedujejo se razne konference, cene sredstev za razkuževanje rok so ponorele, potovanja pa so začela omejevati tudi nekatera podjetja.

Pri proizvajalcu avtomobilov Ford so se odločili, da so do 27. marca prepovedana vsa poslovna potovanja razen najnujnejših, pri Fiat Chryslerju so se odločili podobno. Twitter je v nedeljo zaposlenim priporočil, naj delajo od doma in naj se izogibajo potovanj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mikumi
05. 03. 2020 07.03
+1
No pa so počasi povedali zakaj vsa ta panika.
kure bedne
04. 03. 2020 18.00
+7
Zapomnite si-SVETOVNA BANKA. Tam sedijo največji lopovi in zdraharji na svetu.
Rudar
06. 04. 2021 11.00
Jsteka
04. 03. 2020 17.40
+2
Vas prosim kr neki... kaksen korona virus
tom74
04. 03. 2020 16.55
+1
Jim morem TRR poslati;))
pa dobr no
04. 03. 2020 16.41
+1
A to govorimo o kreditih? Hvala lepa.
RamzesII
04. 03. 2020 16.13
+3
Denarno pomoč za kaj, kakšen boj, ...denar bo itak nekam poniknil.
antilevi?ar
04. 03. 2020 14.16
+6
Eni te evre dobesedno serjejo. Če bi jih vprašal za 100 evrov pa bi rekli, da nimajo. Gnjusi mi se ta svet
Dado57
04. 03. 2020 14.16
+9
Banka odobrila 10 milijard in drobižek,nikjer pa niste zapisali koliko milijard bo potrebno vrniti.Kolikor mi je znano banke niso ravno dobrodelne ustanove,prej nasprotno. Zato menim ,da je naslov zavajajoč in pretenciozen,kot je na vašem portalu v navadi.
Pa kaj
04. 03. 2020 14.00
+14
iz BANK vije sama dobrota...ne morš da vrjameš..
Oscilator
04. 03. 2020 12.22
+5
Vseeno mi je od kod izvira, ker gledam na vse nas enakovredne, ampak stavim, da čez dva tedna bojo obrnali vseskupaj politično, vidli bomo v katero smer pa kdo bo koga krivil finančno. Če je pa res(kar si ne želim) to neustavljivo, potem pa vsakemu želim, da s pametjo reagira.
komarec
04. 03. 2020 12.13
+13
Posel teče, to je to pri tem virusu.
Oscilator
04. 03. 2020 12.45
-5
RamzesII
04. 03. 2020 16.14
+3
To je pač del posla, kot tudi pri drugih boleznih.
MahatmaGandhi
04. 03. 2020 12.13
+17
Če gre za brezplačno pomoč, bi bilo dobro odkriti kak primer še v Sloveniji, da bomo upravičeni in bomo lahko kaj počrpali.... Če pa je posojilo, pa naj si ga vtaknejo....
Oscilator
04. 03. 2020 12.06
+11
Mortaliteta je visoka, v Slo je sigurno na podlagi informacij iz Italije. Ni hec, je pa bedno omenit, da se je "Svetovna banka" odzvala šele po prvih primerih okužb v ZDA. Prioriteta je človek. A so pomagali Kitajski, ko se je prvič o tej bolezni slišalo?
EnKandidatDosmrtniMandat
04. 03. 2020 15.00
+7
Mortaliteta res ni visoka. v 2-3 mesecih, kolikor je v medijih prisoten ta virus, ob vsej paniki in "galami" je umrlo 3.200 ljudi (da se razumemo, že 1 smrt je preveč), ozdravelo jih je 51.200. DNEVNO zaradi lakote umre na svetu 25.000 ljudi, kar je cca 9 milijonov na leto! Brez reklame, brez minut v dnevniku, brez razprave v parlamentu, brez nabiranja političnih točk politikov, brez komentarjev nas državljanov... 25.000 vsak dan, včeraj, danes, jutri... Pa za rešitev tega problema ni potrebno razvijati novih zdravil. Samo prerazporediti hrano, ki jo vsak dan mečemo stran. ampak s tem ne zasluži nobeno podjetje. Korona virus je medijska panika!
Oscilator
04. 03. 2020 11.46
+14
Ko pa v ZDA pride nekaj, kar cveti drugod, se pa "Svetovna banka" rahlo zbudi. Kaj a so metki sedaj dražji kot cepivo? Delnice pri vas zgubljajo vrednost?
Min1Gun
04. 03. 2020 10.40
+17
No evo razloga za paniko.....
miselna policija
04. 03. 2020 10.36
+27
pogruntal so 1000 + 1 način kako prelivati denar od revežev k bogatim!!
mikumi
05. 03. 2020 07.04
-1
TistoPravo
04. 03. 2020 10.23
+5
Kdo je podpisal to "pomoč" v obliki kredita ki vsebuje euribor plus na že obstoječe milijardne kredite na plečih davkoplačevalcev, pri nas ...vlada v odhodu? Zakaj potrebujemo dodatne kredite ko je gospodarstvo v najvišji brzini...je kdo vprašal mlade, da še kr zmerej ni nič na računu za podobna stanja kot nam zdaj grozi...kakšno shizofreno stanje je to zdaj, naša zrela populacija? Je težko to razložiti mladim, če jim pa sploh ni treba pa še boljše ane
indal
04. 03. 2020 10.21
+17
Tole pa je EPSKA kraja! Bolje, da bi kar direktno nakazali na račune farmacevtskih firm.
Krta?a 21
04. 03. 2020 10.01
+24
Kako zavajate. Posojila niso nobena pomoč. So le posojila.
TistoPravo
04. 03. 2020 10.00
+23
10,7 milijard pomoči ali kreditov....nisem še slišal, da banke konkurirajo humanitarnim organizacijam. Torej, bodo te cekinčke porazdelili po proračunih držav po svetu in nodo toliko bolj zadolžene in posledično norale biti v delovanju še bolj suženjsko naravnane vključno z vsemi državljani.
Geniusslo
04. 03. 2020 10.06
+21
poleg tega bo ta denar izpuhtel neznano kam... neke xy organizacije bojo pripravljale neke xy letak in ali izobraževanja... pomagalo ne bo nič... važno da imajo neki brezvezniku službe in povezane družbe dobiček
mikumi
05. 03. 2020 07.06
-1
To je denar za bodoči nakup cepiva. To je način pomoči ameriškemu gospodarstvu. Ubogi hlapci.