Tujina

Svetovni voditelji za hitro in odločno ukrepanje: 'Planet je v smrtni nevarnosti'

Bruselj / Washington, 09. 08. 2021 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
300

Svetovni voditelji so po objavi poročila IPCC pozvali k hitremu in odločnemu ukrepanju proti podnebnim spremembam. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je prepričan, da z ambicioznimi ukrepi ne moremo več odlašati, izvršni podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans pa je poudaril, da gre za globalno krizo, ki zahteva skupno ukrepanje.

IPCC: Povprečna globalna temperatura bo okoli leta 2030 višja za 1,5 stopinje Celzija
IPCC: Povprečna globalna temperatura bo okoli leta 2030 višja za 1,5 stopinje Celzija FOTO: Dreamstime

Človeštvo ne more več odlašati z ambicioznim podnebnim ukrepanjem, je poudaril Antony Blinken. "Ta trenutek zahteva, da svetovni voditelji, zasebni sektor in posamezniki nemudoma stopijo skupaj in storijo vse, kar je treba, za zaščito planeta," je poudaril v izjavi. "Z ambicioznim podnebnim ukrepanjem ne moremo več odlašati," je dodal.

Še vedno je čas, da preprečimo podnebnim spremembam, da uidejo izpod nadzora. "A le, če nemudoma ravnamo odločno in če delujemo vsi skupaj," pa je dejal Frans Timmermans. Spomnil je, da si je EU že zadala cilj ničelnih neto izpustov toplogrednih plinov do leta 2050. "A to je globalna kriza," je poudaril in pozval k temu, naj bo podnebna konferenca COP26 trenutek, ko bo svet rekel: Dovolj je.

Svet je predolgo ignoriral opozorila in se ne bo več mogel izogniti resnim posledicam. Globalne temperature bodo že okoli leta 2030, desetletje bolj zgodaj, kot je bilo predvideno le tri leta nazaj, višje za 1,5 stopinje Celzija, v poročilu opozarja IPCC. Ne glede na to, kako agresivno bi človeštvo omejilo izpuste toplogrednih plinov, bo meja 1,5 stopinje Celzija presežena okoli leta 2050, nadaljuje poročilo. Doslej se je globalna temperatura glede na predindustrijsko dobo dvignila za 1,1 stopinje Celzija, pa se svet že sooča s katastrofalnimi posledicami – v Kanadi je vročinski val letos topil asfalt, na Kitajskem so se ulice mest ob hudih nalivih spremenile v reke, Grčijo in Kalifornijo so zajeli uničujoči požari.

Nemška okoljska ministrica Svenja Schulze je poudarila, da je planet v smrtni nevarnosti, skupaj s svojimi prebivalci. "Poročilo Mednarodnega panela za podnebne spremembe (IPCC) nam znova kaže, da se čas, da rešimo planet, kot ga poznamo, izteka," je dejala. Zaščita planeta je po njenem nujna za preživetje, zato mora svet trenutno desetletje narediti za desetletje zaščite podnebja.

Da ima svet le še desetletje časa, da opusti fosilna goriva, na katerih je svoj razvoj gradil več stoletij, je opozorila tudi francoska okoljska ministrica Barbara Pompili. "Izziv je ogromen," je dodala.

"Današnje poročilo IPCC je, upajmo, budnica za svet, da nemudoma ukrepa, preden se novembra srečamo v Glasgowu na odločilnem vrhu COP26. Jasno je, da bo prihodnje desetletje odločilno za zagotovitev prihodnosti našega planeta," je dejal britanski premier Boris Johnson.

Mlada podnebna aktivistka Greta Thunberg pa je poudarila, da poročilo predstavlja povzetek stanja planeta. "Ne pove nam, kaj storiti. Na nas je, da smo pogumni in sprejemamo odločitve, ki temeljijo na znanstvenih dokazih, predstavljenih v teh poročilih. Še vedno se lahko izognemo najhujšim posledicam, a ne, če bomo nadaljevali kot danes, in ne brez tega, da krizo obravnavamo kot krizo," je navedla na spletnem družbenem omrežju Twitter.

Povprečna globalna temperatura ozračja bo že okoli leta 2030 glede na predindustrijsko dobo višja za 1,5 stopinje Celzija, je v danes objavljenem poročilu posvaril IPCC, ki deluje pod okriljem Združenih narodov. Gre za najresnejše opozorilo doslej, da svetu in človeštvu grozijo katastrofalne naravne nesreče.

Znanstveniki opažajo spremembe v Zemljinem podnebju v vseh regijah in v celotnem podnebnem sistemu, so v sporočilu za javnost zapisali pri IPCC. Številnih zaznanih sprememb ni mogoče primerjati z ničemer iz zadnjih tisoče, če ne celo deset tisoče let Zemljine zgodovine. Nekaterih sprememb, kot so zviševanje morske gladine, ne bo mogoče ustaviti prihodnjih stotine ali tisoče let.

Vseeno znanstveniki poudarjajo, da bi močno in vztrajno zmanjševanje izpustov ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov omejilo podnebne spremembe. Hitro bi se s tem izboljšala kakovost zraka, da bi se stabilizirala globalna temperatura, pa bi lahko trajalo od 20 do 30 let.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (300)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bover
13. 08. 2021 21.11
Moramo se zavedat da cez nekaj let bomo rabili okrog 1,5 miljonov metric tons Lithium, za potrebe v svetu?
Butalivud
12. 08. 2021 21.58
Narava sama je najboljši regulator...
Butalivud
12. 08. 2021 21.57
+1
Ne planet, živa bitja. Predvsem človeštvo.
Patriot78
10. 08. 2021 09.15
Recimo da bomo mi v EU zmanjševali ogljični odtis, zapirali termoelektrarne, uvajali " brezoglične tehnologije"- čeprav je to skorajda nemogoče, na drugi strani (Kitajska, Afrika...) gradijo na stotine termoelektrarn, umazano industrijo seli EU na ta območja... tko da dvomim, da bo kaj iz te moke...
silva-d
10. 08. 2021 08.58
20 let prepozno
skrajno neopredeljen
09. 08. 2021 20.46
-1
Poleti se je po navadi sneg na Arktiki topil, pozimi pa se je nabiral . Požari so tudi pogost pojav, pa ne samo zadnjih par let, samo zdaj so šele tako opevani, malce spominja na COVID19 agonijo. Drgač pa pomlad ni bila topla, takrat niso poročali o segrevanju. V glavnem Zemlja se je vseskozi spreminjala (naravne katastrofe so že od nekdaj), živalske vrste so prav tako izumirale, nastajale so prilagodljivejše živali od nekdaj,,... to je vse le ekosistem. Vse se spreminja, svet, vesolje,...zakaj bi človek vplival na evolucijo .
mijavci
09. 08. 2021 20.43
-1
Gre se za velika zavajanja in to s strani takih ki od njih ne bi nikoli pričakoval, v kolikor, bi danes podali vso resnico na enkrat bi bil svet v totalnem šoku, toliko šokantnih prevar, ki so nas zmanipulirali mediji, učitelji ves ta čas, bo še šokov počasi se bodo stvari postavile na pravo stran in to bo tista nova normalnost ne pa ta umetna katero sproducirajo globalisti.
Nace Štremljasti
09. 08. 2021 20.36
+1
je Greta že začela z reševalno akcijo sam prašam
ni_mi_vse_eno
09. 08. 2021 20.28
+4
Planet ni v smrtni nevarnosti, planet je OK. Miljarde pred nami je planet že obstajal in še milijarde za nami bo obstajal. Več kot 95% vseh živalskih vrst je že izumrlo na planetu in mi ne bomo nobena izjema, pravi Georg Carlin. Mogoče planet ni znal sam narediti plastike in je potreboval nas. Mogoče gre za odgovor na večno vprašanje: "Zakaj smo tu in zakaj živimo?" - "Plastika".
dante
09. 08. 2021 20.26
+1
podnebne spremembe je možno spremenit, v slabo ali dobro. Poglejmo samo olimpijske igre na Kitajskem, v Japonski in še prej kjer koli so bile, je bilo lepo vreme, torej...
dirtmcgirt
09. 08. 2021 20.26
+1
kva je pa al gore tumbal 15, 20 let nazaj, a zdej pa bo problem. pa to je za skozlat se. so se mu smejal usi politiki so se ga izogibal k hudič križa, zdej te isti politiki obračajo ploščo vse samo za politične točke za lepšo slikico za volilce. kako ljudje hitr pozabljamo, prehitro. žalostno.
ochi
09. 08. 2021 20.18
+2
korona, zaostrovanje podnebnih razmer.. mislim, da je jasno, da je to doba propada ameriškega dolarja. nekaj se kuha, nekaj velikega.
AntiMarksist
09. 08. 2021 20.24
+0
Ja, elita z levicarskimi uporabnimi idio-ti hocejo uniciti republiko v ZDA in zavladati.. volitve so ze ukradli..
TistoPravo
09. 08. 2021 20.12
+1
Vreme je zmedeno. Narava je zmedena. Kaos in zmeda ni enako. Na vreme vpliva toliko dejavnikov, da se ga z lepa ne bo dalo imet "pod kontrolo"...preživeli so vedno zgolj misti, ki se jim je uspelo prilagoditi. Pa če treba, da kap po tebi pada...zdržiš ali pa ne.
MeireMetran
09. 08. 2021 20.07
+4
Če bodo začeli, bomo zbrali sredstva z (( Obdavčitvijo..jim je treba jezike odrezat preden bodo povedali črko O, te ki prodajajo kupone in kasirajo za čiščenje deževnice pa na prvo HRUŠKO. Saj gre za norčevanje in kriminalno izrabo ekologije za ropanje denarja.
MeireMetran
09. 08. 2021 20.10
+4
Me pa zelo skrbi za mentalno zdravljenje teh strokovnjakov, zdej milijarda in pol Indijcev, Kitajcev in ostalih ni problem, tudi 30 000 letal z 200 tonami kerozina ne, so pa baje krave. divje svinje, res gre za svinje samo katere na Komunali, Občini , prodajalci kuponov...in še kje ??
AntiMarksist
09. 08. 2021 20.17
+0
Dokler bodo ovce ki bodo verjele medijem in delovale kot bodo mediji hoteli..
MihaGliha
09. 08. 2021 20.04
-1
Bla bla bla ..... se vidi pri požarih kao koga skrbi
Anakin Skywalker
09. 08. 2021 20.03
+0
Svet se segreva samo apokalipso iz tega ni delat, je blo že hujše vreme.
AntiMarksist
09. 08. 2021 20.04
-2
Kako bodo pa uvedli komunizem za rajo, ce ne bodo ovcice prestrasene?
BogiEmil
09. 08. 2021 19.54
+3
Načeloma mi je vseeno, ker tako ali tako nobeden ne posluša, vsi so že znanstveniki, vsi prepametni, ne narobe razumet, tudi pravi pametni so, pa niso prepametni, denar je res Sveta vladar, bo pa zanimivo, ko bodo zanamci kasiral še v našem življenju, kar smo jim pripravili ... mogoče se takrat ljudje streznijo, čeprav imam občutek, da ne bo pomoči ... dokler bom jaz kupoval set treh britvic gillette v pakungi k mi zavzame 1/10 koša za smeti, potem se bom vprašal, ali je sploh vredno, se boriti ... Jaz bi vse skupaj pustil, potem naj pa vsak cvili po svoje, joka, prosi Boga ali kogarkoli ... in naj se zamisli, kaj je storil, da do tega ne bi prišlo .... odgovor bo; nula, nada, zero, ... 0 .... Je pa tolažba za minuse, katere bom dobil, da bomo vsi v istem dr ....
AntiMarksist
09. 08. 2021 20.04
-2
JOCR1255
09. 08. 2021 19.50
+0
Kako da so vedno enaki bizgeci proti cepljenju, proti okolju, proti ljudem drugacne vere, barve... pa še vedno se imajo za neke kvazi katolike. Pomagaj in ne škoduj je osnovni nauk vere ne glede katere.
beware1
09. 08. 2021 19.46
+2
Ok, človek res lahko vpliva na okolje, ampak globalno segrevanje je le naravni ciklus, kateri se dogaja odkar obstaja Zemlja. Nekje med 12000 in 15000 let, se izmenjuje ledena doba in globalno segrevanje. Sedaj smo v temu ciklusu, kjer 100...ali 1000 let ne pomeni ničesar Greenland pomeni v prevodu: zelena dežela, zemlja. Takšna je bila pred mnogimi tisočletji in bo spet . V bistvu, celotna Evropa in Zemlja, z gorovji in jezeri, je posledica taljenju ledenikov kateri bodo spet nastajali. Ja, to je dolg proces in človeštvo ga ne more ustaviti. Toliko, pa kar talajte minuse. Lp vsem
Skunk Works
09. 08. 2021 19.55
+2
Seveda drži, kot pravite nekateri, da ima tudi naša najbližja zvezda – Sonce svoja nihanja izseva in svoje aktivnosti, kar na daleč prekaša vsak človekov vpliv, in so takšna nihanja del naravnega cikla planeta že od nekdaj. Ampak govoriti, da je vpliv človeka zanemarljiv je več kot smešno. Saj ne gre samo za CO2 in segrevanje, ki je tudi v geološki preteklosti planeta vseskozi nihalo. Gre za neverjetne posege in spremembe površine planeta izključno zaradi človeka. Pred 200-300 leti je bila Evropa en sam pragozd,...amazonski gozd je bil praktično nedotaknjen...praktično nedotaknjena je bila Afrika, Azija in vse velike planetarne divjine in ekosistemi...Pred samo 200 leti...Če danes gledate Evropo je vse pozidano, ali prepredeno z njivami in steklenjaki, rastlinjaki....Cela celina....Cela Argenitina se spreminja v monokulturno kmetijstvo, kjer imate neskončna polja soje in ostalega. In monokulturna polja so v bistvu puščava, glede na prejšnje ekosisteme...Tropski gozdovi se izsekujejo pospešeno...Če gledate združene satelitske posnetke zadnjih desetletij, te gozdove sekanje razžira kot rak, dobesedno izginjajo nam ispred oči..Ti generatorji milega podnebja in pljuča planeta.....Mesta se samo širijo in širijo, gradijo se ceste in betonira se površina, ki je v desetih letih enaka Veliki Britaniji...To povzroča drugačen odboj in vpojnost sončnih žarkov, padavin in vsega ostalega in ustvarja svojo lastno mikro-klimo....Problem je tudi ta, da vedno več ljudi živi v mestih, kar jih odtujuje od narave, in sploh več ne zaznajo in poznajo povezave narave in ekosistemov, imajo pa vedno večjo volilno moč. Današnji otroci sploh ne vedo več od kot pride hrana....In spet pridemo na isto: Tisto, kar bi še nekako šlo skozi z 1MRD ljudi, nikakor ne more iti skoz pri 10MRD ljudi, ker so planet in ekosistemi za to enostavno premajhni in preobčutljivi.....Ja nič dobrega se nam ne piše
AntiMarksist
09. 08. 2021 20.06
-1
Zemlja ima kapaciteto ze proizvodnjo hrane za 30 miljard ljudi brez da bi uvedel nove tehnologije. Dones imajo kmetje problem, da je hrana prevec poceni..
jazpatipažidanamarela
09. 08. 2021 19.45
Eni trdijo, da se podnebje segreva, drugi, da se nam bliža ledena doba. Kaj, če imajo oboji prav tako, da bomo imeli dolga vroča suha poletja in dolge mrzle mokre zime, pomlad in jesen pa bosta izginila.