Tujina

Talibani izpustili talca, v zameno ZDA izpustile afganistanskega zapornika

Washington/Kabul , 19. 09. 2022 17.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po več kot 31 mesecih so talibani izpustili ameriškega talca Marka Frerichsa. V zameno so od ZDA zahtevali, da izpustijo afganistanskega zapornika in talibanskega zaveznika Bashirja Noorzaija. Ta je v ameriškem zaporu preživljal doživljenjsko kazen zaradi tihotapljenja drog.

"Zelo sem srečna, ker je moj brat na varnem in na poti domov. Naša družina je zadnjih 31 mesecev vsak dan molila, da se bo brat vrnil domov," je dejala sestra nedavno izpuščenega Marka Frerichsa. 60-letnega bivšega člana ameriške vojne mornarice so talibani ugrabili leto dni, preden so prevzeli oblast v Afganistanu. Pred ugrabitvijo je Frerichs v Kabulu 10 let delal kot inženir.

Marka Frerichsa so talibani ugrabili več kot dve leti nazaj.
Marka Frerichsa so talibani ugrabili več kot dve leti nazaj. FOTO: AP

"Nekaterim ni všeč dogovor, ki ga je predsednik Joe Biden sklenil in zaradi katerega je Mark danes na poti domov. A predsednik je naredil, kar je pravilno. Rešil je življenje nedolžnemu ameriškemu veteranu," je še povedala Frerichsova sestra, poroča BBC.

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da je v Frerichsovem primeru šlo za "težko odločitev", a da je bila ta nujno potrebna za Američanovo ponovno združitev z družino, poroča Associated Press. Predsednik je dodal še, da je bila izpustitev rezultat večletnih prizadevanj. "Uspešna pogajanja, ki so vodila do Markove izpustitve, so zahtevala težke odločitve, ki jih nisem sprejemal zlahka," poroča STA.

Noorzaija so ob vrnitvi v Kabul talibanski borci pričakali z venčki rož.
Noorzaija so ob vrnitvi v Kabul talibanski borci pričakali z venčki rož. FOTO: AP

"Moja izpustitev skupaj z izpustitvijo Američana bosta ustvarili mir med državama," je ob vrnitvi v Kabul dejal Bashir Noorzai. Ta je sicer od leta 2005 v ameriškem zaporu zaradi tihotapljenja drog prestajal doživljenjsko kazen. 

Bivši ameriški zapornik je bil tesen zaveznik in prijatelj talibanskega ustanovitelja Mullaha Omarja in je pomagal financirati prvo talibansko vlado v 90. letih prejšnjega stoletja. Čeprav med talibani ni imel uradnega položaja, jim je "zagotavljal močno podporo, vključno z orožjem," je povedal tiskovni predstavnik talibanov Zabihullah Mujahid.

Joe Biden je dejal, da je šlo za "težko odločitev", a da je bila ta nujno potrebna, če so Marka želeli ponovno združiti z družino.
Joe Biden je dejal, da je šlo za "težko odločitev", a da je bila ta nujno potrebna, če so Marka želeli ponovno združiti z družino. FOTO: AP

Pridržanje nekdanjega mornariškega častnika je predstavljalo veliko oviro za izboljšanje odnosov med ZDA in talibani. Predsednik Biden je januarja dejal: "Talibani morajo nemudoma izpustiti Marka, preden lahko pričakujejo kakršno koli upoštevanje svojih teženj po legitimnosti. O tem se ni mogoče pogajati."

Talibani imajo sicer trenutno v pridržanju še vsaj enega Američana. Filmskega ustvarjalca Ivorja Shearerja in njegovega afganistanskega producenta Faizullaha Faizbakhsha so talibani v Kabulu ugrabili avgusta. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.