Tujina

Tajvan stresel silovit potres z magnitudo 6,7

Tajpej, 22. 03. 2022 19.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Jugovzhodni Tajvan je prizadel močan potres, ki je imel po prvotnih podatkih Evropsko‑mediteranskega seizmološkega centra magnitudo 6,7. Kmalu mu je sledil še en močnejši popotresni sunek z močjo 6,1. Ameriški sistem za opozarjanje na cunami je sporočil, da po potresu ni izdal opozorila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Epicenter potresa, ki je imel po prvotnih podatkih Evropsko‑mediteranskega seizmološkega centra (EMSC) magnitudo 6,7, se je nahajal okoli 63 kilometrov južno od okrožja Hualien. Njegovo žarišče je bilo 30,6 kilometra pod površjem zemlje. Le nekaj minut kasneje mu je sledil še popotresni sunek z močjo 6,1. 

Potres je stresel tudi zgradbe v glavnem mestu Tajpej na skrajnem severu otoka. Prihajajo tudi že poročila o opaženi škodi, ki jo je na tej otoški državici povzročil potres. Da je močno tresenje trajalo vsaj 30 sekund in da je skoraj takoj sledil popotresni sunek, ki je prav tako trajal dlje časa, je na EMSC sporočil eden od tamkajšnjih prebivalcev. Spet drugi je ocenil, da je tresenje trajalo precej dlje kot eno minuto.

Na spletu se je oglasila tudi tajvanska predsednica Tsai Ing-wen. "Oblasti so pripravljene, da ocenijo situacijo po potresu. Čeprav trenutno ni poročil o večjih težavah, pa je policija na terenu. Upam, da ste vsi varni," je sporočila.

Tajvan leži blizu stičišča dveh tektonskih plošč v Južnokitajskem morju in je nagnjen k potresom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kaveljc
23. 03. 2022 08.16
+2
Novinarji nimajo pojma o geografiji. Pišejo o “otośki državici “ pa ima površino skoraj dveh Slovenij in “samo cca 23 milijonov prebivalcev, torej več kot Slovenija, Madžarska in Avstrija skupaj.
PomisliNaSonce
23. 03. 2022 09.24
Ja na jugovzhodu je vse mogoče. Pri nas bi jih blo pol manj kot nas :)
PomisliNaSonce
22. 03. 2022 21.13
+2
Kaj mora vse človek vse preživet pa nkol ne ve...
MihaGliha
22. 03. 2022 19.40
-4
Kitajci so krivi... pentagon 6e pošilja svoje ladje in pripravlja paket sankcij..... Kitajska je kriva za potres tako so rekli kavbojci in mi moramo kimati in potrditi njihove izjave
kavelj22
22. 03. 2022 21.10
+0