Tujina

Tajni dokumenti: Prigožin Ukrajincem ponudil razkritje položajev ruske vojske

Bahmut/Kijev, 15. 05. 2023 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Med številnimi domnevno tajnimi dokumenti, ki so bili objavljeni na Discordu, so se znašle tudi informacije, da naj bi šef zasebne paravojske Wagner Jevgenij Prigožin v začetku letošnjega leta Ukrajini dal nepričakovano ponudbo – razkritje lokacij položajev ruske vojske v zameno za umik iz okolice Bahmuta. Prigožin informacije označuje za "smešne".

Tudi to zgodbo razkriva The Washington Post, ki ima dostop do večine objavljenih dokumentov. Januarja naj bi Jevgenij Prigožin preko tajnih kanalov, ki jih že od začetka vojne vzdržuje z ukrajinskim vojaškim obveščevalnim direktoratom (HUR), Kijevu predlagal, naj umakne enote z območja okrog Bahmuta, v zameno pa bi jim ponudil razkritje položajev pripadnikov redne vojske. 

Dokumenti sicer ne razkrivajo, za katere položaje ruske vojske gre. Vodja zasebne paravojske plačancev Wagner je sicer že dolgo v javnem sporu z vodstvom ruskega obrambnega ministrstva, ki mu očita, da njegovih enot, ki jurišajo na 'bahmutsko utrdbo', ne želi oskrbovati s strelivom oz. ga dobavlja v zelo omejenih količinah. Prigožin, sicer dolgoletni prijatelj Vladimirja Putina, ni edini, ki mu vodstvo obrambnega ministrstva in vrh generalštaba nista po godu. V preteklosti je Sergeja Šojguja in Valerija Gerasimova kritiziral tudi čečenski voditelj Ramazan Kadirov

Jevgenij Prigožin v Bahmutu.
Jevgenij Prigožin v Bahmutu. FOTO: AP

Kot navaja WP, sta dva ukrajinska uradnika potrdila, da je Prigožin nekajkrat govoril z njihovimi vojaškimi obveščevalci. Eden od njiju je dejal, da naj bi Prigožin večkrat ponujal dogovor okrog Bahmuta, vendar so ga Ukrajinci zavrnili, saj ne verjamejo v njegove namere in menijo, da bi predlogi lahko bili del prevare. Dvom o njegovih predlogih je za časnik izrazil tudi neimenovani ameriški uradnik. 

Da je Prigožin Ukrajincem ponujal dogovor, v nedavnem intervjuju za WP ni zanikal niti ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "To je stvar za vojaške obveščevalce," je povedal in s tem sprožil številna ugibanja. Zelenski sicer že ves čas 'kapljanja informacij' v javnost ne komentira, ker da bi to koristilo ruski strani. 

Ameriški časnik navaja, da Prigožin že dolgo časa ne skriva frustracij zaradi težkih bojev v Bahmutu. V minulih tednih in mesecih se je namreč večkrat javno pritoževal, da rusko obrambno ministrstvo njegovim enotam ne dobavlja zadostnih zalog streliva in opreme, ki jo potrebuje za osvojitev mesta. Enote Wagnerja po podatkih ameriškega Instituta za vojne študije (ISW) nadzirajo več kot 90 odstotkov mesta, srditi boji pa potekajo v njegovih zahodnih četrtih. V bojih, ki potekajo že več kot pol leta, sta obe strani utrpeli velike izgube. 

Po nekaterih virih naj bi Prigožin Putinu obljubil, da bo mesto zavzel do dneva zmage, 9. maja, vendar mu to ni uspelo, še več, na predvečer ruskega nacionalnega praznika je zagrozil z umikom svojih sil iz Bahmuta. Tega sicer na koncu ni storil, vendar še vedno ni prenehal s kritikami vojaškega vodstva. 

Jevgenij Prigožin in Vladimir Putin
Jevgenij Prigožin in Vladimir Putin FOTO: AP

Drugi dokumenti, ki so pricurljali v javnost, razkrivajo, da se uradniki ruskega obrambnega ministrstva zasebno sprašujejo, kako naj odgovorijo na Prigožinovo kritiko redne vojske. Dokumenti govorijo tudi o boju za oblast med Prigožinom in najvišjimi uradniki, vključno z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem.

V tem napetem ozračju je Prigožin vzdrževal tajno razmerje z ukrajinsko obveščevalno službo, ki poleg telefonskih klicev vključuje tudi osebna srečanja s častniki HUR v eni od afriških držav, kjer so aktivni pripadniki Wagnerja, navajajo dokumenti, ki jih ima na razpolago ameriških časnik. Iz razkritih ameriških obveščevalnih podatkov je razvidno, da Prigožinu ni po godu velik davek, ki so ga plačale njegove sile za osvojitev Bahmuta, zato naj bi pozival Ukrajino, naj udari po enotah redne ruske vojske.  

Prigožin naj bi tudi povedal ukrajinskemu obveščevalcu, da ima ruska vojska težave z zalogami streliva. Ukrajinskim silam je svetoval, naj poskušajo s prodori v smeri Krima, dokler je morala ruskih čet še nizka. Tajni dokumenti se sklicujejo še na druge obveščevalne podatke, ki navajajo, da se Prigožin zaveda strmega padca morale med Wagnerjevimi silami in da so nekateri njegovi borci zavrnili ukaze o namestitvi na območju Bahmuta.

Vodja Wagnerja je navedbe v časniku označil za smešne in za del obrekovalne kampanje. "Branje tega je seveda lepo. To pomeni, da se ne borim samo za Rusijo, ampak da Zelenski izpolnjuje tudi moje ukaze," je Prigožin dejal v zvočnem posnetku na Telegramu in dodal, da je to smešno. Dejal je, da bi lahko za obtožbami stali "ljudje iz Rublevke" – razkošnega moskovskega predmestja, kjer živi ruska elita.

V Kremlju so večkrat povedali, da so seznanjeni s Prigožinovimi kritikami, vendar jih javno ne komentirajo. Na vsebino dokumentov, ki razkrivajo potencialno izdajo sil redne vojske, pa se na vprašanje Washington Posta še niso odzvali. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brabusednet
06. 08. 2023 08.28
Kmalo bo dobil čaj sladkan z novičuk ali kaj že je to.
Armagedon1
11. 06. 2023 18.55
-1
Jevgenij Prigožin bo strmoglavil Putina, ko bo postal dovolj močan in prevzel oblast v Rusiji. To je njegov končni cilj in končni cilj Wagnerja.
IvanJaJo
17. 05. 2023 08.40
+2
.. In potem svizec zavije čokolado 🦦🍫
OvcjiPastir
15. 05. 2023 21.14
+6
Tega nekje že čaka široko razprto okno.
piu
15. 05. 2023 21.08
-5
sicer na glavi ima nizkocenovno čelado kupljeno na aliexpressu..........jla je imela boljše
koral45
15. 05. 2023 21.06
+2
Preveč odkrito kritizira ruski vrh, morajo mu nekaj podtakniti.
piu
15. 05. 2023 21.03
-5
s plačanci je vedno kdo, da več.........ne vem kaj vam lewacom ni jasno?
piu
15. 05. 2023 21.04
-3
sicer isti film smo že gledali v Yugoslaviji.....
manga
15. 05. 2023 21.01
+2
Kje ste dobili pa to novico?Za laži mora vsak odgovarjati,naj bo revež ali bogat,naj bo črn ali bel,naj bo novinar ali bralec.
slayer2
15. 05. 2023 20.14
-4
ahahahaahhahaaha,pa kaj se boste še spomnili,ahahahahaahaha!!!
slayer2
15. 05. 2023 20.14
-4
Bomboklat
15. 05. 2023 20.36
+4
Poznaš kdo so siloviki? no med njimi poteka boj tko, da ni vse zahodna propaganda
marre
15. 05. 2023 20.02
+5
Komaj čakamo dan, ko bo okupatorska vojska poražena in pregnana.. To je edini garant trajnega miru v tem delu Evrope...
manga
15. 05. 2023 21.20
+0
Kaj pa Kosovo ki so ga ZDA odtrgale od Srbije?
marre
15. 05. 2023 21.44
+2
Kosovo so Srbi dobili z vojno 1913 in izgubili z vojno 1999.. Ce smo pa se bolj natancni so ga pa ze mnogo prej izgubili z slabo nataliteto in odseljevanjem.. Vse kar so Americani naredili, so preprecili, nove zlocine in nove Srebrenice, Vukovarje, Ovcare, katere bi se sigurno zgodile na Kosovu, ce bi takratno vojsko Zvezne republike Jugoslavije pustili, da obracuna z Albanci..
User300173
15. 05. 2023 19.49
+6
Prigozin v sporu z Putinom? Mislim, da je zaigrano. Samo en pomislek; kdo bi držal visokega poveljnika, kateri ga obrezujemo in zaničuje? Noben, pa naj bo še tako usekan.
Rde?a pesa in hren
15. 05. 2023 19.49
+6
S totim je konec, tako ali drugače. če ga ne bodo pokončali eni, ga bodo drugi. To je jasno. Pa ne glede na to, da se v ozadju vsega sedaj bije predvsem informacijska vojna in propaganda je del tega, to ej jasno. Preden bodo zapele raket i n vse ostalo, so zapele dezinormacije. so ves čas,. ampak zdaj so toliko bolj v pogonu. Potem bodo za nekaj časa v ozadju...
4556
15. 05. 2023 19.49
+4
Kje je sedaj ta silna armada ,ki naj bi enem tednu pokorila Ukrajino Tudi parada v Moskvi je pokazala ,da je bolj malo ostalo od te samohvalne armade.
Jun2
15. 05. 2023 19.41
+1
Prigožin je zaj.. lik. Tudi Putin ve,da se mu ne sme zamerit .
James Bond in tovariš Tito
15. 05. 2023 19.38
+5
.....dobro ,da obstaja beseda NAJ BI......ne vem kaj bi pol pisali ,če nebi bilo te besede.....
marre
15. 05. 2023 19.38
+6
Te objave služijo izključno njihovem notranjim interesom in bojem, namreč okoli Putlerja je več struj, katere se borijo za dobro plačana mesta v gospodarstvu in vplivna mesta v državi.. Ker samo potem imaš lahko na računu milijarde in se sončiš na 250 milijonov € vredni jahti ob Francoski obali.. No si se lahko.. Dejstvo pa je, da so Ukrajinci zabil par velikih klinov v boke Bahmuta in da so Prigožinovi plačani morilci v resnični nevarnosti obkroženja in posledično uničenja.. Aja pa težišče Ukrajinske kontraofenzive ne bo v smeri Bahmuta..
MathewM
15. 05. 2023 21.55
-1
Tvoje informacije so malce zastarele. Tisti napad v bočni strani je bil stabiliziran in odbit že par dni nazaj. Sedaj je ostalo dobrih 1,5 kvadratnih km Bahmuta (citadel soseska). Tam je realno konec, Ukrainci samo na vsak način želijo rešiti čim več vojakov od tam. Enako so Ukrainci sami uničili več stolpnic na skrajno zahodni strani kake dva tedna nazaj, ker samo pomeni umik (nočejo Rusom pustiti da razvijejo utrdbo na zahodu, ko sami odidejo). US je Ukraincem svetoval umik mesece nazaj.
marre
15. 05. 2023 19.28
+2
Tele njegove izjave, so pomoje izključno za njihove notranje potrebe, namreč okoli Putlerja je več struj, katere se borijo za dobro plačana mesta ob diktatorju... Ker samo potem, lahko postaneš direktor Gazproma, Rosneta in ostali firm, kar ti prinese milijarde na račun... Je pa dejstvo, da so Ukrajinci pri Bahmutu udarl po bokih in, da so Prigožinovi plačani morilci v resnični nevarnosti obkroženja... Aja pa če kdo misl, da bo glavni udar kontraofenzive v Bahmutu se zelo mot...
anatomija
15. 05. 2023 19.23
+4
V Rusiji gradijo največje vojaško pokopališče , kjer bodo pokopali padle v Ukrajini . Ime bo dobilo po sponzorju- Vladimir Putin
CenterDesno
15. 05. 2023 19.16
-3
Če bi blo to vse res bi že ded izginil v čudežnih okoliščinah..24 zakaj ne poročate o temu da so rusi ukraincem sesuli ogromno skladišče britaneskega streliva z opustošenim uranom....že imajo izmerjeno višje sevanje...sila eksplozije naj bi bila 2kilo tone ?
marre
15. 05. 2023 19.26
+2
Kje pa naj bi to bilo? Sploh veš kakšna eksplozija je 2 kilotone? Če že nekaj prebereš na nekih proruskih fb straneh, vsaj poskušaj razumet kaj pišeš, da ne boš take oslarije pisal.. Verjetno je bilo to skladišče zraven tistega bunkerja, kjer naj bi blo notr 200 Nato generalov a?
CenterDesno
15. 05. 2023 20.27
-3
napiši v jutub 13.5. pa boš videl kako je poknilo :) pa še eno maš iz 30.4 ;)
Bomboklat
15. 05. 2023 21.58
+2
crn dim pomeni gorivo. siv strelivo. tko da ni blo strelivo. opustošen uran? mislis osiromašen. ves kaj pomeni osiromašen uran? veš zakaj se v projektilih uporablja osiromašen uran?1. osiromašen pomeni izrabljen uran. 2. uporablja se zaradi visoke prebojnosti, ker je kar 1.76x bolj gost kot svinec in zato je izstrelek O.U. iste mase tudi volumsko manjši kar pomeni manj upora in vecja sila ob stiku s podlago zato vecja prebojnost, in ne zaradi "radioaktivnosti" kokr vas fopa ruska propaganda, btw tudi rusi ga uporabljajoj ze vrsto let vec kot 460,000 ton iztrelkov imajo tudi v ukr ga uporabljajo
Bomboklat
15. 05. 2023 21.59
+3
lol ja pa 200 natovih generalov je tud umrl zravn a ne? lol
CenterDesno
17. 05. 2023 21.36
Ruska propaganda ? Če je tukaj kaka propaganda vidimo vsak dan čigava je....Črno sivo praviš ? dečko poglej... javno maš objavljene slike kaj je razneslo.. lepo se vidi odprte podzemne bunkerje in ja glede uranusa vidim, da si malce prebral...bravo seveda se ne uporablja zaradi sevanja LOL ? Uporablja se ga ker je poceni in superioren volframu. problem je ker ko to naredi bum ta malo radioaktivni prahec ostane tam za zmeraj, pol pa pride cancer :)
txoxnxy
15. 05. 2023 19.04
+5
Nekje mora denar dobit za svoje plačance, drugače ga bodo njegovi živega do kosti obrali.