Tujina

Tajni dokumenti, zaseženi na Trumpovem posestvu, ostajajo del kazenske preiskave

Washington, 14. 10. 2022 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vrhovno sodišče ZDA je v četrtek brez komentarja zavrnilo pritožbo Donalda Trumpa na odločitev zveznega prizivnega sodišča v preiskavi tajnih dokumentov, ki jih je odnesel s seboj iz Bele hiše na Florido. Nekdanji predsednik ZDA se medtem sooča tudi s tožbo zaradi poslovnih prevar.

Trumpovo posestvo Mar-a-lago.
Trumpovo posestvo Mar-a-lago. FOTO: AP

Prizivno sodišče v Atlanti je sklenilo, da je pravosodno ministrstvo ZDA upravičeno do preiskave tajnih dokumentov, ki so jih agenti FBI avgusta zasegli med preiskavo Trumpovega posestva Mar-a-Lago.

Zvezna sodnica na Floridi, ki jo je imenoval Trump, je skupaj z njegovimi odvetniki želela dokumente ohraniti pri posebnem pravnem strokovnjaku, ki ga je imenovala za pregled zaplenjenih dokumentov.

Prizivno sodišče je sklenilo, da mora pravosodno ministrstvo dokumente obdržati za nadaljevanje kazenske preiskave o odtujitvi zaupnih dokumentov iz Bele hiše in njihovem neustreznem hranjenju kot tudi nezakonitem skrivanju vladnih dokumentov.

Trump ne bi smel iz Bele hiše odnesti ničesar, ampak bi moral vse dokumente predati v Nacionalne arhive. Glede na poročanje ameriških medijev jih je vseeno odnesel, da bi kasneje barantal za dokumente, ki zadevajo preiskavo ruskega vpletanja v predsedniške volitve 2016.

Po odločitvi prizivnega sodišča so se Trumpovi odvetniki pritožili na vrhovno sodišče s predlogom, da se tajni dokumenti predajo nazaj posebnemu pravnemu strokovnjaku, pravosodnemu ministrstvu pa se onemogoči dostop, dokler strokovnjak ne dokonča svojega dela.

Toda vrhovno sodišče, kjer imajo konservativci sicer večino šest proti tri, je brez komentarja zavrnilo pritožbo.

Kamere Trumpovega uslužbenca ujele pri prelaganju škatel z dokumentov

Glede preiskave odtujenih dokumentov je v četrtek prišlo na dan tudi, da je nekdanji Trumpov uslužbenec iz Bele hiše Walt Nauta, ki je sedaj uslužbenec v Mar-a-Lagu, prelagal škatle z dokumenti v Trumpove zasebne prostore, potem ko je pravosodno ministrstvo že zahtevalo njihovo vrnitev.

Pri tem so ga posnele kamere, svoje dejanje pa je že priznal agentom FBI, poročajo ameriški mediji, med njimi Washington Post.

To naj bi delal po Trumpovem naročilu, zato sedaj bivšemu predsedniku grozi še obtožnica zaradi oviranja preiskave. To prelaganje škatel z dokumenti naj bi bilo tudi ena od podlag za potrditev naloga za preiskavo Trumpove posesti v Mar-a-Lagu 8. avgusta.

Proti nekdanjemu predsedniku in njegovemu podjetju med drugim poteka tudi civilna preiskava newyorške pravosodne ministrice Letitie James zaradi poslovnih prevar. Jamesova je 21. septembra vložila tožbo, v kateri zahteva 250 milijonov dolarjev odškodnine.

Jamesova je sodnika zaprosila, naj Trumpu prepove laganje in zavajanje v finančnih izjavah, s katerimi želi dobiti posojila. To domnevno zavajanje posojilodajalcev in upnikov je tudi osnova za tožbo. Ob tem trdi tudi, da želi Trump skriti svoje premoženje in se izogniti plačilu odškodnine.

Trump medtem tako preiskavo zveznega pravosodnega ministrstva kot tudi preiskavo newyorške pravosodne ministrice pogosto v sočnem jeziku označuje za "politični pregon" s strani demokratov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

A3umf
15. 10. 2022 12.21
Edino pravilno, da ga obsodijo za vsa lopovska dejanja, ker je LOPOV! Sreca za Ameriko, da ima dober PRAVOSODNI sistem! ZALOSTNO za SLOVENIJO, da nam VLADAJO TAJKUNI, KI SE JIM NA RACUN lopovscin POLNIJO V DAVCNIH OAZAH RACUNI! Brez lustracije ne bo DEMOKRACIJE!
VirusX
14. 10. 2022 14.56
-1
Janez mu bi jih sigurno dobro skril, tam kot svoje.... Ker ga ima rad... Ja isti ptiči v jatah letijo
Millady
14. 10. 2022 18.13
-1
Primerjati Trumpa s puklastim je smešno, ker nimata stičnih točk. Recimo, glede vojne v Ukrajini - puklasti je takoj odpeletal k Zelenemu, Trump bi šel k Putinu. Razlika je očitna.
Mavrični sij
14. 10. 2022 10.49
+4
od kje novice o Trumpu skoraj vsak dan? ajaaa volitve so zdele pred vrati v ZDA.
nikhrast
14. 10. 2022 14.45
-6
Pa ne gledaš hearinga, na vseh TV mrežah je v Ameriki, v Evropi ga pa lahko gledaš na CNN, Fox se pa otepa tega hearinga.
periot22
14. 10. 2022 10.34
+2
Če bi bil Trump predsednik vojne v Ukrajini ne bi bilo!
?uknaveji
14. 10. 2022 10.38
-2
Če bi bil Trump predsednik, Ukrajine ne bi bilo.
ValterUdovernik
14. 10. 2022 10.18
+2
A se je Trumpov drek na Janševem nosu že posušil?
Cene Urban?i?
14. 10. 2022 10.08
+0
Žalostno je, da so imele ZDA, kot svetovna velesila, takega psihopata za predsednika. In škoda je, da je Biden na to mesto prišel prepozno, v času, ko te vloge očitno ne more več opravljati dobro.
nikhrast
14. 10. 2022 14.50
-6
Poglej kako so to službo opravljali Churchill, Adenauer, Roosevelt... starejši, pa s hendikepom.
Cene Urban?i?
14. 10. 2022 15.06
+6
Jp, nekoč so svet vodili državniki, danes ga klovni.
Veles_zaš?itnik
14. 10. 2022 15.07
+5
Hrastnik, nobeden od naštete trojice ni bil star toliko kot je star Biden, ko so zasedli predsedniški oz. kanclerski položaj. Churchill je postal britanski PM, ko je bil star 66 let,..., drugič pa, ko je bil star 77 let,.... In ni samo poanta v letih, pač pa v kognitivnih sposobnostih, katerih zmanjšanje pa je pri Bidenu več kot evidentno. Gre za rokovanje z nevidnimi osebami, pozivanje oseb, ki so umrle, branje spremljajočih tekstov z naprave za predvajanje tekstov, vzrok smrti njegovega sin,.... Ne glede na leta pa smatram, da bi posamezne pomembne funkcije bilo potrebno prepustiti mlajšim (razni predsedniki držav in vlad, papeži, vodje svetovnih organizacij).
nikhrast
14. 10. 2022 17.46
-6
Poglej v kakšni situaciji sta bila Woodrow Wilson in Franklin Roosevelt, v demokraciji ne moreš pa preprečiti folku glasovanje za nekega kandidata. V parlamentarnem sistemu pa partija glasuje za premiera, v Sloveniji nismo glasovali za Goloba, partije so ga izbrale, pa komaj so nekatere prišle v parlament.
mirko7
14. 10. 2022 09.59
-1
Oo seveda treba uporabiti vsa sredstva, da ne bi slučajno Trumpek prilezel na čelo vlade... uh bff Putin Trump itd Bi se poslovalo brez podpihovanja vojnega zaslužkatstva