Tujina

Tajfun Noru dosegel Filipine, med reševalno akcijo umrlo pet ljudi

Manila, 26. 09. 2022 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, U.Z.
Komentarji
1

V divjanju tajfuna Noru, ki je dosegel Filipine ter prinesel močno deževje in veter, je umrlo najmanj pet ljudi, vsi pa so bili pripadniki reševalnih enot, so sporočili predstavniki lokalnih oblasti in reševalnih služb. Tajfun, ki je že nekoliko oslabel in se giba v smeri zahoda, bo državo zapustil predvidoma danes zvečer.

 

Na pet umrlih članov reševalne ekipe v provinci Bulacan, severno od filipinske prestolnice Manila, se je med reševalno akcijo zrušil zid, je sporočil guverner province Daniel Fernando.

Ko je Noru dosegel Filipine, je po podatkih tamkajšnjega meteorološkega urada veter pihal tudi s hitrostjo 195 kilometrov na uro. Od takrat je oslabel in trenutno piha z največjo hitrostjo 140 kilometrov na uro, posamezni sunki dosegajo do 170 kilometrov na uro, so sporočili iz urada.

Tajfun se premika v smeri zahoda oziroma severozahoda in naj bi Filipine zapustil predvidoma zvečer. Zaenkrat ni poročil o večji škodi.

Približno 75.000 prebivalcev na ogroženih območjih so pred prihodom tajfuna na kopno evakuirali z njegove poti, navajata francoska tiskovna agencija AFP in britanski BBC. Odpovedali so na desetine domačih in mednarodnih letov, prekinjen je bil tudi morski promet, zaradi česar je v pristaniščih obtičalo več kot 1000 potnikov.

Na prizadetih območjih so bili prekinjeni električni in komunikacijski vodi, vendar so predstavniki oblasti sporočili, da se komunalne storitve obnavljajo.

Predsednik Ferdinand Marcos mlajši si je iz zraka že ogledal prizadeta območja, vendar zaenkrat po kopnem ne bo obiskal nobenega od krajev, da ne bi motil reševalnih akcij.

Filipinsko otočje sicer vsako leto prizadene povprečno 20 tropskih ciklonov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

akmtl
26. 09. 2022 08.41
-1
Filipinci NE ZNAJO PLAVATI, tudi vsi ostali Azijci ne. Pac ni programa ucenja plavanja v soli. Vendar si vseeno en neplavalec upa it v globoko vodo?!?! In to se v taksno rjavo, okuzeno?!? 3.svet....