Tujina

Taksisti proti Uberju

Bruselj, 08. 09. 2022 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
4

V središču Bruslja bo potekal vseevropski protest taksi industrije, na katerem bodo taksisti zahtevali preiskave proti Uberju in jasno razmejitev med avtotaksi dejavnostjo in najemom vozila z voznikom. Organizatorji pričakujejo, da se bo protesta počasi udeležilo več kot 1500 taksijev – ne samo iz Belgije, ampak tudi iz drugih evropskih držav.

Današnji protest organizirajo Bruseljsko združenje taksistov (BEF), Belgijska taksi federacija (FeBeT) in Elite taxi, pridružili se jim bodo tudi predstavniki evropskih sindikatov in taksi služb, so sporočili iz Sindikata taksistov pri Sindikatu delavcev prometa in zvez Slovenije. Taksiste bodo predvidoma sprejeli tudi trije evropski komisarji.

V znak podpore so prihod potrdili tudi predstavniki taksi dejavnosti iz neevropskih držav in različne politične skupine, so zapisali.

Protestni vožnji, ki jo bodo spremljali protesti po belgijskih ulicah, bo sledilo srečanje predstavnikov taksi dejavnosti s predstavniki Evropske komisije. Taksiste bodo predvidoma sprejeli evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, evropski komisar za zaposlovanje in socialne pravice Nicolas Schmit in evropska komisarka za promet Adina Valean.

Uber
Uber FOTO: Dreamstime

Sam Bouchal, eden od organizatorjev protesta, je dejal, da so taksisti siti: "Že leta zahtevamo ustrezen taksi načrt. Prav tako želimo ukrepati proti Evropski komisiji, ki želi liberalizirati taksi sektor."

Današnji protest je po pojasnilih Sindikata taksistov odgovor na t. i. afero Uber Files. Nekdanji lobist podjetja Mark MacGann je julija razkril Uberjeve aktivnosti v več kot 40 državah med letoma 2013 in 2017. Datoteke so med drugim razkrile etično sporne in potencialno nezakonite prakse, s katerimi je Uber pospešil svojo bliskovito širitev na trgu.

Policija v Bruslju zaradi načrtovanega protesta taksistov v četrtek voznikom svetuje, naj se izogibajo večjemu delu mestnega središča.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

za naše
08. 09. 2022 21.10
+1
Te lublanske rdeče taksiste takoj ukinit ,ko se pa taksisti začnejo vtikat v politiko ,pol je pa res nekaj narobe v državi! Čimprej uber v lj..
borjac
08. 09. 2022 17.42
+2
Ta primer firme UBER, je tipičen vzorec kako multinacionalka podkupi posamezne odločevalce v posameznih državah, podkupi poslance in tako preko korupcije pridejo do posla, in to na očeh javnosti.
PREDSIGNAL69
08. 09. 2022 16.29
+2
Nekateri ljubljanski taksisti, večinoma gre za tiste, ki parkirajo pred železniško postajo, so prava groza. Smrdijo jim noge, ne obvladajo osnov slovenskega jezika, so nesramni , . . . Jih ne pogrešam. Uber je zakon.
ivan z Doba
08. 09. 2022 13.13
+3
Taxi služba brez vozil in zaposlenih ima milijonske dobičke. Taxisti pa delajo za male pare. Sicer pa organizatorji taxi prevozov (t.i.združenja) v Sloveniji niso nič boljši od Uberja.