Tujina

Tadž Mahal po zaprtju zaradi covida-19 spet odprl svoja vrata

New Delhi, 21. 09. 2020 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Znameniti Tadž Mahal je po šestih mesecih znova odprl svoja vrata za obiskovalce – toliko časa do sedaj še nikoli ni bil zaprt. Zaprli so ga, ko je država marca začela s strogimi ukrepi, da bi ustavila širjenje koronavirusa. Tadž Mahal je ena vodilnih svetovnih turističnih znamenitosti, ki jo je pred pandemijo vsak dan obiskalo kar 70.000 ljudi.

Tadž Mahal bo zdaj sprejel le 5000 obiskovalcev na dan, veljali pa bodo tudi strogi varnostni ukrepi, saj število okuženih z novim koronavirusom v Indiji narašča. 

Mavzolej iz 17. stoletja, ki ga je zgradil mugalski cesar Šhah Džahan v spomin na svojo ženo Mumtaz Mahal, so nazadnje za kratek čas zaprli leta 1978, ko je mesto Agra, kjer se nahaja, poplavilo. Pred tem je bil spomenik zaprt za nekaj dni še leta 1971, v času vojne med Indijo in Pakistanom.

Preden so se vrata znova odprla, so celoten prostor očistili, vsi zaposleni pa nosijo maske in vizirje. Oblasti so sporočile, da bodo na vhodu preverjali temperaturo, obiskovalci pa bodo morali uporabiti digitalne načine plačila za nakup vstopnic. Prav tako so obiskovalcem naročili, naj vzdržujejo socialno distanco. Tudi zato so skupinske fotografije prepovedane, obiskovalci se lahko fotografirajo posamezno ali pa naredijo sebke.

"Zdaj ni nobene gneče, kar je čisto nasprotje Tadž Mahala," je povedal lokalni novinar Yogesh Kumar Singh"Mislim, da se veliko ljudi ne bo pojavilo tu, dokler bo število okužb še naprej naraščalo." Indija je sicer doslej poročala o več kot petih milijonih primerov, Utar Pradeš, kjer se nahaja Tadž Mahal, pa ima peto največje število primerov v državi.

Kumar Singh je dejal, da bi bilo zanimivo videti, kako bodo oblasti izvajale varnostna pravila, ko bodo velike skupine začele obiskovati Tadž Mahal. Tadž je namreč obdan z vrtovi, kjer obiskovalci preživijo veliko časa med sprehodi in fotografiranjem. Toda sam mavzolej je zaprt prostor, skoraj brez prezračevanja, zaradi česar je ranljiv za prenos covida-19. Običajno nastane gneča, ko se turisti v dolgih vrstah premikajo v in iz njega.

Tadž Mahal
Tadž Mahal FOTO: AP

Zapuščen pogled

Gautam Sharma, ki se je v ponedeljek odpeljal iz Delhija na obisk Tadž Mahala, je dejal, da je ta dan čakal več mesecev. "Vedel sem, da se na začetku ne bo pojavilo veliko ljudi, zato sem mislil, da bo varno obiskati spomenik v prvih dneh ponovnega odprtja," je dejal. Ob odprtju v ponedeljek zjutraj je pred vrati spomenika čakalo le malo obiskovalcev - nenavaden pogled v njegovi dolgi zgodovini. Gre za morda najslavnejši indijski spomenik in je navadno del poti vsakega tujega obiskovalca.

Ameriški predsednik Donald Trump in njegova žena Melania sta Tadž Mahal obiskala februarja. Med svetovnimi voditelji, ki so obiskali spomenik, sta tudi kanadski premier Justin Trudeau in ruski predsednik Vladimir Putin.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1model
21. 09. 2020 11.48
-5
Me ne gane. Lahko je zaprt vekomaj.
Andrej Volaj
21. 09. 2020 11.05
+2
resslovenka
21. 09. 2020 10.24
+6
Enkrat v življenju bi ga želela obiskat. Zgodba o nastanku je zelo zanimiva. Ima pa več različic. Vseeno..čudovit. 😎
VAREN
21. 09. 2020 12.33
+0
jg57
22. 09. 2020 12.17
Bil sem večkrat tam. Pač po službeni dolžnost. Splača se ga pogledat, res je lep, a vse okrog je ena velika žalost; prodajalci nepotrebnih stvari, reveži, prosjači, pohabljenci, .... , in vsi hočejo od tebe dobit nekaj rupij. In besede kot so ; ne rabi, nima, ne želim , ... tam ne zaleže nič. Vsi ti te nadlegujejo, se te dotikajo, cukajo, ... . Skratka tudi če želiš komu pomagati si si naredil en sam problem, ker ostalih 100 ne razume zakaj prav njemu in ne tudi njim. Te ne spustijo dokler ne pobegneš v avto. Hudo!