Tujina

Talibani brez obtožb priprli več Britancev in Američanov

Kabul, 12. 02. 2022 19.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
10

V zadnjih dveh mesecih so talibani v Afganistanu zaprli najmanj osem državljanov zahodnih držav, predvsem Britance in Američane. Proti ujetnikom za zdaj niso bile podane nobene uradne obtožbe. Dva novinarja naj bi sicer po posredovanju Združenih narodov že izpustili.

Talibanske oblasti nadaljujejo s svojo protizahodno politiko in "zahodnjakom" otežujejo življenje v tej državi. Po poročanju CNN so v različnih nepovezanih akcijah brez formalnih obtožb pridržali najmanj sedem britanskih državljanov in enega Američana.

Nekdanji afganistanski podpredsednik Amrullah Saleh je na Twitterju zapisal, da so talibani med drugim "ugrabili" dva novinarja, eden od teh je nekdanji BBC-jev novinar Andrew North, ter novinar Peter Jouvenal, ki poroča za BBC in CNN.  

Razlogi za posamezna pridržanja niso jasni in naj ne bi bili povezani med seboj.

Talibani
Talibani FOTO: AP

Družina in prijatelji novinarja Jouvenala so za CNN potrdili, da je Peter od decembra priprt. Sporočili so, da so zelo zaskrbljeni za njegovo varnost. "Britansko/nemški dvojni državljan Peter je več kot 40 let potoval v Afganistan kot svobodni snemalec, poslovnež in investitor," je sporočila njegova družina. "Je musliman, Afganistan pozna veliko bolje kot večina drugih tujcev, poročen je z Afganistanko (imata tri hčerke) in govori oba glavna jezika. Zadržujejo ga brez obtožb in brez možnosti stikov s svojo družino ali odvetniki," so še dodali.  

Petrova družina meni, da so ga priprli po pomoti in opozarja, da ima zdravstvene težave, zaradi katerih bi lahko bilo zanj pridržanje nevarno. "V Afganistanu je bil zaradi pogovorov o investicijah v afganistansko rudarsko industrijo in zaradi družinskih poslov. Pred aretacijo je transparentno deloval in se redno udeleževal sestankov s talibanskimi uradniki. Zahtevamo, da afganistanske oblasti Petra nujno izpustijo. Trpi zaradi visokega pritiska in potrebuje zdravila. V afganistanskem zaporniškem sistemu obstaja veliko tveganje za okužbo s covidom-19," so še zapisali v svojem pozivu.  

Northova soproga Natalia Antelava je potrdila, da je bil tudi njen mož v priporu. "Andrew je v Kabulu delal za UNHCR in pomagal ljudem Afganistana. Izjemno nas skrbi za njegovo varnost in pozivamo vse, ki imajo kaj vpliva, da ga pomagajo rešiti," je pred dnevi zapisala na Twitterju.  

"Delamo vse, kar je v naši moči, da rešimo situacijo"

V uradu visokega komisarja Združenih narodov za begunce (UNHCR) so v petek zapisali: "Delamo vse, kar je v naši moči, da v sodelovanju z drugimi rešimo situacijo. Zaradi narave situacije pa ne bomo podali nobenih drugih komentarjev."  

Tiskovni predstavnik talibanske vlade Zabihulah Mudžahid je sprva dejal, da oblasti zadevo še preučujejo in skušajo potrditi, ali sta bila novinarja, ki sodelujeta z UNHCR, dejansko pridržana. Pozneje pa so iz UNHCR sporočil, da z olajšanjem potrjujejo, da sta bila oba novinarja skupaj z afganistanskimi državljani že izpuščena, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Novica o pridržanju je prišla v času, ko je britanska delegacija pod vodstvom Huga Shorterja v četrtek priletela v Kabul, da bi se sestala z zunanjim ministrom Amirjem Khanom Mutakijem. Shorter je dejal, da je s talibanskimi predstavniki razpravljal o humanitarni krizi in kršitvah človekovih pravic.

Talibani si še vedno prizadevajo pridobiti mednarodno legitimnost, medtem ko se borijo z uničujočo finančno krizo, ki jo je sprožila zamrznitev pomoči in premoženja v tujini. Nobena država sicer še ni uradno priznala nove vlade, talibani pa so nedavno odpotovali v Evropo na pogovore v Oslo in Ženevo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bohinj je zakon
12. 02. 2022 21.53
Kaj če jih "tema poje"? Nobene škode.
Debely
12. 02. 2022 21.48
Naj jih naženejo!
rekapaka
12. 02. 2022 21.44
+2
Važno je, da so Američani še v eno državo prinesli "demokracijo"
Sulica 81
12. 02. 2022 21.38
fredericofelini
12. 02. 2022 21.28
MTM AUDI
12. 02. 2022 21.17
+2
Tako se dela te Angleze in Americane treba takoj segnat iz vseh drzav ker samo sranje delajo po celem svetu
piu
12. 02. 2022 21.08
Brakedirt
12. 02. 2022 21.41
+2
rekapaka
12. 02. 2022 21.47
+2
Seveda, to je vzrok, da na Trstenjakovi visi črna zastava na pol droga!
Brakedirt
12. 02. 2022 21.48
listke so medtem kar po zidu v kleti pisali...