Tujina

Svetovni voditelji ob smrti britanskega princa izrekajo sožalje

London, 09. 04. 2021 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maruša Slana, STA
Komentarji
11

Po smrti britanskega princa Filipa se vrstijo odzivi svetovnih voditeljev, ki njegovi družini izrekajo sožalje. Iz veleposlaništva Slovenije v Londonu so sporočili, da je to zelo žalosten dan za Združeno kraljestvo in ves svet, sožalje pa sta kraljici izrekla tudi predsednik Borut Pahor in premier Janez Janša.

Kraljica Elizabeta II. in princ Filip
Kraljica Elizabeta II. in princ Filip FOTO: Profimedia

Predsednik republike Borut Pahor je v imenu Slovenije izrekel sožalje in sočutje ob smrti britanskega princa Filipa, ki je preminil danes zjutraj v palači Windsor. Soprog britanske kraljice Elizabete je ob njeni strani preživel več kot 73 let in bi junija dopolnil sto let.

"V imenu Republike Slovenije izrekam njenemu veličanstvu kraljici Elizabeti II. in državljanom Združenega kraljestva iskreno sožalje in sočutje ob smrti njegove kraljeve visokosti vojvode Edinburškega," je zapisal Pahor.

Da izraža "najgloblje sožalje njenemu veličanstvu kraljici Elizabeti, kraljevi družini in prebivalcem Združenega kraljestva", je zapisal premier Janez Janša.

Sožalje ob izgubi so kraljici in kraljevi družini prav tako izrekli na zunanjem ministrstvu, kjer jih je vest o smrti princa razžalostila. 

Iz veleposlaništva Slovenije v Londonu pa so sporočili, da je to zelo žalosten dan za Združeno kraljestvo in ves svet. "Naše misli so z njenim veličanstvom kraljico, kraljevo družino in britanskim ljudstvom," so tvitnili.

Odzvali so se tudi ostali svetovni voditelji. "Utelesil je generacijo, ki je ne bomo več videli," je v izjavi zapisal avstralski premier Scott Morrison.

Belgijski kralj Philippe je kraljici poslal zasebno sporočilo in dejal, da upa, da bo, ko bo le mogoče, z njo tudi osebno govoril. 

Žalovanje za princem Filipom
Žalovanje za princem Filipom FOTO: AP

Resnično sem žalosten zaradi izgube princa, ki je Malto sprejel za svoj dom in se tako pogosto vračal sem. Naši ljudje se ga bodo vedno spominjali,” je zapisal malteški premier Robert Abela

V teh trenutkih neizmerne izgube so moje misli in molitve z vami in prebivalci Združenega kraljestva,” pa je kraljici nekaj besed namenil predsednik Litve Gitanas Nauseda

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je zapisal: "Izrekam globoko sožalje njenemu veličanstvu kraljici Elizabeti, princu Charlesu, kraljevi družini in prebivalcem Združenega kraljestva ob smrti vojvode Edinburškega."

"V imenu vlade sem izrazil sožalje premierju Borisu Johnsonu, ko sem slišal žalostno novico o smrti njegovega kraljevega visočanstva princa Filipa," pa je sporočil nizozemski premier Mark Rutte

Irski predsednik Michael D. Higgins je izrazil 'veliko žalost' ob smrti princa. "V imenu prebivalcev Irske želim izraziti sožalje njenemu veličanstvu kraljici Elizabeti, njenim otrokom, njeni širši družini in prebivalcem Združenega kraljestva," je dejal.

Zapuščina princa Filipa bo živela naprej, je zapisal ameriški predsednik Joe Biden. “Z Jill misliva na na njegove otroke, vnuke, pravnuke, kraljico in vse prebivalce Združenega kraljestva,” je dodal. 

S svojim izjemnim zgledom je princ Filip dokazal, da ima resnično partnerstvo prostor tako za ambicije kot za nesebičnost - vse v službi nečesa večjega. Naše misli so z njenim veličanstvom kraljico, kraljevo družino in Britanci,” pa je sporočil nekdanji ameriški predsednik Barack Obama

Britanski premier Boris Johnson se je poklonil vojvodi in dejal, da je "pomagal usmerjati kraljevo družino in monarhijo, tako da ostaja institucija, ki je neizpodbitno pomembna za ravnovesje in srečo Britancev". 

Johnson je princa opisal kot okoljevarstvenika, ki je navdihnil življenja številnih mladih. "Vojvodo si zapomnimo po vsem tem in predvsem po njegovi neomajni podpori njenemu veličanstvu kraljici," je dodal Johnson. 

Princ Filip je zvesto spremljal svojo soprogo po državniških obiskih v tujini. Tako sta jeseni leta 2008 obiskala tudi Slovenijo, kjer sta se mudila tri dni. Šlo je za prvi tovrstni obisk v Sloveniji, ki je bil z različnimi dogodki predvsem priložnost za utrditev odnosov med Slovenijo in Veliko Britanijo. Gostil ju je tedanji predsednik republike Danilo Türk.

Obisk britanske kraljice v Sloveniji.
Obisk britanske kraljice v Sloveniji. FOTO: Damjan Žibert

Takrat so kraljici Elizabeti ob obisku kobilarne Lipica simbolično podarili lipicanca. Med vrhunci Filipovega dela obiska pa je bila udeležba podelitve zlatih Mednarodnih priznanj za mlade MEPI, katerih ustanovitelj je bil prav princ.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Silvester Kresnik
02. 11. 2021 19.22
Prâvi dipvomatski Jurij Gagarin. Če se bô usôda čvovêštva odvîjava po optimîstičnih progrãmih v vêčji mêri kakâr pa v pesimîstičnih, bo mârsikatîri stûvetnik, ki bo še vedêv za prînca Fivipa dodâv še katîro vêto živvêja vêč, da bô jegôvi vvôgi kâj cû pridodjâv. Sîvc.
plotter123
10. 04. 2021 16.40
nesposobna samodržca
James Bond
10. 04. 2021 16.29
+2
....Jajo je najprej prevero če je res , šele potem izrazil sožalje...da se nebi spet speko....
Bolfenk2
10. 04. 2021 16.17
+1
Ti Angleži živijo v srednjem veku. Oni imajo še danes kraljice in prince. Čuden svet.
Apostol1
10. 04. 2021 12.53
+2
Če ljudje ne bi umrli , bi planet podrli. Bil star skoraj 100le in vse tole ob njegovi smrti je navaden cirkus in nič drugega , Drugače povedano prišel je njegov čas in naj počiva v miru.
ass-ica
10. 04. 2021 09.01
Kaj je sedaj s tistim lipicancem? Kje je končal?
puspan
10. 04. 2021 08.22
+2
Bravo gospod Predsednik Pahor. Vsaj ena državniška drža, kot se za državnika spodobi. Mnogi Slovenci ga nismo vredni.
guruguru
09. 04. 2021 19.50
-1
A je Ivan že čestital Elizabethi? Samo vprašam prijatla zanima...
Brabus
09. 04. 2021 16.17
-1
Kaj pa naš jajček?
Walter Pravicek
09. 04. 2021 16.02
-4
VSE JE NAPISANO,MENE ZANIMA ALI BOSTA HARRY IN ŽENA PRIŠLA NA POGREB DEDEKA,ALI MU BODO SVETOVALI,DA NE,KER JE ONA BOLJ TEMNE POLTI!
MUNGATUMBA
09. 04. 2021 21.44
-1
Če bode nočni pogreb, se je še videlo ne bo..